ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλούσιο και πολύμορφο έργο

Αφιερωμένη στον Γιώργο Μανουσάκη (1914 - 2003), είναι η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, Γκάζι) και η ομώνυμη έκδοση «Ο ζωγράφος Γιώργος Μανουσάκης» (Εμπορική Τράπεζα). Η έκθεση, (30/11 - 8/1/2006), περιλαμβάνει 100 περίπου έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της μακρόχρονης εικαστικής του πορείας, τα οποία κατανέμονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Εικόνες του ελληνικού χώρου, νεκρές φύσεις, ανθρώπινες μορφές, σχέδια και σκίτσα.

Στο βιβλίο σκιαγραφείται η μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία του Γ. Μανουσάκη και διερευνάται η συμβολή του στην εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής μετά το 1930. Με περιεκτικά κείμενα των Αγγελικής Κόκκου και Μυρτώς Κουμβακάλη και πλούσια εικονογράφηση, παρουσιάζεται το σημαντικό και ποικίλο έργο του - ζωγραφική, χαρακτική, διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων, αφίσες και τουριστικά έντυπα, βιβλία και καλλιτεχνικά ημερολόγια - καθώς και οι πάρεργες απασχολήσεις του, λχ φωτογραφία, κινηματογράφος, βοτανολογία κ.ά.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «Ο Γ. Μανουσάκης συγκαταλέγεται στους συνοδοιπόρους της γενιάς του '30. Ταπεινός και σεμνός μάστορας, φιλοτέχνησε ένα πλούσιο και πολυποίκιλο έργο, ενώ παράλληλα, εργάστηκε - για τριάντα περίπου χρόνια - στην Εμπορική Τράπεζα, κάνοντας την επιμέλεια των εκδόσεών της». Σημειώνουμε, ότι στο Μουσείο Μπενάκη ανήκουν πέντε έργα του Γ. Μανουσάκη και τμήμα του φωτογραφικού του αρχείου, τα οποία δώρισε η οικογένεια του καλλιτέχνη.

«Διαβασμένη ή αδιάβαστη Ελλάδα;»

«Διαβασμένη ή αδιάβαστη Ελλάδα; (Το πρόβλημα της ανάγνωσης στον 21ο αιώνα)». Αυτό είναι το θέμα του διήμερου (30/11,1/12)συμποσίου που οργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία στην αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου», όπου θα λειτουργήσει (30/11 - 3/12) και έκθεση φωτογραφιών όλων των τιμημένων με «Νόμπελ» συγγραφέων, βιβλία και ένθετα εφημερίδων για το βιβλίο.

Στις 30/11 (6μ.μ.), θα παρουσιαστούν τα στοιχεία «σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης για την αναγνωσιμότητα» (Γιώργος Τσουρβάκας), ενώ για το θέμα «Η κρατική πολιτική για το βιβλίο και οι θέσεις των κομμάτων», θα μιλήσουν οι πολιτικοί: Χρήστος Ζαχόπουλος (γ.γ. ΥΠΠΟ), Νίκος Σηφουνάκης, Γεράσιμος Αραβανής, Ανδρέας Λομβέρδος, Αννα Φιλίνη, και από το ΕΚΕΒΙ ο Αρης Μαραγκόπουλος (συντονιστής Δημήτρης Δημηρούλης). Με θέμα «Οι πρωτοβουλίες των εταιριών συγγραφέων για την προώθηση του βιβλίου» θα μιλήσουν οι συγγραφείς: Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βιζακτσής, Παύλος Ναθαναήλ, Τηλέμαχος Αλαβέρας (συντονίστρια Λένα Πολίτου - Μαρμαρινού).

Τη δεύτερη ημέρα (1/12, 5.30μ.μ.), με θέμα «Οι σύλλογοι εκδοτών για την ανάπτυξη της ανάγνωσης», θα μιλήσουν οι εκδότες: Γιώργος Δαρδανός, Ελένη Ρώσση - Πετσίου, Στέλιος Ελληνιάδης, Γιάννης Ζυρίνης, Βίκτωρ Παπαζήσης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης (συντονιστής Θανάσης Λάλας). Με θέμα «Οι σελίδες για το βιβλίο στις εφημερίδες και η συμβολή τους στη φιλανάγνωση» θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Μικέλα Χαρτουλάρη, Κατερίνα Σχοινά, Ολγα Σελλά, Ειρήνη Μπέλλα, Αριστούλα Ελληνούδη, Κώστας Βούλγαρης (συντονιστής Κώστας Γεωργόπουλος). Το τελευταίο θέμα του συμποσίου είναι «Η επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων του βιβλίου στην Ελλάδα», με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς: Πέπη Ρηγοπούλου, Βασίλη Καραποστόλη, Γιώργο Πλειό (συντονιστής Γεώργιος Λάββας).

Εικαστικές προσκλήσεις

Εργο της Β. Φλώρου
Εργο της Β. Φλώρου
Εκθεση έργων της Βάσως Φλώρου θα παρουσιάσει (30/11-4/12) το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου (Ιωνίας 96). Οπως σημειώνει η δημιουργός, «η επικοινωνία των ανθρώπων στηρίχτηκε στο "κλειδί" της γλώσσας. Η επικοινωνία του καλλιτέχνη με τον κόσμο γίνεται με το έργο του. Κι αν "κλειδί" για την "ανάγνωση" ενός έργου είναι η κοινή πορεία στη ζωή και στους αγώνες καλλιτέχνη - κοινού, τότε, ακόμα καλύτερα!».

Πορτρέτα και τοπία παρουσιάζει (1-22/12) η Αλεξάνδρα Μιχάλη στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Στα πορτρέτα η δημιουργός αποδίδει την εσωτερικότητα του προσώπου, ενώ στα τοπία της, μέσα από την καμένη αττική γη, ξεπηδά η ομορφιά και η αναγεννητική δύναμη της φύσης.

Εκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μπακογιώργου, με τίτλο «Βυζαντίου Μνήμες», παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Διάρκεια έως 3/12.

Την πρόσφατη δουλιά της ζωγράφου Γεωργίας Σεφερλή, με τίτλο «Λυκαυγές στη Ρόδο», φιλοξενεί η αίθουσα «Δημήτρης Πανταζίδης» (Στασινού 8α και Τελεσίλης, Στάδιο). Εκτίθενται 50 περίπου πίνακες, από οδοιπορικό της δημιουργού στη μαγευτική Ρόδο. Διάρκεια έως 15/12.

Πολύπλευρη μελέτη

Τα πολυποίκιλα κειμήλια που διαθέτει το Ελληνικό Λογοτεχνικό -Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής μελετών σε ποικίλους ανεξερεύνητους και πολύ ειδικούς τομείς της νεοελληνικής ιστορίας μας. Απόδειξη η πολύπλευρα ενδιαφέρουσα μελέτη της Ελπίδας Κ. Βόγλη «Εργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών (1750-1940)», την οποία θα παρουσιάσει αύριο (7μμ) το ΕΛΙΑ (Αγίου Ανδρέου 4, Πλάκα). Το βιβλίο είναι «καρπός» ερευνητικού προγράμματος του ΕΛΙΑ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορούσε σε ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών οικογενειών, κυρίως ιστορικά γνωστών και κοινωνικο-οικονομικά ισχυρών.

Μέσα από τη μεγάλη «τοιχογραφία» της ελληνικής οικογένειας, η Ελπίδα Κ. Βόγλη επέλεξε να «ανθολογήσει» στη μελέτη της πέντε επώνυμες οικογένειες, με κριτήρια τα σωζόμενα αρχεία τους, το γεγονός ότι προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές και τον καθοριστικό ρόλο τους στην πολιτικο-οικονομική διαμόρφωση και πορεία του ελλαδικού χώρου από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τα μεσοπολεμικά χρόνια. Πρόκειται για τις πολιτικο-οικονομικά ισχυρές οικογένειες Μπουντούρη, Δεληγεώργη, Κουρουσόπουλου, Στεφάνου και Μαύρου, οι οποίες ιστορούνται πολύπλευρα (σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, μορφωτικό, γενεαλογικό -οικογενειακό, ακόμα και εθιμικό επίπεδο), σε πέντε ξεχωριστά κεφάλαια.

Για χάρη βυζαντινού «θησαυρού»

Εργο του Π. Γράββαλου
Εργο του Π. Γράββαλου
Με πώληση της συλλεκτικής έκδοσης «Κ.Π. Καβάφης - ΠΟΙΗΜΑΤΑ (Δώδεκα Ελληνες ζωγράφοι)» (1.000 αριθμημένα αντίτυπα, εκδόσεις «Καστανιώτης»), η οποία εικονογραφείται με δώδεκα πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και περιλαμβάνει CD με 26 καβαφικά ποιήματα, ερμηνευμένα από τον Σταμάτη Φασουλή, έκθεση και δημοπράτηση (σήμερα, 8 μμ, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138) των δώδεκα πινάκων (δωρεά των ζωγράφων), προσπαθούν τρία μουσεία της χώρας να παραμείνει στην Ελλάδα ένας μοναδικός βυζαντινός θησαυρός. Ο λόγος για τη δίχρονη προσπάθεια των μουσείων Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκης), Βυζαντινό - Χριστιανικό (Αθήνας) και Μπενάκη να συγκεντρωθούν 2.200.000 ευρώ για την απόκτηση του θησαυρού. Τα τρία μουσεία έχουν συγκεντρώσει ήδη 890.000 ευρώ και ευελπιστούν σήμερα να συγκεντρώσουν κι άλλα χρήματα, ενώ η πολιτεία υπόσχεται να καταβάλει το ήμισυ του συνολικού ποσού. Σημειώνουμε ότι τα δώδεκα έργα που εκτίθενται, εικονογραφούν την έκδοση και δημοπρατούνται σήμερα είναι των: Παναγιώτη Γράββαλου, Στέφανου Δασκαλάκη, Κυριάκου Κατζουράκη, Αντώνη Κεπετζή, Δημήτρη Μυταρά, Φαίδωνα Πατρικαλάκι, Δήμου Σκουλάκη, Βασίλη Σπεράντζα, Νίκου Στεφάνου, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Μανόλη Χάρου.

Σε ρόλο «τραγουδίστριας»

«Θέλω να σας πω», τιτλοφορείται το μουσικοθεατρικό ρεσιτάλ της Μαργαρίτας Ζορμπαλά, που παρουσιάζει στο «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14 - Πλάκα), υποδυόμενη μια τραγουδίστρια:

«Δε θέλω να δώσω συνεντεύξεις, να βγω στην τηλεόραση, να δώσω χιλιοειπωμένες απαντήσεις στις ίδιες ερωτήσεις, να ξαναπώ πως γεννήθηκα στη Ρωσία, πως μεγάλωσα με τα τραγούδια του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη... Θέλω, απλά, να τραγουδήσω... για σας... Να μιλήσω... τραγουδώντας». Ο αδελφός της, Δημήτρης Ζορμπαλάς, σκηνοθέτησε το μουσικοθεατρικό διάλογο μεταξύ της τραγουδίστριας και του κοινού: «Η κεντρική ιδέα υπήρχε από την αρχή: η σχέση της τραγουδίστριας και του θεατή». Ενας συνεχής διάλογος, όπου ο θεατής ρωτάει, προκαλεί και η τραγουδίστρια απαντάει με αγαπημένα της τραγούδια, ελληνικά και ξένα, έντεχνα και παραδοσιακά.

Πρόκειται για λιτά πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση, όπου η Μαργαρίτα Ζορμπαλά με αφετηρία τα πρώτα της ακούσματα στη Σοβιετική Ενωση, δίνει ένα ρεσιτάλ διαδρομής στο παγκόσμιο τραγούδι. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 4 βδομάδες.

Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) οργανώνει αύριο (7μμ) τη δέκατη ετήσια διάλεξη - αφιερωμένη στη μνήμη του κορυφαίου παιδαγωγού Κ. Θ. Δημαρά. Ομιλητές θα είναι οι καθηγητές Δημήτρης Κυριακίδης, Μ. Κιτρομηλίδης, Κλοντ Λοριό.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ