ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Εν ψυχρώ κοροϊδία

Αποκαλυπτική - για τη συμπαιγνία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου - η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα

Τον απαράδεκτο εμπαιγμό και την προκλητική κοροϊδία χιλιάδων συμβασιούχων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΝ, επιβεβαιώνει η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα για την ευρωπαϊκή οδηγία 1999/70/ΕΚ, η οποία αφορά στην «εργασία ορισμένου χρόνου».

Στην απάντησή της, η οποία κοινοποιήθηκε χτες κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν αναφέρει συγκεκριμένα: «Η οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να λαμβάνουν διάφορα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Εντούτοις, δεν υπάρχει, βάσει της οδηγίας, συγκεκριμένη υποχρέωση των κρατών - μελών για τον καθορισμό κανόνων για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η έγκριση ή μη παρόμοιων κανόνων αποτελεί συνεπώς θέμα το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο».

Η Κομισιόν παραδέχεται κυνικά ότι η οδηγία που υπέγραψαν από κοινού οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΕΕ (CES), η ένωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων (UNICE) και τα Κέντρα Δημόσιων Επιχειρήσεων της ΕΕ (CEEP), όχι μόνο δεν επιβάλλει την κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά επιπλέον, δε δημιουργεί καμιά υποχρέωση στα κράτη - μέλη να μετατρέψουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο για τη δημαγωγική προπαγάνδα των κομμάτων του κεφαλαίου ότι η δήθεν «κοινωνική» ΕΕ των μονοπωλίων μπορεί και θέλει να διασφαλίσει τη σταθερή και μόνιμη εργασία. Την ίδια στιγμή, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα του ΣΥΝ ότι η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, και ότι αρκεί οι συμβασιούχοι να καταφύγουν στη δικαστική οδό για να πετύχουν την απαλλαγή τους από το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το περιεχόμενο της απάντησης επιβεβαιώνει τα όσα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της οδηγίας, καλώντας τους συμβασιούχους να μην εγκλωβιστούν στον αποπροσανατολιστικό σκυλοκαυγά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να εκμεταλλευτεί την αγωνία τους για το μεροκάματο. Αλλά αναδεικνύει και το ρόλο του ΣΥΝ σαν αποκούμπι του συστήματος που καταργεί κάθε έννοια σταθερής και μόνιμης δουλιάς, αυξάνοντας την εκμετάλλευση με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Οι συμβασιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ΕΕ και τα κόμματα που προωθούν την πολιτική του κεφαλαίου ή πίνουν νερό στο όνομα του «ευρωμονόδρομου». Και από τη χτεσινή εξέλιξη προκύπτει η ανάγκη οι συμβασιούχοι να συντονίσουν άμεσα τα βήματά τους με το σύνολο της εργατικής τάξης και εντείνοντας τους ταξικούς αγώνες από κοινού να παλέψουν ανάμεσα στα άλλα για:

  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστική απάντηση

Αποφασιστική, ταξική απάντηση στα αντιδραστικά μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης δίνουν, στις 16 του Ιούνη, οι εργαζόμενοι της Αθήνας, με τη συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομίας. Η Γραμματεία Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της πόλης να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της πάλης, ενάντια στην κυβερνητική επίθεση, να μη δείξουν καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα, καμιά αναμονή στην πολιτική της ΝΔ, που υλοποιεί τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΣΚ-ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μπροστά στην κατάσταση που έχουν διαμορφώσει η κυβέρνηση, η διοίκηση του Οργανισμού και οι εργατοπατέρες της ΟΜΕ-ΟΤΕ «ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της αντίστασης και δράσης από τα κάτω, από τους χώρους δουλιάς, από τους εργαζόμενους. Να εκφραστεί με κάθε τρόπο η καταδίκη της ΣΣΕ, η αγωνιστική απαίτηση για άμεση ακύρωσή της», σημειώνει η ΕΣΚ-ΟΤΕ.

Με την κατάπτυστη σύμβαση, τονίζει η παράταξη, «διαλύθηκε το απατηλό πέπλο της "σεμνότητας και ταπεινότητας" και αποκαλύφθηκε το βάρβαρο, αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ. Επεσε η μάσκα της δημαγωγίας που επιδείκνυε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε καθαρά η χυδαία αντιλαϊκή πολιτική σκέψη και πραχτική της. Ξεγυμνώθηκαν τα αποπροσανατολιστικά τεχνάσματα των "συνδικαλιστικών" ηγεσιών των παρατάξεων αυτών των κομμάτων, που με τον πιο άθλιο τρόπο προσπάθησαν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, ρίχνοντάς τες σε αποδιοπομπαίους τράγους. Κι από κοντά η ηγεσία της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" να προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για τη στήριξη, πολιτική και ιδεολογική, που πρόσφερε στις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σ' όλη την πορεία και διαδικασία του διαλόγου».

Ολοι στους δρόμους

Σε θέση μάχης έχουν μπει και οι δυνάμεις των οικοδόμων σε όλη τη χώρα, μπροστά στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ταξική Ομοσπονδία τους για τις 29 του Ιούνη. Την Κυριακή πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (10 π.μ., ΕΚΘ) σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των σωματείων της Μακεδονίας για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο τόπος και ο χρόνος των απεργιακών συγκεντρώσεων και στις άλλες πόλεις, ενώ καταρτίζεται και το πρόγραμμα των εξορμήσεων και συσκέψεων στους χώρους δουλιάς για την προπαγάνδιση της απεργίας.

Στο δρόμο κατεβαίνουν στις 7 του Ιούλη και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τους συναδέλφους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, καθώς το Συντονιστικό της Αθήνας καλεί τα σωματεία όλης της χώρας να μετατρέψουν τη μέρα σε πανελλαδική πανκινητοποίηση.

Εξόρμηση στην ΕΑΒ

Μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στα Οινόφοιτα Βοιωτίας πραγματοποίησαν χτες μέλη και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Στερεάς και Εύβοιας, με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα του ΟΤΕ, του εργάσιμου χρόνου και της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα μέλη του ΚΚΕ άνοιξαν πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα της ενιαίας πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και της ενίσχυσης του ΚΚΕ σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την άνοδο του λαϊκού κινήματος, στην κατεύθυνση να ανοίξει ο δρόμος για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ