ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ
Διαμαρτυρία έξω από τη γερμανική πρεσβεία

Για την απαράδεκτη η ενέργεια της γερμανικής κυβέρνησης ενάντια στη FIR

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία, μετά την απαράδεκτη ενέργεια της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της FIR, πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα Παραρτήματα Αττικής της ΠΕΑΕΑ.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό της FIR, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών, ως "εχθρό των θεσμών" και ως "ακροαριστερή εξτρεμιστική οργάνωση". Η FIR και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις της δεν είναι "εχθροί των θεσμών", αλλά θεματοφύλακες και υπερασπιστές τους. Εχθροί των δημοκρατικών θεσμών, πολεμοκάπηλοι και δολοφόνοι των λαών, είναι οι ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», είπε ο Β. Φυτσιλής, πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ.

Στη συνέχεια, τριμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόξενο και τον Γερμανό πρέσβη, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να διαβιβάσουν το υπόμνημα - καταγγελία στη γερμανική κυβέρνηση. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΠΕΑΕΑ και ολόκληρης της Ομοσπονδίας, πάντως, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ανακληθούν οι επαίσχυντοι αυτοί χαρακτηρισμοί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεκδικεί... άλλο ρόλο ο Γάλλος πρωθυπουργός

Το χαρτί της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία έρχεται να παίξει η Γαλλία, με τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, για υποχρέωση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που προκάλεσαν, όπως αναμενόταν σειρά αντιδράσεων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Europe 1, «φαίνεται αδιανόητο να ξεκινήσει τέτοια διαπραγμάτευση, με μία χώρα, η οποία δεν αναγνωρίζει όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή και τα 25», ενώ υποστήριξε ότι η Γαλλία θα το ξεκαθαρίσει τόσο στην Τουρκία, όσο και στις άλλες χώρες - μέλη, βάζοντας και θέμα καθυστέρησης της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Με καθυστέρηση...

Η δήλωση του Ντ. ντε Βιλπέν ήρθε κατόπιν εορτής, καθώς το Δεκέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής, που αποφασιζόταν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για την Τουρκία, κανείς δεν έθεσε θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή εξεύρεσης λύσης και τέλους της κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού. Αντίθετα, όλοι αρκέστηκαν στην προϋπόθεση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι αποτελεί «ντε φάκτο» αναγνώριση...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη χτεσινή ενημέρωση Τύπου, υποστήριξε ότι σαφώς πρέπει κάθε χώρα, που ζητά έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να αναγνωρίζει και τα 25 κράτη - μέλη, ωστόσο το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι θέμα της ΕΕ, αλλά πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, παραπέμποντας για ακόμα μία φορά στο «σχέδιο Ανάν» και το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων...

Από την πλευρά της Τουρκίας, η αντίδραση ήρθε αμέσως, καθώς αξιωματούχος της χώρας, έσπευσε να απαντήσει ότι «η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν ...παραβιάζει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις έναντι της Αγκυρας», καθώς «η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου, είναι σαφής, δεν υπήρχε τέτοια προϋπόθεση»,. Δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Παράδοξη η μη αναγνώριση κατά την ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γεωργίου Κουμουτσάκου, υποστήριξε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι μη αναγνώριση κράτους - μέλους της ΕΕ από άλλο κράτος που επιδιώκει την ένταξή του σε αυτήν, αποτελεί προφανή πολιτική και θεσμική αντίφαση και παραδοξότητα, ξένη προς τον ευρωπαϊκό ορθολογισμό».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης συντάχθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η παραδοξότητα της μη αναγνώρισης θα πρέπει να αρθεί.

Την επίσημη τοποθέτηση, ακολούθησε και η δήλωση αξιωματούχου του ΥΠΕΞ στο πρακτορείο Ρόιτερς για αναβολή του προγραμματισμένου για τον Αύγουστο, ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αγκυρα προς το φθινόπωρο, ίσως και μετά την 3η Οκτωβρίου, που «η επίσκεψη θα είναι λιγότερο περίπλοκη. Η απόφαση ελήφθη περί τα τέλη Ιούλη, χωρίς ωστόσο να δοθούν διευκρινίσεις για τους ακριβείς λόγους της αναβολής. Πάντως, αργά χτες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία «θα πραγματοποιηθεί προσεχώς», συμπληρώνοντας ότι «αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού θέτουν την ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε ένα δίλημμα «ή να σταματήσει και η ίδια την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ή να στηρίξει αυτή την πορεία, έχοντας αποδεχτεί τετελεσμένα». Είναι «ένα αδιέξοδο», υποστήριξε ο ίδιος, στο οποίο «έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ απ' την έλλειψη προνοητικότητας, την έλλειψη στρατηγικής, την έλλειψη ξεκάθαρης θέσης μπροστά στο Συμβούλιο Κορυφής της 17ης Δεκέμβρη, την εγκατάλειψη της έως τότε πολιτικής».

Χαιρετίζει η Λευκωσία

Η Λευκωσία, από την πλευρά της, χαιρέτισε τη γαλλική στάση, ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», επαναλαμβάνοντας ότι είναι αδύνατον η Τουρκία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς να αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος.

Αντιδράσεις στην Κύπρο προκάλεσε και η δημοσίευση πληροφορίας από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρίς, ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, «προετοιμάζει συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ» στην εξοχική του κατοικία, στη Λεμεσό, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για την ύπαρξη κάποιων επαφών. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τον Οκτώβρη αναμένεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Τον Οκτώβρη αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ενώ από το Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για το θέμα, με τους ενδιαφερόμενους φορείς, στο πλαίσιο της αλλαγής του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Το ζήτημα της αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου ήταν και χτες στο πολιτικό προσκήνιο, δεδομένου ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, εμφανιζόταν να έχει δηλώσει σε κάποιους δημοσιογράφους, τη Δευτέρα στη Βουλή, ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα θα αφορούν κυρίως τους καποδιστριακούς δήμους, ενώ θα αποτελέσει σημείο διαβούλευσης με τα κόμματα εάν ο νέος νόμος θα αφορά και τους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας, δηλαδή τους Δήμους Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Πάτρας και Ηρακλείου. Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού εμφανιζόταν μάλιστα από ορισμένα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ως διαφοροποίησή του από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου γίνεται σαφώς λόγος για καθολική εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου και εκλογή των δημάρχων και των κοινοταρχών από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% και πάνω. Από το υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, διευκρινιζόταν χτες ότι η προαναφερόμενη τοποθέτηση του υπουργού δε σήμαινε διαφοροποίηση από τις θέσεις του κυβερνητικού κόμματος, αλλά επισήμανση του αυτονόητου, ότι δηλαδή εφόσον θα γίνει διαβούλευση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, κάθε κόμμα και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας καταθέτει τις θέσεις του κι όλα συζητούνται. Ο ίδιος ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 σημείωσε ότι το ποσοστό με το οποίο θα εκλέγεται κάποιος δήμαρχος ή νομάρχης συζητείται. «Είναι να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά - αν και υπεραμύνθηκε του 42% και πάνω. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετήθηκε και για το αν θα έχει καθολική εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος, λέγοντας: «Θα το συζητήσουμε και θα δούμε σε ποια έκταση θα εφαρμοστεί αυτό».

Αντίθετα, στην ίδια συνέντευξη φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος στις εκλογές του 2006. «Για ποιο λόγο δηλαδή να πάει στις μεθεπόμενες εκλογές;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Εάν πηγαίναμε στις μεθεπόμενες εκλογές, τότε σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση, η οποία εκλέχτηκε για τέσσερα χρόνια δε θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της». Λιγότερο κατηγορηματικός ήταν ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του 2006 ο νέος εκλογικός νόμος, απάντησε: «Τίποτα δεν αποκλείεται»...

Στο μεταξύ η ΝΔ μπαίνει σε προεκλογική τροχιά ενόψει των προσεχών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί, υπό την προεδρία του γραμματέα του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη, συνεδριάζουν στη Ρηγίλλης οι Γραμματείες Οργανωτικού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να πάρει άμεσα θέση για το θέμα του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει για τις δημοτικές εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης. «Αυτά είναι θέματα στα οποία δε χωρεί κανένα κρυφτούλι. Ούτε συγκεχυμένες τοποθετήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Περιοδεία στην «Ολυμπιακή»

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου και ώρα 10 π.μ., ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στα γραφεία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (Συγγρού 96 και 100) όπου και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους της εταιρίας.

  • Εκδήλωση με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΚΟΒ Κολυμβαρίου Χανίων του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ με θέμα τις συνέπειες στους νέους εργαζόμενους από τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, πραγματοποιείται σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην Ποταμιά Θάσου.

Αύριο Πέμπτη, στη Λιβαδειά, στις 7.30 μ.μ. στο καφέ «Ερκυνα» διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Μαθητής - λάστιχο σήμερα, Εργαζόμενος - λάστιχο αύριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ