Οργισμένοι με τους αρμοδίους την «επόμενη μέρα» οι κάτοικοι των περιοχών που πλήγησαν
Σε χείμαρρο μετατράπηκαν τα νερά της βροχής και παρέσυραν στο πέρασμά τους τα πάντα |
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος δήλωσε προχτές πως για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου απαιτείται το ποσόν του 1 δισ. ευρώ, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2006 δεν προβλέπει κανένα σχετικό κονδύλι. Επίσης, μετέωρες παραμένουν οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ο οποίος πέρσι το Νοέμβρη δεσμεύτηκε πως την άνοιξη του 2005 θα εξαγγείλει πρόγραμμα έργων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ...
Οι πρόσφατες πλημμύρες επιβεβαίωσαν πλήρως την πρόσφατη έρευνα του «Ρ» για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, που είχε αποκαλύψει ότι κύρια πηγή των κινδύνων αποτελούν: Τα μπαζωμένα ρέματα, αλλά και τα μεγάλα έργα (Ολυμπιακά και άλλα), τα οποία εκτελέστηκαν χωρίς πρόβλεψη για την αντιπλημμυρική προστασία των γύρω περιοχών. Ετσι, είχαμε πλημμύρες σε περιοχές γύρω από την Αττική Οδό, το Αεροδρόμιο Σπάτων, τη Βάρης - Κορωπίου, τη Μαραθώνια Διαδρομή, το Μαρκόπουλο και στην Ποσειδώνος, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το δέλτα του Φαλήρου.
Λαγονήσι: Κι όμως πριν γίνει οδός ήταν ρέμα! |
Τους βρήκαμε έξω από τα σπίτια να μετράνε τις ζημιές στα νοικοκυριά τους μέσα σε λάσπες αγανακτισμένους και εξοργισμένους και με τους τοπικούς άρχοντες της Αυτοδιοίκησης και κυρίως το Δήμο Καλυβίων. Γιατί μπορεί βέβαια ο εκλεκτός δήμαρχος του ΣΥΝ Π. Φιλίππου να κατήγγειλε στα κανάλια «αυθαιρεσίες», λες και είναι άλλου δήμου δήμαρχος, οι ίδιοι οι κάτοικοι όμως καταγγέλλουν και τις δικές του ευθύνες, αφού για να ικανοποιήσει διάφορα συμφέροντα ενέταξε τα δύο ρέματα στο σχέδιο πόλης και τώρα έχουν ξεφυτρώσει πολυτελή εξοχικά.
Αντιμέτωποι με τις λάσπες και την καταστροφή βρέθηκαν οι κάτοικοι μετά από τις δύο μέρες της κακοκαιρίας |
Και όσα μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι τα είδαμε με τα μάτια μας. Ανηφορίσαμε λίγο πιο πάνω και είδαμε τα ρέματα λίγο πριν τα σπίτια να εξαφανίζονται και στη συνέχεια να αποκαλύπτονται πάλι με μια μικρή κοίτη, για να φτάσουν στη Λεωφόρο Αναβύσσου, ώστε να διοχετευτούν μέσω αγωγών στη θάλασσα. Οπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό μόνο η κακοκαιρία δεν έφταιγε που πνίγηκε όλη η περιοχή του Λαγονησίου, καταστρέφοντας τις περιουσίες εργαζομένων για τις οποίες όπως έλεγαν με αγανάκτηση «θα αποζημιωθούμε με το "τεράστιο" ποσό των 600 ευρώ!»
Στο μεταξύ, τη συνήθη, μετά από ανάλογα περιστατικά, προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή του Μαραθώνα, διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε με αφορμή τα αναγραφόμενα στον Τύπο για το φράγμα της Ραπεντώσας. Σκοπός της έρευνας, που ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο, είναι να διαπιστωθεί αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων στα στάδια της κατασκευής, παραλαβής και λειτουργίας του φράγματος, από το οποίο σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον Τύπο διέρρευσαν 50.000 τόνοι νερού στον Μαραθώνα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και σπίτια.
Κοντά στους πληγέντες από τις βροχοπτώσεις - και κυρίως από την κρατική ολιγωρία στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων - στο νησί της Λέσβου, βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη. Το κλιμάκιο, συγκεκριμένα επισκέφτηκε τους Δήμους Καλλονής, Μανταμάδου, Γέρας, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής.
Κατά τη συζήτηση που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ με τους κατοίκους, αφού επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, που αδιαφόρησαν προκλητικά για την κατασκευή των αναγκαίων έργων, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.