ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύγκρουση με όσα προωθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε χτες το βράδυ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια, με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Σήμερα, πιο έντονα, μπαίνει το δίλημμα στους εργάτες, σε όλους τους εργαζόμενους, που ακολουθούν τα κόμματα του δικομματισμού.

  • Τι μπορεί να περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Τα κόμματα αυτά, όχι μόνο εφαρμόζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν αυτές τις αποφάσεις.
  • Τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που ακολουθούν τον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΕΕ;

Νομίζουμε, είναι καιρός, εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι να κάνουν ένα βήμα. Είναι ώρα να απεγκλωβιστούν από την επιρροή των κομμάτων του δικομματισμού, να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι ώρα να δουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι η πολιτική του ΚΚΕ, η στάση αντίθεσης σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, συνολικά με την ΕΕ, εάν πριν από μερικά χρόνια ακουγόταν απόμακρα, σήμερα και μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία είναι περισσότερο ρεαλιστικά και πραγματικά».

Τα παραπάνω τόνισε - μεταξύ άλλων - ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Νίκαια, με θέμα: «Εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Ο κόσμος που είχε γεμίσει την πλατεία έδειχνε να ανταποκρίνεται σ' αυτήν την προοπτική, σ' αυτό το κάλεσμα, αφού δεν πάει άλλο. Κι αυτό, γιατί ζουν στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική. Βιώνουν την πραγματικότητα μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που, ως σπλάχνο του αστικού κράτους, επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

«Με βάση τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, όλοι πρέπει να δουν την ανάγκη πιο συνειδητής και οργανωμένης πάλης. Να ενισχύσουν την αγωνιστική αντίληψη του ΠΑΜΕ, τους συνδυασμούς που θα στηρίξει το ΚΚΕ και οι σύμμαχοί του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ώστε να υπάρξει συντονισμός, ενίσχυση και πιο οργανωμένη αντίσταση, πιο ισχυρή αντεπίθεση στις δυνάμεις του κεφαλαίου».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε, δεν είναι απλά το μακρύ χέρι του κράτους. Αλλά ένας μηχανισμός του κράτους. Η ιστορία και η εξέλιξή της είναι συνυφασμένη με το σύστημα. Ως ΚΚΕ έχουμε μια ριζικά διαφορετική αντίληψη και πολιτική πρακτική απ' όλες τις άλλες δυνάμεις σ' όλα τα ζητήματα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις για το ρόλο, το σκοπό και τη λειτουργία της είναι, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, καθαρές».

«Στην καθημερινή πολιτική πρακτική και στη δράση μας - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - συγκρουόμαστε με όλα όσα προωθούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.

  • Προωθούν μέσα από αυτήν τη φορολογική εξουσία.
  • Δε διεκδικούν τα παρακρατημένα που δε λείπουν από τα ταμεία, αλλά από υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης.
  • Συμφώνησαν στη μετεξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού.
  • Σήμερα ξεπουλούν τα πάντα, μέσω εργολαβιών, μέσω επιχειρήσεων, μέσω δραστηριοτήτων, που δίνουν όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου για τη λειτουργία του, ιδιωτικοποιούν τις κοινωνικές δράσεις, την καθαριότητα κλπ.

Είμαστε σταθερά σε αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζουν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ. Κι αυτό γιατί και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης γενικά και στα όργανά της και τα τρία αυτά πολιτικά κόμματα συμφωνούν απόλυτα στα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν».

Αναφερόμενος στο θέμα των συμμαχιών, τόνισε: «Το κυρίαρχο για τις δυνάμεις μας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η πάλη για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που σχετίζονται με τους δήμους και τις νομαρχίες. Φυσικά, πρόσθεσε, η προβολή της άποψής μας για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Και υποστηρίζουμε ότι οι συσπειρώσεις θα επιτευχθούν στη βάση της πάλης για φιλολαϊκές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, κόντρα στην πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες μας γίνονται με κοινωνικά ταξικά κριτήρια. Αλλωστε, η πολιτική συμμαχιών του κόμματος εδράζεται στις κοινωνικές δυνάμεις και κινήματα και στη βάση αυτή αναπτύσσεται και η πολιτική συνεργασία. Εχει μεγάλη σημασία στα ψηφοδέλτια να περιλαμβάνουν εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νέους, που δεν ανήκουν στο κόμμα, αλλά μας δένουν δεσμοί συνεργασίας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, η πρώην δήμαρχος Βέρα Νικολαΐδου, ο γραμματέας της Κομ. Οργάνωσης Κοκκινιάς του ΚΚΕ Μιχ. Νουφαρίτσης κ.ά.

Στη «μάχη» της γειτονιάς με πολιτικά κριτήρια

«Σε τι διαφέρει ο ΝεοΔημοκράτης δήμαρχος του Πειραιά, από τον δήμαρχο του Κορυδαλλού που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον δήμαρχο του Ρέντη που στηρίζεται από το Συνασπισμό; Την ίδια πολιτική εφαρμόζουν». Αυτό ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του Ν. Σοφιανού, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συγκέντρωση

Η επιτακτική ανάγκη για ακόμη πιο έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αφορμή τη μάχη των δημοτικών εκλογών, αναδείχτηκε στη χτεσινή συγκέντρωση στον Κορυδαλλό για τις θέσεις του ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ομιλητή το Ν. Σοφιανό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αυτό που υπογραμμίστηκε ήταν η αναγκαιότητα να πολιτικοποιηθεί η «μάχη της γειτονιάς» και να μην ξεχαστεί - μέσα στη συζήτηση για τη συσσώρευση των τοπικών προβλημάτων - ποια πολιτική και ποια κόμματα ευθύνονται για το αντιδραστικό τοπίο που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Κυρίως, όμως, επισημάνθηκε ότι πρέπει να μην αφεθεί έρμαιο η συνείδηση ούτε η ψήφος των εργαζομένων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, αλλά να αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο, ώστε να αποτρέψει το ακόμα πιο ζοφερό μέλλον που έρχεται.

«Μέσα σ' αυτό το καζάνι που βράζουν οι εργαζόμενοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος αυτή είναι ψήφος τιμωρίας και ταυτόχρονα ανάδειξης ενός άλλου δρόμου. Να μη μείνουμε μόνο στα τοπικά ζητήματα - που είναι όντως υπαρκτά και οξυμένα - αλλά να εντείνουμε την πάλη μέσα στο λαό. Να αναδείξουμε την ανάγκη αγώνα για όλα τα προβλήματα! Να αλλάξει η πολιτική στάση των ψηφοφόρων».

Και συνέχισε: «Σε τι διαφέρει ο ΝεοΔημοκράτης δήμαρχος του Πειραιά, από τον δήμαρχο του Κορυδαλλού που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον δήμαρχο του Ρέντη που στηρίζεται από το Συνασπισμό; Την ίδια πολιτική εφαρμόζουν. Και σε αυτή τη λογική δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για το πόσο τίμιοι και ηθικοί άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν να εισέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το θέμα είναι τι πολιτική εφαρμόζουν και ποια κόμματα τους στηρίζουν».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμερα σε Ξάνθη και Δράμα

Σε Ξάνθη και Δράμα συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 10 Ιούνη οι εκδηλώσεις με θέμα: «Εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Συγκεκριμένα:

  • Στην Ξάνθη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, στις 7 μ.μ., με ομιλητή το Δ. Φωτιάδη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
  • Στη Δράμα (καφετερία «ΜΑΪ ΤΑΪ») στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Τ. Ζουρνατζίδη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ