ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
Είναι καιρός για ένα βήμα μπροστά

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Αυτό που χτες φαινόταν μια μπλόφα στο δικομματικό παιγνίδι, σήμερα ήδη αναδεικνύεται καραμπινάτος εμπαιγμός.

Δε χρειάζεται να διαβάσεις όλο το κείμενο της ομιλίας Παπανδρέου για να τρελαθείς. Το διαφημίζουν τα εξάστηλα: Ζήτησε από τον Καραμανλή να είναι συνεπής στην πολιτική του! Δηλαδή; Να εφαρμόσει με συνέπεια τις ιδιωτικοποιήσεις, να μην αφήσει εργατικό δικαίωμα όρθιο, να εξαφανίσει κάθε δείγμα δημόσιου σχολείου, να κάνει τα νοσοκομεία ακριβοπληρωμένες σουίτες. Να κάνει τους πλούσιους ακόμα πλουσιότερους, να μετατρέψει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης σε ζήτουλες.

Ε, πώς να μην πανηγυρίζουν τα εξάστηλα. Με τέτοια αντιπολίτευση, μόνο μομφή στην κυβέρνηση δεν προκύπτει. Αντίθετα, λάκκο ανοίγουνε βαθύ, να χώσουν μέσα όποια ελπίδα πήγε να γεννηθεί για αγώνες.

Το πήρε, λέει, το μήνυμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Και πώς να μην το πάρει. Στον ίδιο θεό προσκυνάνε.

Ακου, λοιπόν: Ολο το κόλπο είναι να πετάξεις στα σκουπίδια τον θεό που προσκυνάνε όλοι αυτοί. Και θεός τους είναι η ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή, η διασφάλιση όλο και καλύτερων όρων για να αυξάνει το καπιταλιστικό κέρδος. Οσο παίρνεις μέρος και εσύ σ' αυτήν τη συζήτηση, έχεις μόνο να χάσεις.

Και δε χρειάζονται πολλά για να βρεθείς απέναντι. Αρκεί να βάλεις μπροστά τις δικές σου ανάγκες, να μετρήσεις ένα προς ένα αυτά που σου λείπουν, τα αυτονόητα για να είναι η ζωή Ζωή!

Μια τέτοια επιλογή είναι προϋπόθεση, για να μη χορεύεις όπου σου βαράνε το νταούλι.

Ρίξε μια ματιά στις κινητοποιήσεις που έρχονται κι αν δε βρίσκεις εκεί τη δική σου, κάνε κάτι για να την οργανώσεις. Δεν πάει άλλο αλλιώς.

Γιατί το 'χουν στόχο να τα κάνουν όλα ίσωμα, ίσωμα προς τα κάτω.

Και μετά θα 'ναι αργά να αναρωτιέσαι πώς βρέθηκες στη φάκα. Ηδη, χτες υπήρξαν πένες που γράψανε ορισμένα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το παραμύθι τού «δεν ήξερα». Κάποτε πρέπει να ρωτήσεις για να μάθεις.

Αλλιώς θα βλέπεις το θράσος να επελαύνει καβάλα στα δισ. από το δικό σου κλεμμένο ιδρώτα.

Είναι καιρός να κάνεις το βήμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ! «Τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με τον Κ. Καραμανλή επέλεξε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την ασυνέπειά της έχασε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» (το πρώτο θέμα στα «ΝΕΑ»).

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ: «Ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα στα συνδικάτα για συμφωνία. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το ιρλανδικό παράδειγμα λέγοντας πως όταν η οικονομία αυτής της χώρας ήταν σε δεινή θέση, "κόμματα και συνδικάτα συμφώνησαν σε μια νέα πορεία. Παραμέρισαν τη στείρα αντιπαράθεση και έφεραν στο κέντρο της πολιτικής διαδικασίες συνεννόησης και συνένωσης προσπαθειών". Το μήνυμα, ως φαίνεται, ελήφθη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο οποίος στη χθεσινή σύσκεψη έριξε το μπαλάκι στο συνδικάτο κάθε ΔΕΚΟ για το αν θα συμμετάσχει στην απεργία της 16ης Ιουνίου ή θα προκηρύξει στάση εργασίας» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: «Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική. Ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής στέλνουν οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα την επόμενη περίοδο: Σήμερα διαδηλώνουν οι Συνταξιούχοι. Αύριο απεργούν πανελλαδικά οι λογιστές. 16 Ιούνη παναθηναϊκή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. 29 Ιούνη πανελλαδική απεργία οικοδόμων. 7 Ιούλη μέρα πανελλαδικής δράσης ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού» (το αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»).

ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΕΝΑ: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που θέλουν να περικοπούν κονδύλια από το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης (Medicaid), να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και να "βουλιάξει" η χώρα στα χρέη προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη μερικοί άνθρωποι που είναι τόσο απίθανα πλούσιοι, ώστε δεν ξέρουν τι να κάνουν τα χρήματα που ήδη έχουν. Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα» (το άρθρο σε «International Herald Tribune» / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χρειάζεται ΜΟΜΦΗ ΛΑΟΥ σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Τώρα απεργία, για να μην έχουμε μόνιμη αργία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δώρο Γιώργου στον Καραμανλή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική ήττα του Γ. Α. Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΑΤ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Βατερλώ Παπανδρέου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΑΝΕ ΜΑΓΚΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ο Κ. Καραμανλής

Ο ΛΟΓΟΣ: ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ζήτησε ο Κ. Καραμανλής

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ με... διαρροές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Σύγκρουση επέλεξε ο Γιώργος

ΑΠΟΦΑΣΗ: Επεσε στο λάκκο του

ΤΟ ΒΗΜΑ: Απογραφή βουλευτών αποφάσισε χτες ο κ. Καραμανλής

Η ΝΙΚΗ: Κόντρες άνευ ουσίας

Η ΑΥΓΗ: Μαλώνουν, αλλά πού διαφωνούν;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πακέτο με 6 νέους φόρους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ισωμα όλα

«Σήμερα όποιος ανταγωνίζεται το Χόλυγουντ παίζει με τους όρους των βιομηχανικών κολοσσών και δεν μπορεί παρά να αντιγράφει τόσο τις μορφές όσο και το περιεχόμενο του αμερικανικού σινεμά. Ο πολιτισμός γίνεται κι αυτός ένα πεδίο άσκησης του εμπορικού ανταγωνισμού. Μ' άλλα λόγια ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος όπως διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας τα νέα απ' τις Κάννες υποδύεται τον αμερικάνικο για να μην χρεοκοπήσει. Στο βωμό όμως της οικονομίας θυσιάζει - όπως τόσοι άλλοι - την ψυχή του, ήτοι την πολιτισμική του ιδιαιτερότητα» (ο Μ. Ανδριωτάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Στη φάκα

«Ούτε ο Κινέζος της αγοράς, ούτε ο Αλβανός του χωραφιού, ούτε ο μικρομεσαίος Ελληνας του μαγαζιού. Κανείς δεν είναι αντίπαλος και εχθρός. Απλώς σαν συγκρουόμενα αυτοκινητάκια κοπανάει ο ένας τον άλλον στη μονοπωλιακή φάκα» (ο Δ. Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

Οσοι...

«Εμείς που ακουμπήσαμε τις ψυχές μας στις πιστωτικές μας κάρτες, που πέραν απ' τον ορίζοντα της τηλεόρασής μας δε βλέπουμε παρά τη διαφήμιση της σκλαβιάς μας, εμείς είμαστε που έχουμε σκύψει το κεφάλι να του κάνει πλύση εγκεφάλου ο αγάς, όχι για να αγιάσουμε, αλλά για να επιζήσουμε. Μια ζωή μες στην ντροπή μην ενοχλούμε (τα επιτόκιά τους), μην ενοχλούμε τους μπιστικούς τους όταν μας βρίζουν, μην ενοχλούμε την Οικονομία - αυτήν ντε που δε μας "αντέχει"- κι αντέχει τα δισεκατομμύρια των κερδών που θα πάρουν μαζί τους στον άλλο κόσμο οι προσεχώς πεθαμένοι. Εχουμε τρελαθεί ή μας έχει αποβλακώσει το θράσος τους;» (ο Στάθης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ