ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμένει στην «ανωτατοποίηση» των σχολών των παπάδων

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές από όσα είχαν δημοσιευτεί, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δομή και τη λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με το οποίο ο σκοταδισμός και το θρησκευτικό δόγμα αναγορεύονται σε επιστήμη!

Θυμίζουμε, ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εντάσσονται στην ανώτατη εκπαίδευση οι τέσσερις (ανώτερες μέχρι σήμερα) Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Κρήτη και στο εξής θα δίνουν πτυχία ισότιμα των πανεπιστημίων (!) έχοντας όμως, αντικείμενο εντελώς εχθρικό απέναντι στην επιστήμη. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στις σχολές αυτές να διεξάγουν και «έρευνα» αντίστοιχη με την πανεπιστημιακή (!) χωρίς να έχουν όμως το δικαίωμα διοργάνωσης αυτοτελών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Εξ ορισμού, όμως, η ακαδημαϊκή έρευνα αναζητά την επιστημονική αλήθεια, η οποία δεν μπορεί να καρποφορήσει όταν ελέγχεται από την «πίστη» και το οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα. Ουσιαστικά, το μόνο ακαδημαϊκό χαρακτηριστικό, που εξασφαλίζεται από το νομοσχέδιο, είναι η αντιστοίχιση των προσόντων των διδασκόντων και συνολικά του προσωπικού των σχολών, με τα όσα ισχύουν στα υπάρχοντα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Η «ανωτατοποίηση» γίνεται με βάση το πρότυπο των ανώτατων στρατιωτικών σχολών και οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να γίνουν κληρικοί και γενικότερα να εργαστούν στις δομές της Εκκλησίας, όχι όμως στη δημόσια εκπαίδευση ως θεολόγοι. Οι ενδιαφερόμενοι θα εισάγονται στις σχολές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει μια συστατική επιστολή του επισκόπου της περιοχής τους και θα περνούν μια συνέντευξη στη σχολή για να... ελεγχθεί το θρησκευτικό τους φρόνημα! Δηλαδή, θα έχουμε εισακτέους σε σχολές «ανώτατης» εκπαίδευσης που πρώτα θα έχουν ελεγχθεί τα «κοινωνικά τους φρονήματα»!

Σε μια προσπάθεια δοκιμής μέτρων, που αργότερα είναι πιθανό να δούμε να εφαρμόζονται συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, ορίζεται ότι οι σχολές δε θα έχουν Τμήματα (όπως έχουν σήμερα τα πανεπιστήμια), αλλά πιο «ευέλικτα» προγράμματα σπουδών. Αρχικά θα ξεκινήσουν όλες με το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, αλλά στη συνέχεια μπορούν να φτιάξουν προγράμματα «Διοίκησης Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων», «Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων», «Κοινωνικής Αλληλεγγύης»(!) κ.ά.

Είναι προφανές ότι το σύνολο των παραπάνω ρυθμίσεων υποβαθμίζουν το κύρος και αλλοτριώνουν το χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Εξάλλου, και οι υπάρχουσες θεολογικές πανεπιστημιακές σχολές - οι οποίες αντιδρούν στο εν λόγω νομοσχέδιο - χρήζουν επαναπροσδιορισμού του περιεχομένου σπουδών, στην κατεύθυνση της θρησκειολογίας, προκειμένου να απαλλαχτούν από δόγματα και να προσεγγίσουν τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει η ανώτατη εκπαίδευση.

Πέρα από το επίμαχο θέμα της «ανωτατοποίησης» των σχολών των παπάδων, το νομοσχέδιο εισάγει την εκκλησιαστική εκπαίδευση με ειδικές σχολές και στη λεγόμενη «διά βίου εκπαίδευση».

Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το όλο εγχείρημα θα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 2.089.000 ευρώ ετησίως.

ΛΑΡΙΣΑ
Καταγγέλλουν την επιχείρηση χειραγώγησης των νέων

Παρέμβαση φορέων για την προώθηση των ιδεών της ιδιωτικής ασφάλισης στα σχολεία

Τη νέα κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης υπέρ του κεφαλαίου, με την προώθηση των «ιδανικών» της ιδιωτικής ασφάλισης, κατήγγειλαν εκπρόσωποι φορέων της Λάρισας, σε συνάντηση που είχαν χτες με τον Περιφερειακό Διευθυντή της εκπαίδευσης Αργ. Χαδούλη. Η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των φορέων - του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του ΠΑΜΕ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της ΕΛΜΕ, των Ενώσεων Γονέων Λάρισας και Γιάννουλης, του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και πολλών εργατικών σωματείων - έγινε με αφορμή την αποκάλυψη του «Ρ» ότι τα σχολεία καλούνται σε έναν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, που προκηρύσσει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών για να πλασάρει την ιδιωτική ασφάλιση.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, «πρόκειται για ευθεία προσπάθεια επέμβασης στη διαμόρφωση της συνείδησης των μαθητών, που ακολουθεί τις αποφάσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για τη σύνδεση και την υποταγή της Παιδείας στις ανάγκες της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας». Και πρόσθεσε πως «από τη μια, επιχειρείται να διαμορφωθεί στη νεολαία συνείδηση θετική στην ιδιωτική ασφάλιση και παραίτηση του δικαιώματος και της απαίτησης για την κρατική ευθύνη και της δωρεάν δημόσιας για όλους προσφοράς αυτού του κοινωνικού αγαθού και από την άλλη η κυβέρνηση έμπρακτα επιχειρεί να ενισχύσει το πελατολόγιο και τα κέρδη του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην ιδιωτική ασφάλιση, προωθώντας της κατευθύνσεις της Λισαβόνας».

Στα πλαίσια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι και οι δύο διαγωνισμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των ίδιων μαθητών και των οικογενειών τους, που ανήκουν στην εργατική τάξη και στα μικρομεσαία στρώματα της αγροτιάς και των ΕΒΕ, οι οποίοι και θα εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην εισβολή των πολυεθνικών στο χώρο της εκπαίδευσης, διεκδικώντας ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία κι δημόσια δωρεάν ασφάλιση για όλο το λαό.

ΚΑΒΑΛΑ
Εκδήλωση της ΚΝΕ για το ποδόσφαιρο

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Ν. Μπογιόπουλου και Δ. Μηλάκα: «Ποδόσφαιρο, μια θρησκεία χωρίς απίστους» διοργανώνουν η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και το ΝΣ Καβάλας της ΚΝΕ, την Τρίτη 22/11 κι ώρα 8 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσουν: Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Μπογιόπουλος, δημοσιογράφος - συγγραφέας, Νίκος Τσιμογιάννης, κοινωνιολόγος, και Βασίλης Λιόγκας, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας.

ΠΟΛΥΓΩΝΟ
Να χτιστεί επιτέλους το σχολείο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες γονείς και μαθητές τριών σχολείων στο Πολύγωνο, με αίτημα την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου

Σε συμβολική αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χτες το πρωί οι μαθητές των 105ου και 166ου Δημοτικών Σχολείων και του 24ου Γυμνασίου, μετά από απόφαση των Συλλόγων Γονέων των τριών σχολείων και του 24ου Λυκείου Αθήνας, στο Πολύγωνο. Οι γονείς, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικούν να ληφθεί απόφαση επαναδέσμευσης του οικοδομικού τετραγώνου 51 και χαρακτηρισμό του ως χώρου για την κατασκευή του 24ου Λυκείου.

Υπενθυμίζεται, ότι το οικοδομικό τετράγωνο 51 είχε απαλλοτριωθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο της Αθήνας για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με νέα παράνομη απόφασή του, ύστερα από πρόταση της πλειοψηφίας, προχώρησε στην αποδέσμευση του οικοπέδου. Το οικοδομικό τετράγωνο παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος ξεκίνησε τις εργασίες για την ανέγερση πολυκατοικίας. Τον Απρίλη του 2005 οι Σύλλογοι Γονέων έκαναν προσφυγή στο Εφετείο και το ΣτΕ και τον περασμένο Μάη, το ΣτΕ παίρνει απόφαση για την αναστολή των εργασιών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε διαρκή αναμέτρηση μ' αυτή την πολιτική

Αγωνιστικό χαιρετισμό στους χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη απευθύνει η Πανσπουδαστική ΚΣ, ενώ καταδικάζει τα επεισόδια που πυροδότησαν τη γνωστή συζήτηση περί πανεπιστημιακού ασύλου και διά στόματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια που στήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με γνωστούς πλέον τους πρωταγωνιστές και τους στόχους τους, εκδηλώθηκαν μετά τη λήξη της μεγαλειώδους διαδήλωσης. Το σκηνικό, όπως εξελίχθηκε, αλλά και η βεβαιότητα του υπουργού Δημόσιας Τάξης - γνωρίζει καλύτερα φαίνεται - πως η ομάδα των νεαρών βρισκόταν από νωρίς μέσα στο πανεπιστήμιο, όπου δεν μπορούσε να παρέμβει η αστυνομία λόγω του ασύλου, αποκαλύπτει το καλοστημένο παιχνίδι που με μεγαλύτερη ένταση εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, και στοχεύει στο πανεπιστημιακό άσυλο και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Το καθεστώς αστυνομοκρατίας και ο αποκλεισμός ολόκληρου του κέντρου της Θεσσαλονίκης από νωρίς το μεσημέρι ήρθε να προετοιμάσει το έδαφος για τα βραδινά επεισόδια που, όπως σημειώνει η ΠΚΣ, «συμβάλλουν ώστε να ανοίγει η κουβέντα για το άσυλο σε μια περίοδο που ετοιμάζεται η αλλαγή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ... Αλλοιώνουν τα πραγματικά αιτήματα με τα οποία διαδήλωσε ο λαός και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Βοηθάνε στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τα ΜΜΕ και τις κυρίαρχες παρατάξεις, με στόχο να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις που αμφισβητούν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ».

Κόντρα σ' αυτή την επιχείρηση, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να δώσουν συνέχεια στην αναμέτρηση με την πολιτική που κουρελιάζει τη ζωή τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρώτη δύναμη η Πανεπιστημονική ΣΚ

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Πανεπιστημιακή Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΣΚ) στις εκλογές του Συλλόγου Μεταπτυχιακών κι Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Σε σύνολο 59 ψηφισάντων η ΠΣΚ συγκέντρωσε 42 ψήφους κατακτώντας τις 5 έδρες από τις 7 του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεύτερη δύναμη ήρθε η ΑΡΕΜ ΕΑΑΚ με 16 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ, ενώ υπήρχε και μια λευκή ψήφος. Σημειώνεται ότι η ΠΣΚ κατέβηκε φέτος για πρώτη φορά στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ