ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Να δυναμώσουν οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη σύσκεψη - συγκέντρωση στη Μυτιλήνη

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006 παρουσίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Λέσβου του Κόμματος, προχτές Πέμπτη, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «ΛΑΣΙΑ». Την παρουσίαση των θέσεων έκανε ο γραμματέας της Ηλίας Βουλβούλης. Ενώ, εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, παραβρέθηκε κι έκανε παρέμβαση ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ειδικότερα για το Δήμο Μυτιλήνης ο Ηλίας Βουλβούλης, θα επισημάνει, ανάμεσα στα άλλα: «Η σημερινή δημοτική Αρχή Μυτιλήνης εφάρμοσε όλους τους νόμους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ΤΑ και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφάσισαν στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Αύξησαν τα ανταποδοτικά τέλη και εφαρμόζουν όλα τα αντεργατικά μέτρα, ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες του δήμου, έχουν αποδεχτεί τη μερική απασχόληση και έχουν προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης. Καταχρέωσαν το Δήμο. Ενώ, η σφοδρή αντίδραση της παράταξης της ΔΑΣ (στην οποία συμμετέχουν και κομμουνιστές) στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης έκαναν τη δημοτική Αρχή να κάνει πίσω».

«Ομως, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, μας αγάπησαν όλοι! Φόρεσαν φιλεργατικό μανδύα και χωρίς ντροπή, ανεπίσημα ή επίσημα, επιδιώκουν τη συνεργασία με μας», θα προσθέσει ο Ηλίας Βουλβούλης για να ξεκαθαρίσει: «Το ΚΚΕ έχει ενιαία γραμμή παντού. Σ' όλους τους δήμους και τις νομαρχίες. Επιδιώκει να συνεργαστεί με δυνάμεις τοπικά, με ανθρώπους που συνεργαστήκαμε ως τώρα, να επεκταθούν οι συνεργασίες. Με ανθρώπους που, ανεξάρτητα από όποιες διαφορές έχουν με το ΚΚΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιπαλέψαμε μαζί τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που περνά και μέσα από την ΤΑ».

Ο Δ. Γόντικας

«Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα γι' αυτό και επιδιώκουμε η συζήτηση να γίνει στη βάση των λαϊκών προβλημάτων και καλούμε τους εργάτες, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να κρίνουν, ενόψει των εκλογών αυτών, με βάση αυτά τα κριτήρια». Αυτό υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Δ. Γόντικας, για να καλέσει σε συστράτευση στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για την αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το δυνάμωμα των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

«Σήμερα, τόνισε, η λαϊκή οικογένεια δέχεται ένα καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων. Καταργούν το 8ωρο, προωθούν τη μερική απασχόληση για τους εργαζόμενους. Προωθούν μέτρα ενάντια στους αγρότες με στόχο γη και παραγωγή να περάσουν στα χέρια των λίγων. Το ίδιο και για τους μικρομεσαίους ΕΒΕ. Απελευθερώνουν το ωράριο με θύματα τους εργατοϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους προκειμένου να κυριαρχήσουν στην αγορά τα εμπορικά μεγαθήρια. Εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν την Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική περνά μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μερική απασχόληση, ακόμα πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος στη Βουλή, αποφασίστηκε στην ΚΕΔΚΕ από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Η πρόσθετη φορολογία στην ΤΑ κατοχυρώθηκε ακόμα και μέσα από το Σύνταγμα. Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ κατοχυρώνει την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στην ΤΑ με την παράδοση υπηρεσιών. Το ίδιο και με το νόμο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ολα τα μέτρα αυτά πάρθηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στηρίζονται από το ΣΥΝ.

Μιλάνε για "τοπικές κοινωνίες". Για πρόσωπα "ικανά και τίμια, ανεξάρτητα από κόμματα". Δεν υπάρχει όμως τοπικό πρόβλημα που να μην έχει σχέση με τη γενικότερη πολιτική. Π.χ. οι συγκοινωνίες στην ακτοπλοΐα. Η μείωση των δρομολογίων, η αύξηση των ναύλων, τα γηρασμένα και επικίνδυνα πλοία ποιον εξυπηρετούν και ποιον βλάπτουν; Κερδίζουν οι εφοπλιστές, χάνουν τα λαϊκά στρώματα. Αλλο παράδειγμα. Μια γυναίκα που δεν μπορεί να αφήσει το παιδί της στον παιδικό σταθμό λόγω των ακριβών τροφείων είναι τοπικό πρόβλημα;

Φτάνει δηλαδή ο υποψήφιος δήμαρχος ή νομάρχης να είναι "τίμιος" και "ικανός"; "Τίμιοι" και "ικανοί" υπάρχουν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ. Αυτοί όμως δεν έχουν κόμματα; Δε θα εφαρμόσουν την πολιτική των κομμάτων τους; Σημασία, λοιπόν, έχει ο έντιμος και ικανός να μπαίνει στην υπηρεσία του λαού κι όχι του κεφαλαίου. Να μη φορτώνει τους δημότες με φόρους, να μην εφαρμόζει τη μερική απασχόληση, να μην ξεπουλά τη δημοτική περιουσία, να αντιστέκεται στα αντιλαϊκά μέτρα, να συσπειρώνει τα λαϊκά στρώματα ενάντια σ' αυτή την πολιτική, με στόχο την αλλαγή των γενικότερων πολιτικών συσχετισμών.

Το ΚΚΕ με τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, δεν μπορεί να κάνει συνεργασία. Θα επιδιώξει να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια με λαϊκές δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα παλέψαμε μαζί. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν και στη Λέσβο. Με εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, νεολαίους, γυναίκες που πρωτοστάτησαν στους αγώνες του λεσβιακού λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την ανατροπή της.

Στόχος πρέπει να 'ναι να δημιουργηθούν σ' όλους τους Δήμους και στη Νομαρχία ψηφοδέλτια που θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μείωση αυτών των δυνάμεων θα συμβάλλει στη συσπείρωση του λαού για την αλλαγή των γενικότερων πολιτικών συσχετισμών και στη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στην ΤΑ, που κι αυτός με τη σειρά του θα συμβάλλει στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική».

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση.

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Ανέλαβε τα καθήκοντα της βουλευτή Β' Πειραιά

Ανέλαβε, μετά την ορκωμοσία της χτες, τα καθήκοντά της ως βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' περιφέρεια του Πειραιά, η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, πρώην δήμαρχος Νίκαιας. Η Βέρα Νικολαΐδου αντικατέστησε τον Γιάννη Πατσιλινάκο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα, προκειμένου να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Περάματος με την αγωνιστική παράταξη «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη». Την απόφασή του κοινοποίησε προχτές στην πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, με επιστολή που απέστειλε.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη, 9 Νοέμβρη, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45), με θέμα: «88 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση και 87 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ».

-- Οι ΚΟΒ Καλλιθέας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης», την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Νότιας Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Γρυπάρη και Αναγνωσταρά) στην Καλλιθέα. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για τα 64 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 61 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πραγματοποιείται την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ