ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
«Θηλιά» 56 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά

Στο 36% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005 θα φτάσουν τα χρωστούμενα των νοικοκυριών

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ το μήνα προστίθενται στα χρωστούμενα των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, γεγονός που έχει τη ρίζα του στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, στα ισχνά εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Αυτή η πολιτική αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών, οι οποίες καρπώνονται ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο, διασφαλίζοντας την κερδοφορία τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ηδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Απρίλης 2005) τα υπόλοιπα των δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες φτάνουν στα 56 δισ. ευρώ. Με τέτοια υπερσυσσώρευση στο τέλος του 2005 αναμένεται να ξεπεράσουν το 36% του ΑΕΠ, που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά. Γεγονός είναι ότι μεγάλο μέρος του νέου δανεισμού γίνεται προκειμένου να «ανακυκλωθούν» οι δόσεις για παλαιότερα δάνεια. Η κατάσταση υπερδανεισμού έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα των λαϊκών στρωμάτων. Το ομολογούν έμμεσα «θεσμικοί» τραπεζίτες, όπως η ηγεσία της τράπεζας της Ελλάδος και διάφοροι φορείς του μεγάλου κεφαλαίου: Για δικούς τους λόγους και προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη είσπραξη των υπέρογκων δόσεων και των τοκογλυφικών επιτοκίων κάνουν λόγο και παίρνουν μέτρα μπροστά στην προοπτική κινδύνων από μια απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ή άλλων παραγόντων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, πάνω από το 8% της μάζας των καταναλωτικών δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες. Προκύπτει πως περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από τρεις μήνες. Τη νύφη την πληρώνουν για μια ακόμη φορά οι δανειολήπτες που έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλεπόμενα χαράτσια (τόκοι υπερημερίας, πρόστιμα) και άλλα μέτρα από την πλευρά των τραπεζών.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το μήνα Απρίλη του 2005, καταγράφουν και τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

  • Το συνολικό υπόλοιπο των νοικοκυριών φτάνει στα 55,9 δισ. ευρώ (από 43,5 δισ. ευρώ τον Απρίλη του 2004) με ποσοστό αύξησης 28,4%.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια «πέταξαν» στα 18,5 δισ. ευρώ (από 13,7 ευρώ πέρσι) με αύξηση 34,4%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κατηγορία των προσωπικών δανείων (η οποία πλασάρεται και με διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως διακοποδάνεια, εορτοδάνεια κ.ά.) αυξήθηκε κατά 50% στα 7,3 δισ. ευρώ. Ακόμη 7,9 δισ. ευρώ είναι το χρέος των νοικοκυριών σε πιστωτικές κάρτες (αύξηση 20,1%) και 3,3 δισ. ευρώ (αύξηση 43,1%) για τα δάνεια με δικαιολογητικά αγοράς, τα οποία εμφανίζουν και πάλι υπέρμετρους ρυθμούς διόγκωσης.
  • Στα στεγαστικά δάνεια τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται μια σταδιακή αύξηση, γεγονός που έχει να κάνει με τα σχεδιαζόμενα από την κυβέρνηση μέτρα (αντικειμενικές αξίες, ΦΠΑ). Στο τέλος του Απρίλη έφτασαν σε 35,9 δισ. ευρώ (28,5 δισ. τον Απρίλη του 2004) με ποσοστό αύξησης 26% έναντι ρυθμών 24,5% - 25,5% στους προηγούμενους μήνες.
  • Οι επιχειρήσεις χρωστούσαν 67 δισ. ευρώ (ετήσια άνοδος 6,7%).
  • Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων (νοικοκυριά μαζί με επιχειρήσεις) φτάνει στα 123 δισ. ευρώ.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σε προτεραιότητα ο λιγνίτης

Η ηλεκτροπαραγωγή με καύση εγχώριων ορυκτών, όπως ο λιγνίτης επιβάλλεται να συνεχιστεί, επισημαίνει το ΤΕΕ

Αποψη λιγνιτωρυχείου στη Μεγαλόπολη
Αποψη λιγνιτωρυχείου στη Μεγαλόπολη
Επιβεβλημένη κρίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας που άρχισε χτες, με θέμα «Λιγνίτης και φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας». Παρ' όλο που η εισήγηση αποδέχεται βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την ενέργεια και κινείται στη λογική της «απελευθερωμένης» αγοράς, με συνέπεια να προκρίνει και τη διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου, σημειώνει ενδεικτικά ότι «η Εθνική Ενεργειακή Πολιτική επιβάλλει την κατά προτεραιότητα συνέχιση στην αξιοποίηση των εγχώριων ορυκτών ενεργειακών πόρων». Αναφέρει, επίσης, ότι συνδυαστικά απαιτείται η ουσιαστική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου, στη βιομηχανία και στην οικιακή κατανάλωση, αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στο χαιρετισμό του στη διημερίδα εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Μπατιστάτος χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια και άσκησε σκληρή κριτική στην «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατά και έφερε σαν παράδειγμα την Καλιφόρνια, όπου μέσα σε δυο χρόνια κι αφού προηγήθηκε το μεγάλο «μπλακ άουτ», διπλασιάστηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που συνέβη και σε άλλες χώρες. Αναφερόμενος στο περιβάλλον, επισήμανε ότι όλες οι ρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν σαν κριτήριο την ευημερία των λαών, αλλά την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι η χρήση του φυσικού αερίου πρέπει να αντικαταστήσει κυρίως τη θερμική ενέργεια στα νοικοκυριά, εξασφαλίζοντάς τη στη μισή τιμή και με τους μισούς ρύπους, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων. Πρόκειται, ωστόσο, για μια χρήση που, όπως υπογράμμισε, αντιτίθεται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών, οι οποίοι κρίνουν ότι τα κέρδη τους θα είναι μεγαλύτερα και η απόσβεση της επένδυσης συντομότερη, εάν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με καύση φυσικού αερίου.

Σε αντιδιαστολή με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, οι βουλευτές Μ. Παπαδόπουλος της ΝΔ και Ρ. Ζήση του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν στην εκθείαση της «απελευθέρωσης», της πολιτικής της ΕΕ και της εμπλοκής των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή. Μάλιστα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ενέργειας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ρ. Μωυσής χαρακτήρισε - μιλώντας στη διημερίδα - «καλοδεχούμενη» την απεμπόληση του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ σ' αυτό τον τομέα. Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκλίνουν στην αντικατάσταση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο με αυτή του ...φυσικού αερίου.

Προδίδονται μόνοι τους...

Από τον περασμένο Φλεβάρη, ίσως και νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, έδωσε εντολή για τις σαρωτικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και τη δραστική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ), με απαρχή τον ΟΤΕ.

Η απαρχή έγινε, όντως, από τον ΟΤΕ, με την κατάπτυστη και πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά συμφωνία που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού. Κάτι ανάλογο έπραξε στα «μουλωχτά» και η άλλη «ομογάλακτη» συνδικαλιστική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οσο και αν επιχειρούν τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν ότι δήθεν δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την επιβολή του ίδιου μοντέλου και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του δημοσίου, προδίδονται από τις ίδιες τους τις δηλώσεις. Ιδού τι δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει εξυγίανση, όχι μόνο στον ΟΤΕ, αλλά και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις». Και από κοντά ο έτερος συναρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, συμπληρώνει: «Από δω και πέρα πρέπει να επικρατήσουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία και τις καινούριες εργασιακές σχέσεις».

Με την άγρια αυτή αντεργατική πολιτική της ΝΔ συμφωνεί επί της ουσίας και το ΠΑΣΟΚ, κορυφαία στελέχη του οποίου - μηδέ εξαιρουμένου και του προέδρου, Γ. Παπανδρέου - έχουν εκφραστεί δημόσια και ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης «διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ».

Η δικομματική επέλαση, με τις «πλάτες» των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που αποσκοπεί στην επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, πρέπει άμεσα να ανακοπεί. Αυτός είναι ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Το μόνο που μένει είναι να συνειδητοποιήσουν γρήγορα ότι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να απεμπλακούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να συμπαραταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, με σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.


Ν. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ