Απίστευτες ιστορίες για το «βίο και την πολιτεία» της γνωστής πολυεθνικής εταιρίας στην Ινδία. Οι μολυσματικοί παράγοντες, στα δείγματα του γνωστού αναψυκτικού, βρέθηκαν κατά 45 φορές υψηλότεροι από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης...
Οπως τους διαβεβαίωσαν οι αγρότες, ο ψεκασμός των φυτών με το γνωστό αναψυκτικό, ήταν πολύ αποτελεσματικότερος. Φυσικά, δεν επρόκειτο για μια ακόμη «θαυματουργή» ιδιότητα της «κόκα - κόλα». Απλούστατα, η παραγόμενη στην Ινδία «κόκα - κόλα» περιέχει ορισμένα στοιχεία (π.χ. DDT, lindane) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα γνωστά φυτοφάρμακα!
Αυτή είναι μόνο μια πλευρά των δραστηριοτήτων της γνωστής πολυεθνικής εταιρίας στην Ινδία. Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του κινήματος κατά των εγκληματικών πρακτικών της «Coca - Cola Co.», η εταιρία ευθύνεται για υπεράντληση υπόγειων υδάτων στις περιοχές όπου έχει εγκαταστήσει τα εργοστάσιά της, για μόλυνση των νερών ποταμών, πηγαδιών και πηγών με τα τοξικά απόβλητα των εργοστασίων.
Μάλιστα, ως χειρονομία «καλής θέλησης» η «Coca - Cola» διένειμε τα στερεά απόβλητα των εργοστασίων της στους αγρότες των κοινοτήτων Plachimada και Mehdiganj για να τα χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα. Ομως, έρευνες απέδειξαν ότι τα απόβλητα περιείχαν μεγάλες ποσότητες καδμίου και μολύβδου, που τα καθιστούσαν ιδιαίτερα τοξικά και επικίνδυνα για τις καλλιέργειες, αλλά και για την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών. Μετά την αποκάλυψη αυτή, η κυβέρνηση της Ινδίας απαγόρευσε τη διάθεση των αποβλήτων της «Coca - Cola» στους αγρότες.
Το Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE) της Ινδίας, μετά την ανάλυση δειγμάτων δώδεκα μη αλκοολούχων ποτών (μεταξύ των οποίων η «κόκα - κόλα» και η «πέπσι - κόλα») διαπίστωσε ότι όλα τα δείγματα περιείχαν υπολείμματα τεσσάρων εξαιρετικά τοξικών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων (lindane, DDT, malathion και chlorpyrifos). Οι μολυσματικοί παράγοντες στα δείγματα της «πέπσι - κόλα» ήταν 37 φορές υψηλότεροι από το όριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στα δείγματα της «κόκα - κόλα» ήταν 45 φορές υψηλότεροι!
Η «Coca - Cola» απάντησε ότι δεν παραβιάζει κανένα όριο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν παραβιάζει κανένα όριο αφού η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει θεσπίσει κανένα όριο...
Παρ' όλα αυτά, μετά τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της «κόκα - κόλα», η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση του αναψυκτικού στο κυλικείο της Βουλής! Οι υπόλοιποι ας... δηλητηριαστούν.
Ετσι ο πολυεθνικός κολοσσός μπορεί ελεύθερα να δηλητηριάζει τους ανθρώπους, να «στραγγίζει» ολόκληρες περιοχές καταστρέφοντας τις γεωργικές καλλιέργειες, να μολύνει ανεξέλεγκτα τα νερά των ποταμών και των πηγαδιών, και όλα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης».
Σημείωση: Στοιχεία για το θέμα αυτό αντλήσαμε από την ιστοσελίδα http://www.indiaresource.org.
(1) «BBC News», 25 Ιούλη 2003.
«Ακόμα ένα ποτηράκι; Το πληρώνει η Κίνα». Μ' αυτό τον ευρηματικό τίτλο, η γνωστή αμερικανική εφημερίδα «New York Times» περιγράφει τη σημερινή οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, τα τεράστια ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας και το ποιος πληρώνει για την κάλυψή τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φτωχές χώρες είναι αυτές που πληρώνουν για την αμερικανική ευημερία, το καταναλωτικό όργιο μιας μερίδας των Αμερικανών, αλλά και το ράλι των τιμών στην αγορά ακινήτων.
Σημειώνεται ότι στο διάστημα 1996 - 2004, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ αυξήθηκε από 120 δισ. σε 666 δισ. δολάρια!
Αυτό σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο διάστημα οι ανάγκες των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος αυξήθηκαν κατά 546 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό καλύφθηκε με την εισροή ξένων κεφαλαίων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από χώρες που χαρακτηρίζονται αναπτυσσόμενες ή «αναδυόμενες αγορές». Τέτοιες χώρες είναι μεταξύ άλλων η Κίνα και η Ινδία. Χώρες όπου παρά τις τεράστιες ποσότητες χρήματος οι πληθυσμοί είναι πολύ φτωχοί.
Παραδείγματος χάριν, στην Κίνα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έφθασε το 2004 τα 1.300 δολάρια, δηλαδή το 1/30 του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Στην Ινδία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φθάνει τα 600 δολάρια, δηλαδή 45 φορές μικρότερο από το αμερικάνικο!
Τα κεφάλαια αυτά είχαν επενδυθεί αρχικά σε χρηματιστηριακές μετοχές. Ομως μετά τη χρηματιστηριακή κρίση μετατοπίστηκαν στην αγορά ομολόγων προκαλώντας έκρηξη τιμών στην αγορά ακινήτων και αύξηση της κατανάλωσης.
Μια άλλη πλευρά των σχέσεων στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποίησης» και της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων.
ΠΟΓΚΡΟΜ. Στην περικοπή 25.000 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει έως το 2008 η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors», όπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ρικ Βάγκονερ. Στόχος της διοίκησης είναι να εξοικονομήσει 2,5 δισ. δολάρια το χρόνο. Αμεση ήταν η ανταπόκριση των «αγορών», αφού λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του κ. Βάγκονερ, η τιμή της μετοχής της «General Motors» ανέβηκε κατά 1%. Ετσι «γιορτάζει» ο καπιταλισμός για την απόλυση είκοσι πέντε χιλιάδων ανθρώπων.
ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ. Μπορεί το «ΟΧΙ» των Γάλλων και των Ολλανδών να έχει συνταράξει την Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένη η «προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Προφανώς ο κ. Τρισέ, όπως και οι άλλοι τραπεζίτες, προτιμούν να ακούσουν τη φωνή της Ενωσης των Ευρωπαίων Εργοδοτών (UNICE), η οποία ζήτησε να μην επηρεαστούν οι ιθύνοντες της ΕΕ από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.
ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟ. Ο προεδρεύων του ΟΠΕΚ, σεΐχης του Κουβέιτ Αχμαντ Φαχντ αλ-Σαμπάχ, εκτίμησε την Πέμπτη ότι «πρέπει να μειωθούν οι τιμές του αργού από πέντε μέχρι οκτώ δολάρια το βαρέλι». Ο ίδιος βεβαίωσε την Τρίτη 7 Ιούνη ότι εφόσον συνεχίζει να είναι υψηλή η τιμή σποτ του πετρελαίου, στη σύνοδο του καρτέλ στις 15 Ιούνη θα προταθεί αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια, στα 28 εκατομμύρια βαρέλια.