Η παλιά Δημοτική Αγορά του Αιγίου, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, που αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης αλλά και σαν Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου |
«Καθ' οδόν προς το Αίγιο αφήνουμε πίσω το ένα μετά το άλλο τα πανέμορφα παράλια χωριά που λούζονται στον Κορινθιακό Κόλπο κι εκείνα που αγναντεύουν τη θάλασσα από τα ψηλώματα και αποτελούν πρόκληση για τον ταξιδευτή, τη ματιά που δεν προφταίνει όλα να τ' αγκαλιάσει!
Το Αίγιο από ψηλά |
Πλησιάζοντας την πρωτεύουσα της Αιγιαλείας, που λες και κρυφοκοιτάζει πίσω από τις φυλλωσιές των πανύψηλων δέντρων, πλησιάζει προς τα εδώ και ο Παρνασσός που στέκει ολόρθος καμαρωτός στην αντίπερα όχθη. Εδώ στο Αίγιο λίγο πριν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, σύμφωνα με τα παλιά βιβλία συνήλθαν οι πρόκριτοι της Αχαΐας και όρισαν την 25 Μαρτίου, στα Καλάβρυτα, ν' αρχίσει ο ξεσηκωμός.
Το Αίγιο, όπως και άλλες πόλεις μας, έχει τη δική του Αρχαία Ιστορία: Το 319 π.Χ. πυρπολήθηκε από τους Αιτωλούς, το 276 προσχώρησε στην αχαϊκή συμπολιτεία, ξανά αναπτύχθηκε και το 146 κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Διατηρούνται σημάδια που άφησαν οι αιώνες στο διάβα τους και ο υψηλού επιπέδου πολιτισμός των κατοίκων, καθώς και τ' αχνάρια του τελευταίου μεγάλου σεισμού!
Οπως ήταν αναμενόμενο, στενοί κι εδώ οι δρόμοι, όπως παντού, πού να βρουν θέση ν' ακουμπήσουν τ' αυτοκίνητα μέσα στην πόλη; Κι εκεί που φαρδαίνουν τους μετατρέπει σε ...στενωπούς το πλήθος των σταθμευμένων ένθεν κακείθεν. Πού να φανταστούν παλιότερα οι πολεοδόμοι ότι θα πήζανε οι δρόμοι από ΙΧ;
Παναγία Τρυπητή |
Παλιά οι φάμπρικες με τη δύναμη δημιουργίας των εργαζομένων έδιναν ζωή και κίνηση στην πραγματικά όμορφη πόλη που θα μπορούσε να είναι αξιοζήλευτη, αν γίνονταν αναπαλαιώσεις κτισμάτων που λαβώθηκαν από το μεγάλο σεισμό και οι απαραίτητες ανακαινίσεις των πεπαλαιωμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Είναι γεγονός ότι κάπου μπερδεύονται τα καινούρια με τα κακώς κείμενα κτίρια και η εικόνα που δημιουργείται δεν είναι ευχάριστη για τον επισκέπτη.
Στα "Ψηλά Αλώνια", η ομορφιά του τόπου είναι απαράμιλλη, οι κάτοικοι της περιοχής που σίγουρα θ' αποτελούν το χάι λάιφ της πόλης ζουν ζωή παραδεισένια. Στα παγκάκια της πλατείας έχουν θέση και οι μη έχοντες, αλλά έχοντες την ανάγκη αναψυχής κυρίως ηλικιωμένοι. Ενας εξ αυτών με πλησιάζει και με ...προπομπό της κουβέντας του ένα χαμόγελο με ρωτά: -Είσαι ξένος; Του ανταπέδωσα το χαμόγελο και είπα πως με την πλατιά έννοια ναι, είμαι Αθηναίος! Και έτσι ανοίξαμε κουβέντα που δεν είχε τελειωμό. Πάντα εμείς οι παλιοί έχουμε πολλά να πούμε. Το ένα θέμα διαδέχεται το άλλο, για να φτάσουμε στην ..."ωραία Αιγιώτισσα" που ...γνώρισα από πολύ κοντά σε μια φάση της βιοποριστικής μου πορείας στα φάρμακα. Τη λέγανε Μαρία, πήρε μέρος στην Αντίσταση και ως έπαθλο μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και την κατοχή των Αγγλων τη στείλανε σε όλα τα νησιά που "φιλοξένησαν" γυναίκες εξορίστους, για να καταλήξει στη Μακρόνησο όπου βρισκόταν και ο αδελφός της Νίκος, με τον οποίο σπάνια συναντιόταν.
Μετά την οπισθοδρόμηση στο παρελθόν ξαναγυρίσαμε στο σήμερα στην ανεργία, που μαστίζει, όχι μόνο την περιοχή, αλλά ολόκληρη τη χώρα, την ακρίβεια, την οικονομική άπνοια και το μαρασμό της αγοράς. Πράγματι, η κίνηση στο κεντρικό σημείο της πόλης είναι υποτονική, μέρα εργάσιμη και θαρρείς ότι είναι Κυριακή. -Δεν έχει ο κόσμος λεφτά, αυτός είναι ο λόγος, κλείνει την κουβέντα ο φίλος μ' ένα πικρό χαμόγελο όπως την άρχισε».
Πλατεία Ψηλά Αλώνια |
Μαρμάρινο άγαλμα Αιγιόχου από το Αίγιο, 1ος αι. μ. Χ. |
Εχουμε, λοιπόν, και λέμε: «Ο Μίδας και το Χρυσόψαρο» της Κατερίνας Γεωργίου με ζωγραφιές της Λήδας Βαρβαρούση κυκλοφορεί από τα «Ελληνικά Γράμματα», μας μιλά για τον Μίδα, το μικρό ανήσυχο χρυσόψαρο που θέλει να δραπετεύσει από το σιντριβάνι όπου ζει φυλακισμένο. Ονειρεύεται να βγάλει φτερά, να εξερευνήσει άλλους κόσμους. Και εμπλέκεται σε περιπέτειες με σκύλους, κουκουβάγιες, πελαργούς αλλά και δυο παιδιά που επιχειρούν να τον αιχμαλωτίσουν. Μα τελικά, θα βρει άραγε το χρυσόψαρο την ευτυχία και την ελευθερία που τόσο ποθεί;
Επίσης, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί
«Ο Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας Βρομίτσας» της Μαρίας Βελετά - Βασιλειάδου. Ζωγραφιές της Ελένη Τσακμάκη.
Στο καλάθι με τα λερωμένα ρούχα, στο ντουλάπι με τα τυριά, ανάμεσα στα παπούτσια, κρύβεται ο Αργύρης το ποντικάκι όταν είναι ώρα να τον κάνει η μαμά του μπάνιο. Ομως, θα αλλάξει γνώμη και θα θελήσει να πλυθεί όταν μια μέρα θα ακούσει την ιστορία της Βρομίτσας και της συμμορίας της, που κανένας δεν τους θέλει για παρέα.
Τέλος, από τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφορεί και η ευχάριστη ιστορία «Παπιοπεριπέτειες» του Δημήτρη Ρούσου, με τις όμορφες ζωγραφιές του Νίκου Μπαλάνη.