ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
Επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ

Το μαρτυρικό τόπο του Γεντί Κουλέ επισκέφτηκαν οι αντιπροσωπείες των βαλκανικών κομμουνιστικών, εργατικών νεολαιών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Τους νεολαίους ξενάγησαν οι αγωνιστές - μέλη της ΠΕΑΕΑ που είχαν φυλακιστεί στο Γεντί Κουλέ, Γιώργος Ραφηλίδης και Αριστομένης Χιδίρογλου. Οι νέοι ξεναγήθηκαν μέσα στο χώρο των φυλακών όπου βασανίστηκαν και μαρτύρησαν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ήρθαν σε επαφή με τις ηρωικές σελίδες του αντιφασιστικού και κοινωνικο-απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Πρωτοβουλίες κοινής δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων που μετείχαν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη

Την απόφασή τους να ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη νικηφόρα έκβαση της πάλης για το Σοσιαλισμό, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κομμουνιστικές κι εργατικές βαλκανικές νεολαίες που συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στο κείμενο που υπογράφουν αναφέρουν: Εμείς οι αντιπρόσωποι των παρακάτω αντιπροσωπειών ΕΔΟΝ, ΤΚΡ, YSC, WCPB H, BSYU, ΚΝΕ ανησυχούμε για τις εξελίξεις. Τα Βαλκάνια συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της επίθεσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή: Στέλνουν εκστρατευτικά σώματα σε Κόσσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν, βαφτίζοντάς τα μάλιστα ειρηνευτικές δυνάμεις, αποδέχονται και στηρίζουν τις υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην περιοχή, παραχωρούν κιόλας χώρους και εγκαταστάσεις για νέες βάσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, συντάσσονται με το επικίνδυνο για το λαϊκό κίνημα δόγμα των προληπτικών πολέμων και της "τρομοκρατικής απειλής", συμμετέχουν στον Ευρωστρατό.

Συγχρόνως, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και οι δυνάμεις της ντόπιας πλουτοκρατίας σε κάθε χώρα προωθούν την εκμεταλλευτική τους πολιτική στα Βαλκάνια. Καλλιεργούν το εθνικιστικό μίσος για να κρατούν διχασμένους τους λαούς στα Βαλκάνια, απεργάζονται σχέδια για το προτεκτοράτο του Κοσσόβου, μέσα από δικές τους επιτροπές για να επέμβουν ξανά, απειλώντας τα σύνορα και την ειρήνη στην περιοχή, με στόχο τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα, μέσα από την πορεία ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, εντείνεται η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και της νεολαίας, σε κάθε χώρα φουντώνει η ανεργία, ξεθεμελιώνεται η κοινωνική ασφάλιση, η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, την ώρα που τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των πολυεθνικών αυξάνονται, μέσα και από τη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου, στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια κάθε χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής χτυπούν άμεσα τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας κάθε βαλκανικής χώρας στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ίδια τη ζωή. Στις πλάτες της προωθείται η μετατροπή ενόπλων δυνάμεων κάθε χώρας σε μισθοφορικό μηχανισμό υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την πρόσληψη νέων ως μισθοφόρων για την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας, περνάνε από πάνω της οι εργασιακές αναδιαρθρώσεις, η μείωση των μισθών με παράλληλη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η ανασφάλιστη εργασία, το χτύπημα της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, Υγείας και η μετατροπή τους σε όργανο των επιχειρήσεων κάθε χώρας και των πολυεθνικών για αύξηση των κερδών τους.

Για όλα τα παραπάνω, οι οργανώσεις μας, που ήδη έχουν αναπτύξει κοινές πρωτοβουλίες, διατρανώνουμε εδώ από τη Θεσσαλονίκη, πόλη με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, που οι ιμπεριαλιστές θέλουν να μετατρέψουν σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, την πίστη μας στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

  • Επιβεβαιώνουμε την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή ανάληψη πρωτοβουλιών, για την κοινή δράση μας στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος και το συντονισμό του σε βαλκανικό και διεθνές επίπεδο.
  • Απαιτούμε την απομάκρυνση των ευρωΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες.
  • Παλεύουμε για την επιστροφή των στρατιωτών των βαλκανικών χωρών από όλες τις στρατιωτικές αποστολές των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.
  • Καταδικάζουμε και παλεύουμε ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό, που υποδαυλίζει η ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι δυνάμεις της αντίδρασης.
  • Στηρίζουμε τον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και σοβινισμό, για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, για μία Κύπρο ελεύθερη από ξένους στρατούς και στρατεύματα.
  • Παλεύουμε να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στα Βαλκάνια και να μην ανοίξει καμία άλλη στην περιοχή.
  • Εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο ΝΑΤΟ, τον Ευρωστρατό και όλα τα μισθοφορικά στρατεύματα.
  • Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαχητικά στον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, όπου οι υπηρεσίες, τα μέσα μεταφοράς, το ενεργειακό σύστημα θα υπηρετούν τους λαούς και όχι το συμφέρον των ιμπεριαλιστών. Για τον κόσμο όπου κυριαρχεί το δίκιο των πολλών, των λαών, για το Σοσιαλισμό.
Πολύτιμο όπλο των λαών η διεθνιστική αλληλεγγύη

Η αναγκαιότητα της διεθνιστικής δράσης και αλληλεγγύης μεταξύ των κομμουνιστικών, εργατικών κομμάτων για τη νικηφόρο έκβαση της πάλης για το σοσιαλισμό, όπως διδάσκει και η ιστορία, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης των αντιπροσώπων των κομμουνιστικών, εργατικών βαλκανικών νεολαιών που έγινε στο δημαρχείο του Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο, 10/9/2005) και είχε ως θέμα «60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών». Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες νεολαιών από τα αντίστοιχα κόμματα: ΕΔΟΝ, TKP, YSC, WCPB H, BSYU και KNE. Επίσης, παραβρέθηκε και χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Αγίου Παύλου Δ. Στάθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ