ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» - «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Κοινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Προκλητικοί ο υφυπουργός Εργασίας και οι συνδικαλιστές της συναίνεσης, στη συνάντηση με τους εργάτες

Εργάτριες των «Κλωστηρίων Πρεβέζης», στη χτεσινή κοινή πορεία με τις συναδέλφισσές τους από τη «Σεξ Φορμ»
Εργάτριες των «Κλωστηρίων Πρεβέζης», στη χτεσινή κοινή πορεία με τις συναδέλφισσές τους από τη «Σεξ Φορμ»
Τα αγωνιστικά τους βήματα ένωσαν χτες οι εργαζόμενοι της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» και των «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ», ακολουθώντας κοινή πορεία από την πλατεία Βάθης έως το υπουργείο της Εργοδοσίας. Οι εργάτες και οι εργάτριες των δυο επιχειρήσεων διαδήλωσαν δυναμικά στο κέντρο της Αθήνας για το δικαίωμα στη δουλιά και το μεροκάματο, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ».

Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται ολόπλευρα με την εργοδοσία: Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους των «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ», ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον εκβιασμό του εργοδότη και πίεσε τους εργαζόμενους να δεχτούν την απόλυση μερίδας των συναδέλφων τους, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο. Πρόταση, την οποία αρνήθηκε το σωματείο, αλλά δε δίστασαν να τη διαπραγματευτούν, τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου (ΕΚ) Πρέβεζας, όσο και ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Τόσο οι συνδικαλιστές της συναίνεσης, όσο και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού που πήραν μέρος στη συνάντηση, άρχισαν να παζαρεύουν με τον υπουργό το πού θα απορροφηθούν οι απολυμένοι εργάτες, δίνοντας έτσι «πάσα» στον εργοδότη να κλείσει σταδιακά και χωρίς αντιστάσεις το σύνολο της επιχείρησης.

Η μόνη που διαφώνησε ξάστερα με τις εκβιαστικές τακτικές εργοδοσίας - υπουργείου ήταν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δ. Θεοδώρου καταδίκασε «την απαράδεκτη πρόταση του υπουργείου, αλλά και τη στάση του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ και του προέδρου του ΕΚ Πρέβεζας», τονίζοντας: «Το σωματείο των εργαζομένων σ' αυτή την κρίσιμη καμπή πρέπει να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του απέναντι στους 180 εργαζόμενους και να αποκρούσει τις πιέσεις της εργοδοσίας, του υπουργείου και των άλλων παραγόντων, να μην αποδεχτεί το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί έρχονται και χειρότερα».

Εξίσου προκλητικά, στη συνάντηση με τις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», ο υφυπουργός δέχτηκε την παρουσία των διορισμένων από την εργοδοσία «αντιπροσώπων», επιδιώκοντας να παραμερίσει ξανά τους εκλεγμένους συνδικαλιστές του κλαδικού συνδικάτου Αθήνας και της ΟΕΚΙΔΕ. Παρά το ότι η εργοδοσία συνεχίζει να εμπαίζει τις εργάτριες, ισχυριζόμενη και χτες ότι ...περιμένει χρήματα από τράπεζες, ο υφυπουργός απλά περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις για χορήγηση κάποιων επιδομάτων, την ώρα που οι εργάτριες μετρούν ήδη ενάμιση μήνα απλήρωτες.

Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ

Νωρίτερα, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» είχαν πορευτεί αποφασιστικά στο κέντρο της Αθήνας με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, φωνάζοντας: «Το μέλλον μας δεν είναι ο συμβιβασμός, αγώνας, αγώνας, αγώνας ταξικός». Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην πλατεία Βάθης, όπου και αντάμωσαν τους εργαζόμενους απ' τα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ», απηύθυναν κάλεσμα αντίστασης: «Συνάδελφοι απ' τα "ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ", να φέρουμε μπροστά στις ευθύνες τους εκείνους που μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση, φτάνει πια η υποκρισία...», αναδεικνύοντας την ενοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ.

Η φωνή αλληλεγγύης από άλλους κλάδους δυνάμωσε ακόμα περισσότερο χτες, με το «παρών» του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, του κλαδικού Σωματείου των Ναυτεργατών, του Συνδικάτου Μετάλλου, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), αντιπροσωπείας της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Το σωματείο των εργαζομένων στη «ΣΟΦΤΕΞ» προσέφερε οικονομική βοήθεια 1.200 ευρώ.

Στη σημερινή γενική συνέλευση, στις 8.30 π.μ., οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» αναμένεται να αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ενώ την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα τριμερής συνάντηση για τους εργαζόμενους των «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ», με τη συμμετοχή του Αργυρού, που είχε αρνηθεί να πάρει μέρος στη χτεσινή.

«ΚΕΡΑΝΗΣ»
Επικίνδυνη προσπάθεια υπονόμευσης

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου προσπαθεί να εγκλωβίσει τον αγώνα των εργαζομένων στα στεγανά της κυρίαρχης πολιτικής

O αγώνας των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ, για να πληρωθούν τον ιδρώτα τους και για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου συνεχίζεται. Χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ενώ από σήμερα αρχίζουν επίσχεση εργασίας.

Οι 150 εργαζόμενοι δε δίνουν μάχη μόνο ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας που, καλυπτόμενη πλήρως από την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζει να τους πετάξει στο δρόμο, βάζοντας «λουκέτο» στην παλιότερη καπνοβιομηχανία της χώρας. Εχουν να κάνουν και με τη φιλοεργοδοτική στάση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ του σωματείου τους. Στάση και τακτική που αποτελεί ανάχωμα στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Χτες, στη 1 το μεσημέρι αυτοί οι καθαρά κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, πατώντας στην αγωνία και την ανασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και στο γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούνη είναι απλήρωτοι, σκορπίζοντας αυταπάτες, τους κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά για να... απαιτήσουν να εκδικαστεί άμεσα από το Πρωτοδικείο η αίτηση της πλειοψηφίας του σωματείου για διορισμό προσωρινής διοίκησης στο εργοστάσιο. Το «κάλεσμα» βέβαια βρήκε μικρή ανταπόκριση, όμως το πρόβλημα παραμένει. Σημειώνεται ότι στη λεγόμενη προσωρινή διοίκηση που επιδιώκει η πλειοψηφία, θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι.

Ο Νίκος Μπούργιας εκπρόσωπος της ταξικής παράταξης της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ - με δήλωσή του στο «Ρ» κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και το ρόλο που έχει αναλάβει «καθώς επιδιώκει τον εγκλωβισμό των εργαζομένων για την εξυπηρέτηση των σχεδίων της εργοδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής. Θέλει να εκτονώσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις όπως αυτές εκφράστηκαν με την απόφαση που οι ίδιοι πήραν για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ολα αυτά τα περί διορισμού προσωρινής διοίκησης, αποτελούν μεθοδευμένο σχέδιο που εκτός των άλλων αλλοιώνει και την εργατική συνείδηση. Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας με απεργίες, πορείες διαμαρτυρίας και άλλες μορφές πάλης. Να ενώσουμε τη δύναμή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται, όπως της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, των "Κλωστηρίων Ναούσης", τους εργαζόμενους του Πειραιά, ενάντια σε αυτή την πολιτική που εξυπηρετεί μόνο τους εργοδότες συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο. Να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική στα δικά μας μέτρα, που θα έχει βάση την εξυπηρέτηση των δικών μας αναγκών και που στα πλαίσιά της θα συγκροτηθεί ο δημόσιος ενιαίος φορέας καπνού - τσιγάρων».

ΚΡΗΤΗ - ΛΑΣΙΘΙ
Νεκρός 23χρονος εργάτης

Ενας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στον αγώνα για το μεροκάματο. Πρόκειται για τον 23χρονο Μανώλη Καμαράτο, από τη Μίλατο στο Νομό Λασιθίου, ο οποίος εργαζόταν στις εγκαταστάσεις βιοτεχνίας ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων στην περιοχή Τσαμπί του Δήμου Νεάπολης. Την ώρα της δουλιάς ήρθε σε επαφή με καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να πάθει ηλεκτροπληξία και να πεθάνει ακαριαία.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της επιχείρησης δε διέθεταν άδεια λειτουργίας, ενώ σύμφωνα με τη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου και μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα από το νόμο για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

ΕΘΕΛ
Κυλιόμενες στάσεις εργασίας

Συνεχίζονται αύριο, στις 20 και στις 27 Σεπτέμβρη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, που διεκδικούν την εφαρμογή της Σύμβασης. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν ακόμα στα προωθούμενα από την κυβέρνηση νομοσχέδια για τις ΔΕΚΟ και τον Ενιαίο Συγκοινωνιακό Φορέα, αλλά και στη λειτουργία των ειδικών συστημάτων παρακολούθησης, που έχει εγκαταστήσει η διοίκηση στα κεντρικά γραφεία. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων είναι το εξής:

  • Αύριο Πέμπτη: Στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη.
  • Τρίτη 20 Σεπτέμβρη: Δύο στάσεις εργασίας, πρωί και βράδυ.
  • Τρίτη 27 Σεπτέμβρη: Στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο του Ρέντη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ