ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Γερά θεμέλια στην ταξική αντεπίθεση

Εφαλτήριο για νέους, ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες αποτέλεσε η σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή πανελλαδική απεργία του κλάδου

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών οικοδόμων στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία των απεργών οικοδόμων στην Αθήνα
Ενα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την ταξική συσπείρωση των εργαζομένων και την κλιμάκωση των αγώνων, σε ευθεία σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, κατέγραψαν χτες οι οικοδόμοι, με τη σχεδόν καθολική συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία τους. Σε συνέχεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου και του ΠΑΜΕ, οι οικοδόμοι νέκρωσαν χτες τα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά όλης της χώρας και με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που κλέβει τον ιδρώτα τους και χτυπάει ολομέτωπα το σύνολο της εργατικής τάξης.

Σε μια περίοδο που το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί του εκφραστές εντείνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, οι οικοδόμοι, και με τη χτεσινή τους απεργία, ξεκαθάρισαν την αποφασιστικότητά τους να βγουν μπροστά, να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τα ταξικά τους συνδικάτα και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Να βάλουν με όλες τους τις δυνάμεις πλάτη για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, για την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.


Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας

Από την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Στη χωματερή η αντεργατική πολιτική!

Απεργία και μαχητικές συγκεντρώσεις χτες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Οι απεργοί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου συναντήθηκαν με τους οικοδόμους της Αθήνας
Οι απεργοί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου συναντήθηκαν με τους οικοδόμους της Αθήνας
«Την πολιτική την αντεργατική εμείς θα την πετάξουμε στη χωματερή», προειδοποίησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, κατά τη χτεσινή δυναμική τους απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσε το Συντονιστικό των εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αττικής.

Παράλληλα, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία, οι εργαζόμενοι στους δήμους διεκδίκησαν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των εργασιακών σχέσεων και μορφών εργασίας, αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες με 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο για όλους με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ.

Στην ταξική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας μίλησε ο Θανάσης Πατουλιάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους και να συντονίσουν τα βήματά τους με το σύνολο της εργατικής τάξης που πλήττεται από την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του εκπροσώπων. Ο συνδικαλιστής σημείωσε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ), που με το «βιολί» της συναίνεσης διευκολύνουν το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Τασούλα Αποστολίδου, από τη Γραμματεία του Συντονιστικού των ΟΤΑ υπογράμμισε πως ο σημερινός αντεργατικός «σεισμός» οφείλεται στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ψήφισαν από κοινού όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα. Ενώ περιγράφοντας τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι είναι απλήρωτοι για μήνες, οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε χρόνια ομηρία, ζώντας καθημερινά τον εφιάλτη της απόλυσης, οι μισθοί είναι χαμηλοί, αυξάνεται ο αριθμός των ημιαπασχολούμενων και υπάρχουν πολλοί εργάζονται δίχως ασφάλιση, όπως οι σχολικοί φύλακες. «Εξίσου συνυπεύθυνη με τις παρατάξεις του δικομματισμού είναι και η Αυτόνομη Παρέμβαση που μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις για την Ευρωπαϊκή Οδηγία 70/99 που θα έλυνε τα προβλήματα», τόνισε η συνδικαλίστρια.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου ένωσαν τη φωνή τους με τους απεργούς οικοδόμους, καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου της ανεργίας.

Θεσσαλονίκη

Μεγάλα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στη Θεσσαλονίκη. Στο σύνολο του νομού, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών δήμων, το ποσοστό έφτασε στο 80%. Οι ταξικές δυνάμεις των ΟΤΑ έκαναν προσυγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους οικοδόμους.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Γκίνης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο αγώνας όλων των εργαζομένων είναι κοινός με σκοπό το αντιπάλεμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μαζί με τους απεργούς οικοδόμους.

Θεσσαλία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Θεσσαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά συμμετοχής στη Λάρισα και στο Βόλο, έφτασαν το 90% και στην Καρδίτσα το 85%.

Επίσης, στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης έγιναν συγκεντρώσεις στη Λάρισα, έξω από το Δημαρχείο της πόλης και στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο από κοινού με τους απεργούς οικοδόμους.


Δε χτίστηκε ούτε τούβλο

Στα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά, σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, χτες δε χτίστηκε ούτε ένα τούβλο. Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν πήγαν στο μεροκάματο. Πήραν μαζικά μέρος στην απεργία του κλάδου τους. Περιφρούρησαν από τα χαράματα τον απεργιακό τους αγώνα. Εστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι τα δικαιώματά τους είναι αδιαπραγμάτευτα. Οτι η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου δε θα μείνει αναπάντητη από την εργατική τάξη.

Η πλατεία Κάνιγγος «ντύθηκε» από νωρίς στα χρώματα της πανοικοδομικής απεργίας. Με τα πανό των παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας και του Πειραιά να καλούν σε πανεργατικό ξεσηκωμό για σύνταξη στα 55, βασικό μεροκάματο 60 ευρώ, βασική σύνταξη 960 ευρώ, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Με τα συνθήματα των οικοδόμων, των μισθωτών τεχνικών και των συναδέλφων τους από όλα τα συναφή επαγγέλματα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Με τα τραγούδια του αγώνα που έδιναν τον τόνο από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης.

«Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί σήμερα να έχει αυταπάτες και να δείχνει ανοχή στην πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου» τόνισε ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης. «Δεν πάει άλλο! Μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η ανάπτυξη της ταξικής δράσης. Να συμβάλουμε όλοι στο δυνάμωμα των γραμμών του αγώνα, στη δημιουργία ενός ρωμαλέου ταξικού κινήματος που ξέρει τι θέλει, ξέρει να διεκδικεί, ξέρει να παλεύει σε συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα συγκρούεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές, θα ανοίγει δρόμους για βαθιές πολιτικές αλλαγές. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι ο εκφραστής μιας τέτοιας συσπείρωσης» κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Από την πλατεία Κάνιγγος, η πορεία των απεργών οικοδόμων κατευθύνθηκε προς το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εργασίας. Εξω από το υπουργείο, η πορεία ενώθηκε με τη διαδήλωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ που κατέφθασαν στο μεταξύ από την πλατεία Βάθης, όπου λίγο πριν πραγματοποίησαν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση.

Το σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι» έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης: Η ενιαία πάλη των εργαζομένων, η ένταση της ταξικής συσπείρωσης και πάλης, είναι μονόδρομος απέναντι στην ολομέτωπη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι οικοδόμοι σχεδιάζουν το αμέσως επόμενο διάστημα την κλιμάκωση του αγώνα τους, ενισχύοντας τα ταξικά τους συνδικάτα, δυναμώνοντας την παρέμβαση στους χώρους δουλιάς.

Στο «κόκκινο» η συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη

«Κόκκινο» χτύπησε η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία και στο νομό Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 85%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου. Από τις 6 τα ξημερώματα το Συνδικάτο έδωσε με αποφασιστικότητα τη μάχη της περιφρούρησης, σαρώνοντας εκατοντάδες γιαπιά από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης έως την Καλαμαριά.

«Απεργούμε γιατί τα σημάδια στο κορμί της εργατικής τάξης γίνονται κάθε μέρα πιο έντονα από την υλοποίηση των πολιτικών της πιο βαθιάς και στυγνής εκμετάλλευσης» τόνισε ο Χάρης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Θεσσαλονίκης, στη σύντομη ομιλία του κατά την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν με προσυγκέντρωση και οι ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε Γ. Παπαεπαμεινώνδας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης Γιώργος Γκίνης.

Αμέσως μετά οι απεργοί βγήκαν στο δρόμο και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


«Νέκρωσαν» παντού τα εργοτάξια

Υψηλά τα ποσοστά της απεργίας σε όλη τη χώρα

Την απόφασή τους ν' αντισταθούν και ν' αντεπιτεθούν στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί την εργατική τάξη στη φτώχεια και την εξαθλίωση διαμήνυσαν και οι οικοδόμοι των νομών της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση.

Μαζικά και δυναμικά έδωσαν το «παρών» τους στην απεργία οι οικοδόμοι της Λάρισας, συμμετέχοντας σε ποσοστό 90%. Το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ταξικής διοίκησης του Συνδικάτου τους, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Μπλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου και ο Θ. Βάιος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Μ. Κολοβός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου και ο Δ. Σταμάτης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα κοινής δράσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων επέδωσε το ψήφισμα της απεργίας στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φ. Γκούπα.

Στα Τρίκαλα, οι απεργοί οικοδόμοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας. Στην Καρδίτσα η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο ήταν κοινή μ' αυτή των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενώ απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στο Βόλο.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι απεργοί οικοδόμοι και στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα, στο πλαίσιο και της χτεσινής πανγιαννιώτικης απεργίας, οι οικοδόμοι συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στέλνοντας το μήνυμα του ενιαίου πανεργατικού αγώνα ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο «ΞΕΝΙΑ».

Στην Κέρκυρα οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία και απέκλεισαν συμβολικά τη Νομαρχία, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου.

Στις υπόλοιπες πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, οι ταξικές δυνάμεις των οικοδόμων έδωσαν από τα χαράματα με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα γιαπιά και τα εργοτάξια. Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε στη Θεσπρωτία το 70%, στην Αρτα το 90%, ενώ και στην Πρέβεζα, τη Λευκάδα και το Αγρίνιο τα γιαπιά «νέκρωσαν».

Πελοπόννησος

Με μια δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, απεργοί οικοδόμοι έστειλαν μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης αιτημάτων που να διασφαλίζουν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών τους, με τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία να αγγίζουν το 100%.

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Καμία αυταπάτη, καμία ανοχή σε αυτή την πολιτική. Οι ταξικοί αγώνες συνεχίζονται» και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης παρέδωσαν το ψήφισμά τους διαδοχικά στο δήμαρχο Πατρών, στο νομάρχη Αχαΐας και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κι έθεσαν υπόψη των υπηρεσιακών παραγόντων - πέρα από τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα - την ανάγκη ανέγερσης προσιτών στην τιμή και άρτια κατασκευασμένων εργατικών κατοικιών, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Νωρίτερα, στην πλατεία Γεωργίου, έγινε η συγκέντρωση των απεργών οικοδόμων, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

Στο Αίγιο, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία του ΙΚΑ, όπου και προχώρησαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στην Κεφαλονιά με οικοδόμους του νησιού να καταλαμβάνουν για δύο ώρες περίπου το ΙΚΑ στο Ληξούρι. Απεργιακές συγκεντρώσεις, με παράλληλα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Πύργο, Τρίπολη και Ζάκυνθο.

Μακεδονία - Θράκη

Σημαντικά ήταν τα ποσοστά των οικοδόμων που απέργησαν στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Καβάλα και τη Θάσο η απεργία άγγιξε το 90%, ενώ μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι απεργοί στην Καβάλα, όπου συμμετείχαν και τα τρία σωματεία του Νομού Καβάλας (Σωματείο Νομού Καβάλας, Σωματείο Χρυσούπολης, Σωματείο Ελευθερούπολης). Σημαντικά ήταν τα ποσοστά της απεργίας, επίσης, στην Κοζάνη. Με μεγάλη επιτυχία έγινε η απεργία και στη Νάουσα όπου απέργησε το 95% των οικοδόμων. Οι οικοδόμοι έκαναν μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης και κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ