ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατακρεουργείται η ικανότητα σκέψης των παιδιών

Ενα σχόλιο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ζητήθηκε από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Κυρία Παπαρήγα θα ήθελα ένα σχόλιο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γιατί πραγματικά αυτά που είδαμε όταν άνοιξαν τα σχολεία, θύμιζαν εικόνες χάους και σε πολλούς από εμάς ήταν και λίγο πρωτόγνωρα.

- Α. Π.: Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι έχουν συσσωρευτεί τεράστια προβλήματα. Υπάρχουν ακόμη και κτίρια ακατάλληλα, υπάρχουν ακόμη σχολεία πρωινά και απογευματινά, υπάρχουν ελλείψεις στους καθηγητές, υπάρχουν πολλαπλές μορφές εργασιακών σχέσεων (οι έκτακτοι, οι αναπληρωτές, οι ωρομίσθιοι) όμως ταυτόχρονα θα ήθελα να συγκεντρώσω την προσοχή σας σ' ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα: τι μαθαίνουν τα παιδιά μας.

Δεν υπερασπίζομαι αυτό που υπήρχε πριν, σε καμία περίπτωση. Ομως πραγματικά όλο το περιεχόμενο της διδασκαλίας με βάση τα επίσημα προγράμματα και με δεσμευμένους - εμείς τους λέμε να είναι απείθαρχοι οι εκπαιδευτικοί - τους εκπαιδευτικούς με τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης, με δεσμευμένους τους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν απλώς ως κρατικοί υπάλληλοι, κυριολεκτικά κατακρεουργείται η ικανότητα σκέψης των παιδιών.

Στο περιεχόμενο της διδασκαλίας βεβαίως υπάρχουν και επιστημονικά θέματα και αντιλήψεις αλλά αυτά όλα είναι ανακατωμένα με σκόρπιες και αχρείαστες γνώσεις, με αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις, με τη μεταφυσική κυρίαρχο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρηματίες αναλαμβάνουν να παίρνουν μέρος στη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων. Ακόμη και άμεσα. Γιατί μπορούν να παίρνουν έμμεσα με τη συγγραφή των βιβλίων και πάμε για το διαφοροποιημένο σχολείο, αν θέλετε καταργείται ο ενιαίος κορμός της εκπαίδευσης, καταργείται το ενιαίο περιεχόμενο της διδασκαλίας και πάμε για σχολεία που θα είναι της αστικής τάξης, των μεσαίων, των λιγότερο μεσαίων, των πολύ φτωχών κλπ.

Μέσα στην ίδια γειτονιά μπορεί να υπάρχουν δυο - τρία σχολεία τα οποία είναι επίσημα ταξικοποιημένα, όχι σχολεία που μέσα τους υπάρχουν παιδιά με κοινωνικές ανισότητες, αλλά θα είναι επισήμως τέτοια κατοχυρωμένα σχολεία και αυτό θεωρείται αποκέντρωση. Αυτός είναι ένας λόγος που στις τοπικές εκλογές πρέπει να καταδικαστούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί κάτω από τη λεγόμενη αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις στον τομέα της Παιδείας.

Είναι άλλο πράγμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο για τα κτίρια, να έχει λόγο, να διεκδικεί, να πιέζει, να συγκεντρώνει τις τοπικές ανάγκες, τα προβλήματα που υπάρχουν και άλλο πράγμα να περάσει η Παιδεία στον έλεγχο και στη διεύθυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν είναι Παιδεία. Αυτά τα συστήματα έχουν δοκιμαστεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι ίδιοι οι επίσημοι λένε ότι έχουν αποτύχει. Διότι βγαίνουν τούβλα. Και βεβαίως αυτά που θεωρούνται τούβλα, είναι αυτά τα παιδιά τα οποία έχουν τη δυνατότητα και έχουν σοβαρές πνευματικές κι άλλες δυνατότητες και μιλώ για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τα παιδιά που είναι σε θέση να μπουν σε βάθος και να καταλάβουν το μυστικό της ζωής και του αγώνα.

Απομονώνουμε μόνο το κεφάλαιο

Αλλαξε η στρατηγική του Κόμματος; Το ερώτημα τέθηκε και φυσικά πήρε απάντηση.

-- Κυρία Παπαρήγα, είδαμε ότι ξεκινήσατε την εισήγησή σας παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος για την οικονομία. Κάτι που εμένα τουλάχιστον με αιφνιδίασε, γιατί έχουμε συνηθίσει το λόγο του Κομμουνιστικού Κόμματος πιο καταγγελτικό όλη αυτή την περίοδο. Αλλάζει κάτι στη στρατηγική του Κόμματός σας;

-- Αλ. Π.: Τίποτα δεν αλλάζει. Εμείς πάντα όταν καταγγέλλουμε, καταγγέλλουμε ακριβώς για να πείσουμε το λαό ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισε το πρώτο κύμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως λέμε εμείς, με ιδιωτικοποιήσεις. Βλέπετε, η «Ολυμπιακή» δεν έγινε τώρα θύμα. Η «Ολυμπιακή» αποφασίστηκε να γίνει «Ιφιγένεια» πριν πολλά χρόνια, μαζί με πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Εμείς τότε δώσαμε βάρος - και καλά κάναμε - στην αποκάλυψη του χαρακτήρα αυτών των μεταρρυθμίσεων και στην αντίσταση του λαού να διατηρήσει κεκτημένα, τα οποία τα θεωρούσαμε ξεπερασμένα, αλλά εν πάση περιπτώσει έπρεπε να τα υπερασπιστούμε για να ζητήσουμε και κάτι καλύτερο και αντικειμενικά και αναγκαστικά έπεφτε το βάρος εκεί.

Στην πορεία δώσαμε βάρος στην οργάνωση αυτού του αγώνα. Στην πορεία χωρίς να εγκαταλείπουμε το σύνθημα της αντίστασης, αναδείξαμε το σύνθημα της αντεπίθεσης. Στην πορεία λέμε Αντίσταση - Αντεπίθεση, για ποιο σκοπό. Πρέπει να δεις πού θέλεις να πας αύριο, για ν' αποκτήσεις ικανότητα να αποσπάσεις κατακτήσεις σήμερα. Μόνο τότε θα σε φοβηθούν.

Επομένως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει μια σταθερή γραμμή. Ταυτόχρονα, παίρνει υπόψη την επικαιρότητα, είμαστε πολύ βαθιά δεμένοι με την επικαιρότητα και με αυτό που συντελείται. Εμείς απομονώνουμε μόνο το κεφάλαιο. Τίποτα άλλο. Ακριβώς θεωρούμε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα, πάρθηκαν κατακτήσεις πίσω, επιταχύνονται οι αναδιαρθρώσεις, ο αγώνας πρέπει να δοθεί και με όρους προοπτικής. Αλλιώς, σας το λέω καθαρά: θα είναι χαμένος.

Εκδήλωση της ΚΟΘ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η μάχη των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι μια σημαντική στροφή στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Και αλλαγή των συσχετισμών σημαίνει ενίσχυση του ΚΚΕ και των δυνάμεων με τις οποίες συνεργάζεται. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο της αποθήκης 1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ με θέμα τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του Κόμματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια επιταχύνθηκαν οι αντιδραστικές αλλαγές στον ρόλο και το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και ξεκαθάρισε πως πλέον ο θεσμός, συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις και τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό, όπως είπε, αν θέλουμε να χτυπήσουμε την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου πρέπει να τη χτυπήσουμε παντού και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες αιρετοί της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι που συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ στο μέτωπο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στα διάφορα άλλα μέτωπα πάλης, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εργάτες, υπάλληλοι, ΕΒΕ, αγρότες, ενώ μαζική ήταν και η παρουσία της νεολαίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός πλούσιου διαλόγου. Κοινή συνισταμένη και των τοποθετήσεων ήταν, πως η ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματικότερη στήριξη του λαϊκού κινήματος.

Με τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Η άγρια επίθεση στο χώρο της Υγείας που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με τα μέλη του Προεδρείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της υποχρηματοδότησης, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στο χώρο της Υγείας, και έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, τις ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) κλπ. και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν χωρίς προσλήψεις. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου δημιουργείται καρδιολογική κλινική με προσωπικό που αποσπάται για 3 μήνες από 4 κλινικές.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τις πολιτικές που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις να μπουν οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας. Οπως ανέφερε, η ιδιωτικοποίηση περνάει μέσα από κάθε δράση, από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τον τομέα των φαρμάκων, των υποδομών (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) κλπ.

Εξάλλου, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως η υπόθεση της υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν Υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Και ανέφερε πως το ΚΚΕ παλεύει σ' αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ