ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντισταθείτε στο ξεπούλημα!

Σε αγώνα αδιάλλακτο για να μην πουληθεί η «Ολυμπιακή», αλλά και γενικότερα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές της κυβέρνησης, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια περιοδείας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους συμβασιούχους της «Ολυμπιακής» στη Θεσσαλονίκη
Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους συμβασιούχους της «Ολυμπιακής» στη Θεσσαλονίκη
Σε αγώνα αδιάλλακτο για να μην πουληθεί η «Ολυμπιακή Αεροπορία» κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» όπου περιόδευσε χτες, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη ο αγώνας αυτός να δοθεί με κοινό μέτωπο των μονίμων και των συμβασιούχων, αλλά και με τη συμμετοχή των εργαζομένων από όλους τους κλάδους δουλιάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση του Σωματείου Συμβασιούχων της «Ολυμπιακής» και μίλησε με τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας. Στη συνέχεια συναντήθηκε διαδοχικά με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τη διοίκηση του Σωματείου Μονίμων Υπαλλήλων της ΥΠΑ.

Στις συναντήσεις αναδείχτηκε η αγωνία μονίμων και συμβασιούχων υπαλλήλων για τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά στους εργαζόμενους και της «Ολυμπιακής» αλλά και της ΥΠΑ η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθείται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των αερομεταφορών και δε θα σταματήσει με την προσπάθεια ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής», αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες (βιομηχανία κατασκευής, υποστηρικτικές λειτουργίες, ΥΠΑ, αεροδρόμια κλπ.).

Στη διάρκεια των συναντήσεων αναδείχτηκε η αγωνία για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων, ορισμένοι από τους οποίους σε 20 ημέρες θα μείνουν άνεργοι, αφού λήγουν οι 8μηνες συμβάσεις τους και κανείς δεν ξέρει αν θα ανανεωθούν. Επίσης, αναδείχτηκε και η ανησυχία των μόνιμων υπαλλήλων της ΥΠΑ για το μέλλον της υπηρεσίας, που οδηγείται σε διάλυση προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό ειδικοτήτων, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα ενημερώθηκε και για την εξέλιξη των έργων στο αεροδρόμιο.

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε ξεκάθαρα στους εργαζόμενους. Σημείωσε πως «η πορεία της "Ολυμπιακής" είναι προδιαγεγραμμένη πριν από τη δεκαετία του '90, πριν ακόμη ψηφιστεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ που απελευθέρωσε και την αγορά των αερογραμμών και έδωσε το πράσινο φως για συγκέντρωση των αερογραμμών σε λιγότερα χέρια». Και πρόσθεσε πως οι προσλήψεις των εκτάκτων ήταν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι. «Προσελάμβαναν έκτακτο προσωπικό για να μη θεμελιώνονται εργασιακά δικαιώματα, διότι ήξεραν ότι σε κάποια στιγμή θα πουληθεί η "Ολυμπιακή". Το ήξεραν οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες», σημείωσε.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και τόνισε πως δεν μπορούν να εμπιστεύονται ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη ΝΔ, διότι οι κυβερνήσεις τους διαχειρίστηκαν τα πράγματα. Τους κάλεσε να σταθούν απείθαρχοι και να παλέψουν με γνώμονα πως δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη, το δίκιο τους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, δηλώνοντας πως όλη η «Ολυμπιακή», όχι μόνο η αεροπορία, αλλά και η τεχνική βάση και ό,τι υποστηρικτικές υπηρεσίες υπάρχουν, τα αεροδρόμια πρέπει να είναι κρατικός φορέας. Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων μονίμων και συμβασιούχων.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το αίτημα για κρατικό φορέα είναι ενταγμένο στην ανάγκη να γίνουν βαθιές πολιτικές αλλαγές και στο συσχετισμό δύναμης και στο επίπεδο της εξουσίας. «Τότε αυτός ο κρατικός φορέας, στα χέρια μιας άλλης εξουσίας, θα γίνει πραγματικά μια λαϊκή επιχείρηση, η οποία θα εξυπηρετεί κατ' αρχήν τον ελληνικό λαό και θα προσπαθεί μέσα στο διεθνές περιβάλλον να παίξει ένα σημαντικό ρόλο».

ΚΚΕ
Πληρώνουμε την πολιτική «απελευθέρωσης»

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» των αερομεταφορών και τις επιπτώσεις που είχε για την «Ολυμπιακή» η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Την Ερώτηση υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος αποκαλύπτει και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που οδηγούν την ΟΑ στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμό της.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του Κόμματος επισημαίνει:

«Στην ιδιωτικοποίηση, το κλείσιμο ή την εκκαθάριση εν λειτουργία οδηγείται η Ολυμπιακή Αεροπορία με την πολιτική που ακολουθήθηκε χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η τελική κατάληξη των επιλογών που έγιναν στα πλαίσια της απελευθέρωσης των αερομεταφορών και του "ελεύθερου" ανταγωνισμού, που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ. Ζητήματα κρίσιμα όπως η ασφάλεια πτήσεων, το φθηνό εισιτήριο για τους επιβάτες, η απρόσκοπτη σύνδεση με τα νησιά της χώρας και τις λεγόμενες άγονες γραμμές και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν μπορούν να λυθούν στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Η ριζική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική πολιτική με έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα αερομεταφορών, που θα κινείται με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος, ρωτά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών τι μέτρα θα πάρει και πώς θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των πτήσεων, το φθηνό εισιτήριο για τους επιβάτες, την τακτική σύνδεση όλων των περιοχών της χώρας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην [Ολυμπιακή Αεροπορία».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Διεκδικούν δημόσιο εθνικό αερομεταφορέα

Με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», απάντησαν οι εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής» στο Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι, κόντρα στο μεθοδευμένο σχέδιο για τη διάλυση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» που άρχισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ, προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση, απαιτώντας η «Ολυμπιακή Αεροπορία» να παραμείνει αποκλειστικά δημόσιος φορέας.

Η συγκέντρωση έγινε στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία των Λιονταριών. Λίγη ώρα αργότερα, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα, επιδίδοντάς τους το ψήφισμα της συγκέντρωσης, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι απαιτούν την απόρριψη του σχεδίου για λουκέτο, εκκαθάριση ή ξεπούλημα της ΟΑ, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, καθώς και να παραμείνει η «Ολυμπιακή» δημόσιος αερομεταφορέας, που θα προσφέρει ασφαλείς και φθηνές πτήσεις.

Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κινητοποίηση, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν από συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για να μην οργανωθούν αγώνες - ενδεικτικό της στάσης που κράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα με τη συμμετοχή τους σε στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» - την ώρα που η ιδιωτικοποίηση ή η διάλυση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» έχει επίσημα ανακοινωθεί.

Οι εργαζόμενοι, αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και με άλλες κινητοποιήσεις, που θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα με την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων τους.

Στο ψήφισμα τις συγκέντρωσης τονίζεται επίσης η ανάγκη για την έμπρακτη συμπαράσταση του ηρακλειώτικου και συνολικά του ελληνικού λαού στον αγώνα των εργαζομένων στην ΟΑ, αφού, όπως επισημαίνουν, η ενδεχόμενη παράδοση των αερομεταφορών σε ξένα ή ντόπια μονοπώλια, θα έχει οδυνηρές συνέπειες, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τον ελληνικό λαό συνολικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ