ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Αξιοπρεπείς» απελάσεις «κακόπιστων» φτωχοδιάβολων

«Μέριμνα» για να επιστρέφουν ...αξιοπρεπώς στις χώρες τους, θα λαμβάνεται για τους παρανόμως εισερχόμενους στα κράτη - μέλη της ΕΕ μετανάστες, οι οποίοι - σχεδόν πάντα - είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας ή διωκόμενοι για τα πολιτικά τους φρονήματα

Eurokinissi

«Μέριμνα» για να επιστρέφουν ...αξιοπρεπώς στις χώρες τους, θα λαμβάνεται για τους παρανόμως εισερχόμενους στα κράτη - μέλη της ΕΕ μετανάστες, οι οποίοι - σχεδόν πάντα - είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας ή διωκόμενοι για τα πολιτικά τους φρονήματα
Διασύνδεση των ποινικών μητρώων των υπηκόων της ΕΕ από το τέλος του 2005. Ανταλλαγή πληροφοριών για τις ποινικές καταδικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται εντός ΕΕ. Παραπέρα ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι μηχανισμοί της αντίδρασης, ανά πάσα στιγμή και παντού, το «ποιόν» όποιου «τολμά» να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο. Διαχωρισμός των προσφύγων σε «καλόπιστους» και «κακούς», με μια «αξιοπρεπή» απέλαση να αναμένει τους τελευταίους. Τα προαναφερόμενα είναι μερικά μόνο, από τα τελευταία μέτρα που πυρετωδώς ετοιμάζουν στα λεγόμενα κέντρα αποφάσεων του ευρωμορφώματος.

Συγκεκριμένα, στα μέσα του Απρίλη συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Λ. Ευαγγελίδης). Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται κάθε δυο μήνες και φαίνεται ότι μαζί με την Κομισιόν αποτελούν τις δυο βασικότερες ευρωενωσιακές μήτρες αντιδραστικών, κατασταλτικών μέτρων.

Με το πέρας της συνόδου, στις 14 Απρίλη 2005, το Συμβούλιο εξέδωσε ένα «ανακοινωθέν Τύπου», σύμφωνα με το οποίο «πραγματοποίησε συζήτηση προσανατολισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το ποινικό μητρώο. Για τους υπηκόους της Κοινότητας υπήρξε ευρεία συμφωνία, προκειμένου η πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις καταδίκες να γίνεται μέσω του κράτους - μέλους της ιθαγένειας του καταδικασθέντος. Για τους υπηκόους των τρίτων χωρών θα συσταθεί ευρωπαϊκός κατάλογος». Αυτά στον πρόλογο, παρακάτω το κείμενο τα αναλύει και τα διευκρινίζει:

«Το Συμβούλιο διεξήγαγε συζήτηση προσανατολισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το ποινικό μητρώο, για να διαμορφώσει γενικούς προσανατολισμούς που θα πρέπει να διέπουν τις προσεχείς εργασίες και ιδιαίτερα τις μελλοντικές προτάσεις της Επιτροπής (σ.σ.: εννοεί την Κομισιόν) για τη διασύνδεση των εθνικών ποινικών μητρώων.

Εξάλλου, υποβλήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία από τη Γαλλία και τη Γερμανία οι οποίες έχουν αναλάβει, από κοινού με το Βέλγιο και την Ισπανία, πιλοτική δράση διασύνδεσης των ποινικών μητρώων, που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του 2005».

Από τις συζητήσεις διαπιστώθηκε ότι υφίσταται «ευρεία συμφωνία στο Συμβούλιο» στα ακόλουθα σημεία:

«-- οι ανταλλαγές πληροφοριών πρέπει να βασίζονται σε διμερείς επικοινωνίες μεταξύ ποινικών μητρώων,

-- για τους Κοινοτικούς υπηκόους, η πρόσβαση στις πληροφορίες για τις καταδίκες πρέπει να γίνεται μέσω του κράτους - μέλους της ιθαγένειας του καταδικασθέντος· το κράτος της ιθαγένειας πρέπει επίσης να συγκεντρώνει τις πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ποινικού μητρώου των κοινοτικών υπηκόων και θα υποχρεούται να καταχωρεί πλήρως τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ κατά των υπηκόων του. Οι πρακτικές ρυθμίσεις μιας τέτοιας υποχρέωσης (πεδίο εφαρμογής, φιλτράρισμα, διάρκεια της διατήρησης των στοιχείων, διαγραφή κλπ.) θα αποτελέσουν το αντικείμενο διεξοδικής εξέτασης αργότερα, βάσει προτάσεως που θα υποβάλει η Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι του 2005,

-- για τους υπηκόους τρίτων χωρών ή, όταν η ιθαγένεια του καταδικασθέντος δεν είναι γνωστή στο κράτος - μέλος της καταδίκης, θα συνταχθεί ευρωπαϊκός κατάλογος που θα επιτρέπει τον εντοπισμό του κράτους - μέλους της καταδίκης».

Το ίδιο το Συμβούλιο των υπουργών υπενθυμίζει στο «ανακοινωθέν Τύπου» ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης - 5ης Νοέμβρη 2004, υιοθετώντας το λεγόμενο Πρόγραμμα της Χάγης (σ.σ.: ο μπούσουλας της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά στη λήψη παραπέρα μέτρων καταστολής), «χαρακτήρισε ως προτεραιότητα το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών για τις ποινικές καταδικαστικές αποφάσεις μεταξύ των κρατών - μελών και ζήτησε από την Επιτροπή να εκπονήσει νέες προτάσεις». Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν, στις 25 Γενάρη 2005, παρουσίασε το «Λευκό Βιβλίο σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις ποινικές καταδικαστικές αποφάσεις και τα αποτελέσματα που παράγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δηλαδή όλοι μαζί, αρχηγοί των κρατών - μελών, Κομισιόν και οι αρμόδιοι υπουργοί, τη μεθοδεύουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διασταύρωση στοιχείων των υπηκόων της ΕΕ.

Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που στρέφεται ευθέως κατά των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Η εφαρμογή του σημαίνει π.χ. για μαθητές που αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, ίσως καταδικάστηκαν στα γνωστά μαθητοδικεία, έστω και για κάποιες αμελητέες υλικές φθορές, ότι αυτή η καταδίκη, αυτή η «κηλίδα» στο ποινικό τους μητρώο, θα τους ακολουθεί σε όλη την ΕΕ, ως στοιχείο διαθέσιμο σε όλες τις κοινοτικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου να είναι «ενήμερες» για τη «δράση» του όποια στιγμή τον συναντήσουν μπροστά τους.

Ξοδεύουν χρήμα για τους «καλόπιστους» και τους «αξιοπρεπείς»

Η Κομισιόν έθεσε στο Συμβούλιο τις νέες προτάσεις της για τον τομέα της «ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης» δυνάμει του επόμενου χρηματοδοτικού πλαισίου 2007-2013. Το Συμβούλιο θα επανεξετάσει το θέμα αυτό σε προσεχή του σύνοδο.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει με 9,5 δισ. ευρώ, τρία σχετικά «προγράμματα - πλαίσια». Το πρώτο με την ονομασία «Θεμελιώδη δικαιώματα και δικαιοσύνη» αφορά (απ' ό,τι λένε) τη «δικαστική συνεργασία τόσο σε αστικές όσο και σε ποινικές υποθέσεις, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις να υπερασπίζονται τα αστικά και εμπορικά συμφέροντά τους σε άλλα κράτη - μέλη και θα εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχει πουθενά ατιμωρησία για το έγκλημα και τους εγκληματίες». Η προστασία του μεγάλου κεφαλαίου ανέκαθεν υπήρξε προτεραιότητα της ΕΕ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο «πρόγραμμα - πλαίσιό» τους, με την ονομασία «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών». Σύμφωνα με το «ανακοινωθέν» θα στηρίξει εθνικά μέτρα που αποσκοπούν:

  • «Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη διέλευση των συνόρων από καλόπιστους ταξιδιώτες». Ακου καλόπιστοι! Ποιος θα κρίνει, δηλαδή, ποιοι είναι οι κακόπιστοι, για να τους απαγορεύσει την είσοδο στην ΕΕ; Με βάση ποια στοιχεία; Ποιες υπηρεσίες θα τα παρέχουν;
  • «Στη χρηματοδότηση μαθημάτων πολιτικής αγωγής, στην καθιέρωση διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εγχειριδίων για τους νεοαφιχθέντες και τις (τοπικές) αρχές και στη διευκόλυνση της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης». Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε τι είδους πολιτική αγωγή θα κάνουν στους εισερχόμενους πρόσφυγες και τι, αλήθεια, θα περιέχει αυτό το εγχειρίδιο με το ποίο θα τους εφοδιάζουν.
  • «Στην εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής για τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία στην Ενωση, καθώς και τη δίκαιη και αποτελεσματική εξέταση της αίτησης ασύλου τους»... Αλλά αμέσως μετά διαβάζουμε:
  • «Στην παροχή συμβουλών στους αιτούντες άσυλο που δε γίνονται δεκτοί και στους παράνομους μετανάστες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους αξιοπρεπώς». Δηλαδή πώς θα επιστρέφει (στην πραγματικότητα θα τον «επιστρέφουν» οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ) «αξιοπρεπώς» ένας διωκόμενος Αριστερός ή Κούρδος ή και τα δυο, στην Τουρκία; Πώς θα επιστρέφει «αξιοπρεπώς» ένας διωκόμενος Κομμουνιστής ή ρωσόφωνος ή και τα δύο, στις χώρες της Βαλτικής, από τα καθεστώτα των οποίων πάσχισε να διαφύγει;

Υπάρχει και ένα τρίτο «πρόγραμμα - πλαίσιο» που θέλουν να χρηματοδοτήσουν, το «Ασφάλεια και προστασία των ελευθεριών», το οποίο με την επίκληση της γνωστής «καραμέλας», της «τρομοκρατίας», αποβλέπει στην επίτευξη των ακόλουθων κύριων στόχων:

-- «στην προαγωγή και ανάπτυξη της πρόληψης της εγκληματικότητας, οργανωμένης ή μη, και στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, ιδίως της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και των εγκλημάτων εις βάρος παιδιών, της λαθρεμπορίας ναρκωτικών, της λαθρεμπορίας όπλων, της διαφθοράς και της απάτης,

-- στην προστασία των πολιτών, των ελευθεριών τους και της κοινωνίας από τρομοκρατικές επιθέσεις και στην προστασία της ΕΕ με την προαγωγή και ανάπτυξη της πρόληψης, την κατάλληλη προετοιμασία και τη διαχείριση των συνεπειών τρομοκρατικών επιθέσεων».

Εμείς να θυμίσουμε εδώ ότι με βάση τον ευρωτρομονόμο 3251/9-7-2004, που «πέρασε» στη Βουλή με τις ψήφους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μια πράξη θεωρείται τρομοκρατική «όταν γίνεται με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή ένα διεθνή οργανισμό και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτήν ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού». Και μόνο μ' αυτή τη ρευστού νοήματος παράγραφο, εύκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως «τρομοκράτες» εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε μια απεργιακή κινητοποίηση σε οργανισμό κοινής ωφέλειας, σε συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών...

Θυμίζουμε ακόμα ότι στην κατηγορία της «τρομοκρατίας» υπάγεται η διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, η διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών. Οπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, χρησιμοποιούνται όροι γενικοί. Ετσι, με τέτοιες διατάξεις - λάστιχο, μπορεί να θεωρούνται τρομοκράτες ακόμα και οι απεργοί στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές», τον ΟΣΕ ή οι λιμενεργάτες. Οι οποίοι σε μια απεργία - και με τη γνωστή «μηχανή» έκδοσης δικαστικών αποφάσεων περί «παράνομων και καταχρηστικών» - οπωσδήποτε θα διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την ασφάλεια σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών.

Μ' αυτά και μ' άλλα γίνεται ξεκάθαρο ότι προγράμματα όπως το «Ασφάλεια και προστασία των ελευθεριών» και τα κονδύλιά τους, θα ξοδευτούν για τη στενότερη παρακολούθηση και την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Τώρα είναι «ικανοποιημένοι» με τον Καντάφι

Σε ό,τι αφορά την «αντιμετώπιση» των «μεταναστευτικών ροών» το Συμβούλιο των υπουργών εξέτασε και την έκθεση της Κομισιόν «σχετικά με τεχνική αποστολή στη Λιβύη όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση». Η Λιβύη παρουσιάζει για τους Κοινοτικούς μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διέρχονται από εκεί πολλοί επίδοξοι μετανάστες στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην ΕΕ, μέσω Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας. Κομισιόν και Συμβούλιο υπουργών εμφανίζονται σήμερα ικανοποιημένοι από τη συνεργασία της λιβυκής κυβέρνησης («Η Προεδρία εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία της Λιβύης» είναι η ακριβής έκφραση που περιέχεται στο κείμενο).

Οι προσπάθειές τους να βάλουν τον Μ. Καντάφι στο παιχνίδι ξεκινούν από το Νοέμβρη 2002, όταν το Συμβούλιο της ΕΕ για τις «Γενικές Υποθέσεις και Εξωτερικές Σχέσεις» χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητο να αρχίσει συνεργασία με τη Λιβύη όσον αφορά τη μετανάστευση. Στις 14 Απρίλη 2003, το Συμβούλιο συμφώνησε να μεταβούν Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες στη Λιβύη για την έναρξη συνομιλιών, όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση. Το Μάη 2003 η Κομισιόν οργάνωσε «αποστολή διερεύνησης προκειμένου να δοκιμάσει την καλή θέληση αυτής της χώρας, όσον αφορά τη συνεργασία σ' αυτόν τον τομέα». Η επόμενη αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και της Europol πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοέμβρη - 5 Δεκέμβρη 2004.

Ακόμα, σχετικά με την προφύλαξή μας από τους «κακούς» μετανάστες, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την πορεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικών Συνόρων, αυτή την υπερ-Υπηρεσία που θα διευθύνει τα αρμόδια σώματα. Καθόρισε ως έδρα της την Πολωνία, επιμένοντας παράλληλα ότι πρέπει να είναι «λειτουργική» την 1η Μάη 2005. Ηγγικεν η ώρα (μας;)...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Ελληνας εφοπλιστής έσπασε το εμπάργκο

Επιβεβαιώθηκε χτες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός έστειλε το καράβι του «Aegean Sun» στο λιμάνι της Αμμοχώστου για να ξεφορτώσει μεταχειρισμένα οχήματα από τη Βρετανία, παραβιάζοντας το εμπάργκο που ισχύει για τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου. Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χτες το απόγευμα αναφέρεται ότι: «Παρά τη ρητή απαγόρευση του ΥΕΝ, σύμφωνα με την από 12/04/1980 διαταγή αριθ. πρωτ. 050047/25/75 και την από 11/08/1983 διαταγή αριθ. πρωτ. 050047/28/76, οι οποίες δεν επιτρέπουν προσέγγιση ελληνικών πλοίων σε κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου, το υπό ελληνική σημαία οχηματαγωγό πλοίο "AEGEAN SUN" Ν.Π. 11219 προσέγγισε παράνομα το λιμάνι Αμμοχώστου προερχόμενο από το βρετανικό λιμάνι HARWICH».

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης ανέφερε μεν ότι: «Δόθηκε η εντολή να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στην πλοιοκτήτρια εταιρία και τον πλοίαρχο του "AEGEAN SUN", όμως από τις εν λόγω ποινές οι μόνες που αναφέρονται ρητά είναι αυτές σε βάρος του πλοιάρχου του πλοίου Στάθη Στυλιανού. Ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες σε βάρος του Αγαπητού δεν υπάρχει λέξη. Ετσι κατά το υπουργείο, ο πλοίαρχος θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Εμπορικού Ναυτικού και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση θα του αφαιρεθεί η άδεια και το ναυτικό φυλλάδιο». Επίσης, στον πλοίαρχο δόθηκε αυστηρή εντολή να επιστρέψει άμεσα στο πλησιέστερο ελληνικό λιμάνι. Σε περίπτωση που αρνηθεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών.

Διερευνά η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά τις πληροφορίες περί του πλοίου ελληνικών συμφερόντων που κατέπλευσε στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, υψώνοντας μάλιστα τη σημαία του ψευδοκράτους. Την πληροφορία δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο ανήκει στην εταιρία «Aegean Cargo», ιδιοκτησίας του Κ. Αγαπητού και είναι χρονοναυλωμένο στη βρετανική εταιρία «Euromet».

«Εχω σημειώσει την είδηση από τη "Γενί Ντουζέν". Το θέμα ερευνάται», δήλωσε για το θέμα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αμερικανοκίνητη» αδιαλλαξία από τον Ταλάτ

Αποθρασύνεται ο κατοχικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ασκούν πιέσεις αποκλειστικά στην κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν».

Ο Μ. Ταλάτ διάλεξε την ημέρα που η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Λ. Κένεντι πραγματοποιούσε επίσκεψη στα Κατεχόμενα, για να προβεί σε προκλητικές δηλώσεις, ενθαρρημένος από την «προστατευτική» στάση των Αμερικάνων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η δημιουργία μιας νέας Κύπρου, βασισμένης σε «δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν».

Σε δηλώσεις σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, ο Μ. Ταλάτ ανέφερε ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ κατηγόρησε και πάλι τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι θέτει πολλούς όρους για λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις, εξάλλου, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», σε σχέση με τις περιουσίες, ο Ταλάτ είπε ότι το θέμα αυτό, όπως και το Κυπριακό, είναι πολιτικό ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικές μεθόδους. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, πραγματοποιεί μελέτες για το θέμα των περιουσιών και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην πανικοβάλλονται. «Μετά τη μάχη που θα δοθεί στην Κύπρο, το θέμα θα μεταφερθεί στην Ευρώπη», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσκληση Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι απέκτησαν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι η απόκτηση αυτών των διαβατηρίων δε σημαίνει ότι κάτοχοι γίνονται και Ελληνοκύπριοι.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Λόρα Κένεντι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στα Κατεχόμενα με τον Ταλάτ, είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «έχει καθαρό και θετικό όραμα για το μέλλον» και ότι η δέσμευσή του για λύση είναι αναμφισβήτητη. Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Ο Ταλάτ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και δήλωσε ότι επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι ζήτησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

  • Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις προσπάθειές του για σωστή προετοιμασία της νέας διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού. Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι η προετοιμασία αυτή γίνεται συνεχώς και με επαφές στα Ηνωμένα Εθνη και με άλλους τρόπους, τους οποίους ο Τ. Παπαδόπουλος δε θέλει να δημοσιοποιήσει.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ