ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
«Στρατηγείο» επιχειρηματικών συμφερόντων

Μια από τις βασικές διεκδικήσεις των κατοίκων του Ζωγράφου, η μη τσιμεντοποίηση του πάρκου στο Γουδί
Μια από τις βασικές διεκδικήσεις των κατοίκων του Ζωγράφου, η μη τσιμεντοποίηση του πάρκου στο Γουδί
Το τρίπτυχο «επιχειρηματικότητα - ανταποδοτικότητα - ανταγωνιστικότητα» προσδιορίζει την πολιτική κατεύθυνση και δράση της δημοτικής αρχής Ζωγράφου. Με άξονα τη λογική «ό,τι δεν τιμολογείται είναι... "διαφυγόν κέρδος"» ο δήμαρχος Γιάννης Καζάκος, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει ενεργητική αλλά και ιδιαίτερα επιμελή δράση στην εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Τον περασμένο Φλεβάρη συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής επιχείρησης, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, Τοπική Γραμματεία για... την προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας! Στόχος της είναι - ανάμεσα σε άλλα - η αξιοποίηση και προπαγάνδιση επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης (βλ. ελαστική, προσωρινή και σε άθλιες συνθήκες εργασία), όχι μόνο σε δημοτικά ιδρύματα, αλλά και σε εξωδημοτικές οικονομικές μονάδες, όπως τα σούπερ μάρκετ. Κίνηση που αποσκοπεί στη ρουσφετολογική εκμετάλλευση της αγωνίας ιδιαίτερα του ευάλωτου πληθυσμού όταν μάλιστα, στο δήμο Ζωγράφου καταγράφονται 3.500 άνεργοι, από τους οποίους το 65% είναι γυναίκες και το 72% ηλικίας κάτω των 29 ετών.

Επιπλέον, ο δήμος χρωστά δεδουλευμένα 5-7 μηνών σε περίπου 235 εργαζόμενους. Πολλοί εργαζόμενοι του δήμου και της δημοτικής επιχείρησης δουλεύουν με συμβάσεις, άλλοι μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, απασχολούμενοι για μερικούς μήνες...

Οι δημοτικοί χώροι προσφέρονται εντελώς απροκάλυπτα στους επιχειρηματίες για πλουτισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από δέκα ελεύθεροι χώροι προορίζονται για χρήση στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως και ο υπόγειος χώρος πέντε πλατειών (περιπτώσεις στις οποίες μάλιστα «ξηλώνεται» το υψηλό πράσινο). Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πλατείες Αγ. Γερασίμου, Ελευθερίας και Μερκάτη, τους ελεύθερους χώρους στις οδούς Κερασούντος, Πλαστήρα, Ιοκάστης και Σωτηρίου Ζωγράφου. Η κατασκευή των πάρκινγκ θα γίνει με χρήματα του Δημοσίου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Η εκμετάλλευσή τους όμως θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματικό όμιλο.

Η «ανταποδοτικότητα» στο μεγαλείο της

Η δημοτική αρχή δε διεκδικεί από την κεντρική εξουσία ούτε καταβολή των παρακρατηθέντων χρημάτων, ούτε και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την ΤΑ. Αντιθέτως, κοστολογεί κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους δημότες. Ενα μέρος μόνο του σχετικού... τιμοκαταλόγου, έχει ως εξής:

  • Τροφεία σε παιδικούς σταθμούς: κυμαίνονται από 20-85 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα. (Το 2003, το 64,2% των γονέων ανήκαν στην κλίμακα των 85 ευρώ).
  • Δημοτικό κολυμβητήριο: 42 ευρώ το μήνα.
  • Δημοτικό ωδείο: 60-75 ευρώ το μήνα.
  • Ετήσια εγγραφή στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου: 25 ευρώ.
  • Επισκέψεις στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών: 10-60 ευρώ (μηνιαίως).
  • Μηνιαία συνδρομή στο πρόγραμμα «Αθλητισμός και Γυναίκα»: 10 ευρώ.

Ευθύνες ωστόσο για τα πεπραγμένα αλλά και τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, δεν αναλογούν μόνο στην πλειοψηφούσα παράταξη. Ανήκουν και στις δημοτικές κινήσεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ (με τη συμμετοχή στη δεύτερη και δυνάμεων των ΚΟΕ, ΔΕΑ κλπ.).

Την ώρα που η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» καταδικάζει, αποκαλύπτει και αντιστέκεται συνολικά στην αντιδραστική πολιτική, οι παραπάνω παρατάξεις περιορίζουν τη δήθεν αντιπολιτευτική τους κριτική σε επιχειρήματα περί «παρωχημένης» και «αναχρονιστικής» διαχείρισης από τη δημοτική αρχή.

Η υποκρισία βέβαια, αποκαλύπτεται από την τοποθέτηση που έχουν οι παρατάξεις ου στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε κρίσιμα ζητήματα. Συγκεκριμένα:

  • Στήριξαν τροποποιήσεις για την εμπορική μετάλλαξη υπηρεσιών πρόνοιας, ιδρυμάτων αθλητισμού και ψυχαγωγίας (δημοτικό ωδείο, πνευματικό κέντρο κλπ.).
  • Στήριξαν τη μεταβίβαση στο δήμο αρμοδιοτήτων χωρίς τη διασφάλιση από την πολιτεία των απαραίτητων πόρων, όπως έγινε με το δημοτικό κολυμβητήριο, για το οποίο το κράτος καλύπτει μόνο το 60% των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών.
  • Στήριξαν την αύξηση των συντελεστών για το δημοτικό φόρο κλπ.

Με τη συναίνεσή τους, η δημοτική αρχή συνεχίζει τη λεηλασία των εισοδημάτων της λαϊκής οικογένειας. Μέσα στην πενταετία 2000-2005, τα τέλη καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού και ο δημοτικός φόρος εκτινάχτηκαν κατά 50%. Παρά τις διακηρύξεις ότι οι αυξήσεις εξυπηρετούν τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού καθαριότητας, οι δαπάνες υπηρεσιών καθαριότητας μειώθηκαν κατά 30% και οι μισθολογικές δαπάνες των εργαζομένων του χώρου κατά 20%...


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Στις προσταγές της κεντρικής εξουσίας

Καμία απολύτως απόκλιση από την αντιλαϊκή ρότα που η κεντρική εξουσία έχει χαράξει για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν παρουσιάζει η δημοτική αρχή Νέας Σμύρνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο από το 1998, όταν ο σημερινός δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κουτελάκης εξελέγη ως υποψήφιος του ΣΥΝ αλλά και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τα δημοτικά τέλη εκτινάχτηκαν κατά 45%!

Μόνο για το 2005, τα τέλη ανέβηκαν κατά 12%! Ουδέποτε η δημοτική αρχή διεκδίκησε από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων πόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως, από το 1992 ως σήμερα, το συγκεκριμένο ποσό υπολογίζεται να έχει ξεπεράσει τα 20 δισ. δρχ.! Ουδέποτε επίσης η δημοτική αρχή δε διεκδίκησε ενίσχυση της εξευτελιστικής χρηματοδότησης που κυμαίνεται γύρω στο 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού. Οπως και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων εξαντλεί την κριτική της στην ανάγκη καλύτερης διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) Νέας Σμύρνης εξακολουθεί να διεκδικεί αυξημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να καταγγέλλει ολοκληρωμένα την «αξιοποίηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ.

Παρά το βαρύ «χαράτσι» που υποχρεώνονται να επωμιστούν οι εργαζόμενοι, στην πόλη δεν υπάρχει ούτε ένας βρεφονηπιακός σταθμός. Ανάμεσα στους μόλις πέντε παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν, υπάρχουν ορισμένοι που στεγάζονται σε κτίρια ακατάλληλα (π.χ. με προβλήματα υγρασίας, ή σε όροφο με συνέπεια τα παιδάκια να πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες). Συνολικά είναι γραμμένα 400 παιδιά, με ιδιαίτερα αυξημένο τον αριθμό που φιλοξενεί το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Παρά τον τριπλασιασμό του πληθυσμού της πόλης από τη δεκαετία του 1980, δεν κατασκευάστηκαν νέοι σταθμοί.

Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε δημοτικούς πολιτιστικούς χώρους. Δεν υπάρχει κανένα κέντρο Νεότητας, καμιά δημοτική βιβλιοθήκη. Οι δύο δημοτικοί κινηματογράφοι («Φιλίπ» και «Σπόρτιγκ» - ο δεύτερος έχει χειμερινό και θερινό χώρο) - τους οποίους μάλιστα ο δήμος αγόρασε με δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που οι δημότες θα ξεχρεώνουν τουλάχιστον για την επόμενη 25ετία - παραχωρήθηκαν σε ιδιώτη, για εννιά χρόνια. Και μάλιστα στην τιμή-προσφορά των 100.000 ευρώ για κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα, ο κινηματογράφος «Φιλίπ» κινδυνεύει να χαθεί τελείως...

Με αδράνεια αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή και την επιχειρηματική κερδοσκοπία που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των δημοτών. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Αχ. Μπέος, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αναδείχτηκε σταδιακά στη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου (που παλιότερα ανήκε στον δήμο) και τελικά έγινε ιδιοκτήτης, διεκδικεί από τον δήμο αποζημίωση. Η απραξία της δημοτικής αρχής έφτασε σε τέτοιο σημείο, που ο μεγαλοεπιχειρηματίας έχει ήδη πάρει 400.000 από τα 1,5 εκατ. ευρώ που ζητά από το δήμο.

Αποφάσεις ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Στα μέσα του περασμένου Μάη, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποκλείστηκαν από την κεντρική πλατεία μαζικοί φορείς και σύλλογοι, που συχνά πραγματοποιούσαν εκεί πολιτιστικές, πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις. Δικαίωμα χρήσης αναγνωρίζεται πλέον μόνο στα πολιτικά κόμματα και για εκδηλώσεις του δήμου. Το επιχείρημα ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ πως... «τα παιδιά διαβάζουν για τις εξετάσεις και οι γονείς από τις γύρω πολυκατοικίες παραπονιούνται». Βέβαια, το παραπάνω επιχείρημα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο αφού ολοκληρώθηκαν οι συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που η δημοτική αρχή διοργάνωσε, επιδεικνύοντας... το έργο της.

Επίσης, με απόφασή της, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τάχτηκε «επίσημα» υπέρ της μερικής απασχόλησης ως εργασιακού καθεστώτος με το οποίο μπορούν να γίνονται προσλήψεις στον δήμο. Ηδη βέβαια, υπάρχουν εργαζόμενοι στη φύλαξη των σχολείων χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Παράλληλα, σε τομείς όπως η καθαριότητα, οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι της αγωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ