Μετά τις εταιρίες που καθορίζουν πρόγραμμα εκπαίδευσης, ήρθε η Μητρόπολη να καθορίσει πρόγραμμα αναγκαστικού εκκλησιασμού
«Μπάτε σκύλοι αλέστε», αλώστε, αλλοιώστε, διαστρεβλώστε προσηλυτίστε, κάντε ό,τι γουστάρετε. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η διαρκής χρήση των σχολείων ως χώρων διαρκούς χειραγώγησης, με το σουλατσάρισμα διαφόρων να απαιτούν το δικό τους μερίδιο στη μεθοδευμένη επιχείρηση άλωσης των μαθητικών συνειδήσεων. Ετσι, μετά την εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία, πήραν αέρα και οι ρασοφόροι και αποφάσισαν να επιβάλλουν ώρες, μέρες, ναούς και λειτουργούς, εξαναγκάζοντας μαθητές να συμμετάσχουν στην ...«πνευματικήν και θρησκευτικήν αγωγήν» τους.
Συγκεκριμένα, η Μητρόπολη Κεφαλονιάς, με εγκύκλιό της (17/10/2005) - και «πατώντας» σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε πριν 20 χρόνια - γνωστοποιεί στους Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού, ότι αποφάσισε «τον κατά μήνα εκκλησιασμόν των μαθητών εκάστου Γυμνασίου και Λυκείου» και μάλιστα «κατά το πρώτον πενθήμερον εκάστου μηνός». Και εκτός από το πότε, η Μητρόπολη Κεφαλονιάς ορίζει το πού και ποιος, με πρόγραμμα εκκλησιασμού, όπου αναγράφεται σε ποιο ναό θα εκκλησιάζεται το κάθε σχολείο και ποιον λειτουργό θα έχει! Ομως το πράγμα δε σταματάει εκεί, καθώς η συγκεκριμένη Μητρόπολη βάζει στο παιχνίδι και κάθε «ενδιαφερόμενο ιερέα», προτρέποντάς τον να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή και να «έρχεται σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις των σχολείων για τον καθορισμό της μέρας».
Χαρακτηριστική είναι η «σιγήν ιχθύος» που τηρεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς η εγκύκλιος της Μητρόπολης, είχε ως αποτέλεσμα διευθυντές σχολείων της Κεφαλονιάς να διαμαρτυρηθούν στον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γερ. Αλυσανδράτο. Ο προϊστάμενος υπέβαλε ερώτηση στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα, κι ακόμη περιμένουν απάντηση.
«Μέσα σε όλη την επίθεση που δέχονται οι μαθητές να χειραγωγηθούν από τους εξωθεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης, προκειμένου να είναι υποταγμένοι, χωρίς αντιστάσεις, εντάσσεται και αυτή η "ταλιμπανοποίηση" των σχολείων. Το παραπάνω γεγονός και με αφορμή την εφαρμογή της "ευέλικτης ζώνης" και της "διαθεματικότητας" που στόχο έχουν την αποδυνάμωση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, θεωρούμε ότι πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο της κοινωνίας, η οποία διεκδικεί ένα δημόσιο δημοκρατικό σχολείο με αποκλειστικό ρόλο και σκοπό την εμπέδωση της γνώσης στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των σκοπών εξωθεσμικών σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου παραγόντων. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να πάρει θέση», δήλωσε στο «Ρ», ο Δημήτρης Μαντζουράτος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Για το ίδιο θέμα η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Μητρόπολη, επιχειρήσεις κ.ά. με διάφορες παρεμβάσεις και νουθεσίες αντιμετωπίζουν το σχολείο ως μόνιμο πεδίο επιβολής των επιδιώξεών τους». Και συνεχίζει: «Ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων όχι μόνο τέτοιου είδους, αλλά και συνολικότερα σε γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί μέχρι σήμερα η μη λύση αυτού του υπερώριμου πλέον αιτήματος». Σχετικά με την επίκληση εκ μέρους της Μητρόπολης σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ, σημειώνεται ότι «αναδεικνύεται η ανάγκη τόσο ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και το ΥΠΕΠΘ να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση τόσο στο θέμα αυτό, όσο και γενικότερα στις κατ' επανάληψη παρεμβάσεις της Μητρόπολης στη λειτουργία των σχολείων καθώς και στην εξασφάλιση της ελευθερίας των μαθητών να θρησκεύονται με τον τρόπο που θεωρούν προσφορότερο, χωρίς πειθαναγκασμούς και υποχρεωτικές συμμετοχές σε θρησκευτικές τελετές».
Στα χέρια του κεφαλαίου παραδίδει εξ ολοκλήρου τον τομέα της σίτισης των φοιτητών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) με τη βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνει σχετικός διεθνής διαγωνισμός στις 10 Γενάρη του 2006 για την επιλογή του ιδιώτη. Υπενθυμίζεται ότι η σίτιση μέχρι τώρα ανήκε στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας σε Κομοτηνή και Ξάνθη, ενώ στην Αλεξανδρούπολη στον ιδιώτη Χούτο. Παράλληλα υπάρχει σύμβαση μεταξύ του ΔΠΘ και ιδιωτών, που διατηρούν «μαγαζάκια» σίτισης σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
Η Πανσπουδαστική ΚΣ εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή. Καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους του ΔΠΘ να απαιτήσουν γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση - στέγαση για όλους τους φοιτητές. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του Πανεπιστημίου. Να φύγουν οι ιδιώτες από τα Πανεπιστήμια.
Αντίστοιχα, στις σχολές Ιατρικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανατίθεται η υπηρεσία της καθαριότητας σε εργολάβο, γεγονός που καταγγέλλουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Απασχόλησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.
«Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υλοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης προς όφελος του κεφαλαίου και την παραχώρηση διάφορων τομέων και υπηρεσιών στους ιδιώτες, με συνέπειες εκτός των άλλων την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκηρύσσει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του κτιρίου του Τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα», επισημαίνουν οι βουλευτές.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αποτρέψει την ανάθεση σε ιδιώτες του τομέα καθαρισμού και συντήρησης των παραπάνω τμημάτων και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου για σταθερή και μόνιμη εργασία.
Συγκέντρωση το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στα Προπύλαια ανακοίνωσαν χτες οι ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΔΕΠ. Οπως ανακοίνωσαν χτες έτσι «κλείνει» το πρώτο βήμα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και μετά τις 15 Γενάρη θα επανέλθουν με νέα πρόταση! Τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία και οι μειωμένες δαπάνες του ΑΕΠ για την Παιδεία είναι τα κύρια προβλήματα που εντόπισαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών στη χτεσινή συνέντευξη. Προβλήματα υπαρκτά και σοβαρά, ωστόσο το πλαίσιο αιτημάτων τους (για μια κινητοποίηση πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων...) παραμένει πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις, πόσο μάλλον όταν η επίθεση του κεφαλαίου στην εκπαίδευση είναι εντονότερη από ποτέ.
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, αύριο Τετάρτη 30/11, έξω από τη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που συνεδριάζει, στις 11 το πρωί, με θέμα τους νόμους που ψηφίστηκαν για την «αξιολόγηση», τα Ινστιτούτα Διά Βίου Μάθησης, τις πιστωτικές μονάδες, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, καλεί το Συντονιστικό ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνελεύσεις των Τμημάτων του ΑΠΘ, που έχουν συνεδριάσει μέχρι στιγμής, αποφάσεις κατά των παραπάνω νόμων έχουν πάρει τα Τμημάτων των Τοπογράφων και Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, του Χημικού και του Βιολογικού της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Κοσμητείας του Παιδαγωγικού.
Το Συντονιστικό ΑΕΙ Θεσσαλονίκης καλεί τους συλλόγους να συσπειρωθούν στη βάση του πλαισίου του Συντονιστικού ενάντια στους τέσσερις νόμους, στις αποφάσεις της Μπολόνια και του Μπέργκεν και να διεκδικήσουν Ενιαία Ανώτατη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
Σήμερα Τρίτη, η Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού της Διμήνου... πάει σινεμά, στις 8.30 μ.μ., στο CINE Φιλίπ (Θάσου 11, πλ. Αμερικής) και παρακολουθεί την ταινία «Rakushka» της Φωτεινής Σισκοπούλου και μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη.
Επίσης σήμερα, η ΠΚΣ πραγματοποιεί εκδήλωση στη Φιλοσοφική, με θέμα «Η τέχνη στην Αντίσταση και τους τόπους εξορίας» και ειδικό αφιέρωμα στο θέατρο του βουνού. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο αίθριο της σχολής, θα συμμετέχει με έκθεση έργων του και παρέμβαση στην κουβέντα ο Γιώργος Φαρσακίδης.