ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
14ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διδασκόμαστε και συνεχίζουμε...

Απλώνονται σ' όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις. Εξι «κάμπινγκ» από την Κρήτη έως την Καστοριά

«60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Αυτό είναι το σύνθημα του 14ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που φέτος απλώνεται σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως την Καστοριά και από την Καλαμάτα έως τη Σάμο...

Σε έξι διαφορετικά σημεία της Ελλάδας (Καλαμάτα, Νεστόριο, Στόμιο, Πλακιά Ρεθύμνου, Αίγινα και Σάμο), τα Σαββατοκύριακα 2 - 3 Ιούλη και 9 - 10 Ιούλη, θα μοιραστούν φέτος τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ για να διαδηλώσουν, να «διδαχτούν» αλήθειες που τους κρύβει η άρχουσα τάξη, αλλά και να ψυχαγωγηθούν, να χαρούν τη θάλασσα, τα παιχνίδια στην παραλία, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να γευτούν για άλλη μια φορά τις μοναδικές στιγμές συντροφικότητας που προσφέρει το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Θέμα του φετινού διημέρου είναι η πάλη ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας, η τιμή στον αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας, η γνώση για τη δυνατότητα της συνέχειας, της προοπτικής, της νέας νίκης.

Κάθοδος στην Καλαμάτα

Στην περιοχή Μπούκα της Μεσσηνίας θα ανεμίζουν τις σημαίες του 14ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου οι Οργανώσεις Αθήνας, Αττικής, Σπουδάζουσας και ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, καθώς και η Οργάνωση Πελοποννήσου της ΚΝΕ, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιούλη. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την κατασκήνωση, αλλά και την αναψυχή των κατασκηνωτών. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκεί βιβλιοπωλείο, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αντιφασιστική δράση του λαού μας στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και έκθεση παράνομων χειρογράφων εφημερίδων από το βιβλίο του αγωνιστή δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου.


Το Σάββατο 2 Ιούλη, οι νέοι της ΚΝΕ θα διαδηλώσουν στην Καλαμάτα και θα περάσουν από μνημεία που είναι συνδεδεμένα με μεγάλες στιγμές του αγώνα του λαού μας, όπως το μνημείο των δολοφονημένων λιμενεργατών του '36 και τις φυλακές, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές. Με το τέλος της πορείας θα γίνει εκδήλωση με πολιτική ομιλία και τραγούδια από χορωδία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει στην κατασκήνωση εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Κυριακής Καμαρινού «Τα "πέτρινα" πανεπιστήμια», που αναφέρεται στο τεράστιο μορφωτικό έργο που επιτελούνταν από τους κομμουνιστές δασκάλους στις φυλακές και τους τόπους εξορίας. Δε θα λείψουν, φυσικά, οι συναυλίες, οι χοροί και τα τραγούδια, ενώ ολόκληρη την επόμενη μέρα οι κατασκηνωτές θα χαρούν τον ήλιο, τη θάλασσα, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ανάβαση στο Γράμμο

Οι νέοι κομμουνιστές από τις Οργανώσεις Περιοχής της Βόρειας (Μακεδονία - Θράκη) και της Βορειοδυτικής (Ηπειρος - Κέρκυρα - Λευκάδα - Αιτωλοακαρνανία) Ελλάδας της ΚΝΕ θα σταθμεύσουν στο Νεστόριο της Καστοριάς το απόγευμα της Παρασκευής, 1η Ιούλη, όπου θα κατασκηνώσουν για τη διάρκεια του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου, στις 2 και 3 Ιούλη στο χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης του Νεστόριου που βρίσκεται στις όχθες του παραπόταμου του Αλιάκμονα.


Η κατασκήνωση στο Νεστόριο θα αποτελέσει τη βάση των νέων κομμουνιστών, όπου θα πραγματοποιήσουν πληθώρα πολιτικών, πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων. Η πολύμορφη νεανική τους δράση θα απλωθεί μέχρι την περιοχή του Γράμμου, στον Πύργο της Κοτύλης, όπου το Σάββατο το πρωί θα εφορμήσουν, για την εκδήλωση - αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει στη θέση Χάρος, στο μνημείο των 4 μαχητών του ΔΣΕ, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ενώ την Κυριακή το απόγευμα θα κάνουν μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία μέσα στην πόλη της Καστοριάς.

Στο χώρο της κατασκήνωσης προγραμματίζονται να γίνουν θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, αγώνες μπάσκετ, αγώνες κολύμβησης στο ποτάμι, μουσικές συναυλίες και πρόγραμμα με χορευτικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, δε θα λείψει από το χώρο της κατασκήνωσης ο γόνιμος πολιτικός προβληματισμός. Το Σάββατο, στις 8 περίπου το απόγευμα, θα μιλήσει η Ελένη Γκόγκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, της Περιοχής που φιλοξενεί και το Διήμερο.

ΑντιΝΑΤΟικά βήματα στη Θεσσαλία

Στην παραλία του Στομίου, κάτω από τη σκιά του Κίσσαβου, θα στήσουν το δικό τους «στρατηγείο», στις 2 και 3 Ιούλη, οι νέοι της ΚΝΕ από τις Οργανώσεις της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Ο χώρος είναι γνώριμος, καθώς έχει φιλοξενήσει την κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου ξανά το 1994, το 2001 και το 2002. Οι νέοι κατασκηνωτές θα αρχίσουν να φτάνουν στο χώρο από το απόγευμα της Παρασκευής 1/7. Εκεί, θα λειτουργούν περίπτερα και εκθέσεις για την ιστορική διαδρομή της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς.


Το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιήσουν αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη της Λάρισας, με κατάληξη - στόχο το ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Το βράδυ της ίδιας μέρας, θα γίνει στο χώρο της κατασκήνωσης εκδήλωση με τίτλο: «Μέσα από τα βιβλία αποκαλύπτουμε τα ψέματα για την Αντιφασιστική Νίκη, μαθαίνουμε την αλήθεια». Στις εκδηλώσεις της κατασκήνωσης περιλαμβάνεται ακόμα μια προβολή κινηματογραφικής ταινίας, ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο κι ένα αφιέρωμα με τίτλο: «Ο αντικομμουνισμός μέσα από κινηματογραφικές ταινίες». Η Κυριακή θα είναι μέρα αναψυχής και οι κατασκηνωτές θα γεμίσουν το πρόγραμμά τους με αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

Μαθαίνοντας για τον ΕΛΑΣ στην Κρήτη

Με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στο νησί τους, θα έρθουν σε επαφή οι νέοι κομμουνιστές της Κρήτης, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής της ΚΝΕ, στις 2 και 3 Ιούλη.

Το πρωί του Σαββάτου, θα μεταβούν από όλους τους νομούς στην παραλία Σούδα, κοντά στο χωριό Πλακιάς του Ρεθύμνου, που η Οργάνωση της ΚΝΕ θα έχει διαμορφώσει ειδικά για την κατασκήνωση. Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στο χώρο εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών της ΚΝΕ και θα ακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες, προβολή ταινίας και συναυλίες.


Την Κυριακή, οι νέοι θα αναχωρήσουν από την κατασκήνωση και θα μεταβούν αρχικά στο χωριό Κοξαρέ, το «κόκκινο» χωριό που υπέστη ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1945 και υπάρχει σχετικό μνημείο. Αφού καταθέσουν στεφάνια, μετά από μια λιτή εκδήλωση, θα συνεχίζουν προς τα Ανώγεια. Θα κάνουν πορεία από το Κάτω Χωριό έως την κεντρική πλατεία των Ανωγείων, όπου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη με πολιτική ομιλία και συναυλία με τον Γιώργο Βρέτζο και άλλους Κρητικούς καλλιτέχνες.

Τα Ανώγεια είχαν καεί δυο φορές από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και ξαναχτίστηκαν, ενώ στην ευρύτερη περιοχή, στον Ψηλορείτη είχε γίνει μια ιστορική μάχη με μια ομάδα ΕΛΑΣιτών που μεγαλούργησε. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της άρχουσας τάξης να «ξαναγράψει» την Ιστορία διαγράφοντας τις ηρωικές σελίδες που έγραψε ο λαός μας, τα γεγονότα αυτά ακόμα και σήμερα διαστρεβλώνονται και ο ΕΛΑΣίτικος στρατός παρουσιάζεται ως «ληστοσυμμορία». Απέναντι σ' όλα αυτά θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα οι νέοι κομμουνιστές στο διήμερο.

Από τον Πειραιά στην Αίγινα

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιούλη, παίρνουν τη σκυτάλη του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου τα νησιά. Οι νέοι της ΚΝΕ από τον Πειραιά και τις Κυκλάδες θα ταξιδέψουν στην Αίγινα και θα κατασκηνώσουν σε μια παραλία δίπλα στην πόλη, που οι ντόπιοι τη λένε «κολόνα». Εκεί είναι ένας πευκόφυτος, δημοτικός χώρος αναψυχής, που η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ υπόσχεται να διαμορφώσει κατάλληλα για την κατασκήνωση του διημέρου.


Η αναχώρηση από τον Πειραιά είναι προγραμματισμένη να γίνει σε δυο δόσεις, ένα γκρουπ θα φύγει από τον Πειραιά το πρωί του Σαββάτου και το δεύτερο γκρουπ θα φύγει το απόγευμα της ίδιας μέρας, για να διευκολυνθούν και οι νέοι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του διημέρου.

Το βράδυ του Σαββάτου, τα παιδιά της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν προφεστιβαλική εκδήλωση στο λιμάνι της Αίγινας και η πρώτη μέρα του διημέρου θα ολοκληρωθεί με ρεμπέτικο γλέντι στο χώρο της κατασκήνωσης.

Το πρωί της Κυριακής, θα επισκεφτούν τις φυλακές της Αίγινας, έχοντας μαζί τους ως «ξεναγούς» αντιστασιακούς που είχαν «περάσει» στα πέτρινα χρόνια από αυτό το κολαστήριο. Οι φυλακές της Αίγινας λειτούργησαν για 105 χρόνια, από το 1880 έως και το 1985 και «φιλοξένησαν» εκατοντάδες αγωνιστές του λαού μας, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '60. Σήμερα, τα κτίρια συντηρούνται, προκειμένου να λειτουργήσουν ως μουσείο.

Μετά την επίσκεψη στις φυλακές, οι νέοι της ΚΝΕ θα μεταβούν στο νεκροταφείο της πόλης, στο χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού από το 1947 έως και το 1951. Εκεί, έχει στηθεί πλέον ένα μνημείο προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών, μετά από πολύχρονο αγώνα των απογόνων τους και των αντιστασιακών οργανώσεων.


Το απόγευμα της Κυριακής θα είναι «ελεύθερο» για τους κατασκηνωτές και η αναχώρηση για τον Πειραιά θα γίνει το βράδυ της ίδιας μέρας.

Νεανική «επιδρομή» στον Κέρκη

Από το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Ιούλη, τα καράβια που θα προσεγγίζουν τα λιμάνια της Σάμου θα φέρνουν μαζί τους νέους κομμουνιστές από τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καθώς αυτόν τον τόπο επέλεξαν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του Αιγαίου για το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Οι νέοι της ΚΝΕ θα κατασκηνώσουν στο κάμπινγκ της Νομαρχίας στον Αγιο Κωνσταντίνο.

Το πρωί του Σαββάτου 9 Ιούλη, θα αναπτυχθούν διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο της κατασκήνωσης και το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα μιλήσει σε εκδήλωση στο χώρο, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ούλοι εμείς εφέντη» και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Το πρωί της Κυριακής 10 Ιούλη, οι νέοι κομμουνιστές θα «ανηφορίσουν» στο όρος Κέρκης, το ένα από τα δυο βουνά όπου μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου και θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στο μνημείο που υπάρχει εκεί.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι εκδηλώσεις του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου θα «κλείσουν» με πορεία στο Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ