Ξεκίνησαν οι επαφές των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών και των εκπροσώπων τους για την οικονομική «διείσδυση» στα Βαλκάνια. Τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη Αμερικανοί εκπρόσωποι, άτομα που θεωρούνται ως οι παραγωγοί και εισηγητές των «οικονομικών στρατηγικών πολιτικών» του κεφαλαίου και έχουν άμεση επαφή με το Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συναντήθηκαν με εκλεκτούς της βορειοελλαδίτικης ολιγαρχίας, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επέκταση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια. Η συνάντηση έγινε παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, γεγονός που αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το ρόλο που έχουν επιλέξει οι «εκσυγχρονιστές» για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα με πρωτεργάτη το ντόπιο κεφάλαιο. Αυτόν του δούρειου ίππου για το οικονομικό σκλάβωμα των λαών της περιοχής και την καταλήστευση του πλούτου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Θεσσαλονίκη και οι υποδομές της - όσες έχει άλλα και όσες θα δημιουργηθούν - έχουν παραχωρηθεί στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Το Λιμάνι ιδιαίτερα αλλά και ο σιδηρόδρομος, είναι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί που ήδη εκσυγχρονίζονται προκειμένου να «φιλοξενήσουν» τις δραστηριότητες των ισχυρών. Παράλληλα δημιουργήθηκαν έδρες διεθνών οργανισμών στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και εμπορικά γραφεία (λειτουργεί ήδη το εμπορικό γραφείο που στήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ) για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών που θα δράσουν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Την περασμένη βδομάδα εξάλλου έγινε στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη συνεδρίαση του οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί το λαϊκό εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης να βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και των όποιων αμερικανονατόφρονων για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Μετά τα εύσημα που της δόθηκαν για την καθοριστική της συμβολή στον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ ενάντια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η κυβέρνηση συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στην ολοκλήρωση του εγκλήματος των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Τη στρατιωτική παρουσία - κατοχή ακολουθεί η οικονομική υποδούλωση των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη, τόπος πλέον στάθμευσης και προώθησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής, γίνεται έδρα πολυεθνικών κέντρων «Δημοκρατίας, Συμφιλίωσης και Ανασυγκρότησης» της ΝΑ Ευρώπης. Κέντρο πρακτόρων που μελετούν τρόπους εξόρμησης του αμερικάνικου κεφαλαίου μαζί με το ελληνικό προς τη βαλκανική ενδοχώρα, για την καταλήστευση του πλούτου των βαλκανικών λαών και την άγρια εκμετάλλευσή τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον επικίνδυνη όχι μόνο για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Καλούμε το λαϊκό εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης να βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και των όποιων αμερικανονατόφρονων για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Οι εκλογές που έρχονται αποτελούν ένα μετερίζι αυτού του αγώνα».
Δε φτάνουν τα όσα έχει τραβήξει ο λαός μας τόσα χρόνια από τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα κινδυνεύει να χάσει και το ουζάκι του, αφού οι υπηρεσίες της ΕΕ με τη στάση τους υπονομεύουν τη διεθνή κατοχύρωση του «εθνικού ποτού».
Ενώ το ούζο είναι κατοχυρωμένο ως προϊόν ελληνικής ονομασίας και προέλευσης μέσα στην ΕΕ, η Κομισιόν, σε εμπορική συμφωνία που υπέγραψε με τη Νότια Αφρική, δε συμπεριέλαβε το ούζο στα κατοχυρωμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να ζητάει η Νότια Αφρική να παράγει η ίδια ούζο!
Μεταφέροντας την ανησυχία και την αγανάκτηση που επικρατεί στους ουζοπαραγωγούς της χώρας μας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης με Επίκαιρη Ερώτησή του ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μη χαθεί ένα ακόμα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, όπως έγινε παλιότερα με τη φέτα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χ. Ροκόφυλλος στην απάντησή του είπε ότι οι Νοτιοαφρικανοί, στα πλαίσια της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το ούζο και την ιταλική γράπα και έτσι η Ελλάδα έχει αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία. Παραδέχτηκε ότι ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ δεν υπερασπίστηκε το ούζο στις συνομιλίες με τους Νοτιοαφρικανούς και είπε ότι με τις ενέργειες της κυβέρνησης υπήρξε άμεση αντίδραση και εάν δε άρουν οι Νοτιοαφρικανοί την εξαίρεση του ούζου, η Ελλάδα θα συνεχίζει να μπλοκάρει τη σχετική εμπορική συμφωνία.
Οι ουζοπαραγωγοί είναι ανήσυχοι γιατί υπάρχει το προηγούμενο της απώλειας της φέτας, είπε στην τοποθέτησή του ο Στ. Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι ζητάνε την κατοχύρωση του ούζου και στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Καλές είναι οι διαπραγματεύσεις, είπε, αλλά εδώ πρέπει να έχουμε την κατηγορηματική σας εμμονή στην προστασία του ούζου ως ποτού ελληνικής προέλευσης και παραγωγής. Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό γιατί εάν οδηγηθούμε σε μία άλλη κατεύθυνση, πέρα από αυτήν την κατοχύρωση, θα υπάρχει σοβαρή και μεγάλη ευθύνη. Και εμείς ανησυχούμε, γιατί υπάρχει το προηγούμενο με τη φέτα. Αν αφήσουμε και ένα μικρό παραθυράκι, θα έχουμε άλλη μια απώλεια ενός προϊόντος ελληνικής προέλευσης και κατοχύρωσης».
Ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ
«Στην αγριότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης απαντάμε με μαζικό, ισχυρό και μαχητικό κίνημα ειρήνης», είναι το κεντρικό σύνθημα με το οποίο απευθύνεται στο λαό της Θεσσαλονίκης η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και τον καλεί να αντιταχθεί στα νέα σχέδια της κυβέρνησης, να δυναμώσει τους αγώνες κατά της μετατροπής της χώρας σε γρανάζι της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, να καταδικάσει με όλους τους τρόπους τις αποφάσεις των κυβερνώντων, που μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο ΝΑΤΟικών τυχοδιωκτισμών.
Στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη απόλυτα με την πολιτική του ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις του, ανακοίνωσε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα- μαμούθ - ύψους 4,5 τρισ. δραχμών. Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας».
Καταδικάζοντας τη διγλωσσία της κυβερνητικής πολιτικής και την προσήλωσή της στις επιταγές της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνει: «Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι βρίσκεται σε προσέγγιση με την Τουρκία. Αβίαστα γεννάται το ερώτημα, προς τι αυτά τα τεράστια έξοδα; Το μέγεθος των εξοπλισμών, η φύση τους, η επιλογή των οπλικών συστημάτων, η μετατροπή του στρατού σε ημιεπαγγελματικό και η συγκρότηση ταχυκίνητων μονάδων αποδεικνύει τον επικίνδυνο ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα στα πλαίσια της επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ».
«Σε περίοδο έντονης και παρατεταμένης λιτότητας, καταλήγει η ανακοίνωση-κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, η κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες κάθε Ελληνα πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές, ενώ την ίδια στιγμή περικόπτει κοινωνικές δαπάνες, διογκώνει την ανεργία... Με τα χρήματα που αφαιρεί από το λαό μας γεμίζει τα ταμεία των πολυεθνικών εμπόρων του θανάτου».
Ανακοίνωση της ΝΕ. Πέλλας του ΚΚΕ
Αλλη μια φιέστα προεκλογικού χαρακτήρα στήνεται για την απονομή μεταλλίων τιμής και διπλωμάτων στους αντιστασιακούς. Αυτή τη φορά στην Πέλλα, την Κυριακή 30 Γενάρη, όπου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Πασχαλίδης, θα απονείμει τα μετάλλια στους αγωνιστές της περιοχής.
Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη φιέστα προεκλογικού χαρακτήρα, που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό του λαού της περιοχής και την υποκλοπή της ψήφου των αντιστασιακών.
Μάλιστα αναφέρει: «Αν ήθελε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - κυβέρνηση-πολιτικός υπηρέτης του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού - να τιμήσει πραγματικά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, θα έπρεπε χρόνια τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν αγωνιστικά οι αντιστασιακές οργανώσεις. Αιτήματα για την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που θα εξασφάλιζαν, πέρα από τ' άλλα, αξιοπρεπή σύνταξη για να ζήσουν και κοινωνικές παροχές που δικαιούνται ως απόμαχοι της δουλιάς, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις τους».
Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης «να γυρίσουν τις πλάτες τους στις δήθεν εκδηλώσεις τιμής, εκδηλώσεις που προσβάλλουν αυτούς και τους αγώνες τους. Να μην πάρουν μέρος σ' αυτή. Να συνεχίσουν το δρόμο που από τα νεανικά τους χρόνια διάλεξαν, μην υπολογίζοντας θυσίες, το δρόμο της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Για την εκπλήρωση των ζωντανών και επίκαιρων ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης, που μένουν ανεκπλήρωτα».
Το θέμα των κρατήσεων «αλληλεγγύης» στους χαμηλοσυνταξιούχους έφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος
Το θέμα της απαράδεκτης παρακράτησης από τους χαμηλοσυνταξιούχους «ειδικής εισφοράς» υπέρ λογαριασμού αλληλεγγύης για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων (ΛΑΦΚΑ) έφερε χτες στη Βουλή, με Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος.
Προκαλώντας τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φοίβο Ιωαννίδη, που απάντησε στην Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο υποτιθέμενο αφορολόγητο ποσό των 2 εκατομμυρίων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε χαράτσι σε ποσό που προσδιορίζουν άλλοι νόμοι ότι είναι αφορολόγητο». «Πάμε λοιπόν - συμπλήρωσε - και αν θέλετε να βάλετε ΛΑΦΚΑ σε κάποιους συνταξιούχους, να το συζητήσουμε ξεχωριστά. Να συμφωνήσουμε όμως σε αυτό τον άξονα». Μάλιστα, αναφερόμενος σε πρώτο πρόσωπο στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι σημείωσε: «Εγώ πλήρωσα 40 χρόνια στο ΙΚΑ. Γιατί με βάζετε να ξαναπληρώσω; Δεν πλήρωσα; Με μια έννοια, έχει ανταπόδοση αυτό που πλήρωσα. Γιατί με βάζετε τώρα να πληρώνω κι άλλα; Εσείς φταίτε. Εννοώ οι εξουσίες, οι κυβερνήσεις. Εσείς βάλατε τα λεφτά των ασφαλισμένων άτοκα στις τράπεζες για να θησαυρίσουν οι αετονύχηδες, οι κλέφτες του εισοδήματος των εργαζομένων και τώρα... πάλι εγώ θα πληρώσω!».
Αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει επί της ουσίας, ο Φοίβος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στη... χρησιμότητα του ΛΑΦΚΑ και στο πώς είναι δυνατόν να επιλύει προβλήματα, φέρνοντας παράδειγμα το Ταμείο Μετάλλου. Υποστήριξε δε ότι αν οι συντάξεις δίνονταν με βάση τις εισφορές θα ήταν πολύ μικρότερες. Παράλληλα... θριαμβολόγησε για τις αποδόσεις των αποθεματικών των Ταμείων με βάση τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση.