ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαχητική Συνέλευση προγραμματισμού της δράσης

Με χαρακτηριστική την παρουσία νέων εργαζόμενων, οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά πραγματοποίησαν το Σάββατο την εκλογοαπολογιστική τους Συνέλευση

Η διαφύλαξη ως κόρης οφθαλμού του ταξικού χαρακτήρα του Σωματείου τους, η ενίσχυσή του με την εγγραφή και νέων μελών, η διοργάνωση δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων για ανθρώπινο ωράριο και η σφυρηλάτηση της ενότητας της εργατικής τάξης για τη ρήξη και ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πλήρως αντεργατικής πολιτικής, είναι ορισμένες από τις αποφάσεις που πήραν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι του Πειραιά, στη μαζική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του σωματείου τους, της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Η συνέλευση από την πρώτη κιόλας ματιά γινόταν καθαρό ότι δεν ήταν μια τυπική διαδικασία. Ηταν μια ελπιδοφόρα διαδικασία για ολόκληρη την εργατική τάξη. Το έδειχναν τα νιάτα που είχαν καταλάβει όλη την αίθουσα, φορτίζοντας το κλίμα με τον ενθουσιασμό τους και την αποφασιστικότητά τους. Ο μέσος όρος των παρευρισκομένων δεν ξεπερνούσε τα 25 χρόνια. Το έδειχνε το πανό που κυριαρχούσε απ'άκρη σ' άκρη σε έναν από τους τοίχους της αίθουσας που έκανε σαφές ότι: «Απαιτούμε 7ωρο, 5ήμερο 35ωρο. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση ωρομισθίου - μερικής απασχόλησης».

Αυτή ακριβώς τη μαζική παρουσία της νέας βάρδιας χαιρέτισε, ξεκινώντας την εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης, η πρόεδρος Κούλα Κυριακοπούλου. Παρουσιάζοντας τον πλούσιο απολογισμό της διοίκησης, ανέφερε τους δυναμικούς αγώνες και απεργίες που έδωσε συστρατευμένη με τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ενάντια στην επέκταση του ωραρίου, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων του κλάδου και όλων των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οι αγώνες αυτοί «αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την ανάταση και το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος». Και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να απομονωθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΕΚΠ, που αντιπροσωπεύονται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ(ΣΥΝ).

Για τον προγραμματισμό δράσης σημείωσε ότι το σωματείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα με μπροστάρη το ΠΑΜΕ και μπούσουλα το διεκδικητικό του πλαίσιο,που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αναπτύχτηκε πλούσιος διάλογος και προβληματισμός, ενώ ως άμεσες προτεραιότητες έθεσε η συνέλευση τη μαζική συμμετοχή του κλάδου στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης στον ηλεκτρικό σταθμό και στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτιαν ο γραμματέας του ΕΚΠ συσπειρωμένος στο ΠΑΜΕ Ν. Ξουράφης, ο πρόεδρος του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννης και ο Κ. Ξένος συνταξιούχος και επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου των Εμποροϋπαλλήλων.

«ΟΠΑΠ ΑΕ»
Ομηροι «ευκαιριακής απασχόλησης»

Χρυσωρυχείο για τον Οργανισμό αποτελούν οι περίπου 800 εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας

Από κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ έξω από τη Βουλή, το Γενάρη του 2004

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ έξω από τη Βουλή, το Γενάρη του 2004
Ενα χρόνιο καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις μιας ημέρας από τον ΟΠΑΠ. Στο σύνολό τους, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, που προωθούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι «εργαζόμενοι ευκαιριακής απασχόλησης», όπως τους ονομάζει ο ΟΠΑΠ, αριθμούν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περί τους 800, με πολλούς από αυτούς να δουλεύουν από τέσσερα μέχρι και δέκα χρόνια στον Οργανισμό. Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου τους, αμείβονται ως ανειδίκευτοι, ενώ απασχολούνται σε εργασίες που απαιτείται εξειδίκευση και δεν απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως επιδόματα τριετιών, γάμου, τέκνων κ.ά.

Τον περασμένο Ιούλη στο αίτημα των εργαζομένων να υπογραφεί για πρώτη φορά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η διοίκηση του ΟΠΑΠ απάντησε ότι δεν τους αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα. Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, η εργοδοσία τους ενημέρωσε ότι δε θα τους χορηγούσε κανονική άδεια «αν δεν κατέθεταν προηγουμένως την υπηρεσιακή τους ταυτότητα», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Οταν επέστρεψαν από τις άδειές τους, η διοίκηση του ΟΠΑΠ όχι μόνο δεν τους επέστρεψε τις ταυτότητες, αλλά τους ζήτησε και να καταθέσουν αίτηση «προκειμένου να προβεί σε αξιολόγησή τους και σε περικοπές του αριθμού τους».

Μάλιστα, η εν λόγω αίτηση - που έπρεπε να συνοδεύεται από δικαιολογητικά που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα -, περιλαμβάνει ως όρο ότι οι εργαζόμενοι αποδέχονται την αμοιβή που καθορίζεται από τον ΟΠΑΠ. Στην περίπτωση μάλιστα που είναι μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε «μπορεί να συμψηφιστεί με τις αυξήσεις των ημερομισθίων... την προσαύξηση 75% για Κυριακές και αργίες». Δηλαδή, ο ΟΠΑΠ αρνείται να καταβάλλει ακόμα και τα νόμιμα επιδόματα και προσαυξήσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Οι μεθοδεύσεις αυτές, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, συνοδεύονταν από πιέσεις, προκειμένου να ανακληθεί το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο ΟΠΑΠ φρόντισε ακόμα να θέσει στους εργαζόμενους επιπλέον εμπόδια, ώστε να αποκλειστούν από το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τους συμβασιούχους του υπουργείου Απασχόλησης, δηλαδή να αποτρέψει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Κι αυτό, όταν το ίδιο το ΠΔ θέτει σωρεία εμποδίων για τη μετατροπή των συμβάσεων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους ότι δε δικαιούνται να υπαχθούν στο ΠΔ, καθώς είναι εργαζόμενοι ευκαιριακής απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι δουλεύουν τόσα χρόνια στον ΟΠΑΠ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Πέρα βρέχει» ... για τις απολύσεις

Συνάντηση μεταξύ της ΠΝΟ και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα με θέμα τις μαζικές απολύσεις που γίνονται στα πλοία της ακτοπλοΐας. Από τη μεριά του εκπροσώπου της ΠΕΜΕΝ τονίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η ασυδοσία των εφοπλιστών - που ακινητοποιούν τα πλοία της ακτοπλοίας όποτε αυτοί θέλουν με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να μένουν άνεργοι - να ανακληθούν οι απολύσεις και να μη γίνουν νέες. Ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και κατέφυγε σε αοριστολογίες, λέγοντας ότι θα υπάρξουν σχετικές τροπολογίες σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή ενώ υπερασπίστηκε, ουσιαστικά, τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΒΡΟΥ
«Πρωτιά» στην Αγωνιστική Συνεργασία

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες (30/9) του Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Εβρου για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: Ψήφισαν 353, έγκυρα 345, και 8 τα άκυρα μαζί με τα λευκά. Η Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ) πήρε 159 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ 93 ψήφους και 2 έδρες και η ΔΑΚΕ 93 ψήφους και 2 έδρες. Αντιπρόσωποι για Ομοσπονδία εκλέγουν: 8 η Αγωνιστική Συνεργασία, 5 η ΠΑΣΚΕ και 5 ΔΑΚΕ.

Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ κατέβηκαν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, με το οποίο είχαν πάρει 170 ψήφους, ενώ η Αγωνιστική Συνεργασία είχε πάρει 164 ψήφους.

ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Ξεκίνησε η καταβολή

Ξεκίνησε χτες η διαδικασία καταβολής του εποχιακού βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ για το 2005. Οσοι έλαβαν εποχιακό επίδομα και το 2004 θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του τόπου διαμονής τους, με σειρά αλφαβητικής προτεραιότητας, ανάλογα με το επώνυμό τους.

Οσοι δικαιούνται για πρώτη φορά φέτος τη λήψη ειδικού εποχιακού βοηθήματος, θα μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού και να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, όποια ημέρα θέλουν, μέχρι και τις 20 Δεκέμβρη 2005.

Δικαιούχοι των ειδικών εποχιακών επιδομάτων είναι: οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικά μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Οι συνταξιούχοι δικαιούνται το εποχιακό βοήθημα εφόσον η σύνταξη που λαμβάνουν είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ