Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, που υποθηκεύουν την ύπαρξη του ΟΕΚ, ως φορέα εργατικής κατοικίας, καταγγέλλει με δήλωσή του ο Αντώνης Αντύπας εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΟΕΚ.
Ο Αντώνης Αντύπας ζητά την απεμπλοκή του Οργανισμού από την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού, επισημαίνοντας ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να λεηλατηθούν τα έσοδά του, για έργα βιτρίνας της κυβέρνησης. Μέσω της Ανώνυμης Εταιρίας, που προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού -υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - η κυβέρνηση θα μοιράζει δουλιές, θα διορίζει όποιους θέλει στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ΟΕΚ καλείται να πληρώσει «το μάρμαρο» της νέας Εθνικής Ιδέας. Ετσι επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις που είχαμε εκφράσει στο ΔΣ του ΟΕΚ όταν συζητούσε και αποφάσιζε για τη σύμβαση-πλαίσιο ανάμεσα στον ΟΕΚ και το «2004».
Τότε είχαμε είχαμε καλέσει το ΔΣ του ΟΕΚ να καταψηφίσει τη σύμβαση πλαίσιο και επειδή εκτιμούσαμε ότι το κόστος κατασκευής των σπιτιών, μαζί με τις μετασκευές, θα έφτανε σε απαγορευτικό ύψος, πάνω από 500.000 δραχμές το τ.μ. σε σημερινές τιμές. Σήμερα - και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα - γίνεται καθαρό ότι η ανάθεση της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού στον ΟΕΚ, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων-δικαιούχων του Οργανισμού. Εξυπηρετεί αποκλειστικά την κυβέρνηση, το «2004» και τις επιχειρήσεις που θα εμπλακούν στην κατασκευή του έργου. Το απροσδιόριστο κόστος κατασκευής, μαζί με τις υπερβάσεις, που στη χώρα μας είναι καθεστώς (Μετρό, εθνικοί οδοί) και το κόστος κατασκευής των κατοικιών, κόστος που υποτίθεται θ' αναλάμβανε η κυβέρνηση και το «2004», θα τινάξουν στον αέρα τα κατασκευαστικά - δανειοδοτικά προγράμματα του Οργανισμού.
Η ανάθεση στον ΟΕΚ από την κυβέρνηση, με τον τρόπο που έγινε, με τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υποθηκεύει την ύπαρξη του ΟΕΚ ως φορέα εργατικής κατοικίας. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να λεηλατηθούν τα έσοδά του (που είναι αποκλειστικά εισφορές των εργαζομένων) για να φτιαχτούν έργα βιτρίνας. Η προσδοκία για ένα φτηνό και καλό σπίτι για τους εργαζόμενους απομακρύνεται. Είναι ώρα να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του.
Για τις 7 του Φλεβάρη οριστικοποιήθηκε η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας, ενώ αύριο συγκαλείται στην πρωτεύουσα έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγόρων Συλλόγων της χώρας. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το «πάγωμα» στις αυξήσεις των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών (προεισπράξεις) που αποφάσισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς μέχρι τις 30 Ιούλη του 2000, με το πρόσχημα της συγκράτησης του πληθωρισμού, ενόψει της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.
Η κυβέρνηση διά των συναρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη του δικηγορικού κόσμου, αποφάσισε στις 31 Δεκέμβρη 1999 τον τριπλασιασμό των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών, οι οποίες ισχύουν από τον 1η Γενάρη του 2000.
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Γενάρη του 2000, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και πάλι αυθαίρετα ανέστειλε την προηγούμενη απόφασή του και επανέφερε τις δικηγορικές αμοιβές στα πλαίσια που ήταν πριν το 2000.
Το επιχείρημα του υφυπουργού Οικονομικών είναι ότι οι νέες δικηγορικές αμοιβές συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού, καθώς επιβαρύνουν κατά 0,24 τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ετσι, η κυβέρνηση μόνη της καθόρισε τις δικηγορικές αμοιβές και μόνη της τις ανέστειλε. Δηλαδή, με το «έτσι θέλω» και στο «βωμό» της ΟΝΕ ανεβοκατεβάζει τις κατώτατες δικηγορικές αμοιβές κατά το δοκούν.
Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
Στη μνήμη τους προσφέρουμε οικονομική ενίσχυση στο «Ρ» το ποσό των 30.000 δραχμών.
«Νικόλαος Αθανασίου, ετών 67, συνταξιούχος του ΙΚΑ. Απεβίωσε στις 28 - 1 - 2000 μέσα σε δικαστική αίθουσα, καθώς σηκωνόταν από το εδώλιο του κατηγορουμένου να απολογηθεί για την "αυθαίρετη" προέκταση που είχε κάμει στο σπίτι του στον Κορυδαλλό». Κάπως έτσι πρέπει να αποτυπωθεί στην ταφόπετρα αυτού του ανθρώπου η τραγική μοίρα που του επιφύλαξε η γέννησή του στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» ή, σωστότερα, της παράνοιας. Στη χώρα που λατρεύεται ο ισχυρός και λοιδορείται ο αδύνατος, που εξυμνείται ο πλούσιος και κατατρέχεται ο φτωχός. Στη χώρα που τζογάρει καθημερινά τις ανθρώπινες αξίες της στην οδό Σοφοκλέους, που παρουσιάζει μόνιμα και τρομακτικά ελλείμματα στην κοινωνική πολιτική της και ισχυρίζεται αναίσχυντα πως τιμά τις πολιτιστικές παραδόσεις των προ και μετά Χριστό χιλιετιών.
Την ώρα, ακριβώς, που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έκοβε την κορδέλα του «Μετρό» κάτω από την πλατεία Συντάγματος, επευφημούμενος από κάποιους παρατρεχάμενους και αργόσχολους αβανταδόρους, αφήνοντας να διαγραφεί εκείνο το γνώριμο, ζορισμένο χαμόγελο στα χείλη του, ένας δύσμοιρος συνάνθρωπός μας έπεφτε νεκρός στην αίθουσα του Β` Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Εσβησε, πριν προλάβει να τον πάρει το ασθενοφόρο, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δεν άντεξε να περάσει τη δοκιμασία της απολογίας για μερικές απαραίτητες οικοδομικές εργασίες, που έκαμε στο σπίτι του για να τον χωρέσει. Αλλοι χτίζουν βιλάρες χωρίς άδειες και δεν κουνιέται φύλλο κι αυτόν τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και τον έσυραν στο δικαστήριο για λίγα παραπανίσια μέτρα που αναγκάστηκε να φτιάξει δίπλα στο νόμιμα χτισμένο σπιτικό του. Τι να έλεγε, λοιπόν, στο δικαστή που τον κάλεσε να απολογηθεί; Πώς να του εξηγούσε την πράξη του, σε ποιες λέξεις χωρούσε το παράπονό του για το άδικο του πράγματος; Γιατί, δηλαδή, έπρεπε να είναι κατηγορούμενος αυτός, ένας μικροσυνταξιούχος του ΙΚΑ, για μια προσθήκη και να μην είναι οι άλλοι, οι «έχοντες» και «κατέχοντες», που χτίζουν παράνομα ολόκληρες βίλες, μέσα σε δάση και σε καμένες αναδασωτέες εκτάσεις ανενόχλητοι;
Τίποτε απ' όλα αυτά δεν είπε, τελικά, ο γέροντας. Δεν μπόρεσε να πει. Τον έπνιξε το δίκιο του μέχρι θανάτου. Και τι ειρωνεία! Το απρόσμενο βιολογικό τέλος του ήρθε, για να τον απαλλάξει από κάθε κατηγορία, από κάθε μελλοντικό τραβολόγημα για την «αυθαίρετη δόμηση» που αποτόλμησε, αφού ο δικαστής αποφάνθηκε αμέσως από την έδρα του, όπως εξάλλου είθισται σε ανάλογες περιστάσεις: «Η ποινική δίωξη εναντίον του παρόντος κατηγορουμένου παύει οριστικά λόγω θανάτου»...
Προκλητική εμφάνιση έκαναν χτες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας μερικές εκατοντάδες φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής», με αφορμή την επέτειο του επεισοδίου στα Ιμια. Γύρω στις εφτά το απόγευμα, περίπου τριακόσια άτομα και εκπρόσωποι της οργάνωσης από διάφορες περιοχές της χώρας, κρατώντας κοντάρια με σημαίες και πανό, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη και με εμετικά συνθήματα και ομιλίες κατά των πολιτικών, εκδήλωσαν τις «πατριωτικές» τους θέσεις.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν από νωρίς τους συγκεντρωμένους, για την αποτροπή επεισοδίων, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αναπτυχθεί και στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι οργανωτές της συγκέντρωσης έδειξαν τις προθέσεις τους από νωρίς, όταν απείλησαν με λιντσάρισμα όσους καμέραμαν και φωτορεπόρτερ επιχείρησαν να καλύψουν φωτογραφικά την εθνικιστική αυτή «εκδήλωση».
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, αύριο ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000 στις 10.30 πμ, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Πεδίον Αρεως Αθήνα).
Νέος γενικός διευθυντής της Σχολής Δικαστών θα είναι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης. Σε ειδική τελετή στη Θεσσαλονίκη ο Ε. Κρουσταλλάκης πήρε τη «σκυτάλη», της διεύθυνσης της σχολής από τον προκάτοχό του Κ. Μενουδάκο. Διευθυντής της σχολής είναι ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Σκλίας
Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο
Πρώην Γενικό Διευθυντή Ταχυδρομείων
ετών 81
κηδεύουμε σήμερα Σάββατο και ώρα 2 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Παου Καλαβρύτων
Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς
* * *
Την πολυαγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά
ετών 86
κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 29.1.2000 και ώρα 1 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος)
Τα τέκνα: Μαριάννα και Σταύρος Χριστοδουλίδης, Παναγιώτης και Φιλιώ Τυρέα, Στέλλα και Σπύρος Παντελιάς
Τα εγγόνια: Σπύρος, Ελενα, Γιάννης
Οι λοιποί συγγενείς