ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς

Την Τρίτη, 4 Οκτώβρη, στον πεζόδρομο της Κοραή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τομέα Πρόνοιας και των παιδικών σταθμών, αλλά και διεκδίκησης δημοτικών παιδικών σταθμών, δωρεάν με κρατική επιχορήγηση και κατάργηση των τροφείων, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Συνδικαλιστών και Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής. Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 4 Οκτώβρη 2005 στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 6.30 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό επισημαίνει ότι μόλις πριν λίγα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντάμα ψήφισαν μαζί με το αριστερό τους άλλοθι, το ΣΥΝ, να περάσουν οι παιδικοί σταθμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, οι εκλεγμένοι άρχοντες της ΤΑ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) μέσω της ΚΕΔΚΕ στρώνουν το έδαφος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των αναγκών του παιδιού και της λαϊκής οικογένειας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Συντονιστική αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων για τη διεκδίκηση:

  • Ενιαίου πλαισίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση.
  • Δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, κατάργηση των τροφείων και συνολικότερα της ανταποδοτικότητας στην ΤΑ.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Μέτρα πρωτοβάθμιας Υγείας με το διορισμό ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού κατά σταθμό και κοινωνικής υπηρεσίας και άλλα.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να υιοθετήσουν και να διεκδικήσουν το πλαίσιο αιτημάτων του που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Στην κατεύθυνση αυτή τους καλεί να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Ξεζούμισμα με όχημα τους εργολάβους

Τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις στα εργοστάσια της ΔΕΗ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας

Οι εργολάβοι «λύνουν και δένουν» στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, υποβοηθώντας τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού
Οι εργολάβοι «λύνουν και δένουν» στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, υποβοηθώντας τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού
Το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στη ΔΕΗ με τους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας και διεκδικεί την άμεση ένταξη στα συνδικάτα της ΔΕΗ των εργαζομένων στους εργολάβους, καθώς και την πρόσληψή τους σαν μόνιμο προσωπικό. Διεκδικεί ακόμη την άμεση επαναπρόσληψη του προέδρου του σωματείου Εργατοτεχνιτών - καλύπτει τους εργαζόμενους στους εργολάβους - που έχασε τη δουλιά του πριν από λίγες μέρες, επειδή δεν ήταν αρεστός σε συγκεκριμένο εργολάβο.

Με ανακοίνωση - καταγγελία, το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι, εδώ και μια δεκαετία, η ΔΕΗ, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και εργατικής νομοθεσίας, θέλοντας να αυξήσει τα κέρδη των μεγαλομετόχων της, έχει θεσμοθετήσει την απασχόληση εργαζομένων που τους νοικιάζει από εργολάβους.

«Οι εργολάβοι, τονίζεται, εξασφαλίζουν στη ΔΕΗ φτηνό προσωπικό, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς με εικονικό αντικείμενο. Με την έναρξη της εργολαβίας, το προσωπικό που έχουν προσλάβει παραδίδεται στη Διεύθυνση της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι των εργολάβων παίρνουν οδηγίες από τα στελέχη της ΔΕΗ, μπαίνουν σε μεικτά συνεργεία εργασίας (βάρδιες) με μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ και εκτελούν εργασίες συντήρησης και λειτουργίας, αποκλειστικής ευθύνης της ΔΕΗ. Ο εργολάβος σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν εμπλέκεται πουθενά. Η μόνη εμπλοκή του είναι στην "κατά κεφαλήν" πληρωμή των εργαζομένων, σύμφωνα με την ανάθεση του κατ' αποκοπήν έργου. Από αυτά τα λεφτά που παίρνει, θα πρέπει να πληρώσει το προσωπικό που έχει διαθέσει στη ΔΕΗ. Ετσι, θέλοντας να μεγιστοποιήσει το κέρδος του, κλέβει όλο και περισσότερο από τους εργαζόμενους (δεν πληρώνει οικογενειακά επιδόματα, άδειες, τριετίες, υπερωρίες και "κολλάει" ένσημα... σερβιτόρου σε εργαζόμενους στο λιγνίτη και την τέφρα! Η καταλήστευση αυτής της κατηγορίας εργαζομένων είναι τέτοια που καθένας από αυτούς μετά βίας παίρνει 600 -700 ευρώ το μήνα».

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, όταν οι συνθήκες ώθησαν τους εργαζόμενους στη δράση, στην ίδρυση του σωματείου τους, για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, άρχισε να εκδηλώνεται και η αντίδραση με συμμαχία εργολάβων, της ΔΕΗ και με τις πλάτες των συνδικάτων της ΔΕΗ και των Εργατικών Κέντρων της περιοχής. Στόχος όλων αυτών ήταν η διάλυση του συνδικάτου γιατί αυτό δεν ελέγχεται από την ξεπουλημένη πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Την εταιρία «ΠΥΛΩΝ», που έβαζε όρο να μην προσλάβει τα μέλη της διοίκησης του συνδικάτου και που δεν το κατάφερε χάρη στους αγώνες των εργαζομένων, αντικατέστησε η εταιρία με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ». Μαζί με την εργολαβία, η συγκεκριμένη εταιρία ανέλαβε να «καθαρίσει» και τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του σωματείου, που αποτελεί αγκάθι για τους εργοδότες. Ετσι, προχώρησε στην απόλυση του προέδρου του σωματείου.

Το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας καλεί τους εργαζόμενους στους εργολάβους να συσπειρωθούν και να εγγραφούν στο σωματείο τους, όπως καλεί και τους μόνιμους υπαλλήλους της ΔΕΗ, μέσα από τις επιτροπές του ΠΑΜΕ να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων τους εργαζομένων στους εργολάβους.

«Είναι και δικός τους αγώνας, γιατί αυτές οι "θεσμοθετημένες" σχέσεις εργασίας, που προήλθαν από την πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πλήττουν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτές οι μορφές απασχόλησης προωθούνται και με νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους αποτελούν απλά τον προπομπό για τις εργασιακές σχέσεις όλων μας αύριο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - καταγγελία.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ψηφίζουμε ταξικά!

Ξεκινάνε το άλλο Σάββατο, 1 Οκτώβρη, οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης

Η αφίσα του Συνδικάτου για τις εκλογές
Η αφίσα του Συνδικάτου για τις εκλογές
Κρίσιμη σημασία έχουν οι επικείμενες εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προκειμένου να παραμείνει αλλά και να δυναμώσει το συνδικάτο ως μπροστάρης στους αγώνες όχι μόνο των οικοδόμων, αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Οι εκλογές ξεκινάνε την 1η του Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν στις 27 του μήνα. Το πρόγραμμα της ψηφοφορίας είναι, για όλες τις μέρες από Δευτέρα έως το Σάββατο 5 μ.μ. έως 9 μ.μ., και τις Κυριακές 8.30 π.μ.- 2μ.μ.

Ο γόνιμος προβληματισμός που αναπτύχθηκε στις γενικές συνελεύσεις των παρατημάτων σηματοδότησε τη βδομάδα που πέρασε, ενώ την επόμενη θα κορυφωθούν οι εξορμήσεις που οργανώνουν τα μέλη του συνδικάτου σε γιαπιά, σε εργοτάξια, σε γειτονιές και καφενεία, με στόχο τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή κάθε συναδέλφου στις εκλογές.

Ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός», που οι οικοδόμοι αναδεικνύουν στο «τιμόνι» του συνδικάτου εδώ και 20 χρόνια, ζητά τη στήριξη των εργατών «για να δυναμώσει το μέτωπο της αντίστασης, της σύγκρουσης, της ανατροπής». Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη επισημαίνει ότι η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη είναι πολύπλευρη, αφορά καθετί που διαμορφώνει τις συνθήκες ζωής των οικογενειών μας.

Κατά συνέπεια, πρέπει οι εργαζόμενοι να προσανατολίσουν τον αγώνα τους, παίρνοντας υπόψη το σύνολο των προβλημάτων, της παιδείας, της υγείας, της ανεργίας κτλ. «Ενας τέτοιος αγώνας που θα συνδέεται καθημερινά με την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου μπορεί να έχει αποτέλεσμα», τονίζει η Παράταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ