ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΒΙΑ
Χάος στο λιμάνι

Απίστευτη ταλαιπωρία έζησαν πάνω από 3.500 επιβάτες, λόγω των βλαβών σε πλοία που θα ταξίδευαν για νησιά του Αιγαίου. Ακινητοποιήθηκαν τρία πλοία.

Χάος επικράτησε χτες στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι βλάβες της ...«ημέρας» στα ακτοπλοϊκά πλοία ταλαιπώρησαν πάνω από 3.500 χιλιάδες επιβάτες! Τόσο αυτούς που ταξίδευαν και έζησαν μια Οδύσσεια μέχρι να φτάσουν στον Πειραιά, όσο και αυτούς που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν και έμειναν «αμανάτι» στο λιμάνι.

Ειδικότερα, τα πλοία «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ» του εφοπλιστή Αγούδημου παρουσίασαν σοβαρές μηχανικές βλάβες μεσοπέλαγα, μεταφέροντας, το πρώτο 509 επιβάτες και το δεύτερο 500. Ενώ το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ» του εφοπλιστή Μανούσου απέπλευσε από τη Λήμνο με μία μηχανή και με 160 επιβάτες. Και τα τρία πλοία ακινητοποιήθηκαν, ενώ οι (σύμφωνα με στοιχεία του ΥΕΝ) 2.500 περίπου επιβάτες που ήταν να ταξιδέψουν με τα δύο πλοία του Αγούδημου θα αρχίσουν να προωθούνται από σήμερα, δηλαδή με καθυστέρηση ενός 24ωρου, για τους προορισμούς τους με άλλα πλοία της εταιρίας.

Το 32χρονο πλοίο «ΡΟΔΑΝΘΗ» προχτές το βράδυ παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, καθώς έπλεε μεταξύ Ρόδου και Κω. Το προγραμματισμένο του ταξίδι ήταν από Ρόδο για Κω - Κάλυμνο - Λέρο - Πάτμο - Πειραιά. Το καράβι τελικά κατέπλευσε στην Κω και οι επιβάτες του έφτασαν αισίως σήμερα το πρωί στον Πειραιά με το πλοίο «BLUE STAR 2».

Το 31χρονο «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» έμεινε από αριστερή κύρια μηχανή, καθώς ταξίδευε κοντά στην Κύθνο, εκτελώντας το δρομολόγιο Ρόδο - Σύμη - Τήλο - Νίσυρο - Κω - Αστυπάλαια - Κατάπολα - Αιγιάλη - Δονούσα - Νάξο - Πάρο και Πειραιά. Με τις προσπάθειες του πληρώματος κατάφερε, με καθυστέρηση πάνω από 7 ώρες, να καταπλεύσει χτες στις 3 το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο αυτά πλοία, όσο και τα άλλα της ίδιας εταιρίας, αλλά και συνολικά τα πλοία του ακτοπλοϊκού στόλου, ήδη είναι καταπονημένα και οι ναυτεργάτες στα όρια της εξάντλησης. Οχι μόνο είναι παλιά και υποσυντήρητα, αλλά έχουν «καταδικαστεί» από τους εφοπλιστές και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε ένα αδιάκοπο «πήγαινε - έλα». Δεν τα σταματάνε ούτε λεπτό, τόσο για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεώρησης, όσο και για μια στοιχειώδη συντήρηση. Και αυτό, όταν το κάθε καράβι «πιάνει» από τη στιγμή που θα αποπλεύσει από τον Πειραιά μέχρι που θα καταπλεύσει - όπως το ΡΟΜΙΛΝΤΑ - πάνω από 20 λιμάνια!

Οσον αφορά το 34χρονο «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ», απέπλευσε από τη Λήμνο με μία μηχανή με προορισμό το Λαύριο. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν κατάφερε να καταπλεύσει στο λιμάνι του Λαυρίου και μέχρι αργά χτες το απόγευμα αναμενόταν στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το γεγονός πως ακόμα ταξιδεύει είναι «θαύμα»! Οι μηχανές του χαρακτηρίζονται «κουρέλια», ενώ οι ναυτεργάτες για να έχουν εν πλω το πλοίο βρίσκονται στο πόδι πάνω από 12 και 15 ώρες! Οσο για τους 401 επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με το πλοίο αυτό χτες στις 5 το απόγευμα από Λαύριο για Λήμνο και Αϊ - Στράτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, έχουν ναυλωθεί ...πούλμαν για ...Καβάλα!

Οπου φύγει φύγει

Eurokinissi

Αυξημένη ήταν η κίνηση χτες στις Εθνικές οδούς και τα λιμάνια της χώρας, καθώς στον αριθμό των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου προστέθηκαν και οι αδειούχοι του Αυγούστου.

Χτες, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας τα πλοία απέπλευσαν με πληρότητα που άγγιζε σχεδόν το 100%. Συνολικά, περίπου 150.000 άτομα αναμένεται να φύγουν από τα λιμάνια της Αττικής κατά τη διάρκεια του τριημέρου για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Για το τριήμερο, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 98 δρομολόγια από τον Πειραιά και 25 από τη Ραφήνα.

Στα διόδια της Ελευσίνας και του Σχηματαρίου δε δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι χτες αργά το απόγευμα, αφού η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν όπως κάθε καλοκαιρινή Παρασκευή, αυξημένη, χωρίς όμως, ιδιαίτερα προβλήματα. Από τις 6 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν σχεδόν 35.000 αυτοκίνητα. Παράλληλα, από τα διόδια του Σχηματαρίου, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι και αργά το απόγευμα της Παρασκευής πέρασαν 22.000 αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο από 1,5 τόνο και πάνω, κάθε Παρασκευή στο ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 9 το βράδυ, και κάθε Κυριακή στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από τις 3 το μεσημέρι ως και τις 11 το βράδυ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη.

«Φυσάει βοριάς»...

Οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτό το τριήμερο. Αναλυτικά, σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο θα επικρατήσει αίθριος καιρός με ανέμους βόρειους ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν άνεμοι βόρειοι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα είναι μεταξύ 24 και 34 βαθμών Κελσίου.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Γιώργος Βερυκάκης
Γιώργος Βερυκάκης
Φωτ.

Αύριο Κυριακή, 31 Ιούλη, στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Περισσό (10η στάση), γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου, θείου και αδελφού

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΒΕΡΥΚΑΚΗ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Η σύζυγος Χριστίνα

Η ανιψιά Ελένη Ζαμπία

Τα αδέλφια και οι άλλοι συγγενείς.

***

Σήμερα Σάββατο 30-7-2005 στις 9.30 π.μ. θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ η οικογένεια Μιχάλη Γρηγόρη και 100 ευρώ η οικογένεια Νίκου Αγγελίδη για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Θάνατος αντιστασιακού δημοσιογράφου

Ο συνάδελφος και αγωνιστής της Εθνικής αντίστασης, Λεωνίδας Μπόντζος, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Ο Λεωνίδας Μπόντζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, χωρίς όμως να μπορέσει να αποφοιτήσει λόγω της Κατοχής. Την περίοδο αυτή πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των κατακτητών. Υπήρξε μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941-44. Το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του εργάστηκε ως σκιτσογράφος ενώ παράλληλα εικονογράφησε πολλά βιβλία και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική θρησκευτικών εικόνων και την αγιογραφία.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας και Λίμνης Εύβοιας, την Κυριακή 31 Ιούλη ώρα 10.30 πμ, πραγματοποιούν στην Κήρινθο εκδήλωση στη μνήμη των τριών εκτελεσμένων αγωνιστών από τα κατοχικά στρατεύματα στις 28.7.1944.

  • Η ΠΕΑΕΑ Αγρινίου, ο Σύλλογος Αναπήρων και Φυλακισθέντων Εθνικής Αντίστασης και το τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 31 Ιούλη και ώρα 10 π.μ., στα Καλύβια Αγρινίου εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 61η επέτειο των 59 εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές.
  • Η ΠΕΑΕΑ Καβάλας και το Παράρτημα του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Καβάλας, την Κυριακή 31.7.2005 το πρωί, διοργανώνουν, στον τόπο της θυσίας, εκδήλωση τιμής για την 61η επέτειο της μάχης του ΟΛΑΤΖΑΚ (Πλαταμώνας Καβάλας) που έγινε στις 29.7.44, όπου δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατατρόπωσαν τις εκεί εδρεύουσες βουλγάρικες δυνάμεις. Δηλώσεις συμμετοχής: 2510.836.247 (ώρες 10-12 το πρωί τις εργάσιμες μέρες) και 2510.24.000 (Μπαχάρης Γρηγόρης).
  • To Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας, ο Εκπολιτιστικός σύλλογος δημοτικού διαμερίσματος Ανω Λουσών «Τα Σουδενά» και το τοπικό Συμβούλιο ΔΔ Ανω Λουσών Δ. Καλαβρύτων, διοργανώνουν, την Κυριακή 7.8.2005, ώρα 11.30 πμ, στα Ανω Σουδενά (Ανω Λουσοί) Καλαβρύτων, εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ περιόδου 1941-1949.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που θα ξεκινήσει την ίδια μέρα, ώρα 7 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος. (Για συμμετοχή στο τηλ.: 210.8234.296).

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, θείο και εξάδελφο

ΘΕΟΔΩΡΟ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ

κηδεύουμε αύριο Κυριακή 31/7/2005 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Σουληνάρι Μεσσηνίας.

Η σύζυγος Βασιλική. Ο υιός Πάνος. Τα αδέλφια Βασίλειος και Ευαγγελία Βλαχοδημήτρη, Νικολέτα και Χρήστος Σαμέλης, Λαμπροθέα και Αγγελος Ηλιακίδης. Τα ανίψια. Τα εξαδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ