Τα καμένα δέντρα από την προηγούμενη φωτιά στο Νταού Πεντέλης υπάρχουν ακόμα ανάμεσα στη φυσική αναδάσωση που προχωρά. Στο βάθος όμως τα πεύκα δεν πρόλαβαν να ξαναφυτρώσουν, αφού οι βίλες σηκώθηκαν πιο γρήγορα! |
Χωρίς σχόλια... |
Η φωτιά στον οικισμό Νέα Αιολίς στη Ροδόπολη έκανε τη δουλιά της και σήμερα κάποια εταιρα μπορεί και χτίζει πάνω στα αναδασωτέα πολυτελείς μεζονέτες |
Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, κτηματομεσίτες - πατώντας στην οικονομική καταστροφή των φτωχών οικογενειών - έχουν βγει σεργιάνι στις περιοχές αυτές και ψάχνουν να βρουν ποιος πουλά το οικόπεδό του!
Νταού Πεντέλης: Και εδώ η αναδάσωση έγινε... βίλες |
Αυτό μας φώναξε αγανακτισμένος ένας κάτοικος της Αγίας Κυριακής όταν βρεθήκαμε εκεί, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οταν τον πλησιάσαμε, μας αποκάλυψε ότι «από την προηγούμενη βδομάδα έχουν βγει σεργιάνι στην περιοχή διάφοροι κτηματομεσίτες και ψάχνουν να βρουν ποιος πουλάει το οικόπεδό του!».
Μιλά και ταυτόχρονα κλαίει για τα καμένα πεύκα, για όλα του τα έπιπλα που τη μέρα της φωτιάς τα είχε στην αυλή για να τα βάψει και κάηκαν. Μικροσυνταξιούχος ο μπαρμπα - Διονύσης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, του είπαν στη νομαρχία ότι δε δικαιούται τίποτα από τα περιβόητα μέτρα της κυβέρνησης.
«Η υποκρισία και το δούλεμα πάνε σύννεφο. Εχουν καταστραφεί τα σπίτια που φτιάξαμε με κόπο και μας λένε ότι είμαστε σε δασική περιοχή. Οι περισσότεροι εδώ δε θα πάρουν τίποτα για αποζημίωση. Ασε που όποιος δικαιούται, του ζητάνε τόσα χαρτιά για δικαιολογητικά λες και δεν ξέρουν ότι όλα έχουν καεί», μας λέει θυμωμένος και συμπληρώνει: «Το πρόβλημά τους όμως δεν είναι το δάσος αλλά ότι στην περιοχή της Αγίας Κυριακής και Αγίας Τριάδας το 80% των κατοίκων είναι λαϊκές οικογένειες».
Οι περισσότεροι μένουν στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια. Βρέθηκαν εκεί, πριν ακόμα αρχίσουν να χτίζονται βίλες, στην προσπάθεια αναζήτησης στέγης. Περίπου από τη δεκαετία του '60, όταν το δάσος, από δημόσιο που ήταν και παραχωρούνταν για ρυτινοκαλλιέργεια, πέρασε με διάφορους τρόπους στα χέρια ενός ιδιοκτήτη. Τότε, άρχισε να πουλάει για να το νομιμοποιήσει, κυρίως σε λαϊκές οικογένειες, που βρέθηκαν εκεί αναζητώντας φτηνή λύση στο πρόβλημα της κατοικίας.
«Η ομηρία που υπάρχει εδώ δε λέγεται, λέει ο μπαρμπα - Διονύσης, μας κοροϊδεύουν χρόνια ότι θα δοθεί λύση και την ίδια στιγμή μας κυνηγάνε. Τον γείτονα τον έχουν πάει τέσσερις φορές στα δικαστήρια γιατί καθάρισε το οικόπεδο». Η απόγνωση τώρα έχει μεγαλώσει για όλους τους κατοίκους αφού εκτός του ότι οι περισσότεροι δε θα αποζημιωθούν δεν ξέρουν αν θα τους επιτρέψουν να επισκευάσουν έστω και με τα δικά τους πενιχρά εισοδήματα τα σπίτια τους. «Αν είσαι οικοδομικός συνεταιρισμός, όπως διάφοροι στις άλλες περιοχές, μπορείς και χτίζεις και είσαι και νόμιμος. Εδώ δε θα μας αφήσουν να κάνουμε τίποτα».
Αυτή η απόγνωση, όπως λένε τώρα οι κάτοικοι, οδηγεί πολλούς στην απόφαση να πουλήσουν και να φύγουν και αυτό περιμένουν τώρα οι κτηματομεσίτες. «Υπήρχε πρόγραμμα εδώ και χρόνια να το πάρουν αυτό το κομμάτι του δάσους και να μας διώξουν και με τη φωτιά τούς δίνεται τώρα αυτή η δυνατότητα!», λένε πολλοί.
Φυτεύτηκαν ελιές, μπήκε συρματόπλεγμα, στρώθηκε και δρόμος και η αναδάσωση που φαίνεται στο βάθος σταμάτησε εκεί για να αποκτήσει το οικόπεδο γεωργικό χαρακτήρα! |
Την περασμένη Κυριακή, ο «Ρ» είχε αποκαλύψει ότι σε μια αναδασωτέα περιοχή χτίζονται πολυτελείς βίλες. Και συγκεκριμένα με τη χάραξη, από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, της αναδασωτέας περιοχής αρκετά μέτρα πιο μέσα, μικρότερη δηλαδή από όση είναι στην πραγματικότητα. Το χειροπιαστό παράδειγμα είναι η περιοχή της Ροδόπολης - Διονύσου. Εκεί όπου ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς» εξασφάλισε οικοδομικές άδειες σε αναδασωτέα περιοχή και έχει κατασκευάσει - υψώσει μεγαθήρια.
Ακριβώς πάνω από την αναδασωτέα περιοχή και σε ευθεία γραμμή, (σ.σ. όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία) στήθηκαν και συνεχίζουν να στήνονται πολυτελείς κατοικίες. Το γεγονός που «φωτογραφίζει» και το ...μέλλον της αναδασωτέας περιοχής είναι ότι ακριβώς πίσω από τα νέα κτίρια βρίσκεται περιοχή που είναι ενταγμένη στο σχέδιο πόλης! Οι μεγάλες πυρκαγιές του 1990 και του 1998, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους καταπατητές, ώστε να μετατραπεί το δάσος σε οικόπεδα που η αξία τους υπολογίζεται σήμερα στα 200 με 300 εκατομμύρια δρχ. το στρέμμα! Ο λεγόμενος συνεταιρισμός, ο οποίος επεκτείνει συνεχώς - και βέβαια παράνομα - την έκταση, που του έχει παραχωρηθεί, πούλησε τα συγκεκριμένα οικόπεδα αντί 3.500 δραχμών όπως μαρτυρούν και τα συμβόλαια που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ» (!) για να γίνουν στη συνέχεια βίλες.
1 εκατομμύριο ευρώ η μεζονέτα. Τόσο θα φέρει στα ταμεία της εταιρίας που χτίζει τις πολυτελείς κατοικίες στον οικισμό Νέα Αιολίς στη Ροδόπολη στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε καεί |
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κέρδους μεγάλων εταιριών που κατασκευάζουν σπίτια, αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχει εταιρία που χτίζει στην περιοχή, η οποία έχει καεί στο παρελθόν, πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», σε περιοχή που θα έπρεπε να έχει αναδασωθεί, φτιάχνονται συνολικά 12 μεζονέτες από 300 έως 350 τετραγωνικά μέτρα... Και οι τιμές κυμαίνονται από 800.000 μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ...!
Και στην υπόλοιπη περιοχή, συναντάς εξόφθαλμες καταπατήσεις του δάσους σε κάθε σημείο. Σπίτια παντού βαθιά μέσα στο δάσος, φυτεμένες ελιές μέσα σε αναδασωμένα κομμάτια, προκειμένου να χαρακτηριστούν γεωργικά, κοινοτικοί δρόμοι με κονδύλια της κοινότητας Ροδόπολης και της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που τελειώνουν στο ...πουθενά, περιφραγμένες αναδασωτέες εκτάσεις. Μέχρι και εργασίες εκσκαφής μέσα στο δάσος αποτύπωσε ο φακός του «Ρ» με αναρτημένη ταμπέλα πάνω στο δέντρο, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός της άδειας οικοδομής που έχει δοθεί - προφανώς - από την Πολεοδομία.
Μετά τις φωτιές του '90 και '98 αυτή η έκταση ήταν δασική. Τελικά, όμως, εκεί στη Ροδόπολη, αντί για δέντρα «φύτρωσαν» βίλες... |