Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ξετυλίγοντας τη δική τους στρατηγική με τη δική τους ταξική πάλη, μπορούν να βάζουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, να φρενάρουν την εφαρμογή των επιδιωκόμενων ανατροπών
Ομως, θέλει δε θέλει, η κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να υπολογίσει το λαϊκό παράγοντα. Γι' αυτό, χωρίς να εγκαταλείπει ούτε στιγμή τους στρατηγικούς της στόχους, ελίσσεται, κάνει κινήσεις κατευνασμού και ισχυρίζεται ότι δήθεν «δεν επείγεται να νομοθετήσει»..! Η εμπειρία - έστω από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - από την απόπειρα του ΠΑΣΟΚ το 2001 με υπουργό Εργασίας τον Τ. Γιαννίτση, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα. Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα από εκείνα τα γεγονότα. Προσάρμοσαν και προσαρμόζουν την τακτική τους, για το πώς θα ξεπερνούν και θα εξουδετερώνουν τις εργατικές αντιδράσεις και ιδιαίτερα την αντίσταση των ταξικών δυνάμεων, που τους έχει γίνει βραχνάς.
Αν η παραπάνω εκτίμηση είναι μια φορά αληθινή, άλλο τόσο είναι αληθινό ότι σήμερα, ένας τέτοιος αγώνας δεν αρκεί. Σήμερα απαιτείται ένταση της ταξικής πάλης. Χρειάζεται ένα νέο επίπεδο ταξικού αγώνα, μέσα από τον οποίο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα ξετυλίξουν τη δική τους στρατηγική. Θα προβάλουν τις δικές τους διεκδικήσεις, θα προβάλουν και θα απαιτήσουν αιτήματα, στο ύψος των σημερινών, πραγματικών αναγκών τους. Και αυτή η ανάγκη, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η αντεργατική επέλαση, στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, θα πάρει ακόμα πιο οξυμένο χαρακτήρα, θα βαθύνει ακόμα περισσότερο, θα έχει πιο οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων.
Μόνο έτσι θα πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή συσπείρωση και η λαϊκή συμμαχία με αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική στρατηγική, η ενίσχυση της πολιτικής του ΚΚΕ, μόνο υπ' αυτές τις προϋποθέσεις θα κτιστεί το Λαϊκό Μέτωπο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βγει στο προσκήνιο η εργατική τάξη, που με τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα βάλουν στην ημερήσια διάταξη, την ανάπτυξη και οργάνωση μιας άλλης οικονομίας που θα λειτουργεί με κριτήριο την ευημερία του λαού. Θα απαντά και θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Διαφορετικά την «ημερήσια διάταξη» θα την καθορίζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, και πάντα το ζήτημα που θα μπαίνει για «διάλογο», δε θα είναι τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πώς θα βελτιώσουν τη θέση τους, αλλά τι θα χάσουν, τι θα περικόψουν. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη, ο λαός μας θα συνεχίσει να είναι καταδικασμένος σε αυτό το διαρκές μαρτύριο του Σισύφου.
Δε θα περάσουν. Μπορούμε να τους σταματήσουμε! |
Ηδη η κυβέρνηση και η παρέα της ΟΚΕ πήραν το μήνυμα από την πρώτη στιγμή και άρχισαν να αναπροσαρμόζουν την τακτική τους. Ετσι, μπροστά στην αποτυχία να ξεκινήσουν το διάλογο-απάτη την περασμένη Τρίτη, όρισαν μια νέα συνάντηση για μετά το Πάσχα, όπου, όπως λένε, θα καθορίσουν την ατζέντα και το πλαίσιο του «διαλόγου».
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια προπαγανδιστική επιχείρηση αντιπερισπασμού, με τους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Π. Παναγιωτόπουλο να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δε θα νομοθετήσει μέσα στην τετραετία. Οτι ο «διάλογος» θα είναι μακράς πνοής και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εγγυάται πως δε θα αιφνιδιάσει κανέναν, πως δε θα αλλάξουν οι βασικές σταθερές του συστήματος. Προσεκτικός εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Ν. Αναλυτής, ο οποίος δηλώνει ότι ο διάλογος και η σχετική μελέτη που ανέλαβε να κάνει για το Ασφαλιστικό η ΟΚΕ θα διαρκέσουν 12 μήνες.
Ολα τούτα, βέβαια, δεν έχουν καμιά πρακτική αξία. Είναι σκέτο μελάνι, για να θολώσουν τα νερά, ν' αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Γιατί απλά δεν εξηγείται, γιατί τόση πρεμούρα να ανοίξει ο «διάλογος» τώρα, όταν, όπως ισχυρίζονται, θα νομοθετήσει επί των αποτελεσμάτων του η επόμενη κυβέρνηση, και μάλιστα για προβλήματα που θα προκύψουν μετά από 20 χρόνια..!
Με δεδομένη και τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά εδώ και τώρα την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 που ψήφισε το 2002, αλλά και τη θέση της ΓΣΕΕ, για διάλογο «όπου και όταν πρέπει», είναι σίγουρο ότι η μάχη του Ασφαλιστικού είναι μπροστά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ετοιμάζονται για σκληρές αναμετρήσεις και σ' αυτό τον αγώνα το ΠΑΜΕ καλεί σε λαϊκό προσκλητήριο.