ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατοχικές απώλειες, ΝΑΤΟικά οράματα, αθώα θύματα

Από την πρόσφατη παράδοση της διοίκησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ιταλία

Associated Press

Από την πρόσφατη παράδοση της διοίκησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ιταλία
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους χτες στο Αφγανιστάν όταν το όχημά τους, τύπου «Χάμβι», έπεσε στον Ποταμό Κουνάρ, ανατολικά της Τζαλαλαμπάντ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πνιγμός των Αμερικανών ανέβασε σε τρεις τις απώλειες των Αμερικανών την Πέμπτη, καθώς την ίδια μέρα εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας στρατιώτης των ΗΠΑ και να τραυματιστούν άλλος ένας Αμερικανός και ένας Αφγανός στρατιώτης. Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν τον - επίσημο - απολογισμό των απωλειών των ΗΠΑ σε πάνω από 174 από το 2001 - φυσικά, καμία αναφορά δε γίνεται στον αριθμό των Αφγανών αμάχων που έχουν βρει το θάνατο έκτοτε. Το βέβαιο είναι ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 900 από τον Μάρτη φέτος, ενώ η χώρα, υποτίθεται, οδεύει προς εκλογές τον Σεπτέμβρη. Ενώ, επίσης την Πέμπτη, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της κυβέρνησης στη νότια επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν έπεσε νεκρός από τα πυρά μαχητών Ταλιμπάν, όπως είπε τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ η ISAF, η πολυεθνική δύναμη υπό διοίκηση του ΝΑΤΟ η οποία φρουρεί την Καμπούλ, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την ασφάλεια «ολόκληρου του Αφγανιστάν», και άρα θα «απαλλάξει» αρκετούς από τους σχεδόν 18.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που επιχειρούν στη χώρα. Τη δήλωση έκανε ο στρατηγός Γκέρχαρντ Μπακ από την Ολλανδία, μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής της ηγεσίας της ISAF από την Τουρκία στην Ιταλία την Πέμπτη. Ηδη, η Αυστρία ενίσχυσε την ISAF με 93 άνδρες σε «μη μάχιμη» αποστολή, αλλά ο Μπακ, όπως και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ Τούρκος Χικμέτ Τσετίν, δήλωναν ότι χρειάζεται αλλαγή στους «κανόνες εμπλοκής» των ΝΑΤΟικών κατοχικών.

Παράλληλα, η UNICEF χτες επισήμανε ότι η δραματική αύξηση των ποσοστών μητρικής και παιδικής θνησιμότητας (1.600 θάνατοι στις 100.000 γεννήσεις, θάνατοι του 20% των παιδιών πριν συμπληρώσουν τα 5 έτη της ζωής τους) συνιστούν «σοβαρή κρίση» στο Αφγανιστάν.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Στρατηγικός διάλογος

«Επιτυχή» χαρακτήρισε τον πρώτο κινεζο-αμερικανικό «στρατηγικό διάλογο», που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου στο Πεκίνο, ο Λι Τζαοσίν, υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ της Κίνας. «Μαρτυρά πως μπαίνουμε σε ένα νέο επίπεδο διαλόγου και κοινής δράσης των δύο χωρών μας», δήλωσε ο ίδιος, κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Ζόλικ, που ήταν επικεφαλής της αμερικάνικης αντιπροσωπείας στο «στρατηγικό διάλογο».

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Σινχουά», ο Κινέζος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως ο διάλογος «θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στη διεύρυνση των σημείων σύμπτωσης και στην υγιή σταθερή ανάπτυξη στο νέο αιώνα των σχέσεων εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών».

Κύριο ζήτημα η ειρηνική συνύπαρξη

Στο μεταξύ, σε άρθρο στη διεθνή έκδοση της εφημερίδας «Ζενμίν Ζιμπάο», που δημοσιεύτηκε τη μέρα έναρξης του «στρατηγικού διαλόγου» (την 1/8) και το υπογράφει ο Γιουάν Πεν, αναπληρωτής υπεύθυνος του Τμήματος ΗΠΑ, του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της ΛΔ της Κίνας, αναφέρεται μεταξύ των άλλων, η ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης «δομής συνεργασίας» των δύο χωρών. Ειδικότερα, στο άρθρο, μεταξύ των άλλων σημειώνεται το εξής: «Η ουσία του κινεζο-αμερικανικού διαλόγου βρίσκεται στο ότι και οι δύο χώρες με ανοιχτή καρδιά και στη βάση μιας σοφής προσέγγισης θα δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών, θα δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη δομή μακροχρόνιου χαρακτήρα. Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος διάλογος διαφέρει από τον αμερικανο-σοβιετικό στρατηγικό διάλογο της περιόδου του ψυχρού πολέμου, αφού δεν έχει στόχο να αδυνατίσει τον αντίπαλο. Σε αντίθεση με τον στρατηγικό διάλογο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν κατευθύνεται ενάντια σε τρίτα πρόσωπα. Σ' αντίθεση με τον στρατηγικό διάλογο τον οποίο είχε ως τα τώρα η Κίνα με τις ΗΠΑ, δε γίνεται ως αποτέλεσμα "εξωτερικής απειλής" ή υπό την ανάγκη "αποσόβησης της κρίσης". Το νέο στον κινεζο-αμερικανικό στρατηγικό διάλογο βρίσκεται στο ότι γίνεται στο φόντο της εξάρτησης των δύο χωρών από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης, της διεύρυνσης της σφαίρας της συνεργασίας τους στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και στη διάδοση των πυρηνικών, στην εμφάνιση μιας πιο σοφής προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις ως αποτέλεσμα της "εμβάθυνσης των επαφών". Αυτός ο στρατηγικός διάλογος νέου τύπου γίνεται γύρω από το κύριο ζήτημα: την εξασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης μιας αναπτυσσόμενης μεγάλης δύναμης και της σημερινής υπερδύναμης».

ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Προχωρά σχεδιαζόμενη κοινοπραξία για το αέριο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ/ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ/ ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κοινής Ομάδας Εργασίας (Joint Working Group - JWG) Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, αξίας 7,4 δισ. δολαρίων. Το έργο οδεύει προς έγκριση στα αντίστοιχα κοινοβούλια - παρά τις έντονες αμερικανικές αντιδράσεις. Ανακοίνωση της JWG που δημοσίευσε χτες η πακιστανική εφημερίδα «Dawn» στη διαδικτυακή της εκδοχή προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες θα «οριστικοποιηθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους». Η επόμενη συνάντηση της ομάδας θα γίνει στην Τεχεράνη στα τέλη Σεπτέμβρη, κατά την ίδια πηγή.

Συνομιλίες για τα πυρηνικά

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χτες το BBC, Ινδία και Πακιστάν άρχισαν διήμερες συνομιλίες που ολοκληρώνονται σήμερα, για τη μείωση του κινδύνου πυρηνικής σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε τέσσερις πολεμικές αναμετρήσεις από το 1947. Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητιούνται είναι η δημιουργία «κόκκινου τηλεφώνου» - γραμμής απευθείας επικοινωνίας σε περίπτωση κατάστασης άμεσης ανάγκης - και η ανταλλαγή έγκαιρης πληροφόρησης για πυραυλικές δοκιμές.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ταλιμπανοποίηση»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αντισυνταγματικές έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν πολλές διατάξεις ενός νόμου που προώθησε η κυβέρνηση της Επαρχίας του Βορειοδυτικού Συνόρου, και τον οποίο πολλά δυτικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «νόμο των Ταλιμπάν». Το νομοθέτημα αυτό (που προβλέπει μέτρα μεταξύ άλλων για τον εξαναγκασμό του πληθυσμού να «τηρεί και να σέβεται την προσευχή», ενώ «αποθαρρύνει το τραγούδι και το χορό») έχει περάσει από την επαρχιακή Βουλή, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο σε -συμβουλευτική - απόφασή του καλεί ουσιαστικά τον κυβερνήτη να μην το υπογράψει. Ο «Πρόεδρος» στρατηγός, Περβέζ Μουσάραφ, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο κείμενο, το οποίο, όπως έχει δηλώσει, «παραβιάζει κατάφωρα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα». Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο ανησυχεί ο πραξικοπηματίας στρατηγός-«Πρόεδρος» είναι η εικόνα της χώρας στα μάτια των ΗΠΑ και η άνοδος του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, ενορχηστρωτής του οποίου υπήρξε και ο ίδιος στο παρελθόν. Βάσει των υπερεξουσιών που διαθέτει, ο Μουσάραφ είναι ο μόνος που μπορεί να ακυρώσει το νόμο - το ερώτημα είναι αν θα το κάνει: Ηδη, ρισκάρει με τις πρωτοβουλίες του για την «καταπολέμηση» των εξτρεμιστών.

  • Βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου στο Βόρειο Ουαζιριστάν - που αποτελεί τη γεωγραφική (και πολιτική) συνέχεια του Αφγανιστάν κόστισε τη ζωή 5 Πακιστανών στρατιωτών. Αλλοι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο σε «κρίσιμη κατάσταση». Οι μάχες ανάμεσα στο στρατό του Μουσάραφ και στους μαχητές των φυλών και «ξένους μαχητές» στην περιοχή έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 250 Πακιστανών στρατιωτών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ