ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση

Στις 10 π.μ. στα γραφεία του Σωματείου

Μέσα σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενάντια στους μηχανικούς και σε ολόκληρο τον κλάδο των ναυτεργατών, πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, η Γενική Συνέλευση των Μηχανικών για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές του σωματείου.

Εκλογές, μπροστά στις οποίες οι μηχανικοί καλούνται να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα προκειμένου το ιστορικό αυτό σωματείο να παραμείνει φρούριο της ταξικής πάλης και υπερασπιστής των συμφερόντων των μηχανικών, των ναυτεργατών, αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της σημερινής διοίκησης και να αντιμετωπιστεί η επίθεση που δέχονται οι μηχανικοί, οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι.

Να καταδικάσουν παράλληλα με την ψήφο τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», όπως και την ηγεσία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που, καθοδηγούμενοι και χειραγωγούμενοι από τους εφοπλιστές, στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, το φρενάρισμα της ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος και την απρόσκοπτη συνέχιση της γενικευμένης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει σε βάρος των ναυτεργατών.

Επίθεση που πηγάζει από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σαν στόχο έχει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εντατικοποίηση της δουλιάς, τη μείωση του εισοδήματος και των ναυτεργατών, την υπονόμευση της οικονομικής, κοινωνικής ασφαλιστικής βάσης του ΝΑΤ και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και, βέβαια, το πέταμα στο περιθώριο της ανεργίας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων στον κλάδο και των οικογενειών τους.


«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε

Στη Γενική τους Συνέλευση, οι εργάτριες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στη δουλιά. Αύριο, η πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Εργάτριες της «Σεξ Φορμ», στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση
Εργάτριες της «Σεξ Φορμ», στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση
Στη δεύτερη βδομάδα επίσχεσης εργασίας, «μπήκαν» από χθες οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ», που από την περασμένη Δευτέρα διεκδικούν τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και το επίδομα της θερινής άδειας. Με τη μαζική τους συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου, δηλώνουν καθημερινά «παρών» στο προσκλητήριο που απευθύνει το ταξικό τους Συνδικάτο και η ΟΕΚΙΔΕ. Σε τροχιά κλιμάκωσης, αύριο Τετάρτη, διοργανώνουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία Βάθης, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο και να ξεμπερδεύουν με τις διεκδικήσεις τους, οι εργάτριες δεν κάνουν βήμα πίσω. Στους ωμούς εκβιασμούς της Διεύθυνσης απαντούν με διεύρυνση της λίστας εκείνων που έχουν ήδη υπογράψει το επισχετήριο εργασίας. Τρεις ακόμα εργαζόμενοι προστέθηκαν χτες, ενώ στην παραγωγή παραμένουν ελάχιστοι συνάδελφοί τους, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας από τα διευθυντικά στελέχη και τους καλοθελητές της εργοδοσίας.

Χτες, οι εργάτριες πραγματοποίησαν νέα Γενική Συνέλευση, ενώ την έμπρακτη συμπαράσταση της ΟΓΕ μετέφερε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, που βρέθηκε στο χώρο έξω από το εργοστάσιο.

«Η ανοχή δεν ωφέλησε»

«Η πρεμούρα της Διεύθυνσης ήταν πάντα να μη συμμετέχει το Συνδικάτο και η ΟΕΚΙΔΕ στις διεκδικήσεις μας», σημείωσε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, η Ρούλα Προμπονά, εργαζόμενη της «Σεξ Φορμ» και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος. «Κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα, μας έλεγαν "υπομονή" και "κρατήστε μακριά αυτούς". Το ίδιο κάνουν και τώρα. Με τις μεθόδους τους, θέλουν να χάσουμε την εμπιστοσύνη στο Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, να συμβιβαστούμε και να διασπαστούμε. Το ότι άλλες φορές δείξαμε ανοχή, δεν ωφέλησε. Δε θα τους περάσει! Και τις συναδέλφισσες, που δεν είναι εδώ σήμερα, δίνουμε τη μάχη για να τις κερδίσουμε, να πάμε όλοι μαζί την Τετάρτη στο υπουργείο της εργοδοσίας!».

Είναι οργισμένες και ανήσυχες. Οι φήμες ότι η εργοδοσία έχει ήδη καταθέσει αίτηση πτώχευσης, αυξάνουν την ανασφάλεια. Δεν το βάζουν, όμως, κάτω. «Θα παλέψουμε για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να μην πειραχτεί ούτε ένα από τα εργασιακά μας δικαιώματα» λένε, ξέροντας πως, σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης, ο αγώνας δεν τελειώνει με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του αγώνα. Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την ενότητα από τις υπονομευτικές κινήσεις της εργοδοσίας, που έχει απροκάλυπτα τις πλάτες της κυβέρνησης», κάλεσε τις εργάτριες ο Θύμιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Συνδικάτου και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου: «Ο υφυπουργός Εργασίας προσπαθεί να διευκολύνει την επιχείρηση να πάρει δάνεια. Ομως οι τράπεζες βάζουν όρους. Ζητάνε απολύσεις, περιστολή των δικαιωμάτων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο έγινε και με το Λαναρά. Εμείς το κάνουμε ξεκάθαρο. Καμιά απόλυση, καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις».

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης

«Καλούμαστε σαν γυναίκες να δώσουμε πρώτες το σύνθημα της αντίστασης στην αντεργατική λαίλαπα, αφού είμαστε και τα πρώτα θύματά της», σημείωσε, στο χαιρετισμό της εκ μέρους της ΟΓΕ, η Βασιλεία Παπαρήγα. Ενώ την αλληλεγγύη του κλάδου στον αγώνα των εργατριών της «Σεξ Φορμ» εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας, σημειώνοντας την ανάγκη να ενισχύσουν οι εργαζόμενοι το ταξικό τους Συνδικάτο και να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δουλιά μέχρι τελικής πτώσης

Πέντε εργατικά «ατυχήματα» καταγράφτηκαν στο τμήμα διατροφής μέσα σ' ένα μήνα

«Κρίσιμη» και «επικίνδυνη» για το προσωπικό του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, χαρακτηρίζει την κατάσταση με έγγραφό της η Επόπτρια της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, Μαρία Κυπράκη, μετά και τα συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν ιδιαίτερα ύστερα από την επιδημία που εκδηλώθηκε στις 20/7/05 και μολύνθηκαν ασθενείς και προσωπικό από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα, δούλευαν συνεχώς, διπλοβάρδιες και πέραν του ωραρίου τους έως και τη 1:00 μ.μ., προκειμένου να βοηθήσουν στην εκτέλεση των εργασιών και της καθαριότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ψυχολογική και ψυχική κόπωση, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πέντε εργατικά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα.

Η ψυχολογική και ψυχική κόπωση, έχει να κάνει και με την ασφυκτική πίεση των ελεγκτικών μηχανισμών τόσο του νοσοκομείου αλλά και των... φοιτητών του τμήματος διαιτολογίας που, αντί να εκπαιδεύονται στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, υποχρεώνονται καθημερινά από τον προϊστάμενό τους Κλεόβουλο Σοφοκλή να παρακολουθούν τους εργαζόμενους (!)

Συγκεκριμένα στο έγγραφο καταγγέλλεται ότι στις 21/7 σημειώθηκε λιποθυμικό επεισόδιο υπαλλήλου από υπερβολική κόπωση, ψυχολογική πίεση και υψηλές θερμοκρασίες, μέσα στο τμήμα διατροφής. Στις 25/7 στην απογευματινή βάρδια, σημειώθηκε πτώση μιας λαντζέρισσας, η οποία μεταφέρθηκε στην ορθοπεδική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Στις 19/8, κατά την πρωινή βάρδια, τραπεζοκόμος, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να υποστεί θλαστικό τραύμα στο δάκτυλο με κάταγμα εγγύς φάλαγγας. Στις 29/8 μια ακόμη εργαζόμενη, τραπεζοκόμος, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Μάλιστα αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες, η εργαζόμενη αναγκάστηκε να επιστρέψει στην εργασία της παρά τους αφόρητους πόνους. Στις 30/8 στην πρωινή βάρδια μια ακόμη τραπεζοκόμος είχε λιποθυμικό επεισόδιο λόγω της υπερβολικής ψυχολογικής και σωματικής φόρτισης.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στις 2 Σεπτέμβρη με νέο της έγγραφο, προς τον διοικητή του νοσοκομείου, καταγγέλλει τη διοίκηση για την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τις καταγγελίες της Επιτροπής. Επίσης, επισημαίνει το γεγονός ότι, ενώ γνωρίζει τα προβλήματα δεν προχωράει στην επίλυσή τους, αλλά επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζόμενους παραπέμποντάς τους ακόμα και στον εισαγγελέα.

Η Επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του Νοσοκομείου ζητά άμεση θεσμοθετημένη συνάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και πρώτ' απ' όλα εκείνο των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό στο τμήμα διατροφής. Για την επικίνδυνη λειτουργία του αποτεφρωτή, την ανάγκη να προσληφθεί Γιατρός Εργασίας από το νοσοκομείο, την επικίνδυνη λειτουργία των μηχανημάτων νηματικής ροής, μέτρα ακτινοπροστασίας, απομάκρυνση των υλικών που περιέχουν αμίαντο κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ