ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Στον ανήφορο τα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Στο 3,1% ο μέσος πληθωρισμός το Μάη

Σε επίπεδα πολύ πάνω από τις αυξήσεις-ψίχουλα που πήραν οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις εδραιώνεται ο επίσημος πληθωρισμός. Αμεσο αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, που έρχονται αντιμέτωπα με τους μηχανισμούς, τη λειτουργία και ασυδοσία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για το Μάη του 2005 φτάνει στο 3,2% και σε μέσα επίπεδα δωδεκαμήνου σε 3,1%. Η ουσία βέβαια δε βρίσκεται στον επίσημο πληθωρισμό αλλά στο γεγονός ότι μια ευρεία γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης συνεχίζει στον «ανήφορο», πολύ πάνω από τους μέσους στατιστικούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό ο «μέσος πληθωρισμός» αποδίδεται απόλυτα ξεκομμένος από την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να ξοδέψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι ανατιμήσεις στις δαπάνες στέγασης (νοίκια, δημοτικά τέλη, θέρμανση, ύδρευση, κ.ά.) φτάνουν στο 9,4%, ή τρεις φορές πάνω από τον πληθωρισμό, στην Υγεία 4,5%, στη ...«δωρεάν» εκπαίδευση 4,3%, κλπ.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ανατιμήσεις (σύγκριση Μάη 2005 με Μάη 2004) καταγράφονται και στα παρακάτω:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 38,5%
  • Δαπάνες αυτοκινήτου: 14,1%
  • Κουρεία-κομμωτήρια: 8,1%
  • Ιατρικές υπηρεσίες: 5,3%
  • Πακέτο διακοπών: 6%
  • Υδρευση-αποχέτευση: 5,5%
  • Δημοτικά τέλη: 5%
  • Νοίκια σπιτιών: 4,3%

Σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό του μήνα Ιούνη του 2005 επέρχονται και από τις ανατιμήσεις που επέβαλαν οι καπνοβιομήχανοι. Σε μέσα επίπεδα η αύξηση στις διάφορες μάρκες τσιγάρων φτάνει στο 3,7%. Ετσι, σύμφωνα με το γγ της ΕΣΥΕ, Μ. Κοντοπυράκη, η ανατίμηση του καπνού (1,3% το Μάη) θα έχει και συνέχεια στο μήνα Ιούνη. Ο κυβερνητικός παράγοντας εκτίμησε το μέσο πληθωρισμό του έτους στο επίπεδο του 3,3%, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της τιμής του πετρελαίου. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας ανεβάζουν το μέσο πληθωρισμό του 2005 στα επίπεδα του 4%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο χορός των κερδών «καλά κρατεί»

Προκλητικά κέρδη συνεχίζει να αποσπά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τον ισολογισμό για το α΄ τρίμηνο του 2005 που δημοσιοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς με βάση τα λεγόμενα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διογκώθηκαν σε ποσοστό 38% φτάνοντας στα 42,8 εκατ. ευρώ (από 31 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2004). Σύμφωνα με τους ίδιους, «ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώθηκε στο 23,1%». Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός ότι το μεγάλο κεφάλαιο, κάνοντας χρήση διαφόρων άλλων φορολογικών διατάξεων και διευκολύνσεων, παίρνει ...προκαταβολικά και στο πολλαπλάσιο τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε, «σε ορίζοντα τετραετίας», η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα «χαρτιά» ο επίσημος φορολογικός συντελεστής για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους θα πέσει στο 25% από το 2007. Οπως αποκαλύπτεται, η πλουτοκρατία ήδη φορολογείται με ακόμα χαμηλότερους συντελεστές...

Υπερτριπλασιασμό κερδών για το α΄ τρίμηνο του 2005 ανακοίνωσε και η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ). Τα κέρδη σε επίπεδο ομίλου έφτασαν σε38,9 εκατ. ευρώ (από 12,3 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2004) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει στο 216%! Σε επίπεδο τράπεζας τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται σε 11,7 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 14,8 εκατ. ευρώ για το 2004).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μεγαλοεπενδυτές οι Ελληνες

Ιδιαίτερα ελκυστική φαίνεται ότι είναι η Ρουμανία για τους Ελληνες «επενδυτές». Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τριών πρώτων ξένων επενδυτών, με κεφάλαια 2,5 δισ. δολαρίων. Ο τραπεζικός τομέας είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η ναυτιλία. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρθηκαν στο Ελληνο - Ρουμανικό οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χτες από το ομώνυμο Επιχειρηματικό Συμβούλιο και τον ΣΕΒ. Εκεί έγκειται και το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να προστατέψει τις μεγάλες επενδύσεις της «Εθνικής Τράπεζας» και της «Γιούρομπανκ» και όχι μόνο.

Η Ρουμανία προετοιμάζεται εντατικά για την είσοδό της στην ΕΕ και καταβάλλει «φιλότιμες» προσπάθειες να μετατρέψει τον εθνικό της πλούτο σε μέσο κερδοσκοπίας των ντόπιων αλλά και ξένων επιχειρηματιών. Ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Ν. Ιβάν, κάλεσε από το βήμα του φόρουμ τους Ελληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο στη Ρουμανία, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας έδωσε εύσημα «για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα» που παρουσιάζει η χώρα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «αν και αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει μια συνεκτική μακροοικονομική πολιτική σταθερότητας και ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Ρεγκούζας αναφέρθηκε στη ...φορολογική συνδρομή της Ελλάδας προς τη Ρουμανία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία «διδυμοποίησης» των φορολογικών μηχανισμών, ενόψει της ένταξης στην ΕΕ.

Προς το παρόν, οι εισαγωγές από τη Ρουμανία φτάνουν 627 εκατ. δολάρια (αυξήθηκαν κατά 46% το 2004) και οι εξαγωγές προς αυτή τα 441 εκατ. δολάρια (αυξήθηκαν κατά 36%). Η Ελλάδα κατέχει την 18η θέση από πλευράς προμηθευτών και τη δέκατη από πλευράς πελατών.

Ανακαλούνται SUZUKI για έλεγχο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με την εταιρία Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, διαδικασία ανάκλησης αυτοκινήτων SUZUKI μοντέλων Wagon R+ 4χ4 και Ignis 4χ4. Οπως ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή η εταιρία, έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοχοι οχημάτων των παραπάνω μοντέλων με συγκεκριμένους αριθμούς πλαισίων και καλούνται για δωρεάν έλεγχο της σωστής συναρμογής του βοηθητικού κιβωτίου με το κιβώτιο ταχυτήτων. Οσον αφορά το Wagon R+ 4χ4 πρόκειται για τους αριθμούς πλαισίου TSMMMB53S00 195636 μέχρι και 195710. Στο μοντέλο Ignis 4x4 τα οχήματα που πρέπει να ελεγχθούν είναι αυτά που φέρουν αριθμούς πλαισίου JSAFHY51S00 101513 μέχρι και 133027.

Οι κάτοχοι των παραπάνω οχημάτων καλούνται για περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνήσουν άμεσα με το τεχνικό τμήμα της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ στο τηλέφωνο 210-3499.850.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Ανοίγει» η εφαρμογή για Ε2, Ε3, Ε9

Από σήμερα 10 του Ιούνη «ανοίγει» η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την ηλεκτρονική αποστολή των συνοδευτικών φορολογικών εντύπων Ε2 (μισθώματα ακινήτων), Ε3 (οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και επιτηδευματιών) και Ε9 (στοιχεία ακινήτων). Οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των εντύπων Ε2 και Ε3 ξεκινούν στις 15 του Ιούνη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 10 Ιούλη. Καταληκτικές ημερομηνίες για το Ε9 είναι από τις 25 Οκτώβρη μέχρι 30 Νοέμβρη.

Απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών του Αλμυρού Βόλου είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Πάνω από 150 περίπου βαμβακοπαραγωγοί της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού, διαμαρτύρονται έντονα για τη μη καταβολή του 38δραχμου. Οι εκτάσεις που καλλιέργησαν οι παραπάνω βαμβακοπαραγωγοί και που χαρακτηρίστηκαν εκτός δικαιώματος, ήταν καθ' όλα νόμιμες. Ηταν δηλωμένες ότι θα έπρεπε να είχαν πάρει, χωρίς άλλες διαδικασίες, την επιδότηση των 38 δραχμών/κιλό. Η πρόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή κατά τόπους νέων ενστάσεων όσων δεν έλαβαν την επιστροφή συνυπευθυνότητας δε λύνει το πρόβλημα, απλώς το παραπέμπει μακρύτερα, ενώ οι θιγόμενοι βαμβακοπαραγωγοί στενάζουν από τις οικονομικές επιπτώσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

  • Για να δώσει λύση και να σταματήσει η ταλαιπωρία των 150 περίπου βαμβακοπαραγωγών της ΕΑΣ Αλμυρού.
  • Για να πάρουν άμεσα οι βαμβακοπαραγωγοί την επιστροφή συνυπευθυνότητας των 38 δρχ/κιλό, ώστε να αντιμετωπίσουν κάποια από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ