Με στόχο την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση «απελευθερώνει» τις αγορές ενέργειας και ανάγει τους ιδιώτες σε εγγυητές της επάρκειας
Motion Team |
Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την άτυπη Συνάντηση Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ |
Με τα νομοθετικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, δημιουργούνται νέες αγορές και καλούνται - παρακαλούνται για την ακρίβεια - οι επίδοξοι «επενδυτές» να κάνουν «μπίζνες» με τις πλάτες του Δημοσίου, με εξασφαλισμένη την κερδοφορία τους, αλλά και τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσής τους. Και για να γίνει αυτό, ολόκληρος ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, στο βαθμό που κι αυτός υπάρχει, υποτάσσεται στο ιδιωτικό συμφέρον. Το επιβεβαίωσε και ο Δ. Σιούφας, λέγοντας ότι με τη δημιουργία της - απελευθερωμένης - ενιαίας αγοράς ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, «ο ασφαλής και επαρκής ενεργειακός εφοδιασμός των χωρών»! Με απλά λόγια, οι ιδιώτες ανάγονται σε εγγυητές της ενεργειακής τροφοδοσίας και επάρκειας!!! Αυτό θα γίνει φυσικά και στην Ελλάδα, καθώς, παράλληλα με την εξαγωγή «τεχνογνωσίας» για την απελευθέρωση των αγορών στα μη κράτη - μέλη της ΕΕ στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις αντίστοιχες απελευθερώσεις στο εσωτερικό.
Η κυβέρνηση, όπως είπε πρόσφατα σε ξένους δημοσιογράφους και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, έχει 7 στόχους:
Από μέρα σε μέρα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή των νέων κωδίκων για την ηλεκτρική ενέργεια, που είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν έτοιμοι ήδη από τις αρχές του Απρίλη. Οι ισχύοντες κώδικες προσπάθησαν να διαχειριστούν μια πραγματικότητα «θεωρητικής» απελευθέρωσης, με τους ιδιώτες παραγωγούς και εμπόρους να έχουν ελάχιστη δραστηριότητα, απαιτώντας μεγαλύτερες διευκολύνσεις. Αυτή τη φορά, στόχος είναι να οριστούν κανόνες λειτουργίας μιας ολοκληρωμένης αγοράς, αλλά και να δημιουργηθεί αυτή η αγορά και οι επιμέρους εκφράσεις της.
Στο πλαίσιο αυτό, θα νομοθετηθεί και ο νομικός διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Επίσης, μέσα από τους νέους κώδικες, θα διασφαλιστεί για τους ιδιώτες η αγορά μιας ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, η δυνατότητα να πουλάνε με αυξημένο συντελεστή κέρδους, χρηματοδοτήσεις. Επίσης, θα δημιουργηθεί χονδρεμπορική αγορά και θα ρυθμιστούν ζητήματα εισαγωγών, αλλά και εξαγωγών, καθώς το ζητούμενο δεν είναι μόνο να καλύπτονται οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας, αλλά και να γίνεται διακρατικό εμπόριο.
Το νομοσχέδιο με το οποίο η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την Οδηγία 55/2003 της ΕΕ για το φυσικό αέριο βρίσκεται ήδη σε «δημόσια διαβούλευση» και μια από τις πιο βασικές διατάξεις του ορίζει την απόσπαση από τη ΔΕΠΑ του συστήματος μεταφοράς με τη διχοτόμησή της και τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας. Επιδίωξή του είναι η «ισότιμη» πρόσβαση στο δίκτυο κάθε ιδιώτη, προκειμένου αυτός να είναι ελεύθερος να προμηθεύει τους πελάτες του και αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να επιλέγουν προμηθευτή, μία συνθήκη που υποτίθεται ότι θα αποτρέψει κερδοσκοπικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν πλήρως σε ισχύ, όταν η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα φτάσει τα 2,7 δισ. κυβικά μέτρα και με ανώτατο χρονικό όριο το 2006. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Το αργότερο έως την 15η Νοέμβρη 2006 ιδρύεται ανώνυμη εταιρία, θυγατρική της ΔΕΠΑ ΑΕ, με την επωνυμία Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, στην οποία μεταβιβάζεται λόγω εισφοράς από τη ΔΕΠΑ ΑΕ ο κλάδος του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, περιλαμβανομένης και της κυριότητας αυτού χωρίς δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασης ή εκχώρησης και παραχωρούνται τα αποκλειστικά δικαιώματα της λειτουργίας, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και ανάπτυξής του».
Στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στον οποίο «αλωνίζουν» οι ιδιώτες επιχειρηματίες με επίσης προνομιακούς όρους, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει κάποια βήματα περαιτέρω ενίσχυσης της ...επιχειρηματικής δράσης. Αύξησε τις χρηματοδοτήσεις, προώθησε εκκρεμότητες, έκανε και τις πρώτες χωροταξικές παρεμβάσεις, έκανε δεκτές επιχειρηματικές προτάσεις που θα εκφραστούν μέσα από τις νέες διατάξεις που προωθεί. Επίσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκδόθηκε κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση μονάδων στον αστικό ιστό.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο προσανατολίζεται στη μείωση των εγκρίσεων που απαιτούνται για την αδειοδότηση μιας εγκατάστασης ΑΠΕ, στην παραχώρηση ακόμη και εκτάσεων του Δημοσίου για τις εγκαταστάσεις, στη δυνατότητα εγκατάστασης των σχετικών υποδομών, κύριων και βοηθητικών, σε δασικές εκτάσεις, γενικότερα στην ενίσχυση της ...επιχειρηματικότητας.
Στις τελευταίες εξελίξεις εντάσσεται και η υπογραφή, λίγες μέρες νωρίτερα, του πολιτικού μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Η υπογραφή του έγινε στη Σόφια και προβλήθηκε δεόντως, αφού η σχετική συζήτηση ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια.
Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, επανέλαβε σε όλους τους «τόνους» πόσο θα εξυπηρετηθούν από το έργο οι λαοί της περιοχής. Βεβαίως, καμία κυβέρνηση από τις τρεις χώρες δεν επιχείρησε να προχωρήσει το έργο νωρίτερα, για το καλό των ...λαών τους. Αντίθετα, η όλη υπόθεση ξεμπλόκαρε μόλις έκριναν οι μεγάλες εταιρίες ενέργειας ότι ο αγωγός εξυπηρετεί τις δουλιές τους, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά η ενεργειακή ζήτηση και δε φτάνει ο Βόσπορος για τη μεταφορά του εμπορεύματος.