ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Συντονισμένη, συλλογική απάντηση, στην αντεργατική επίθεση

Πιο ισχυρά θεμέλια στην κοινή δυναμική πάλη, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, που προωθούν την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, μπαίνουν στο κοινό μέτωπο των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών. Το κοινό πρόγραμμα δράσης αποφασίστηκε χτες το βράδυ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του.

Πρώτη κοινή μαζική εξόρμηση οργανώνεται, αύριο, Σάββατο, σε μεγάλα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες συνοικίες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης αμέσως μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο για την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου στη Βουλή. Κοινές περιοδείες σε γειτονιές, σε μικρομάγαζα. Στόχος κάθε γειτονιά και κοινή Επιτροπή Αγώνα, π.χ., κοινή Επιτροπή Αγώνα αυτοαπασχολουμένων, εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων στην Πετρούπολη, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα μικρομάγαζα και συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις «Κωνσταντακάτος» και «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», το Σωματείο Αργυροχρυσοχόων, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, εκπρόσωποι των εμπόρων της Δυτικής Αττικής, η Ομοσπονδία Καθαριστηρίων, μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας από την παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία».

Οπως υπογραμμίστηκε, το ωράριο είναι ένας κρίκος στη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Μια επίθεση που επιδιώκει να μην αφήσει τίποτα όρθιο και επικεντρώνεται στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην προσαρμογή της Υγείας και της Παιδείας στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, κλπ. Εκφράστηκε η στήριξη και υποστήριξη όλων των κλάδων που είναι σε απεργιακές κινητοποιήσεις και παλεύουν για τη δημιουργία κοινού μετώπου εργαζομένων λαϊκών στρωμάτων και όσων υποφέρουν από την αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση.

Το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες περιλαμβάνει: Ενιαίο και συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη, σταθερή δουλιά, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, κατάργηση ωρομίσθιου και μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Δωρεάν στους εργαζόμενους και επαγγελματίες χωρίς καμιά επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Οσο κι αν κοπιάσουν δε θα μας διασπάσουν»

Μαχητική διαδήλωση έξω από τη ΓΣΕΕ, η Διοίκηση της οποίας καταγγέλλεται ότι επιχείρησε να στήσει διασπαστικά σωματεία και ομοσπονδία συνταξιούχων στο χώρο του ΙΚΑ

Αντιμέτωπος με εκατοντάδες οργισμένους συνταξιούχους, αποφασισμένους να μην επιτρέψουν στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να διασπάσει το ταξικό τους κίνημα, βρέθηκε χτες το πρωί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Οι συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών τους (ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΕΛΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ) πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στην πλατεία Κάνιγγος και δυναμική πορεία καταδίκης της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που επιχειρεί να στήσει σωματεία και ομοσπονδία συνταξιούχων στο χώρο του ΙΚΑ, η οποία κατέληξε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε, όταν, φτάνοντας η πορεία στην είσοδο των γραφείων της ΓΣΕΕ, οι συνταξιούχοι ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρία της Αστυνομίας, που ήταν εκεί για να προστατεύσει, άραγε, ποιον, από ποιους; «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», «Οσο και αν κοπιάσουν, δε θα μας διασπάσουν», φώναζαν αγανακτισμένοι οι συνταξιούχοι. Απαίτησαν να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικοί, όπως και έγινε κάτω από την κατακραυγή.

Οι αποδοκιμασίες, προς τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, που αναγκάστηκε να εμφανιστεί στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, ήταν ιδιαίτερα έντονες. Οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αποτελεί το «δεκανίκι» για το πέρασμα της άγριας αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να βάλει στην «στρούγκα» της συναίνεσης και του διαλόγου τους συνταξιούχους.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος αναγκάστηκε να δεσμευτεί, ενώπιον των εκατοντάδων συγκεντρωμένων, ότι δεν πρόκειται η ΓΣΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία σωματείων και άλλης Ομοσπονδίας στο χώρο του ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι ανταπάντησαν ότι θα βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε παραπέρα εξέλιξη.

«ΓΣΕΕ εργατών και όχι των διασπαστών», «Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε», φώναζαν οι συνταξιούχοι καθόλη τη διάρκεια της πορείας τους.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Χρήστος Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Οι δυο ομιλητές κατήγγειλαν τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στα δικαιώματά τους και στο σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Δήλωσαν ότι η μόνη απάντηση σε όλους αυτούς που υπονομεύουν τη ζωή τους είναι: «Αγώνας, αγώνας, αγώνας». Γι' αυτό και ανανέωσαν το ραντεβού τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στις 16 Ιούνη, στις 6 το απόγευμα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ταυτόχρονα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι αναβάλλεται η συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει για τη Δευτέρα, 13 του μήνα, στην έδρα του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς αναβλήθηκε η συζήτηση για τα θέματα των οικογενειακών επιδομάτων και των μειωμένων συντάξεων. Η συγκέντρωση θα οριστεί για τη μέρα που θα γίνει η συζήτηση στο ΣτΕ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Απεργούν σήμερα

Στις 11 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση, ακολουθεί πορεία στο ΣΕΒ

Στο αγωνιστικό στόχαστρο των λογιστών και των λογιστριών της χώρας, που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΛ) τους, θα βρεθεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Κόντρα και ενάντια στην προκλητική αδιαλλαξία των εργοδοτών, οι λογιστές παλεύουν και διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ.

Η ΠΟΛ καλεί σε μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στη σημερινή απεργία. Δηλώνει πως οι λογιστές θα συμβάλουν με όλες τους δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο δρόμος της συντονισμένης πανεργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης, ενάντια στη λογική της υποταγής, των ψευτοδιαλόγων που καλλιεργούν και συντηρούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ειδικότερα οι λογιστές με τον αγώνα τους διεκδικούν: κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ για το βοηθό λογιστή, 1.300 ευρώ για το λογιστή. 5ήμερο, 35ωρο, 7ωρο. Επίδομα ισολογισμού ένας μισθός. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μέτρα στήριξης της δημόσιας ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Μέτρα για την ανεργία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή της μερικής απασχόλησης.

Για τα ειδικότερα ζητήματα του κλάδου διεκδικούν ακόμα: κατάργηση του αντιλογιστικού νόμου 2515/97 και του Προεδρικού Διατάγματος 340/98, που ρυθμίζουν θέματα άσκησης του λογιστικού επαγγέλματος. Αξιώνουν ρυθμίσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του συνόλου των ασκούντων το λογιστικό επάγγελμα και δε θα δημιουργούν ενδοεπαγγελματικές αντιθέσεις. Αρνούνται τη συνυπευθυνότητα. Απαιτούν την κατάργηση των εξετάσεων για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Λένε όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Ακόμα, παλεύουν για ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της συμμετοχής του καθένα στα δημόσια οικονομικά με βάση τη φοροδοτική του δυνατότητα. Σύλληψη της πραγματικής φορολογητέας ύλης. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Μείωση των έμμεσων φόρων. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σχολικά είδη και φάρμακα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέλευση την Κυριακή

Σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 - πλατεία Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ