ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ευθεία επίθεση σε στελέχη του ΠΑΜΕ
  • Με απολύσεις και μεταθέσεις οι ιδιωτικές τράπεζες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους
  • Το θέμα έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ με ερώτησή τους για τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ενημερώνουν εργαζόμενους της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ για την εργοδοτική τρομοκρατία
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ενημερώνουν εργαζόμενους της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ για την εργοδοτική τρομοκρατία
Με απόλυση στελέχους απ' τη ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ και την προσπάθεια μετάθεσης συνδικαλιστή απ' την ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο προσπαθεί να ανακόψει την αυξανόμενη δυναμική του ΠΑΜΕ στο χώρο των τραπεζών. Δυναμική απάντηση στην επίθεση του τραπεζικού κεφαλαίου δόθηκε χτες με συγκέντρωση των δυνάμεων ΠΑΜΕ στα κεντρικά γραφεία της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, ενώ αναμένεται κλιμάκωση των αντιδράσεων το επόμενο διάστημα.

Επίσης, χτες, βουλευτές του ΚΚΕ έφεραν στη Βουλή το θέμα της δίωξης του συνδικαλιστή στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ με Ερώτησή τους και απαίτησαν τη ματαίωσή της.

Απόλυση στη Θεσσαλονίκη

Χτες το μεσημέρι, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ, στην οδό Β. Ολγας στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε προφορικά στον Ανέστη Θεοδωρίδη ότι απολύεται λόγω της συμμετοχής του στην τελευταία απεργία. Ο Α. Θεοδωρίδης είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Επιτροπής Νέων του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΟΤΟΕ. Ο Γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σ. Ζαριανόπουλος, έκανε τηλεφωνική παρέμβαση και απαίτησε να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε διαδικασία απόλυσης και ανακοίνωσε ότι ήδη οργανώνεται η αγωνιστική αντίδραση του ταξικού κινήματος και των εργαζομένων της επιχείρησης. Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί πως το κύμα τρομοκρατικών διώξεων, απολύσεων και μεταθέσεων που έχει εξαπολύσει το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο θα σπάσει πάνω στον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων του κλάδου.

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Αμεση ήταν η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη δίωξη, που ασκήθηκε με τη μορφή «μετάθεσης», στον συνδικαλιστή εργαζόμενο της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θ. Λάππα.

Χτες το πρωί, η Γραμματεία ΠΑΜΕ του κλάδου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, στη Σταδίου, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η συνδικαλιστική δίωξη. Με συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Του λαού η πάλη θα τη σπάσει!» οι δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατήγγειλαν τη συνδικαλιστική δίωξη και έκαναν ξεκάθαρο στη διοίκηση της τράπεζας ότι η δίωξη του συναδέλφου τους, όπως και κάθε εργαζόμενου, είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος, και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, τα μέλη της Γραμματείας κατήγγειλαν ότι η απόφαση της Τράπεζας αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη με το «περιτύλιγμα» της μετάθεσης και ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στον κλάδο. Ταυτόχρονα, κατάγγειλαν ότι αποτελεί μια προσπάθεια εκφοβισμού των υπόλοιπων εργαζομένων, που σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο βρίσκουν διέξοδο στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Τόνισαν, επίσης, πως αν δεν ανακληθεί άμεσα η «μετάθεση», θα προβούν σε πιο δυναμικές πράξεις, κι ότι σ' αυτή την περίπτωση η διοίκηση της τράπεζας θα «βρει μπροστά της» όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη συνέχεια, αφού η διεύθυνση δεν έδωσε καμιά δεσμευτική απάντηση - πέρα από το ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα - οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην τράπεζα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και τους πελάτες για την απαράδεκτη δίωξη: «Θέλουν να χτυπήσουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που αντιστέκονται. Χτυπούν το ωράριο, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η διοίκηση της τράπεζας προχωρεί σε δίωξη εργαζομένου που μπήκε μπροστά, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Η ενότητά μας, η πάλη των εργαζομένων θα δώσει την απάντηση. Θα μας βρουν μπροστά τους!».

ΚΚΕ: Να σταματήσει η δίωξη

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Τάκης Τσιόγκας έφεραν στη Βουλή το θέμα της δίωξης του συνδικαλιστή στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ με Ερώτησή τους για τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο χρόνος, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που η Τράπεζα επέλεξε να κάνει τη μετάθεση δεν είναι τυχαίος, αφού συμπίπτει με νέες αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προκαλούν την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια «παραβαίνει τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Απασχόλησης ποια μέτρα θα πάρει ώστε να ματαιωθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια δίωξης του συνδικαλιστή.

80 εργαζόμενοι στο δρόμο

Το εργοστάσιο FOCO μεταφέρεται στην Αυστρία

Ακόμα ογδόντα εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, στο όνομα του ανταγωνισμού και ελέω της Συνθήκης Μάαστριχτ, που επιτρέπει στο κεφάλαιο να κλείνει και να ανοίγει επιχειρήσεις όπου και όποτε θέλει, με μοναδικό γνώμονα την αύξηση των κερδών του.

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης FOCO (κατασκευάζει ηλιακούς θερμοσίφωνες και ανήκει σε πολυεθνική εταιρία) ανακοίνωσε στους 80 εργαζόμενους ότι το εργοστάσιο θα κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου και τα μηχανήματά του θα μεταφερθούν σε άλλο εργοστάσιο στην Αυστρία. Ηδη, η επιχείρηση έχει συρρικνώσει το προσωπικό, καθώς έχει απολύσει περίπου σαράντα εργάτες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως μας δήλωσε ο Δημήτρης Τσουμπρής, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Μετάλλου.

Ο Δ. Τσουμπρής, σε χθεσινή περιοδεία του στο εργοστάσιο, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν το κλείσιμο της επιχείρησης και ότι πρέπει να οργανώσουν άμεσα τον αγώνα τους. Ενώ τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δείχνουν πώς στην πράξη εκφράζεται ο ανταγωνισμός του κεφαλαίου. Με κλείσιμο και μεταφορά επιχειρήσεων, με απολύσεις εργαζομένων και χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται να ληφθούν πρωτοβουλίες από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας για τον παραπέρα προγραμματισμό της δράσης. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στο Καπανδρίτι, διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα και έχει μεγάλο όγκο εργασίας.

Πληρώθηκαν οι καπνεργάτες

Με επιτυχία συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα τους οι 100 εργαζόμενοι στο καπνομάγαζο της GREAT στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από 15 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, χθες πληρώθηκαν και τα δεδουλευμένα που τους όφειλε η εργοδοσία για το 2005, ενώ την προηγούμενη βδομάδα είχαν πληρωθεί τα επιδόματα και τις άδειες που τους χρωστούσε για το 2004. Οι καπνεργάτες, με μπροστάρη το ταξικό Παγκαπνεργατικό Συνδικάτο και σταθερό συμπαραστάτη το ΠΑΜΕ, παραμένουν σε ετοιμότητα. Συνεχίζουν αγωνιστικά, προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να τους στείλει στην ανεργία. Δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν αγωνιστικά τη δουλιά τους, κόντρα στην απόφαση του εργοδότη να κλείσει την επιχείρηση και να μεταφέρει τη δραστηριότητά της στο Κιλκίς, πετώντας τους στο δρόμο.

Σημειώνουμε πως ήδη ο ιδιοκτήτης της GREAT έχει πουλήσει το οικόπεδο και το κτίριο όπου λειτουργεί το καπνομάγαζο. Το τελευταίο διάστημα σχεδιάζει να μεταφέρει τα μηχανήματα, όμως τα σχέδιά του χτυπούν στον αγώνα των καπνεργατών.

Βαρύς τραυματισμός οικοδόμου

Βαριά τραυματισμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται αλλοδαπός οικοδόμος, που τραυματίστηκε χθες το μεσημέρι, στη διάρκεια εργασιών θεμελίωσης νεοανεγειρόμενης οικοδομής στην Καλαμαριά.

Ο Ιγκριντ Κάτσα καταπλακώθηκε κάτω από χώματα και μπάζα που υποχώρησαν. Η κατάσταση του οικοδόμου, μέχρι αργά χθες το βράδυ, παρέμενε κρίσιμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ