ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Στην τελική ευθεία

Σε εγρήγορση όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και των ΕΒΕ, εντείνουν τις εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη

Από τη Θεσσαλονίκη, που με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης θα βρεθεί στο επίκεντρο των κυβερνητικών εξαγγελιών και της ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης με πρωταγωνιστές τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία ετοιμάζεται να δώσει δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Μέσα από το συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης που οργανώνει το ταξικό κίνημα, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του Λιμανιού, λαός και νεολαία θα διαδηλώσουν την αντίστασή τους στην πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας και θα προβάλουν τα αιτήματά τους που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.

Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, συνταξιούχοι, νεολαίοι, από κάθε γωνιά της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Ολοι όσοι συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα καθημερινά δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης στις πόλεις και τα χωριά, στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλιάς. Καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο στο Λιμάνι και να κάνει ένα βήμα εμπρός, στην κατεύθυνση οικοδόμησης του μετώπου της εργατικής τάξης με τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους για τη διεκδίκηση μιας πολιτικής που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στις πολυεθνικές και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε κάθε τόπο δουλιάς

Οι τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη Μακεδονία και τη Θράκη τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνουν τις συσκέψεις που ήδη ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα, με στόχο την αποτελεσματικότερη οργάνωση της δουλιάς και την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων στην προσπάθεια για την επιτυχία της κινητοποίησης. Μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία ήδη πήραν αποφάσεις για τη συμμετοχή. Ενώ παράλληλα οργανώνεται και πρακτικά η μεταφορά των διαδηλωτών από κάθε πόλη, από τη Φλώρινα μέχρι τη Θεσσαλία και τον Εβρο, στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ, παράλληλα με τη μάχη της ενημέρωσης που εξελίσσεται καθημερινά με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οργανώνει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική επίθεση όπου εκδηλώνεται, είτε αυτή εκφράζεται με απολύσεις («Μπισκότα Παπαδοπούλου»), είτε με καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων και απλήρωτη δουλιά.

Στο εμπόριο, με μπροστάρηδες του αγώνα το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνολικότερα, συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στις ατομικές συμβάσεις που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με συνθήκες δουλείας. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Πέμπτη οι εμποροϋπάλληλοι απέκλεισαν το κατάστημα της FENA στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ενώ με αποκλεισμούς καταστημάτων αντέδρασαν στην εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου που εγκαινιάστηκε χτες Σάββατο από τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

«Οργώνει» την ύπαιθρο η ΠΑΣΥ

Με όρους παγκινητοποίησης δίνουν τη μάχη και τα στελέχη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Απευθύνονται στους αγρότες και στην πείρα που έχουν συσσωρεύσει χρόνια τώρα από τις επιπτώσεις που βιώνουν ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού και των επιλογών της ΕΕ.

Προειδοποιούν πως η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ με την ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή θα μειώσει δραστικά τη στήριξη της γεωργίας, θα επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και θα αυξήσει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων με την εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης, εγχώριας και εισαγόμενης. Τους καλούν να απαντήσουν αποφασιστικά στη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέσα από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης να προβάλουν τις δικές τους διεκδικήσεις που απαντούν στο σήμερα και το αύριο. Να υιοθετήσουν το πλαίσιο αιτημάτων της ΠΑΣΥ και να απαιτήσουν:

  • Απορρόφηση της φετινής παραγωγής για όλα τα προϊόντα με τιμές και επιδοτήσεις που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Προστασία από τις αθρόες εισαγωγές και προώθηση των εξαγωγών.
  • Περιορισμό της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων με χτύπημα της αισχροκέρδειας.
  • ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, με στήριξη των νέων αγροτών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας. Ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και του λαού.
  • Εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής και επιστημονική στήριξη του αγρότη.
  • Σταθερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τους φυσικούς κινδύνους.
  • Θεσμοθέτηση της συνταξιοδότησης στα 60 και 55 για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, με μηνιαία σύνταξη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση στα 420 ευρώ για φέτος.
«Παρών» και οι μικροί ΕΒΕ

Μαζικά ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που χτυπιούνται εξίσου από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και μέρα με την ημέρα βλέπουν τα κεσάτια και τα χρέη να τους πνίγουν. Η κυβερνητική πολιτική πρόσθεσε νέα βάρη στις πλάτες τους. Θέσπισε το χαράτσι της συνάφειας, την ίδια στιγμή που μείωνε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Αύξησε το ΦΠΑ κατά 5,5%, την ίδια στιγμή που χάριζε τεράστια ποσά στους μεγάλους, με το λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο». Προχώρησε στην παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου στα χέρια λίγων μεγαλεμπόρων και των πολυκαταστημάτων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους συναδέλφους, τους συνταξιούχους, τα σωματεία των ΕΒΕ να πάρουν μέρος στην παλλαϊκή συγκέντρωση για να μη γίνει πράξη η νέα σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ, για να μην εφαρμοστεί η αύξηση της φορολογίας των πετρελαιοειδών, για να μην απομείνει το «λουκέτο» η μοναδική τους ...διέξοδος.

Η ΣΕΑ ΕΒΕ καλεί σε αγώνα για ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση της έμμεσης φορολογίας, αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ, αύξηση των συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα, λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος των ΕΒΕ και κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και της συνάφειας. Σε αγώνα για ενιαίο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Για θέσπιση ευνοϊκού καθεστώτος χρηματοδότησης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Στη μάχη με όπλο το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Με όπλο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, η εργατική τάξη οργανώνει την αντεπίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
Με όπλο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, η εργατική τάξη οργανώνει την αντεπίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
Με τις ταξικές δυνάμεις της Μακεδονίας και της Θράκης να σηκώνουν το κύριο βάρος της προετοιμασίας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ μπαίνουν στην τελική ευθεία της μάχης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν με αφορμή τη ΔΕΘ. Η πανεργατική συγκέντρωση στις 10 του Σεπτέμβρη αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία προς το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ τον Οκτώβρη στην Αθήνα. Οι δυο ταξικές κινητοποιήσεις δίνουν από κοινού το σύνθημα για την κλιμάκωση των ταξικών αγώνων τη χρονιά που έρχεται, με στόχο το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα να αντιστοιχηθεί στο μέγεθος της ολομέτωπης επίθεσης, που το κεφάλαιο και οι πολιτικές του δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ο αντίπαλος είναι δεδομένος:

  • Είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της, που σαρώνει και ανατρέπει δικαιώματα, επιταχύνοντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Μετά το ληστρικό Φορολογικό, τον αναπτυξιακό νόμο και τον περσινό αντιλαϊκό προϋπολογισμό, στη 17μηνη διακυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, με τη συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, η Σύμβαση - πιλότος στον ΟΤΕ και, βέβαια, ο οριστικός ενταφιασμός του οκτάωρου, με το νόμο 3385/2005 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών.

Από το περσινό ταξικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Από το περσινό ταξικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Η επέλαση σε βάρος του εισοδήματος και συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχιστεί ακόμα πιο βίαια τη χρονιά που έρχεται. Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε «ρήξεις» και «τομές» σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των γυναικών. Ο νέος γύρος «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, με στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση - ή και κατάργηση - των εργοδοτικών εισφορών, τη συρρίκνωση των συντάξεων και την πριμοδότηση της ιδιωτικής Ασφάλισης, είναι προ των πυλών.

  • Είναι η ΕΕ, στις αντεργατικές αποφάσεις της οποίας συμμετέχει ενεργά η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη. Η στρατηγική της Λισαβόνας αποτελεί απαράβατο μπούσουλα για τα κράτη - μέλη, με στόχο το ευρωενωσιακό κεφάλαιο να γίνει το πλέον ανταγωνιστικό σε παγκόσμια κλίμακα. Μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι η παραπέρα συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Τα αντεργατικά φιρμάνια των κυβερνήσεων του δικομματισμού περιγράφονται με σαφήνεια στο σχέδιο δράσης της Κομισιόν και στα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής, αποτυπώνονται στα λεγόμενα «Εθνικά Σχέδια Δράσης» για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.
  • Είναι το ΠΑΣΟΚ, που με ψευτοαντιπολιτευτικές κορόνες επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά, όταν η πολιτική του είναι ίδια και απαράλλαχτη με εκείνη της ΝΔ. Θα χρειάζονταν τόνοι μελάνι για να καταγράψει κανείς τα αντεργατικά - αντιλαϊκά πεπραγμένα της 20ετούς κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οροι, όπως «διευθέτηση», «ημιαπασχόληση», «προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών», «συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων», «ιδιωτικοποιήσεις», είναι δημιουργήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Στο στέρεο έδαφος όσων δημιούργησε, πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για να επιταχύνει τις «μεταρρυθμίσεις» προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος της εργατικής τάξης.

H εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ασκεί αντιπολίτευση. Τα περιθώρια του «αντιπολιτευτικού» του λόγου εξαντλούνται σε διαχειριστικές προτάσεις, στην κατεύθυνση πάντα της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ακριβώς επειδή η πολιτική του είναι αντιλαϊκή, ταυτίζεται με εκείνη της ΝΔ. Οι όποιες κινήσεις εντυπωσιασμού είναι κενές περιεχομένου και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με αντιρρήσεις ουσίας στην ασκούμενη πολιτική.

  • Είναι η τακτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΝ, που με όλες τους τις δυνάμεις δίνουν τη μάχη να παραμείνει το κίνημα στα όρια της κυρίαρχης πολιτικής, να φρενάρουν τη ριζοσπαστικοποίησή του. Ο ΣΥΝ δε διαφωνεί με τον ευρωενωσιακό προσανατολισμό της χώρας και στηρίζει στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της δήθεν αύξησης της απασχόλησης. Σε κρίσιμες για το κίνημα στιγμές, η δράση του είναι υπονομευτική. Δίνει απλόχερα χέρι βοήθειας στις συνδικαλιστικές παρατάξεις του δικομματισμού, ενώ με την πολιτική του παρέμβαση επιχειρεί να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι ο καπιταλισμός μπορεί να εξανθρωπιστεί, ότι τα κέρδη του κεφαλαίου μπορούν να συνυπάρξουν με τα δικαιώματα και την ευημερία των εργαζομένων. Τα μέτρα διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος που προτείνει, όχι μόνον είναι νομοτελειακά ανέφικτα στα πλαίσια του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος, αλλά διευκολύνουν και το πέρασμα της πιο άγριας αντιλαϊκής επέλασης. Η ψήφος του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ενδεικτική μόνο για το ποιος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής και της τακτικής του.
  • Είναι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης». Οι υπονομευτές του συνδικαλιστικού κινήματος, που ανερυθρίαστα κόπτονται σήμερα για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όταν κάθε αντεργατικός νόμος φέρει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα της συναινετικής τακτικής τους. Τελευταίο μόνο παράδειγμα, ο νόμος για τη διευθέτηση. Ενώ στις επίσημες κοινές τους θέσεις δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο την αναγκαιότητα να προχωρήσει η διευθέτηση χάριν της «ανταγωνιστικότητας», προσπαθούν σήμερα να εμφανιστούν σαν θεματοφύλακες του οκτάωρου και των εργασιακών δικαιωμάτων, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για το νόμο 3385/2005.

Οι παρατάξεις της συναίνεσης καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στις 10 του Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ με συνθήματα και πανό, που, όμως, δε θα θίγουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρόκειται για κοινή απόφαση της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΝ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ! Σ' αυτήν την «ενότητα» προσπαθούν να σύρουν τις ταξικές δυνάμεις, εξαπολύοντας μύδρους για την αυτοτελή δράση του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη. Είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οσο η εργατική τάξη τούς διατηρεί στην ηγεσία των συνδικαλιστικών της οργανώσεων, τόσο θα πληρώνει ακόμα πιο ακριβά το μάρμαρο της αντιλαϊκής πολιτικής, είτε κυβερνά η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε οποιαδήποτε άλλη κομματική παραλλαγή τους.

Με όπλο το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Στην πάλη που διεξάγει ενάντια στο κεφάλαιο και τις πολιτικές - συνδικαλιστικές του δυνάμεις, η εργατική τάξη διαθέτει ένα αναντικατάστατο όπλο: Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Είναι δύναμη στα χέρια των εργατών και των οικογενειών τους τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ αποτελεί την ασπίδα των εργαζομένων στη λυσσαλέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντιστοιχεί τα αιτήματα του κινήματος με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Προωθεί την κοινή δράση λαϊκών στρωμάτων που τα συμφέροντά τους ταυτίζονται, τη συμπόρευση των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρεμπόρων και της νεολαίας με την εργατική τάξη.

Το πλαίσιο του ΠΑΜΕ προβάλλει επιθετικά αιτήματα, μακριά και κόντρα σε κάθε λογική, που θέλει να εγκλωβίσει τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις στα στεγανά της «ανταγωνιστικότητας» και των «αντοχών της οικονομίας». Οι στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ολομέτωπη σύγκρουση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, προβάλλουν την προοπτική της ανατροπής της. Φέρνουν αναπόφευκτα την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε τροχιά σύγκρουσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Μ' αυτό το πλαίσιο, θα διαδηλώσουν το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ενάντια στο σύνολο της πολιτικής, που φορτώνει καθημερινά στις πλάτες τους νέα βάρη. Μ' αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξορμούν σε όλη τη χώρα, με στόχο να αποκαλύψουν στους εργαζόμενους το βαθιά ταξικό χαρακτήρα της ασκούμενης πολιτικής, που δεν παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από εκείνη που άσκησε και σήμερα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλιάς, η ακόμα μεγαλύτερη πολιτικοποίηση της δράσης των Συνδικάτων, η καταδίκη στην πράξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και ο απεγκλωβισμός από τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να σημάνει η εργατική τάξη τη δική της ταξική αντεπίθεση.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Παρουσίαση του διεκδικητικού πλαισίου

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου, που θα γίνει την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Πλαίσιο διεκδικήσεων, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού, παίρνοντας υπόψη την επιπλέον επιδείνωση της θέσης του στο εισόδημα, στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Εξάλλου, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί συνδικαλιστική διάσκεψη με τη συμμετοχή συνδικάτων από τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Στόχος είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση συνεργασίας των Βαλκανικών Συνδικάτων και της εργατικής τάξης των βαλκανικών χωρών, που αντιμετωπίζουν την ίδια βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και τη διαρκώς εντεινόμενη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ