Ο καθορισμός του «στάτους κβο» στο προτεκτοράτο φέρνει στο προσκήνιο τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Εντονες ανησυχίες για την απουσία ουσιαστικής και τυπικής βελτίωσης στη γενικότερη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για τις έντονες πιέσεις που ασκούν οι Αμερικανοί που προωθούν - με κάθε κόστος - την έναρξη των συνομιλιών για τον καθορισμό του «στάτους κβο» του προτεκτοράτου το ερχόμενο φθινόπωρο εξέφραζαν χτες αξιωματούχοι της ΕΕ σε ανταποκριτές του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων ΜΠΕΤΑ.
Οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι μίλησαν με μελανά χρώματα για τη σε κάθε επίπεδο κατάσταση της ζωής στο Κοσσυφοπέδιο, επικρίνοντας την «απροθυμία της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών να κάνουν οτιδήποτε για την εφαρμογή των κριτηρίων» του ΟΗΕ περί εκδημοκρατικοποίησης, προστασίας των μειονοτήτων και ασφάλειας στην περιοχή, εκτιμώντας πως «πάρα πολλά από τα κριτήρια παραμένουν ανεφάρμοστα». Οι ίδιες πηγές έκαναν δυσμενή σχόλια για την έλλειψη οιασδήποτε προσπάθειας εκ μέρους της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών για τον επαναπατρισμό της σερβικής μειονότητας, για την αποκέντρωση των θεσμών εξουσίας και την κακή κατάσταση της οικονομίας... Η μελανή εικόνα τους για το Κοσσυφοπέδιο φέρεται πως σχηματίστηκε μετά τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Νορβηγός Κάι Εϊντε, με παράγοντες της «κυβέρνησης» στην Πρίστινα, αλλά και με μέλη της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία... Διατυπώθηκαν εκφράσεις ενόχλησης για τις προσπάθειες των Αμερικανών να πλασάρουν ως «πανάκεια» την έναρξη των συνομιλιών για το «στάτους κβο» της περιοχής ακόμη και από τον επόμενο μήνα, από τη στιγμή, όπως σημείωναν, «που η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι χειρότερη από πέρσι (το Μάρτη του '04 σημειώθηκαν οι βίαιες επιθέσεις κατά της σερβικής μειονότητας και των στρατευμάτων κατοχής) και συγκεκριμένες ομάδες Κοσσοβάρων Αλβανών επεργάζονται συγκεκριμένα σχέδια για την εξαπόλυση νέων επιθέσεων»...
Associated Press |
Εκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ |
Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, οι ταραχές επαναλήφτηκαν και χτες με τοπικές ιατρικές πηγές να αναφέρουν συνολικά μέσα στο τελευταίο 48ωρο το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό κάπου 300 άλλων. Οι συγκρούσεις φαίνεται πως γίνονται ανάμεσα σε ισλαμιστές υποστηριχτές της κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ και Νοτιοσουδανούς που «βλέπουν» το ισλαμικό καθεστώς πίσω από τον αιφνίδιο θάνατο του αντιπροέδρου της χώρας και ηγέτη του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος» (SPLM) δρ Τζον Γκάρανγκ... Από την άλλη, ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδουν την (σκόπιμη;) «απραξία των αστυνομικών στη διάρκεια λεηλασιών, λιθοβολισμών, συγκρούσεων»... Το εάν οι ταραχές θα πάρουν τελικά ευρύτερο αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα μέλλει να αποδειχθεί άμεσα...
Παράλληλα, τα ηγετικά στελέχη του SPLM επιταχύνουν τις διαδικασίες αναπλήρωσης του κενού που άφησε ο θάνατος του Γκάρανγκ εκλέγοντας χτες - σε έκτακτη συνεδρίαση στην Τζούμπα του Νοτίου Σουδάν - τον Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ πρόεδρο του κινήματος. Ο ίδιος προτάθηκε ως η καλύτερη επιλογή του κινήματος και για τη θέση του αντιπροέδρου του Σουδάν.
Ο πενηντάρης Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, που ήταν ως προχτές αντιπρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, διατέλεσε για πολλά χρόνια στρατιωτικός διοικητής του «ανταρτικού Απελευθερωτικού Στρατού του Νοτίου Σουδάν». Θεωρείται πως έχει αξιόλογες στρατηγικές ικανότητες - ιδιαίτερα στο πεδίο των μαχών - αλλά όχι πολιτική δεινότητα όσον αφορά στο χειρισμό «ευαίσθητων πολιτικών» καταστάσεων... Αλλοι αναλυτές θεωρούν πως ο Κιίρ μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και από τον Γκάρανγκ στο ρόλο του ειρηνοποιού (ιδιαίτερα όσον αφορά στη ρευστή διαδικασία ειρήνης στο - πλέον υπό νέο καθεστώς ευρείας αυτονομίας - Νότιο Σουδάν).
Το βέβαιο είναι πως ο Σάλβα Κιίρ καλείται άμεσα να συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης του ισλαμιστή «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ προκειμένου να μην υπάρξουν - μοιραίες...- καθυστερήσεις στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας στις 9 του μήνα.
Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν παρακολουθούν αμέτοχες τις εξελίξεις. Ο Τζ. Ου. Μπους αργά προχτές βράδυ υποστήριξε πως η χώρα του «είναι αφοσιωμένη» στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Σουδάν, απηύθυνε έκκληση για «αποχή από τη βία», χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ηγέτη των Νοτιοσουδανών «οραματιστή ηγέτη και ειρηνοποιό» και έστειλε στην περιοχή ως απεσταλμένους τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Αφρική, Κόνι Νιούμαν, και τον ειδικό απεσταλμένο του στο Σουδάν, Ρότζερ Νίντερ...
Χτες στο Σουδάν κηρύχτηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στο Νιου Σάιτ, όπου εκτίθεται η σορός του Γκάρανγκ, συρρέουν πλήθη Νοτιοσουδανών για τον ύστατο αποχαιρετισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία του Σουδανού αντιπροέδρου - ηγέτη των ανταρτών θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο μάλλον στην πόλη Τζούμπα.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Η διελκυστίνδα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνέχιζε να κλιμακώνεται χτες, με την ευρωπαϊκή τρόικα μαζί με τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα να προσχωρούν στις σκληρές θέσεις της Ουάσιγκτον και να απειλούν με επιστολή τους την Τεχεράνη ότι αν ξαναρχίσει την επεξεργασία ουρανίου «θα επιδιώξουν άλλες μεθόδους δράσης». Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη έκανε λόγο για «αμετάκλητη» απόφαση και έναρξη της δραστηριότητας σε δύο μέρες στο Ισφαχάν. Το φάσμα της σύγκρουσης παραμένει ορατό.
Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο απείλησαν χτες -σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής τους που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς - ότι στην περίπτωση επανάληψης της επεξεργασίας ουρανίου κάθε διαπραγμάτευση θα διακοπεί και το θέμα θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πιθανή επιβολή [περαιτέρω, πέραν των Αμερικανικών] κυρώσεων. Για «κίνδυνο σοβαρής διεθνούς κρίσης» έκανε λόγο χτες ο Γάλλος ΥΠΕΞ Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος μίλησε για «απειλητική» στάση από πλευράς Τεχεράνης.
Η ευρωπαϊκή τρόικα πίεζε χτες τη ρωσική πλευρά να σταματήσει την υποστήριξη του ιρανικού [ενεργειακού] πυρηνικού προγράμματος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έμοιαζε καθόλου πιθανό - η Ρωσία, που συμβάλλει στην κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα του Μπουσέρ, έκανε σαφές ότι δε θα διακόψει τη διμερή συνεργασία με το Ιράν -, ενώ επιζητούσε τη σύγκληση του συμβουλίου κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας [ΔΕΑΕ] του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του Ιράν ο Αλί Αγά Μοχαμαντί δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «για μας το θέμα έχει κλείσει... η επανεκκίνηση (της επεξεργασίας ουρανίου) δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο εχθρική πράξη έναντι των Ευρωπαίων... θεωρούμε τους Ευρωπαίους ως εταίρους μας. Δε θέλουμε αναμέτρηση με τους Ευρωπαίους. Ο δρόμος των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτός».
Η αμερικανική πλευρά, η οποία έχει «εγκρίνει» χλιαρά τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων, διαμήνυε εκ νέου ότι - όπως έχει πει και ο Τζορτζ Ου. Μπους - «όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι» για την αποφυγή του ενδεχομένου απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.
Η θέση της ισλαμικής κυβέρνησης του Ιράν, που επιμένει πως το πρόγραμμά της έχει ειρηνικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας, είναι γνωστή, και ο νεοεκλεγείς Ιρανός Πρόεδρος είχε πει πρόσφατα ότι «δε θα αποδεχτούμε να στερηθεί ο λαός του Ιράν τα δικαιώματά του».
Πάντως, χτεσινό δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ επιχειρούσε να δώσει έναν τόνο «αισιοδοξίας», καθώς, επικαλούμενη «νέα» απόρρητη ανάλυση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η εφημερίδα έγραψε ότι «θα χρειάζονταν δέκα χρόνια» και όχι πέντε όπως υπολογιζόταν προηγουμένως για να κατασκευάσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τσένι εκτιμούσε ότι «ίσως χρειαστεί το Ισραήλ να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως πριν από 23 χρόνια στο Ιράκ».
Στο μεταξύ, ενδείξεις έντασης υπήρχαν και εντός Ιράν: χτες, αναφέρθηκε έκρηξη βόμβας μικρής ισχύος μπροστά σε κτίριο γραφείων όπου στεγάζονται οι British Airways και British Petroleum χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Επίσης, χτες, ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τον δικαστή Μασούντ Μοκαντάσι, ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση Γκανζί, ενός δημοσιογράφου που είχε φυλακιστεί πριν από 5 χρόνια λόγω ρεπορτάζ, στα οποία κατήγγειλε εμπλοκή αξιωματούχων σε «πολιτικές δολοφονίες» και βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 50 ημέρες. Η υπόθεση Γκανζί αποτελεί αγαπημένο θέμα αρκετών δυτικών ΜΜΕ, και έχει αποτελέσει αφορμή για παρέμβαση της Ουάσιγκτον...