ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Δυναμική κινητοποίηση

Αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία, που τροφοδοτείται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας πραγματοποιώντας τρίωρη στάση εργασίας σε όλα τα ξενοδοχεία του Δήμου Παρελίων, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Από τα χαράματα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις έδωσαν με επιτυχία τη μάχη για την περιφρούρηση της αγωνιστικής κινητοποίησης, μπροστά στις εισόδους των ξενοδοχείων της περιοχής. Στο ξενοδοχείο «ΕΡΜΟΝΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ» - όπου η εργοδοσία οφείλει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη, του Απρίλη και του Μάη - η συμμετοχή στη στάση εργασίας έφτασε το 90%, ενώ δε λειτούργησαν και τα μικρότερα ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικό της αγανάκτησης και της δυσαρέσκειας των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και της αναγνώρισης της δράσης των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, είναι το γεγονός ότι στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν για πρώτη φορά εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές μονάδες όπως το «ΑΚΟΥΑ ΛΑΝ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπλόκο στην αντεργατική διευθέτηση

Το κατάστημα ΚΑΡΦΟΥΡ απέκλεισαν χτες εργαζόμενοι, εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΚΑΡΦΟΥΡ της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΚΑΡΦΟΥΡ της Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα της ΚΑΡΦΟΥΡ (CITY GATE) στην οδό Γιαννιτσών και ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εκατοντάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο αντίστασης της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ. Εμποροϋπάλληλοι, μαζί με εργαζόμενους από τον υπόλοιπο ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, ύψωσαν φωνή αντίστασης στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου που εκδηλώνεται με το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την απελευθέρωση του ωραρίου.

Εξω από το κατάστημα της ΚΑΡΦΟΥΡ, που έσπευσε να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή την «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο εργασίας, ελαστικοποιώντας παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, όλοι μαζί έδειξαν πως ο δρόμος που επέλεξαν να βαδίσουν, αυτός του ενωμένου, συντονισμένου και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, είναι η μόνη επιλογή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Χατζηγεωργίου εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΒΕ και μέλος της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ μίλησε και η Σοφία Καλαντίδου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στο σήμα κινδύνου που εκπέμπεται από κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, που παλεύει να επιβιώσει από την αντιλαϊκή πολιτική και τη νέα καταιγίδα αντεργατικών μέτρων. Μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση με μια φωνή, κατήγγειλαν τη μεθοδευμένη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει στόχο να διασπάσει τους εργαζόμενους για να περάσουν πιο εύκολα οι απαιτήσεις και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου. Και ξεκαθάρισαν πως αντίπαλοί τους δεν είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι συνάδελφοί τους. Ο αντίπαλος είναι ένας και κοινός: τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι.

«Δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ», είπαν και μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους ξεδίπλωσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους για πλήρη σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ενιαίο ωράριο λειτουργίας 48 ωρών, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Σήμερα και αύριο οι εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ

Με βασικό ζητούμενο την υπεράσπιση των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των Ταμείων από την εργοδοτική και κυβερνητική αντιλαϊκή επίθεση και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες τους, ψηφίζουν, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, 15 και 16 Ιούνη 2005, οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό των ΜΜΕ, για την εκλογή της νέας διοίκησης και Εξελεγκτικής Επιτροπής στον ΕΔΟΕΑΠ.

Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογή, μπροστά στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, που εξελίσσεται με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, και την απειλή για πλήρη ισοπέδωση των ταμείων προς τα κάτω. Και οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ καλούνται και με την ψήφο τους να σηματοδοτήσουν την αντίσταση του κλάδου και την αγωνιστική αντιπαράθεση στα αντιασφαλιστικά σχέδια, εκλέγοντας στη διοίκηση πρόσωπα που εγγυώνται την αγωνιστική αντιμετώπιση της κατάστασης, πέρα από συμβιβαστικές συναινετικές τακτικές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Είναι φανερό πως, αργά ή γρήγορα, οι μεταρρυθμίσεις ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα βάλουν στο στόχαστρο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ηδη, το τελευταίο διάστημα, επιχειρείται η πλαγιοκόπηση του ΕΔΟΕΑΠ (κατάργηση του αυτοδιαχειριζόμενου) και οι απειλές κατά του Αγγελιόσημου.

Ακριβώς αυτές οι απειλές, επιβάλλουν αταλάντευτη και σταθερή στάση υπεράσπισης και διεκδίκησης, απόρριψη αντιλήψεων μοιρολατρίας και υποταγής και συμπαράταξη με όλους τους εργαζόμενους και συνδικάτα που αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση. Κι από την άποψη αυτή η εκλογή της νέας διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ έχει ιδιαίτερη σημασία...

Ταυτόχρονα, σήμερα και αύριο, πραγματοποιούνται επίσης επαναληπτικές εκλογές για την εκλογή νέων μελών στα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, καθώς, λόγω πλειοψηφικού, δεν εκλέχτηκε κανένα μέλος κατά την πρώτη ψηφοφορία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Πανεργατική συνδιάσκεψη

Συσκέψεις του ΠΑΜΕ και σε Πειραιά - Πάτρα

Σε πανσαμιακή συνδιάσκεψη, την Τετάρτη, 22 Ιούνη, στις 7 μ.μ. καλεί όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, με σκοπό τη δημιουργία Πανσαμιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ. Η συνδιάσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Σήμερα, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, «βρίσκεται σε εξέλιξη και δυναμώνει η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης από το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του ΣΕΒ». Ταυτόχρονα με τις νέες αντεργατικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, σημειώνεται, η κυβέρνηση προχωρά σε νέο άνοιγμα του Ασφαλιστικού, με στόχο να περάσει ακόμα χειρότερες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, σε βάρος των εργαζομένων. «Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μάς καλούν να πάμε με ενότητα στους "κοινωνικούς διαλόγους". Αυτή την ενότητα του συμβιβασμού, του ξεπουλήματος, της υποταγής, τους τη χαρίζουμε».

«Χρειάζεται να αντιδράσουμε όλοι μας! Να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στο συνδικάτο. Να σπάσουμε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την παραίτηση. Να ζωντανέψουμε την ελπίδα και την προοπτική. Το ΠΑΜΕ με τις θέσεις του και τους μέχρι σήμερα αγώνες του έχει αποδείξει ότι υπάρχει και ελπίδα και προοπτική. Οτι μπορούμε!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε Πειραιά και Πάτρα

Σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θέμα της σύσκεψης είναι: «Η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση και οι εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και στη ναυτιλία».

Σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών καλεί και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 17 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο.

Περιοδεία συνδικαλιστών

Εξόρμηση στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ έκαναν χτες το πρωί οι συνδικαλιστές Γιώργος Πέρος και Γιάννης Πρωτούλης, στελέχη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ο Νίκος Σιτζάνης, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστές μίλησαν με εργαζόμενους της εταιρίας και τους κάλεσαν σε αγωνιστική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, στο υπουργείο Οικονομίας, που διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Να ενώσουν τα βήματά τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, που χτυπούν όλη την εργατική τάξη.

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν και με εκπροσώπους της εταιρίας στους οποίους κατήγγειλαν τις πρόσφατες απολύσεις πέντε εργαζομένων από το τεχνικό τμήμα και ζήτησαν την επαναπρόσληψή τους. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας ισχυρίστηκαν κυνικά ότι οι απολύσεις έγιναν μετά την αρνητική «αξιολόγηση» των συγκεκριμένων εργαζομένων από την εταιρία. Οι συνδικαλιστές δεσμεύτηκαν ότι θα βρεθούν άμεσα ξανά στο χώρο της επιχείρησης, στην οποία δουλεύουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ