ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Χρειάζεται αναβάθμιση και όχι διαχείριση

Καταψήφισε το ΚΚΕ σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο

Στην απλή διαχείριση της σημερινής άσχημης κατάστασης στον ευαίσθητο τομέα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, αλλά και στην ιδιωτικοποίησή τους, οδηγούν οι διατάξεις σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που από χθες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, η δημόσια υγεία δεν είναι απλώς η οργάνωση κάποιων μηχανισμών, αλλά η καταγραφή της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε μία γεωγραφική περιοχή και, στη συνέχεια, η προσαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα συμπεράσματα που θα προκύψουν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι χρειάζεται πρωτογενής πρόληψη για την εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν τη νοσηρότητα, στη συνέχεια δευτερογενής αντιμετώπιση και αναβάθμιση της προστασίας σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Η δημόσια υγεία, συνέχισε, έχει να κάνει με οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που ξεκινάνε από τις συνθήκες εργασίας ή την ανεργία και φθάνουν μέχρι τη διατροφή και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Οσο δεν αντιμετωπίζονται ριζικά αυτές οι αιτίες, είπε ο Π. Κοσιώνης, και όσο θα θεωρούνται ως δεδομένες καταστάσεις, τόσο θα έρχονται νομοσχέδια όπως το σημερινό, που απλώς θα διαχειρίζεται τα προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι, παρά τα όσα λέγονται για την ανάπτυξη υπηρεσιών, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για τον εξοπλισμό των διάφορων εργαστηρίων και των υπηρεσιών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και όχι του κρατικού προϋπολογισμού. Προωθούνται έτσι, κατέληξε, διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και αναπτύσσονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, οι 150 εργαζόμενοι στη Θεσσαλική Εταιρία Ψυχικής Υγείας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και, μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας ασκεί τρομοκρατία εναντίον τους, απολύοντας όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή επιδιώκουν να συνδικαλιστούν.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές και υποσχέσεις. Είπε ότι υπάρχουν προβλήματα και ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να επεκταθεί η συγχρηματοδότηση της λειτουργίας της Εταιρίας από 18 σε 24 μήνες. Ο υφυπουργός είπε ότι τα χρήματα που χρειάζονται για τη λειτουργία της Εταιρείας θα εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και εκτίμησε ότι το μέλλον των εργαζομένων δεν είναι επισφαλές.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει εσωτερικό κανονισμό εργασίας που θα τον ζήλευαν και οι χειρότεροι εργοδότες, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στην Εταιρία δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Υπάρχουν, είπε, ευθύνες και στη σημερινή, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δε φτιάχτηκαν οι απαραίτητες δομές σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο για την ψυχική υγεία, ώστε να σταματήσουν να λυμαίνονται αυτόν το χώρο διάφοροι επιτήδειοι.


Απεργία σήμερα στο ΕΚΑΚΒ

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική ευκαιριακής λειτουργίας του ΕΚΑΚΒ, για την ανεπαρκή στελέχωση, για το αδιάλειπτο άνοιγμα και κλείσιμο δομών, αλλά και για τη συνεχή καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΕΚΑΚΒ αποτελεί μια από τις υπηρεσίες Πρόνοιας, που δημιουργήθηκαν με την πληθώρα των καταστροφικών νόμων για την Πρόνοια, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ποτέ δε λειτούργησαν. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΚΒ, το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης χρηματοδότησε την κατασκευή 16 κτιρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα αποτελούσαν τον πυρήνα ενός δικτύου που θα παρενέβαινε σε περιπτώσεις κρίσεις. Για τη στελέχωση αυτών των δομών απαιτούνται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό 540 υπάλληλοι (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, βρεφονηπιοκόμοι, φύλακες κ.ά.). Αντί αυτών όμως προσλήφθηκαν μόλις 71 άτομα.

Μάλιστα, η μη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΚΑΚΒ, πέρα απ' το κοινωνικό κόστος που έχει, οδήγησε στη σταδιακή παράδοση των κτιρίων, για να τα λειτουργήσουν οι λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ετσι, οι εργαζόμενοι απεργούν και διεκδικούν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δομών του ΕΚΑΚΒ, την εύρυθμη και αναβαθμισμένη λειτουργία τους, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, την καταβολή επιδόματος ετοιμότητας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ