ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ρίζα της διαφθοράς βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα

Το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς, ως κοινωνικοπολιτικού φαινομένου που πηγάζει από την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος και που εκτείνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δημόσιου τομέα, καθώς και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που το υποκινούν και το συντηρούν, αναγκάστηκε να παραδεχτεί - έστω και με γενικό τρόπο - ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην ετήσια έκθεσή του για το 2004, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με συνέντευξη Τύπου.

«Η διαφθορά στο δημόσιο τομέα, ειδικότερη μορφή της οποίας είναι η διαπλοκή - αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση - συνίσταται στην επιρροή παράνομων συμφερόντων στις κρατικές λειτουργίες, τόσο κατά το στάδιο της απόφασης, όσο και κατά το στάδιο της εκτέλεσης με οικονομικό όφελος υπέρ των παράνομων συμφερόντων και αντίστοιχη ζημία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κατ' επέκταση του κοινού». Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Η διαφθορά εκτείνεται από τα ανώτερα στελέχη της κρατικής ιεραρχίας, μέχρι τα κατώτατα στρώματα της υπαλληλικής ιεραρχίας και σε αυτή εμπλέκονται οικονομικοί παράγοντες, εντός ή εκτός επικράτειας με τεράστια συμφέροντα».

Ο γενικός επιθεωρητής παραδέχεται στην έκθεσή του ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά το φαινόμενο της διαφθοράς, ιδιαίτερα εκεί που τα συμφέροντα είναι μεγάλα και απαντούν στην κατεξοχήν οικονομική λειτουργία του κοινωνικού συστήματος, δηλαδή στις παραγωγικές σχέσεις που εκφράζει. Λέει συγκεκριμένα: «Το πρόβλημα με την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ότι αποκαλύπτεται πάρα πολύ δύσκολα, γιατί κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είναι διατεθειμένο να προβεί σε αποκαλύψεις, προς αποφυγή βεβαίως και των ιδίων ευθυνών, αλλά και διότι πολλές φορές υπάρχει κρατική κάλυψη».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι στην έκθεση δεν υπάρχουν αποκαλύψεις για περιπτώσεις διαφθοράς που συνδέονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που αφορούν τη λεγόμενη διαπλοκή, που να συνδέονται με τις κορυφές της κρατικής και της οικονομικής πυραμίδας της χώρας μας.

Χαρακτηριστικές υποθέσεις που αναφέρονται στην έκθεση είναι η συμμετοχή υπαλλήλων της Ζ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης σε κύκλωμα χορήγησης παράνομων πιστοποιητικών φοροαπαλλαγής και η υπόθεση του Δήμου Ανω Λιοσίων για πλήθος οικονομικών ατασθαλιών, για τις οποίες δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου.

Ειδικότερα διαπιστώθηκαν: Ελλείμματα ύψους 53.700.000 εκατομμυρίων και 5.500.000 ευρώ στη διαχείριση των Ταμείων Παρακαταθηκών και Δανείων του Δήμου Ανω Λιοσίων και του Δήμου Φυλής αντίστοιχα. Ακόμη, στο Δήμο Ανω Λιοσίων, διαπιστώθηκε ότι ο δήμαρχος προχώρησε σε εξωταμειακή διαχείριση ποσού περίπου 9 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αντίστοιχου ελλείμματος στη διαχείριση του Δήμου. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής, τα χρήματα αυτά είχαν κατατεθεί σε ελβετική τράπεζα από το δήμαρχο (στο όνομα του Δήμου, αλλά με δυνατότητα να τα διαχειρίζεται ο δήμαρχος) και επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος όταν αποκαλύφθηκε η εξωταμειακή διαχείρισή τους.

Σε δήλωσή του, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης, ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας αναφέρει ότι έγιναν στο Δήμο «συγκεκριμένες διαχειριστικές παρατυπίες κατά το Δημόσιο Λογιστικό», αλλά απ' αυτές «ούτε ίδιον όφελος προέκυψε ούτε άλλος τρίτος ωφελήθηκε».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
«Ξεπουλάνε την υγεία μας»

Αποκλεισμένη παρέμενε μέχρι αργά χτες το βράδυ η χωματερή από συγκεντρωμένους

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, δηλώνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. (Φωτό από τη χτεσινή συγκέντρωση).
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, δηλώνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. (Φωτό από τη χτεσινή συγκέντρωση).
Στον αποκλεισμό των δύο εισόδων της χωματερής προχώρησαν χτες το απόγευμα κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και της γύρω περιοχής, η οποία και συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους μέχρι την οριστική απομάκρυνση της χωματερής και ενάντια στην επέκτασή της. Με τη χτεσινή κινητοποίηση που έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά την ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, κάτοικοι και φορείς της περιοχής, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν για ένα περιβάλλον που τους αρμόζει. Σε αντίθεση, όπως κατήγγειλαν και χτες, με τις τακτικές των «στημένων» κλεισιμάτων της χωματερής, που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό και να αποσπάσουν παροχές.

Η χτεσινή κινητοποίηση, ξεκίνησε με συγκέντρωση από την πλατεία των Ανω Λιοσίων, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε έξω από τη χωματερή και στον αποκλεισμό της. «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή», φώναξαν δηλώνοντας με το σύνθημα αυτό ότι είναι ανυποχώρητοι από τη διεκδίκηση του αιτήματός τους. Ενώ με το κεντρικό πανό, έστελναν ξεκάθαρο μήνυμα: «Ξεσηκωθείτε γιατί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΤΕΔΚΝΑ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ - ΔΗΜΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΦΥΛΗΣ ξεπουλάνε την υγεία μας».

Σε δήλωσή του, ο Χάρης Κωστόπουλος μέλος της Γραμματείας της Διαδημοτικής Επιτροπής και της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας», λίγο πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση, σημείωσε πως «η συγκεκριμένη εκδήλωση έρχεται να αναδείξει τις ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και του Δήμου Ανω Λιοσίων - ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να παζαρεύει για τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής, αλλά και της μεταφοράς της λυματολάσπης της Ψυττάλειας. Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας ζωής και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την απομάκρυνση της χωματερής».

Κατάργηση δύο πιστοποιητικών

Καταργούνται τα πιστοποιητικά της «μη παραπομπής σε δίκη» και της «μη άσκησης ποινικής δίωξης», με κοινή απόφαση που υπέγραψαν χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Τα εν λόγω πιστοποιητικά αντικαθίστανται με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/1986, την οποία θα καταθέτουν πια οι πολίτες στις αρμόδιες Υπηρεσίες και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Σύμφωνα με την απόφαση «οι Υπηρεσίες στις οποίες κατατίθενται υπεύθυνες δηλώσεις, υποχρεούνται να ενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του Ν. 3230/04».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Βγάζει «εκτός πλατείας» τους μαζικούς φορείς

Τον αποκλεισμό των μαζικών φορέων από τη χρήση της κεντρικής πλατείας της πόλης, καθώς τους απαγορεύεται να πραγματοποιούν εκεί εκδηλώσεις, ανανέωσε με απόφασή της, ακόμα μια χρονιά, η δημοτική πλειοψηφία της Νέας Σμύρνης.

Πρόκειται για απόφαση που αποτελεί πλέον τακτική της δημοτικής αρχής. Οπως σημειώνουν δημότες, τα τελευταία 2-3 χρόνια, και αφού ολοκληρωθούν στην ίδια πλατεία οι εκδηλώσεις στις οποίες ο δήμος καλεί, «η πλατεία κλείνει»...

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης της Νέας Σμύρνης επισημαίνει πως δεν υπερψήφισαν την πρόταση μόνο η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» και άλλοι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι. Τονίζει ακόμα: «Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση, δίνεται συνέχεια σε ανάλογου περιεχομένου πράξεις της δημοτικής πλειοψηφίας όπως: άρνηση πραγματοποίησης εκδήλωσης στην πλατεία τον Ιούνη του 2004, μη έγκαιρη παραχώρηση του κινηματογράφου "Σπόρτιγκ" για σημαντική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης και άρνηση διάθεσης λεωφορείων του δήμου για τη μετάβαση των φίλων της ειρήνης στο Μαραθώνα, για τη μαραθώνια πορεία ειρήνης».

«Την ίδια περίοδο που ο ελληνικός λαός τιμά τα 60 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών, οι δημοτικές παρατάξεις (προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και ΝΔ) δείχνουν την τεράστια απόσταση που τις χωρίζει από τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματά της».

Κι η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε σε συσπείρωση και πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα, κόντρα στις απαγορεύσεις και κάθε είδους αντιδημοκρατικό μέτρο της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου».

Ακατάλληλο μέλι

Τέσσερις τόνους μελιού, ακατάλληλου για κατανάλωση, εντόπισαν συνεργεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών. Το μέλι βρέθηκε στις αποθήκες της εταιρίας «Αλέξανδρος Πίττας» ΑΒΕΕ («Attiki»), στο Περιστέρι και κατόπιν εντολής του νομάρχη καταστράφηκε στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ