ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα πάντα για τις αντεργατικές «αλλαγές»
  • Από τη συζήτηση στη Βουλή, μέχρι την απειλή των πρόωρων εκλογών και την κατασκευή τεχνητών πλειοψηφιών, τα πάντα υπηρετούν τις «διαρθρωτικές αλλαγές» σε εργασιακό και Ασφαλιστικό
  • Β. Μεϊμαράκης: Από τη Δευτέρα θέλουμε να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική μας!

Γρηγοριάδης Κώστας

Την επικοινωνιακή ισχυροποίηση της θέσης της, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για την επιβολή των αντεργατικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από την τριήμερη συζήτηση που άρχισε χτες στη Βουλή.

Τα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι μέσα από την τριήμερη συζήτηση «θα ενισχυθεί η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών», αφού, όπως λένε, θα καταδειχτεί, χάρη και στις «αντικρατικές» διακηρύξεις του Α. Παπανδρέου, η αναγκαιότητα και ο μονόδρομος των σχεδιαζόμενων «τομών» στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Στην πραγματικότητα, τα πάντα το αμέσως επόμενο διάστημα είναι υποταγμένα στη γρήγορη και με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών». Και η συζήτηση στη Βουλή είναι ενταγμένη σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει ακόμα τη χρήση της απειλής των πρόωρων εκλογών, την απειλή αποχώρησης από τη ΓΣΕΕ, καθώς και την κατασκευή τεχνητής «κοινωνικής πλειοψηφίας» υπέρ των ...αντιλαϊκών μέτρων με τη βοήθεια και των δημοσκοπήσεων.

Μέρος αυτού του σχεδιασμού άφησε να βγει προς τα έξω ο Β. Μεϊμαράκης σε συνομιλία που είχε χτες με τους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή.

Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να γίνει κατανοητή η πολιτική μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές και από τη Δευτέρα να προχωρήσει απρόσκοπτα(!) η οικονομική μας πολιτική».

Ο γραμματέας επέμεινε και χτες στο παιχνίδι με τις πρόωρες εκλογές, αφενός ρίχνοντας το γάντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να τις προκαλέσει και αφετέρου να κάνει μια επίδειξη υπεροχής απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οσοι θέλουν να καθαρίσουν τον Γ. Παπανδρέου τον εξωθούν σε μια συζήτηση για εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς την Χ. Τρικούπη και να υποβάλει την ιδέα ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δε συμφέρει το ΠΑΣΟΚ. Εσπευσε, βέβαια, να συμπληρώσει ότι «εμείς δε θέλουμε εκλογές», αλλά «αν κάποιοι νομίζουν ότι η κοινωνία είναι απέναντί μας τότε ας πάμε στην κοινωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε (στην ΕΡΑ) ότι «η αγωνία της αντιπολίτευσης είναι να μην πάμε σε εκλογές», αλλά «εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς».

«Περίεργη» άποψη Βουλγαράκη

Την άποψη ότι «δεν τίθεται θέμα» πρόωρων εκλογών γιατί «τα χέρια της ΝΔ είναι λυμένα» εξέφρασε ο Γ. Βουλγαράκης, υποστηρίζοντας ότι «ψηφίστηκε για να κάνει αυτές τις αλλαγές και αυτές πρέπει να κάνει». Ξέχασε όμως ότι καμία από τις προωθούμενες «αλλαγές» (π.χ. άρση της μονιμότητας, ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κ.ο.κ., δεν περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ). Αίσθηση, όμως, προκάλεσε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφάνισε ως «αναχρονιστές» όσους αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα: «Υπάρχουν κάποιοι που είναι κολλημένοι στο παρελθόν», είπε και πρόσθεσε: «Η εποχή που φορούσαμε τραγιάσκα και είχαμε εφημερίδα στην κωλότσεπη ανήκει στη δεκαετία του '70. Αυτή η δεκαετία όμως όπως και του '80 κράτησαν την Ελλάδα αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο». Και κατέληξε: «Σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία απέναντι στα παιδιά μας και γι' αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα»!

«Κλίμα αποδοχής» των μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιχειρεί να κυριαρχήσει η εικόνα ότι υπάρχει μια «δυναμική» για την εφαρμογή των «διαρθρωτικών αλλαγών» και ότι αίφνης «η κοινωνία είναι έτοιμη για τις (αντιδραστικές) μεταρρυθμίσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τηλεφωνική σφυγμομέτρηση έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες(!) τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής της επερχόμενης αντιλαϊκής καταιγίδας.

Η «Καθημερινή», για παράδειγμα, βλέπει «νέα πλειοψηφία κατά του κρατισμού που στηρίζει τις αλλαγές», σημειώνοντας στο βασικό της θέμα ότι «ευρύτατες πλειοψηφίες υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, διαμορφώνεται στην κοινωνία, όπως καταδεικνύει το βαρόμετρο της V-PRC, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100,3, αλλά και σειρά ποιοτικών ερευνών, που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που αφορούν θέματα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μονιμότητα στο Δημόσιο και το καθεστώς εργασίας στις ΔΕΚΟ». Η «Απογευματινή» για την ίδια δημοσκόπηση κάτω από το χαρακτηριστικό τίτλο «Εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις» σημειώνει στην πρώτη σελίδα: «Ετοιμη για μεγάλες αλλαγές είναι η ελληνική κοινωνία. Ενας στους δύο Ελληνες λέει "όχι" στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Εξι στους δέκα ζητούν να πωληθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία. Με την ίδια αναλογία, η κοινή γνώμη λέει "ναι" στη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ, ώστε να λειτουργούν με όρους ιδιωτικού τομέα, ενώ - την ίδια ώρα - αυξάνει κι άλλο η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, σαν ένα είδος εντολής να προχωρήσουν σε αλλαγές. Η κοινή γνώμη, σύμφωνα με το γκάλοπ της V-PRC για τον ΣΚΑΪ, είναι έτοιμη». Ευθυγραμμισμένος και ο «Ελεύθερος Τύπος», σημειώνει: «Επιταχύνει η κυβέρνηση τη λήψη αποφάσεων για τις επιδιωκόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει την Κυριακή από τη Βουλή. Στις 5,5 μονάδες η ψαλίδα της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της V-PRC».


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αντιδραστική η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που τέθηκε προς έγκριση κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ, καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Κατήγγειλε δε την προσπάθεια αυτή, σαν επιχείρηση μετατροπής του ΟΗΕ σε οργανισμό συγκάλυψης και υποστήριξης της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης στην επεξήγηση ψήφου του, είπε χαρακτηριστικά:

«Το ψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντάσσεται στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για αντιδραστική αναθεώρηση των καταστατικών αρχών του, με στόχο να καταγραφεί και να "νομιμοποιηθεί" η προσωρινή ιμπεριαλιστική κυριαρχία ως "Διεθνές Δίκαιο".

Το ψήφισμα καθώς και οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής αποκαλύπτουν τη συμπόρευση ΕΕ - ΗΠΑ κατά των λαών και την προσπάθεια θωράκισης και με το μανδύα του ΟΗΕ της επιθετικής και βάρβαρης πολιτικής τους.

Μεταξύ των άλλων, θέλουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της επέμβασης, του προληπτικού πολέμου στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της εξαγωγής της δημοκρατίας, ώστε να χτυπηθούν οι χώρες και τα λαϊκά κινήματα που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και δεν επιλέγουν τον καπιταλισμό σαν κοινωνικό σύστημα.

Οι καθ' υπαγόρευση των ΗΠΑ προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, οι προτεινόμενες θέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ επιδιώκουν να χτίσουν έναν παγκόσμιο μηχανισμό αποτελούμενο από τον ΟΗΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΔΤ, G8 κλπ.) για να εδραιωθεί η κυριαρχία του κεφαλαίου. Ωστόσο, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους οξύνονται και ταυτόχρονα δυναμώνει η πάλη των λαών.

Ο ΟΗΕ δεν πάσχει από μέτρα εκδημοκρατισμού. Αυτό που απαιτείται είναι η ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για διεθνείς σχέσεις που θα βασίζονται στην ισοτιμία των κρατών και την ειρήνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ