ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επισπεύδει το νέο «κύμα μεταρρυθμίσεων»

Στην ταχεία προώθηση του «δεύτερου κύματος των μεταρρυθμίσεων» συγκεντρώνει την προσοχή και τις δυνάμεις της η κυβέρνηση Καραμανλή, επιδιώκοντας, εκτός των άλλων, να ορίσει την «ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων» και αποδείξει στα μεγάλα αφεντικά ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους.

Η κυβέρνηση επιταχύνει το νέο κύμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και για να ξεχαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι αδιαμφισβήτητες και σοβαρές ευθύνες της στη διαχείριση της γρίπης των πτηνών και της χαμένης γαλοπούλας, που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην εγχώρια παραγωγή και βέβαια έπληξαν και την «εικόνα» της.

Οι προθέσεις και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης φάνηκαν καθαρά από τις ομιλίες του Κ. Καραμανλή και του Γ. Αλογοσκούφη στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος «να απομακρύνει τα αντικίνητρα που υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον» στο όνομα της ενίσχυσης των επενδύσεων, πράγμα που απλά σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης του «κόστους εργασίας», της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου και της άρσης των όποιων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ο νεότερος και «πιο φιλόδοξος» στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 σημαίνει απλά άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, ξεπούλημα ακίνητης κρατικής περιουσίας κ.ο.κ.

Τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει το «θεσμικό διάλογο» - απάτη για το Ασφαλιστικό, συγκροτώντας τις σχετικές επιτροπές, που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εκδώσουν τα γνωστά εκ των προτέρων «πορίσματα»: «Η κατάσταση στο Ασφαλιστικό επιδεινώνεται και θα είναι ανεξέλεγκτη... το 2050, αν δεν πάρουμε, επώδυνα αλλά αναγκαία, μέτρα τώρα». Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι άλλα πέρα από την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων, την ενίσχυση των ιδιωτικών συντάξεων.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όπως όπως την υπόθεση με τους ολέθριους χειρισμούς της στην υπόθεση της «γρίπης των πτηνών». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης, παραπέμποντας στο μέλλον την επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση των πολλαπλών ζημιών. Σε ερώτηση για ζημιές που υφίσταται ο κλάδος της πτηνοτροφίας, ο Β. Αντώναρος παρατήρησε ότι «με τα ευρήματα που υπάρχουν, είναι σαφές ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών θα επανέλθει στο προηγούμενό της πλαίσιο», ενώ σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Σε ερώτημα αν αληθεύει η πληροφορία πως ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος αποφεύγει από χτες τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, με υπόδειξη του Μ. Μαξίμου απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα», ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Ενοχλημένος από «το επίπεδο της συζήτησης» εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ζητώντας έμμεσα από την κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα από τη γαλοπούλα και δε μου αρέσει να κατεβάζω το επίπεδο της συζήτησης. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, όπως και στην εσωτερική πολιτική» δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε με νόημα: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε ευθύνες απέναντι στον τόπο που δεν πάει καλά»...

Κόντρα κορυφής στον ΣΥΝ

Κόντρα κορυφής χτες στον ΣΥΝ ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο Αλ. Αλαβάνο και στον πρώην Ν. Κωνσταντόπουλο. Αφορμή αποτέλεσε μια φράση του Αλ. Αλαβάνου στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, φράση που ο Ν. Κωνσταντόπουλος εξέλαβε ως αιχμή εναντίον του.

Συγκεκριμένα, σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ προς τον πρωθυπουργό για την «Ολυμπιακή», ήρθε να απαντήσει ο υφυπουργός Μεταφορών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος και απέσυρε την Ερώτηση. Μάλιστα υπενθύμισε ότι την περασμένη Παρασκευή ο Κ. Καραμανλής απάντησε σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου για τα ΜΜΕ και σε δική του για ένα εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος στη Μεσσηνία. Στο σημείο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε από τους Ν. Κωνσταντόπουλο και Κ. Καραμανλή ως «γλάστρα», λέγοντας: «Ως προς την περασμένη Παρασκευή ήταν η μόνη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο που εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε και σε δική μου Ερώτηση. Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Το καταλαβαίνω. Υπήρχε μια εύστοχη Ερώτηση του Ν. Κωνσταντόπουλου αλλά επέλεξε το δικό μου θέμα ο πρωθυπουργός για τους δικούς του λόγους, να έρθει εδώ να μας κάνει μια γενική τοποθέτηση πάνω στο θέμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εγώ το θεωρώ αυτό περιφρόνηση».

Την τοποθέτηση αυτή ο Ν. Κωνσταντόπουλος την εξέλαβε ως αιχμή εναντίον του, ότι έκανε στημένο παιχνίδι με τον πρωθυπουργό χρησιμοποιώντας ως «γλάστρα» τον Αλ. Αλαβάνο και έσπευσε στη Βουλή για να κάνει δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες. «Μένω κατάπληκτος, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ρωτήστε τον Αλ. Αλαβάνο», δήλωσε ενώ από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΝ διέρρεαν ότι «πρόκειται για παρεξήγηση» αφού δόθηκε λάθος ερμηνεία στα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή.

Αργότερα, από τα Χανιά όπου βρέθηκε, ο Αλ. Αλαβάνος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωσή του. Διευκρίνισε ότι η κριτική του είχε μόνο στόχο τον πρωθυπουργό και επανέλαβε τα όσα είχε πει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, παραλείποντας, ωστόσο, την επίμαχη φράση «μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα».

Εκδήλωση για τον Ε. Μαχαίρα

Τη σημαντική προσφορά του επίτιμου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Ε. Μαχαίρα θα τιμήσει ο ΔΣΑ σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στις 7μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ.

Ο Ε. Μαχαίρας έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΔΣΑ και έχει πολύχρονη προσφορά και δράση όχι μόνο στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και στο δικηγορικό σώμα, στη Δικαιοσύνη και γενικότερα στο δημόσιο βίο της χώρας, όπως είναι στο κίνημα της ειρήνης κλπ.

Στην εκδήλωση του ΔΣΑ για τον Ε. Μαχαίρα θα μιλήσουν οι: Δ. Παξινός, πρόεδρος του ΔΣΑ, Μ. Σταθόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και Γ. Γουσέτης, δικηγόρος.

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Τέχνη και Αντιφασιστική Πάλη»

Εκδήλωση με θέμα «Τέχνη και Αντιφασιστική Πάλη», διοργανώνουν η ΚΟΒ Παιδείας Τρικάλων του ΚΚΕ και ο Τομέας Μαθητών της ΚΝΕ, αύριο, Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στη «Σουίτα». Επιμέλεια Κειμένων: Γ. Μηλιώνης, δημοσιογράφος του «902 Αριστερά στα FM». Αφήγηση: Χρ. Χαλβαντζάρας. Ανάγνωση ποιητικών κειμένων: Σ. Μπιλιάλης. Μουσική Επιμέλεια: Γ. Πέτρου. Τραγούδι: Γ. Πέτρου και Β. Μπαρμπαρούσης. Πιάνο: Π. Μαγκλάρας.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ
Ανίκανη και αδέξια η κυβέρνηση

Για υπουργούς σε «καραντίνα» έκανε λόγο χτες ο Ν. Αθανασάκης αναφερόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο. Στην κυβέρνηση, δήλωσε ο ίδιος, «είναι προφανώς ότι χάσανε τα αβγά, χάσανε τα πασχάλια, χάσανε τα πουλιά, στο τέλος εξαφανίστηκε και ο υπουργός ο κ. Μπασιάκος, αλλά η εξαφάνιση του υπουργού δεν εξαφανίζει τη ζημία που έχει υποστεί η πτηνοτροφία της χώρας με ευθύνη του αρμόδιου της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία διαχειρίστηκε και αυτό το θέμα με μια απίθανη ανικανότητα και αδεξιότητα».

Ο Ν. Αθανασάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ανατρέψει το κλίμα πανικού» που η ίδια δημιούργησε και «να πληροφορήσει υπεύθυνα και να πείσει τους πολίτες ότι κανείς δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση κοτόπουλου». Επίσης, ζήτησε από την κυβέρνηση «να καταγράψει σε συνεργασία με τους φορείς των πτηνοτρόφων τα οφειλόμενα στην κρίση προβλήματα του κλάδου και να τα αντιμετωπίσει με τρόπο ανάλογο» και να «στηρίξει χρηματοοικονομικά τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ