ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Καμιά εμπιστοσύνη

Στην αντίθετη κατεύθυνση από τα εργατικά συμφέροντα και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα κινείται και το νέο πλαίσιο αιτημάτων, που έθεσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2006. Και βέβαια απόδειξη αυτού δεν είναι μόνο το μίζερο ποσοστό αυξήσεων που ζητάει η ΓΣΕΕ για τους κατώτερους μισθούς και τα μεροκάματα. Που ας σημειωθεί, ακόμα και αν ικανοποιηθεί από τους εργοδότες, σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει το εξευτελιστικό τους επίπεδο, που σήμερα είναι μόλις 591 ευρώ και 26,4 αντίστοιχα. Είναι επιπλέον το γεγονός ότι όλη η στρατηγική και η τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, παρά τις «αγωνιστικές κορόνες της», δεν ισχυροποιεί τις εργατικές διεκδικήσεις, αλλά τις υπονομεύει. Ισχυροποιεί τους βιομηχάνους και το κεφάλαιο και όχι τους εργάτες και τους αγώνες τους.

Αραγε ποιον εξυπηρετεί ο ισχυρισμός που διατυπώνει η ΓΣΕΕ, και μάλιστα μέσα στο κείμενο της καταγγελίας της Σύμβασης ότι το πρόβλημα είναι πως οι ασκούμενες πολιτικές δεν είναι αποτέλεσμα σύνθεσης, ώστε να έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση; Ποιον βοηθάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όταν θεωρεί κεντρική της επιδίωξη την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η οποία μάλιστα είναι προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης; Μήπως αυτά δεν ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ; Αυτό το χαβά δεν παίζουν το ΠΑΣΟΚ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με όλα τα επιτροπάτα τους;

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (τότε ΕΟΚ) η ΓΣΕΕ, όπως άλλωστε και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, συνεχίζει να πλασάρει το μύθο του «ευρωπαϊκού παραδείσου». Αυτήν και μόνο αυτήν την αξία έχει το περίφημο σύνθημα - στόχος της ΓΣΕΕ, για σύγκλιση των εργατικών μισθών με τους μισθούς των 15 χωρών της ΕΕ! Λες και δεν υπάρχει πλέον η εμπειρία. Και όλα αυτά, όταν η Στρατηγική της Λισαβόνας - την οποία υιοθετεί η ΓΣΕΕ - όχι μόνο σαρώνει ό,τι κατακτήσεις είχαν οι εργάτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και βαθαίνει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες, μεταξύ χωρών, περιφερειών και εργαζομένων σε αυτές. Η θεωρία της σύγκλισης δεν είναι μόνο έωλη, είναι και επικίνδυνη, αφού συσκοτίζει τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση της εργατικής τάξης, που είναι η γενικότερη πολιτική της ΕΕ.

Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτή την πλειοψηφία, όταν από τη μια καταγγέλλει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και από την άλλη σπεύδει να πάρει μέρος στις λεγόμενες «επιτροπές διευθέτησης» που θα εφαρμόσουν αυτόν ακριβώς το νόμο. Καμιά εμπιστοσύνη σ' αυτούς που, ενώ δήθεν ουρλιάζουν για το διαχωρισμό των εργαζομένων σε νέους και παλιούς, έκαναν ό,τι έκαναν στον ΟΤΕ... Οταν αποδέχονται την ισχύ των αντιασφαλιστικών νόμων που με τον πιο επίσημο και σκληρό τρόπο επιβάλλουν τέτοιους διαχωρισμούς. Το πλαίσιο που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι βαθιά εχθρικό προς τα συμφέροντα των εργαζομένων. Συμφέροντα που βρίσκουν επάξια εκπροσώπηση στις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ, που με το συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη δείχνει και το δρόμο που αυτές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

«Ξετινάζουν» τους αγρότες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να «ξετινάξει» στην κυριολεξία τους μικρομεσαίους αγρότες βάλθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να φέρει σε πέρας τις προσταγές των πολυεθνικών που εκπροσωπεί στα μεγάλα παζάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τα όσα συμβαίνουν και σχεδιάζονται αυτή την περίοδο σε ΕΕ και ΠΟΕ ουδεμία σχέση έχουν με τα συμφέροντα των αγροτών, όχι μόνο των χωρών - μελών της Ενωσης, αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Βέβαια, η ΕΕ μπρος στα παζάρια για τις μεγάλες παγκοσμιοποιημένες μπίζνες, δίνει ξανά τα ρέστα της σε βάρος των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Ο πρόεδρος της Κομισιόν βγαίνει και προτείνει νέες μειώσεις από το 2009 των ήδη πετσοκομμένων αγροτικών επιδοτήσεων. Κι έτσι εκτίθενται όσοι προπαγάνδιζαν πως δε θα γίνουν άλλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι το 2013, κάνοντας τώρα πως... διαμαρτύρονται. Από την άλλη ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ έκανε νέα βελτιωμένη προσφορά στον ΠΟΕ για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγικών δασμών, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες εισαγωγές στην ΕΕ - επομένως και στην Ελλάδα - με ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Είναι φανερό πως όλα αυτά που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, στο όνομα της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, μόνον αρνητικές συνέπειες θα έχουν για τους Ελληνες παραγωγούς και την ελληνική ύπαιθρο. Αυτή είναι η αλήθεια, παρά τις όποιες ψευτο- δικαιολογίες και προπαγανδιστικές κορόνες σερβίρουν οι θιασώτες της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Δημαγωγία

Το «σίριαλ» του λαϊκού εμπαιγμού από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ακρίβειας συνεχίζεται. Εξεγέρθηκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου επειδή η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τον κατηγόρησε ότι έκανε «μακιγιάζ» σε τιμές προϊόντων που είχε αγοράσει πριν δύο μήνες και τις είχε δημοσιοποιήσει. Ο υφυπουργός έκανε νέες τιμοληψίες για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, στα ίδια σούπερ μάρκετ που έκανε τις αγορές, αλλά και σε άλλα για να δείξει το εύρος των τιμών!

Η ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης «έρευνα αγοράς» αξιοποιείται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον ίδιο σκοπό: Να «αποδείξει» στους ταλαιπωρημένους από την ακρίβεια εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι έχουν ...επιλογή. ΄Η, με άλλα λόγια, ότι δεν είναι ακριβά τα τρόφιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αλλά ότι οι ίδιοι ψωνίζουν από ακριβά καταστήματα!

Οταν, όμως, το χρήμα φτάνει και περισσεύει, τότε περισσεύει και η κοροϊδία. Οταν μετράς τα τελευταία ευρώ για να πάρεις ψωμί είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό είναι που δεν μπορούν να καταλάβουν οι «πρασινογάλαζοι» που κόπτονται δήθεν για την ακρίβεια, για να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα «κουπόνια δώρων» από τα «ταμεία» της πολιτικής δημαγωγίας.

Κανονική κοροϊδία

Σχετικά με τα κυριότερα λάθη της σοσιαλδημοκρατίας ρωτήθηκε ο Φ. Μπερτινότι, πρόεδρος του ΚΕΑ, για να απαντήσει πως είναι κυρίως «το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πίστεψε πως η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση θα αποτελούσε μια προοδευτική εξέλιξη... Θεώρησαν ότι θα αρκούσε να βάλουν κάποιους κανόνες στην παγκοσμιοποίηση... Στην πραγματικότητα αυτή η αντιμετώπιση ήταν πολύ μεγάλο λάθος... Αυτό που πρέπει να μπει στη συζήτηση δεν είναι οι κανόνες, αλλά η ίδια η φύση αυτής της διαδικασίας».

Προφανώς, μας δουλεύουν κανονικότατα στο ΚΕΑ! Δηλαδή, αυτοί τι αντιπροτείνουν; Θεσμούς, ρυθμίσεις, νόμους και πρωτοβουλίες των ...θεσμών. Τη φύση του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, του ιμπεριαλισμού - και ας τον βαφτίζουν όπως θέλουν - πουθενά δεν τη βάζουν σε συζήτηση. Αλλά είναι φανερό το σχέδιο του ΚΕΑ. Επιχειρούν να καλύψουν το κενό που άφησε η κλασική σοσιαλδημοκρατία (που τάσσεται πλέον απροκάλυπτα με το κεφάλαιο) μπας και καταφέρουν να αποκτήσουν κάποια θεσούλα στις κυβερνήσεις των χωρών τους. Σε συνεργασία, βέβαια, με τη σοσιαλδημοκρατία, την οποία κριτικάρουν. Οσα δε φτάνει η αλεπού...

Οι... ανθρωπιστές

«Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πληροφορίες για την κατάσταση των κρατούμενων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο».

Η παραπάνω είδηση, που μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, κάνοντας το γύρο του κόσμου, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική καθώς φανερώνει τον κυνικό τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τόσο τον ΟΗΕ όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα για το οποία υποτίθεται πως κόπτεται ο Τζ. Μπους. Ποιος δε θυμάται, την «ευαισθησία» των Αμερικανών - και όχι μόνο - που είχαν ξεσηκώσει σάλο για την παραβίαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κλπ,. επειδή οι γυναίκες φορούσαν μπούργκα...

Κι όμως, η είδηση αυτή, πέρασε απαρατήρητη από τη μεγάλη πλειοψηφία των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών της χώρας μας. Ετσι ή αλλιώς, όμως, είναι γεγονός κι έρχεται να αφαιρέσει τα όποια εναπομείναντα επιχειρήματα όλων εκείνων - από κυβερνήτες χωρών και ηγεσίες ή στελέχη πολιτικών κομμάτων μέχρι απλούς πολίτες - που εκθείαζαν τις ΗΠΑ και τους κυβερνήτες τους, σαν τους μεγαλύτερους υπερασπιστές και υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ