Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως «Βιολιστής στη στέγη» |
«Dario Fo - Η μάσκα και το θέατρο. Από την αρχαία Ελλάδα, στην κομέντια ντελ άρτε», τιτλοφορείται η παράσταση, αφού ουσιαστικά ο Ντάριο Φο, θα επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ - επίδειξη της ιδιαίτερης τέχνης και τεχνικής που ανέπτυξε, εντρυφώντας στους ερμηνευτικούς κώδικες της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής κωμωδίας και καταλήγοντας στη λαογέννητη κομέντια ντελ άρτε. Εντρυφώντας, δηλαδή, στην κίνηση, στη χειρονομία, στο ρυθμό και τις αποχρώσεις του λόγου, αλλά κυρίως στο πώς εκφραζόταν, ποιες συσπάσεις, ποιους μορφασμούς έκανε το πρόσωπο του θεατρίνου της κομέντια ντελ άρτε, φορώντας τη μάσκα του ρόλου - τύπου που υποδυόταν. Η μελετητική δουλιά του Ντάριο Φο γύρω από τους κώδικες της κομέντια ντελ άρτε κατέληξε στο επίτευγμα, να λειτουργεί το ίδιο του το πρόσωπο σαν «μάσκα» του ρόλου, με ιδιαίτερες επιδόσεις στο ρόλο του Τζάνι, του αρλεκίνου υπηρέτη.
Ο Ντάριο Φο |
Με την παράσταση «Εξοδος», βασισμένη σε αποσπάσματα έργων του Αισχύλου και Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του καθηγητή τους Δημήτρη Λιγνάδη, υπό τα βλέμματα των βαθμολογητών καθηγητών τους, συγγενών, φίλων και κοινού, στο μικρό αρχαίο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, πήραν (25, 26/6) το βάπτισμα της σκηνής οι τριτοετείς (απόφοιτοι πλέον) σπουδαστές της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου. Ο καθηγητής και οι μαθητές αντί της συνήθους ενδοσχολικής «παράστασης», στα πλαίσια των εξετάσεων για το δίπλωμά τους, τόλμησαν να κάνουν έναν ελεύθερο, ευφάνταστο, «αιρετικό», ολότελα απαλλαγμένο από αυστηρά κριτήρια σκηνοθετικής και υποκριτικής «ανάγνωσης» των αρχαίων τραγικών, σκηνικό πειραματισμό.
Θεωρώντας ότι το θέατρο είναι ένα «παιχνίδι», άρα δίνει και απαιτεί ελευθερία έκφρασης, «δάσκαλος» και «μαθητές», όχι χωρίς γνώση και μόχθο,... έπαιξαν με τον Αίσχη (Αισχύλο) και τον Εύρη (Ευριπίδη), και μάλιστα ...αριστοφανίζοντας. Οπως κάνει ο θαυμαστής του Αισχύλου, αλλά επικριτής του Ευριπίδη, Αριστοφάνης, στους «Βατράχους» του, έβαλαν, εμβόλιμα, επί σκηνής ως κριτή και σύγχρονο «Διόνυσο» τον Γιώργο Βέλτσο να λέει βελτσικές ρήσεις, και την Δήμητρα Γαλάνη να τραγουδά, ώστε στο τέλος να κριθεί: ποιος από τους δύο διαγωνιζόμενους ποιητές - ο Αίσχης ή ο Εύρης - είναι ο καλύτερος; Και το ευφρόσυνο για το κοινό σκηνικό παίγνιο δασκάλου - μαθητών, ξεπερνώντας το αιωνίως αναπάντητο ερώτημα, έβγαλε κρίση: Ο Μάνος Χατζιδάκις!
Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Χατζάκη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ερσης Δρίνη, η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η χορογραφία της Ελενας Τοπαλίδου, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Θωμάς Βούλγαρης, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Ιπποκράτης Δελβερούδης, Γιάννης Ηλιόπουλος, Γιώργος Καύκας, Δημήτρης Κολοβός, Γιώργος Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Μούκανος, Ελένη Ουζουνίδου, Γιάννης Σαμσιάρης, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιώργος Σφυρίδης, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Αντώνης Φραγκάκης. Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Δημήτρης Σφίγγος (κιθάρα), Δημήτρης Τσιόλχας (ακορντεόν).
Πρόγραμμα Περιοδείας: ΦΛΩΡΙΝΑ σήμερα (Νέο Δημοτικό Πάρκο Φλώρινας). ΚΑΒΑΛΑ 02/7 (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων). ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ 27/7 (Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών). ΝΑΟΥΣΑ 29/7(Δημοτικό Θέατρο Νάουσας «Μελίνα Μερκούρη»). ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 3/7 (Θέατρο Πάρκου Εγνατία). ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 5/8 (Δημοτικό Θέατρο Ορεστιάδας). Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στην Αλβανία (7/7), στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Βουθρωτός».
Το σαιξπηρικό «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» παρουσιάζει φέτος το «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου, σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης και οι συνεργάτες του οργανώνουν μια παράσταση με μουσική, χορό και τραγούδια, που θα απευθύνεται στους μικρούς φίλους του θεάτρου, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά. Στους βασικούς ρόλους: Τάσος Αλατζάς, Ελενα Λαρίου, Κωνσταντίνος Λάγκος, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βαλέρια Κουρούπη, Βησσαρίων Τσιώνας, Γιώργος Οικονόμου, Δημήτρης Βεργάδος, Δημήτρης Μάριζας, Στράτος Μενούτης, Νίκη Παλληκαράκη, κ.ά. Τη μετάφραση - διασκευή υπογράφει επίσης ο Γιάννης Ιορδανίδης, τα σκηνικά - κοστούμια ο Νίκος Σαριδάκης, τη μουσική ο Kris Kukul, τη χορογραφία ο Φωκάς Ευαγγελινός.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Κιλκίς: σήμερα. Προσοτσάνη: 02/07. Πολύγυρος: 05/07. Τρίκαλα: 08/07. Βόλος: 10/07. Ιθάκη: 15/07. Ζάκυνθος: 19/07. Ρόδος: 23/07. Πυθαγόρειο Σάμου: 30/07. Νάξος: 03/08. Τήνος: 09/08. Σύρος: 06/08. Παπάγου: 31/08. Γαλάτσι: 02/09. Αιγάλεω: 04/09. Πάτρα: 08/09. Κόρινθος: 10/09. Θεσσαλονίκη: 21/09. Αργος: 19/08. Τρίπολη: 21/08. Βριλήσια: 12/09. Πειραιάς: 14/09. Κηφισιά: 17/09.
Στη Σκιάθο, στην πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Σκιάθου, δόθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Μοιρολόι της φώκιας», η οποία βασίζεται σε τρία διηγήματα του μέγιστου πεζογράφου. Η διασκευή είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου, η μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, η μελοποίηση και ερμηνεία του ποιήματος -μοιρολογιού του Παπαδιαμάντη είναι του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Παίζουν οι Τάκης Χρυσικάκος και Μαρία Κόμη - Παπαγιαννάκη.
Ακολουθούν παραστάσεις του έργου στην Αθήνα: 6/7 Θέατρο Πανεπιστημίου Αθηνών (Πλάκα), 7/7 Δημοτικό Θέατρο Κολωνού, 11/7 Δημοτική Αγορά Κυψέλης, 13/7 Θέατρο Παπάγου, 18/7 Τεχνόπολη (Γκάζι), 20/7 στο προαύλιο του νοσοκομείου «Σωτηρία» και έπεται περιοδεία ανά την Ελλάδα.