ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
«Φυσική» εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο

Παρουσιάστηκε το προσχέδιο νόμου της ΡΑΕ για την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 55/2003 και την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου

Λίγες μέρες μετά το προσχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ...ξαναχτυπά με το προσχέδιο νόμου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την «απελευθέρωση» και της αγοράς του φυσικού αερίου. Με το συγκεκριμένο προσχέδιο επιδιώκεται η ενσωμάτωση στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας 55/2003, προκειμένου να επιτραπεί στους ιδιώτες να κυριαρχήσουν και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας και συνολικά, στο όνομα της ...λαϊκής ευημερίας και για την πραγματική κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Η «δημόσια διαβούλευση» - με γραπτές... παρατηρήσεις - θα λήξει στις 27 του Ιούλη και θα ακολουθήσει η κατάθεση στη Βουλή.

Στο προσχέδιο προβλέπεται, όπως επιτάσσει η Οδηγία της ΕΕ, ο νομικός διαχωρισμός του κεντρικού συστήματος μεταφοράς, το οποίο σήμερα κατέχει και διαχειρίζεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Είναι μια αντίστοιχη ρύθμιση με αυτήν που θα γίνει στη ΔΕΗ με την απόσπαση από αυτήν του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθεί, το αργότερο μέχρι τις 15/11/2006 ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ» (ΔΕΣΦΑ), 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, στην οποία θα μεταβιβαστεί «χωρίς δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασης» η κυριότητα του κεντρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Τα μέλη της διοίκησης της θυγατρικής εταιρίας θα διορίζονται και θα ανακαλούνται για 10 χρόνια από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Φυσικά στη ΔΕΠΑ συμμετέχουν ήδη με 35% τα ΕΛΠΕ και μέχρι πριν λίγους μήνες βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ισπανική «Γκαζ Νατουράλ» για την πώληση ενός ακόμη τμήματος. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την επανέναρξή τους μετά τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου. Την ίδια στιγμή, η επερχόμενη απώλεια του μονοπωλίου φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ έχει ανοίξει την ... όρεξη πολλών εταιριών, που θέλουν να μπουν στο «παιχνίδι» και να συνάψουν συμφωνίες για την απευθείας προμήθεια των πελατών, όπως των ΕΛΠΕ που έχουν την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, της ΔΕΗ που τώρα απορροφά περίπου το 70% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και φυσικά όποιου άλλου πελάτη προκύψει.

Η διαχείριση, εξάλλου, του κεντρικού αγωγού μπορεί να περάσει και σε άλλα χέρια μέσω της αναζήτησης «στρατηγικού επενδυτή», αλλά και την πώληση της ΔΕΠΑ. Βασικό μέλημα της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι να μπορούν όλοι οι ιδιώτες έμποροι να έχουν πρόσβαση στον αγωγό μεταφοράς. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου θα προμηθεύονται φυσικό αέριο, όπως αυτοί νομίζουν (επιλέγοντες πελάτες) όλοι οι κάτοχοι άδειας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με ετήσια κατανάλωση άνω των 100.000 MWh. Από τις 15/11/2008 οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και οι μη οικιακοί πελάτες εκτός των γεωγραφικών ορίων των ΕΠΑ. Από τις 15/11/2009 θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα προμηθευτή και οι οικιακοί πελάτες που δεν ανήκουν στα γεωγραφικά όρια κάποιας ΕΠΑ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Και η ζάχαρη στο «απόσπασμα»

Λεονταρισμοί για τις εντυπώσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο γνωστό παιχνίδι των εντυπώσεων και των λεονταρισμών εκ του ασφαλούς, κατέφυγε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκος, πρώτη μέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που κύριο θέμα του αποτέλεσε η παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ζάχαρης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει, μεταξύ άλλων:

  • Τη ραγδαία μείωση της τιμής ζάχαρης και των τεύτλων, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006/2007.
  • Την κατάργηση της δημόσιας παρέμβασης.
  • Την καταβολή μιας εισοδηματικής ψευτοενίσχυσης (θα καλύπτει μόλις το 60% των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί).

Οι προτάσεις αυτές προδιαγράφουν ότι το άμεσο μέλλον θα είναι ζοφερό τόσο για τους 20.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας όσο και για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Αλλωστε το κλείσιμο των περισσότερων ή και όλων των εργοστασίων ζάχαρης στην Ελλάδα προβλέπεται και σε σχετική μελέτη επιπτώσεων, της ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του Ευ. Μπασιάκου επισημαίνεται ότι απορρίφθηκε η πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών, να επιτρέπει τη διατήρηση της παραγωγής ζάχαρης σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά «και να σέβεται τις εξωτερικές μας δεσμεύσεις». Φυσικά και ο υπουργός γνωρίζει ότι οι ολέθριες προτάσεις της Επιτροπής πηγάζουν από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και τις δεσμεύσεις στον ΠΟΕ και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος, που για μία ακόμη φορά παίζει το φτηνό παιχνίδι των εντυπώσεων, προσδοκώντας σε τυχόν ψευτοβελτιώσεις της αρχικής πρότασης, τις οποίες φυσικά στη συνέχεια θα παρουσιάσει ως προσωπικό του ...θρίαμβο. Μόνο που οι όποιες κυβερνητικές προτάσεις για βελτίωση των ολέθριων προτάσεων για τη ζάχαρη και τα τεύτλα δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα σε όφελος των αγροτών, παρά μόνο στο «επικοινωνιακό της προφίλ».

ΕΒΕ
Συμβολικοί αποκλεισμοί οδικών κόμβων

Πραγματοποιούνται σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε η ΓΣΕΒΕΕ, συμβολικοί αποκλεισμοί ορισμένων οδικών κόμβων με αποφάσεις τοπικών Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων, ως έκφραση διαμαρτυρίας για το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Βεβαίως, το πλαίσιο που προβάλλει η ΓΣΕΒΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, υπερασπίζεται κυρίως το υφιστάμενο, επίσης απαράδεκτο, ωράριο και δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Το «κενό» καλύπτουν οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, που ενδυναμώνουν και τη συμμαχία με τους εργαζόμενους και, ήδη, έχουν προχωρήσει σε συγκεντρώσεις και κλείσιμο καταστημάτων στην Αθήνα και αλλού.

Το πρόγραμμα των αποκλεισμών έχει ως εξής: Στη γέφυρα του Νέστου (8 π.μ. - 9 π.μ.), από τις Ομοσπονδίες ΜΜΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον Προμαχώνα (7 μ.μ. - 9 μ.μ.) από την Ομοσπονδία και τους Εμπορικούς Συλλόγους Σερρών και Νιγρίτας. Στα Τέμπη (7 μ.μ. - 9 μ.μ.) από τις Θεσσαλικές Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους. Αποκλεισμοί θα γίνουν επίσης στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και στον Ισθμό της Κορίνθου, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί οι ώρες.

Σήμερα, στη Λάρισα η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και το Επιμελητήριο του νομού συγκαλούν πανθεσσαλική σύσκεψη για το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου.

Εβαπορέ και από τη «ΔΕΛΤΑ»

Την είσοδό της στην αγορά του εβαπορέ ανακοίνωσε η ΔΕΛΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, θυγατρική της «ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του λεγόμενου «φρέσκου», παστεριωμένου γάλακτος, η νέα της δραστηριότητα θα γίνει με ένα προϊόν «καινοτόμο» και «νέας γενιάς». Στον τομέα του εβαπορέ, που κατέχει το 27% της αγοράς του λευκού γάλακτος, το σήμα «ΝΟΥΝΟΥ» κυριαρχεί. Ερευνες δείχνουν μάλιστα συνεχή πτώση της κατανάλωσης εβαπορέ, προφανώς όμως η ΔΕΛΤΑ εκτιμά ότι έχει περιθώριο ικανού κέρδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ