Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάη 2005 - αριθ. φύλλου: 9182

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Αντιφασιστική Τέχνη στη ναζιστική Γερμανία

Ο δίπτυχος πίνακας του Χορστ Στρέμπελ «Νύχτα πάνω απ' τη Γερμανία»
Ο δίπτυχος πίνακας του Χορστ Στρέμπελ «Νύχτα πάνω απ' τη Γερμανία»
Ο αμερικανο-ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός επιχειρεί να κρύψει τα πολλαπλά εγκλήματα του γερμανικού ιμπεριαλισμού και να ρίξει στη λήθη τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών. Το ίδιο βεβαίως γίνεται και με του Γερμανούς αντιφασίστες καλλιτέχνες και επιστήμονες αλλά και το έργο τους, πολλοί από τους οποίους ήταν θύματα του ναζισμού, ενώ άλλοι εξορίστηκαν ή αυτοεξορίστηκαν, συμβάλλοντας από το δικό τους μετερίζι στην αντιφασιστική νίκη των λαών. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αντιφασιστικό αγώνα τους, παρουσιάζουμε σήμερα, ενδεικτικά, ελάχιστους από τους πολυάριθμους αυτούς σπουδαίους Γερμανούς αντιφασίστες, και χαρακτηριστικά αντιφασιστικά έργα τους.


ΣΕΛ.  2  -  3


Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ενα ντοκουμέντο από την ΕΣΣΔ

Δημοσιεύουμε σήμερα ένα ιστορικό ντοκουμέντο, το λόγο του Ι.Β. Στάλιν στην επέτειο για τα 24 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που εκφωνήθηκε στη Μόσχα στις 6 Νοέμβρη 1941 που αναφέρεται στην εισβολή των χιτλερικών στην ΕΣΣΔ και μιλά για το αναπόφευκτο της ήττας τους


ΣΕΛ.  11  -  14
Η θεωρία της σχετικότητας

Η ειδική θεωρία της σχετικότητας αντικατέστησε τις απόλυτες και στατικές νευτώνειες έννοιες του χώρου και του χρόνου με το δυναμικό και άμεσα σχετιζόμενο με την κίνηση χωρόχρονο. Αν και ανορθόδοξη, με τα τότε δεδομένα της Φυσικής, η προσέγγιση του Αϊνστάιν αποδείχτηκε μεγαλοφυής


ΣΕΛ.  7
Τα αναστενάρια

Τα αναστενάρια είναι ένα σημαντικό λαϊκό δρώμενο, ένα πολύτιμο θρακικό έθιμο, ένα αληθινό λαϊκό πανηγύρι με προεόρτια και μεθεόρτια. Το έφεραν οι Βορειοθρακιώτες πρόσφυγες μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από την περιοχή της Αγαθούπολης της Ανατολικής Ρωμυλίας.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΔΙΗΓΗΜΑ
Ο επιλοχίας

Μεγάλη μας τιμή που ήρθε ο αρχιστράτηγος στην κατασκήνωση όπου είχε στρατοπεδεύσει το τάγμα ανά δύο οπλίτες σε κάθε σκηνή και με τον «πύρινο» λόγο του να προσπαθεί να πείσει τους στρατιώτες να πάνε εθελοντές στην Κορέα. Από το διήγημα του Βαγγέλη Μηνιώτη.


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ