Η «ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού» είναι το νέο στοιχείο της «κοινής στρατηγικής» Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό προέκυψε από τις επίσημες συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Κάρολος Παπούλιας και Τάσσος Παπαδόπουλος, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, με δεδομένο ότι η ΕΕ έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα ως νεκροθάφτης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Κ. Παπούλιας τόνισε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι ο δρόμος που άνοιξε με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, θα έχει τα αποτελέσματα και την κατάληξη που επιθυμούμε». «Ολοι, συνέχισε, προσμένουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες και το αποτέλεσμα που ελπίζουμε ότι θα είναι θετικό, να επικυρωθεί με τη θέληση του κυπριακού λαού».
Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι «το κυπριακό πρόβλημα, μένοντας πάντα στο αναντικατάστατο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσλαμβάνει τώρα μια ευρωπαϊκή διάσταση. Από κοινού με την Ελλάδα θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε προοπτική». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι «είτε το θέλει, είτε όχι η ΕΕ, υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού», καθώς και ότι «δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε πιθανές νέες διαπραγματεύσεις η ΕΕ». Παράλληλα παραδέχτηκε ότι δεν είναι επικρατούσα άποψη στην ΕΕ «να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στο Κυπριακό ή να κληρονομήσει τον πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό».
Ο Κ. Παπούλιας συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί η ΕΕ «να κλείνει τα μάτια» σε ένα γεγονός, όπως η συνεχιζόμενη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος κράτους - μέλους της, που «προσβάλλει τις αρχές που η ίδια η Ενωση πρεσβεύει», παραγνωρίζοντας ότι αυτό το κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να παρακολουθήσει την πορεία και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές προσδιορίζονται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και δεν απέκλεισε, ως συνέπεια της μη συμμόρφωσης της γείτονος, την ακύρωση της οποιασδήποτε σχέσης της με την ΕΕ. Παράλληλα εξέφρασε την περίεργη άποψη ότι η αποδοχή από την Τουρκία του διαπραγματευτικού πλαισίου προκαλεί ή θα προκαλέσει «κοινωνικές αναταραχές»(!). «Είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία και λόγω κοινωνικών αναταραχών που θα προκαλέσει, ή που προκαλεί, η αποδοχή από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της γείτονος, των υποχρεώσεων του διαπραγματευτικού πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας χτες το απόγευμα σε πανηγυρική, ειδική, συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κ. Παπούλιας επανέλαβε την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που αποτελεί «δρόμο που θα οδηγήσει βαθμιαία σε περίοδο ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας στις σχέσεις της με την Κύπρο και την Ελλάδα», αλλά τόνισε πως η γείτων «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ιστορικά διλήμματα: Ή θα αναθεωρήσει βασικές πτυχές της πολιτικής της στο Κυπριακό ή θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της».
Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε πως είναι «απαράγραπτες οι εθνικές και συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας να υπερασπίζεται τον κυπριακό ελληνισμό και πολιτικά και στρατιωτικά, ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και ως προς την υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο αναπροσαρμόζεται βέβαια στα νέα δεδομένα και τις δυνατότητες ασφαλείας που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».
Πρόσθεσε πως «μετά από 31 χρόνια διπλωματικού παραλογισμού, η Τουρκία καλείται από την ΕΕ να αποδεχτεί την πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας δέσμευση για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και για αναγνώριση το συντομότερο δυνατόν».
Ο Κ. Παπούλιας έστειλε, έμμεσα πλην σαφώς, μήνυμα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να μην προχωρήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα. «Σε κάθε περίπτωση, είπε, η Ελλάδα πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες που συντείνουν στην εδραίωση της διχοτόμησης του νησιού και ιδίως την υιοθέτηση μέτρων που οδηγούν, άμεσα ή έμμεσα, στην αναγνώριση του παρανόμου καθεστώτος της κατεχόμενης Κύπρου, όπως η χρήση λιμένων και αεροδρομίων στα Κατεχόμενα, χωρίς εξουσιοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης».
Πρόθυμη να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η κυβέρνηση
Την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν προετοιμάζει η κυβέρνηση Καραμανλή, σπεύδοντας να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει δύο στρατιωτικές μονάδες μέχρι τώρα στο Αφγανιστάν, συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και θα στείλει ακόμα μία στις αρχές του 2006, ωστόσο δε διστάζει να εμφανιστεί πρόθυμη για την αποστολή ακόμα μίας τουλάχιστον στρατιωτικής μονάδας στο πλαίσιο της λεγόμενης Βαλκανικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ(!), ενώ ανοιχτό είναι να στείλει ακόμα μία μάχιμη μονάδα και ελικόπτερα.
Το ενδεχόμενο αυτό το άφησε ορθάνοιχτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε χτες αν η κυβέρνηση δέχεται προτάσεις ή πιέσεις για να στείλει κι άλλο στρατό στο Αφγανιστάν. Αρχικά ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα να σταλούν Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν», αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι «το Δεκέμβριο γίνεται μια συζήτηση στις ΗΠΑ, για το αν η ταξιαρχία της ΝΑ Ευρώπης (σ.σ. του ΝΑΤΟ) θα στείλει περαιτέρω δυνάμεις στο Αφγανιστάν», σημειώνοντας ότι «το ζήτημα της ταξιαρχίας θα συζητηθεί το Δεκέμβριο και εκεί θα αποφασιστεί». Παράλληλα επιχείρησε να υποβαθμίσει την αποστολή της νέας στρατιωτικής μονάδας, επικαλούμενος ότι «στην ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης μετέχουν 23 Ελληνες. Δηλαδή ένας λόχος διοικήσεως».
Παράλληλα, δεν απέκλεισε να σταλούν και άλλοι στρατιώτες, εκτός της ΝΑΤΟικής βαλκανικής ταξιαρχίας, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι όπως τον ενημέρωσε ο υπουργός Αμυνας δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα να σταλούν περισσότερες αριθμητικά ελληνικές δυνάμεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό να σταλούν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις αν υπάρξει επίσημο αίτημα από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι ήδη από το Φλεβάρη του 2002 βρίσκεται στο Αφγανιστάν λόχος Μηχανικού δύναμης 134 στρατιωτών, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο έχουν σταλεί ακόμα 35 στρατιώτες στο πλαίσιο της κινητής νοσοκομειακής μονάδας. Τον ερχόμενο Γενάρη θα πάνε ακόμα 40 Ελληνες στρατιώτες με αποστολή τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Νέων», οι Αμερικανοί «θέλουν επειγόντως να βάλουν πλάτη οι σύμμαχοι στο καυτό νότιο μέτωπο στο Αφγανιστάν, καθώς έχουν φτάσει στα όρια της κόπωσης με τους δύο παράλληλους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ η αποστολή ακόμα 10.000-15.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ζητηθεί επιπλέον μάχιμη μονάδα από Ελληνες στρατιώτες, καθώς και πολεμικά ελικόπτερα «Απάτσι».
Εκδήλωση αφιερωμένη στον αντιστασιακό, συγγραφέα και δημοσιογράφο Λάζαρο Αρσενίου διοργανώνει η Κίνηση για την Επιστήμη, τη Διανόηση και την καλλιτεχνική δημιουργία Λάρισας, την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ημέρα της επετείου απελευθέρωσης της Λάρισας από το γερμανικό ζυγό. Θα μιλήσει για το συγγραφικό έργο του τιμώμενου προσώπου ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, συγγραφέας, ενώ ο Λάζαρος Αρσενίου θα αναφερθεί στην ημέρα απελευθέρωσης της Λάρισας. Αποσπάσματα από το συγγραφικό έργο του Λ. Αρσενίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Γ. Τότσικας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τραγούδια της μεικτής χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη.