ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Μέτωπο αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια

Με πορεία στους δρόμους της Νάουσας έδωσαν χτες συνέχεια στον αγώνα τους

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το Εργοστάσιο Β΄ του ομίλου
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το Εργοστάσιο Β΄ του ομίλου
Ενωμένοι σαν μια γροθιά και αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους του ομίλου είναι οι 110 υπό απόλυση εργάτες των εργοστασίων «Β΄» και «Ολυμπιακή», των «Κλωστηρίων Ναούσης». Χτες, μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση στο εργοστάσιο «Β΄», ξεκαθάρισαν πως δε συζητάνε απολύσεις και λουκέτα και δήλωσαν πως δε θα πάνε σε διάλογο με την εργοδοσία που τους ζητά να υπογράψουν τον απαγχονισμό τους στην γκιλοτίνα της ανεργίας. Αμέσως μετά ύψωσαν το πανό και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέχρι το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Νάουσα, το οποίο κατέλαβαν συμβολικά για μια ώρα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονταν κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» και των «Κλωστηρίων Πρεβέζης», έξω από το υπουργείο Απασχόλησης στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Νάουσας» κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που, σε πλήρη ταύτιση με τα σχέδια της εργοδοσίας, κλείνει τα εργοστάσια και πετά τους εργάτες στο δρόμο. Στο πλευρό τους στάθηκαν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ.

Σήμερα το μεσημέρι ετοιμάζονται να κατέβουν στο εργοστάσιο «Γ΄» για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους στην αλλαγή της βάρδιας. Στόχος είναι να εκφραστεί δυναμικά από όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Ομίλου το κάλεσμα παλλαϊκού ξεσηκωμού και καθολικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία και την πανναουσαϊκή κινητοποίηση που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας για τις 19 Σεπτέμβρη.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Δίπλα στους εργάτες βρέθηκε για άλλη μια φορά το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης μετέφερε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα για να μην περάσει η αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος της εργατικής τάξης σ' όλη τη χώρα, από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Ο Αγγελος Τζέκης επικαλέστηκε την πολύχρονη πείρα τους από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους κάλεσε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Ξεκαθάρισε πως στο δρόμο θα κριθεί το δίκιο τους, εκεί, στο πεζοδρόμιο, θα βγάλουν και συμπεράσματα για το ποιους πρέπει να εγκαταλείψουν και με ποιους να ανταμώσουν για να έχει προοπτική ο αγώνας τους. Κάλεσε τους εργάτες, μαζί με τους αγρότες και τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να βάλουν πλάτη για την οικοδόμηση του Μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία προς όφελος του λαού.

«FULGOR» - ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Εργατοπατερικές πλάτες στις απολύσεις

Σε έξι νέες απολύσεις προχώρησε στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας η πολυεθνική εταιρία καλωδίων «FULGOR» στην Κόρινθο, ιταλικών συμφερόντων, επικαλούμενη για μια ακόμη φορά λόγους «ανταγωνιστικότητας».

Η εταιρία απασχολεί 550 εργαζόμενους. Οι απολύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Μάη, όταν η εργοδοσία πέταξε στο δρόμο 5 εργαζόμενους, αφήνοντας να εννοηθεί καθαρά πως όσα τμήματα κρίνει η ίδια ότι δεν είναι ανταγωνιστικά θα συρρικνωθούν και στο τέλος θα κλείσουν, συμπαρασύροντας περίπου 150 θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί πως τα κέρδη της πολυεθνικής είναι τεράστια και, σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη της, στοχεύει σε παγκόσμια πρωτιά στον κλάδο της.

Απέναντι σ' αυτή την πρακτική της εταιρίας, η πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) αρνείται να υιοθετήσει ακόμα και το αίτημα της άμεσης επαναπρόσληψης των απολυμένων εργαζομένων, ενώ φυσικά δε γίνεται λόγος για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων στις επερχόμενες απολύσεις, όπως προτείνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Το πρώτο βιολί του εργατοπατερισμού στο νομό είναι ο Θεόδωρος Χριστοφιλόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και οι ομογάλακτοί του Σπύρος Πετικίδης, πρόεδρος του σωματείου και Νίκος Νικολόπουλος, μέλος της διοίκησης, που αντέδρασαν στην πρόταση αγώνα του ΠΑΜΕ, ισχυριζόμενοι ότι «η επιχείρηση έχει προβλήματα(!)» και πως «αν επιμείνουμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις θα έχουμε την τύχη των εργαζομένων στα κλωστοϋφαντουργεία Πρεβέζης του Αργυρού».

Η στάση τους θυμίζει κατά πολύ την περσινή έγγραφη απάντηση του Αλντο Νταπέλο, μεγαλοστελέχους της πολυεθνικής, στο αίτημα των εργαζόμενων για αυξήσεις: «Διάβασα τα αιτήματά σας και έμεινα έκπληκτος, βλέποντας ότι απέναντι από τα αιτήματά σας δεν υπήρχε κανένα πλάνο που θα βοηθήσει να παραχθούν τα χρήματα που εσείς ζητάτε. (...) Τα αιτήματά σας είναι τα παλιά αιτήματα για χρήματα στον πλούσιο μπαμπά (εταιρία), τη στιγμή που χρειάζεται να βρεθεί κουράγιο να εξαλειφθεί κάθε παράλογη πληρωμή. (...)... όλα τα αιτήματά σας αποκρούστηκαν από την εταιρία για το συμφέρον σας. (...) Προστατεύστε την εταιρία που είναι δική σας εναντίον όλων. Πρώτα η Φούλγκορ και μετά το συμφέρον των μεμονωμένων»...

ΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαξίωση σε βάρος των εργαζομένων

Οι ελλείψεις και τα τεράστια προβλήματα είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τονίζει το ΕΚΛ, ύστερα από περιοδεία αντιπροσωπείας του στο υποκατάστημα

Περιοδεία στο κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, στη Λάρισα, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ). Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Τ. Τσιόγκα, πρόεδρο, Π. Λιόλιο, αντιπρόεδρο, Μ. Βαγενά, Π. Παναγιωτίδη, Β. Σταμουλάκη, μέλη της διοίκησης και τους Π. Πούλιο και Β. Ανδρεανόπουλο, εκπροσώπους του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, συναντήθηκε με τις Διοικήσεις των Συλλόγων του διοικητικού προσωπικού και των γιατρών και με τη Διεύθυνση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, στις συναντήσεις που έγιναν, τέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, με οδυνηρές συνέπειες για τους ασφαλισμένους του. Μεταξύ των άλλων, ιδιαίτερα αναφορά έγινε:

  • Στη μεγάλη καθυστέρηση ανέγερσης νέου, σύγχρονου κτιρίου του ΙΚΑ, που χρόνια διεκδικεί το ΕΚΛ, αλλά η κυβέρνηση «κωφεύει». Αν και είναι έτοιμες οι σχετικές μελέτες για το έργο, δε γίνεται, ενώ το ΙΚΑ πληρώνει, ετησίως, 624.247 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τα ενοίκια των κτιρίων του στην πόλη, οι χώροι των οποίων δεν είναι ούτε, καν, λειτουργικοί, αφού σχεδιάστηκαν για να στεγάσουν σούπερ - μάρκετ.
  • Στις συνέπειες της πολιτικής συνεχούς υποβάθμισης, απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και εμπορευματοποίησης σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ταμείων τους και υπέρ των ιδιωτών που λυμαίνονται το χώρο. Στη Λάρισα, μόνο μέσα στο μήνα Ιούλη του 2005, οι 11 ιδιωτικές κλινικές, με τις οποίες έχει σύμβαση το ΙΚΑ, πληρώθηκαν από το Ταμείο με 572.207 ευρώ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με 1.503.580 ευρώ και το Νομαρχιακό με 547.072 ευρώ. Επίσης, το ΙΚΑ δεν έχει μόνιμους ελεγκτές στον τομέα της Υγείας στην πόλη, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι δαπάνες για τα νοσήλια.
  • Στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στις υγειονομικές υπηρεσίες. Λείπουν αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, ενώ ο μαστογράφος δε λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στα εργαστήρια, όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 1987, λείπουν 15 άτομα. Οσον αφορά στους γιατρούς, δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις ενδοκρινολόγου, ρευματολόγου, γαστρεντερολόγου, ορθοπεδικού, διαβητολόγου, αγγειολόγου, ακτινολόγου, δύο οφθαλμιάτρων, νευρολόγου, ψυχιάτρου και οικογενειακών γιατρών.
  • Στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο διοικητικό προσωπικό, καθώς λείπουν 45 άτομα, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρονται» οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις - μόνο ένα, μια φορά το εξάμηνο, άτομο βγαίνει για έλεγχο - να «ξεσαλώνουν» οι εργοδότες και να εισφοροδιαφεύγουν και, ταυτόχρονα, να διογκώνεται η «μαύρη» εργασία. Το νοσηλευτικό προσωπικό ετεροαπασχολείται και σε διοικητικές δουλιές, λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την περιοδεία, το ΕΚΛ καταγγέλλει ότι αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, του φορτώματος των βαρών και των εξόδων στις πλάτες των εργαζομένων διά μέσου των ασφαλιστικών ταμείων τους, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι αφού αναφέρεται στο διεκδικητικό πλαίσιο για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και γενικότερα για δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους υπογραμμίζει: «Το ΕΚΛ δεν μπορεί να συμφωνήσει με τέτοιου είδους πολιτικές, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επόμενο διάστημα, θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας στην περιοχή μας. Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα μας, για να ανατρέψουμε τη νεοσυντηρητική λαίλαπα, που ασκείται εδώ και χρόνια στον τόπο μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ