ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν νέους αγώνες!

Αγροτικές κινητοποιήσεις, με ουσιαστικό διεκδικητικό περιεχόμενο και προοπτική, αρχίζουν, στα τέλη του μήνα, από τη Θεσσαλία. Στο στόχαστρο του νέου αγροτικού ξεσηκωμού η νέα ΚΑΠ, που προωθεί το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ενα από τα πανό της ΠΑΣΥ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (12/11)
Ενα από τα πανό της ΠΑΣΥ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (12/11)
Νέους αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, με αφετηρία τη Θεσσαλία, όπου, για τα τέλη του μήνα, έχουν προγραμματιστεί δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο στόχαστρο του νέου αγροτικού ξεσηκωμού θα βρεθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που προωθεί το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η γη σε λίγους μεγαλοαγρότες - νεοτσιφλικάδες. Ταυτόχρονα, θα δηλωθεί η απόφαση των ξωμάχων να κλιμακώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς όφελος των μικρονοικοκυραίων του χωριού, του λαού και του τόπου.

Στη Θεσσαλία εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίες ανήκουν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), στους νομούς της περιοχής. Η αρχή θα γίνει από τα Τρίκαλα, στις 28 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης, την επομένη, 29 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στα Φάρσαλα της Λάρισας - ανάλογες κινητοποιήσεις θα προγραμματιστούν και σε άλλες επαρχίες του νομού, όπως στον Τύρναβο, στην Ελασσόνα κ.α. - και στις 30 Νοέμβρη στη μάχη θα ριχτούν οι αγρότες της Καρδίτσας, που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Δικαστηρίων. Το αγωνιστικό μήνυμα των Θεσσαλών ξωμάχων αναμένεται να δώσει το έναυσμα για ξεκίνημα κινητοποιήσεων και σε άλλες αγροτικές περιοχές, καθώς σ' ολόκληρη τη χώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Οργή παντού

Ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται. Στα χωριά ο θυμός περισσεύει και οι διαμαρτυρίες εντείνονται. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαμαρτυρόμενοι ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ τα βάζουν με την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι τους κορόιδεψε αισχρά και τους πρόδωσε. Φωνάζουν ότι έδωσε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις για να κλέψει την ψήφο τους και, τώρα, όχι μόνο δεν τις κρατάει, αλλά προωθεί ακόμα πιο σκληρά αντιαγροτικά μέτρα, επιχειρώντας να «ξεπαστρέψει» τους φτωχούς αγρότες και να τα δώσει όλα στους «χωραφάδες». Αρνούνται ν' αποδεχτούν τη νέα μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τη διόγκωση των αγροτικών χρεών, τη συνέχιση των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, που φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς της αγροτικής περιουσίας. Δεν μπορούν ν' ανεχτούν τον πρωθυπουργό να τους λέει, κατάμουτρα και κυνικά, «οι επιδοτήσεις κόβονται και κόψτε το λαιμό σας». Και δεν ξεγελιούνται, πλέον, από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι στα λόγια το παίζουν «αγωνιστές» και «αντάρτες» και στην πράξη βάζουν πλάτη για να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εφαρμογή της πολιτικής μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τα έχουν και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οχι μόνο επειδή δεν ξεχνούν τι έκανε όταν κυβερνούσε, αλλά και γιατί βλέπουν ότι και σήμερα, αντί να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στην άσκηση της αντιαγροτικής πολιτικής, τη βοηθάει να προωθήσει, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, τις αντιδραστικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία κι αρκείται σε ανούσιες και παραπλανητικές αντιπολιτευτικές κορόνες, για τα μάτια του κόσμου και προς άγραν ψήφων. Και δεν ανέχονται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να το παίζει, ξαφνικά, «φίλος και προστάτης του αγρότη» και από τους τοπικούς βουλευτές του κόμματός του να επιχειρούν να μετατρέψουν τους χωρικούς σε «λωτοφάγους», που θα λησμονήσουν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ξεκλήρισαν πάνω από 200.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, έστειλαν τα ΜΑΤ να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ κι έστηναν παντού «αγροτοδικεία», σέρνοντας στο εδώλιο πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς.

Μάχη σωτηρίας...

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και, γενικότερα, ο φτωχόκοσμος της υπαίθρου νιώθουν ότι μέρα με τη μέρα η ζωή γίνεται πιο δύσκολη. Το εισόδημα συρρικνώνεται, η φτώχεια απλώνεται, η πείνα έρχεται. Οι συνθήκες στο χωριό συνεχώς χειροτερεύουν, με την ακρίβεια να «κατατρώει» τα πάντα, την παιδεία και την υγεία να μετατρέπονται σε πανάκριβα κι απλησίαστα εμπορεύματα, το δικαίωμα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό να μη φαίνεται στον ορίζοντα, την ανυπαρξία έργων υποδομής να δυσκολεύουν αφάνταστα την καθημερινότητα. Κι αντιλαμβάνονται ότι αν δεν ξεσηκωθούν να βγουν στον αγώνα, δεν υπάρχει αύριο γι' αυτούς.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, στην οποία συμμετέχουν, με προθυμία, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλο και περισσότεροι αγρότες συνειδητοποιούν πως η νέα ΚΑΠ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από του χρόνου, θ' αποτελέσει την ταφόπετρα στο μνήμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καταλαβαίνουν ότι με το πενιχρό, χρονιάτικο «επίδομα» που θα παίρνουν, μετά την απόφαση για αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δε θα μπορούν να σταθούν στο αγροτικό επάγγελμα, θ' αναγκαστούν να πουλήσουν τα χωράφια τους, για ένα κομμάτι ψωμί και να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, περνώντας στις τάξεις των απόκληρων και στοιβαζόμενοι στις ουρές των ανέργων.

Κι όλο και πιο πολλοί συνειδητοποιούν πως το αγροτικό πρόβλημα είναι πολιτικό κι αν δεν απαγκιστρωθεί η ελληνική αγροτική οικονομία από τα «δόκανα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν δε φύγουν από τη μέση οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αν δεν αναδειχτεί η Λαϊκή Εξουσία, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια άλλη αγροτική πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες.

...αγώνας προοπτικής

Η πείρα που απέκτησαν οι αγρότες με τους πολύχρονους και σκληρούς αγώνες, τους βοηθάει, σήμερα, να οργανώσουν καλύτερα την πάλη τους - σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα - δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στις διεκδικήσεις τους και προοπτική στον αγώνα τους. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται οι αγωνιστές που συστρατεύονται με την ΠΑΣΥ, διεκδικώντας την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, παλεύοντας για την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και αγωνιζόμενοι για μια άλλη πολιτική, η οποία θα προωθεί:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, ν' αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα υγείας, παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ