ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Κάλεσμα για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Στις 15 Μάη από τον Τύμβο στην πλατεία Συντάγματος στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγωνιστών της ειρήνης και γενικότερα του λαού στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 15 Μάη και στις άλλες εκδηλώσεις, με αφορμή τα 50 χρόνια ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι: «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ τονίζεται:

«Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ (1955 - 2005). 50 χρόνια δράσης και αγώνων για την υπεράσπιση της ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στα πυρηνικά, για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, τον αφοπλισμό και την κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής. Μεγαλειώδεις ήταν οι συγκεντρώσεις, οι διαδηλώσεις και οι Μαραθώνιες Πορείες από το 1963 και μετά του φιλειρηνικού κινήματος.

Η ΕΕΔΥΕ έδωσε μάρτυρες στην υπόθεση της υπεράσπισης της ειρήνης όπως ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Νίκος Νικηφορίδης και πολλοί άλλοι.

Συνεχίζει τον αταλάντευτο αγώνα που σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα από την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Η κατοχή συνεχίζεται στο Ιράκ, ενώ ο ιρακινός λαός αντιστέκεται ηρωικά στους εισβολείς. Υπό κατοχή βρίσκεται και το Αφγανιστάν. Ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται ενάντια στην επιθετικότητα και την κατοχή της ισραηλινής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ εξυφαίνουν σχέδια νέων πολέμων με πρώτους στόχους τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Υιοθετείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Ετοιμάζονται νέα πυρηνικά όπλα, συγκροτούνται και αναλαμβάνουν δράση κατά των λαών νέες επιθετικές στρατιωτικές μονάδες ταχείας επέμβασης. Εντείνεται ο αυταρχισμός, δυναμώνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, καθώς οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να χτίσουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία συμμετείχε και η χώρα μας. Πιστή στις επιταγές του NATO συμφώνησε σε όλες τις αποφάσεις του NATO και της ΕΕ.

60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Η 9η Μάη είναι η μέρα της μεγάλης αυτής Νίκης που μας υπενθυμίζει ότι οι Λαοί μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας και υποταγής στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων. Σήμερα, οι ιμπεριαλιστές, μαζί με όσους ανέλαβαν την υποστήριξή τους, θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορική νίκη, να σκύψουμε το κεφάλι ή να προσαρμοστούμε σ' έναν «καλύτερο ιμπεριαλιστικό κόσμο», να υποταχτούμε στον ιμπεριαλισμό. Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στην υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.

Η ΕΕΔΥΕ τιμά τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της με ένταση της πάλης για την ειρήνη. Στο μεγάλο αντιπολεμικό ποτάμι που ξεκίνησε σε όλο τον κόσμο, η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης και το λαό να διαδηλώσουν σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφες εκδηλώσεις, με το σύνθημα:

«50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - 60 χρόνια Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. Με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Κορυφαίο γεγονός η Κυριακή 15 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη που φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη δολοφονία του».

Η πορεία

Οπως επισημαίνεται στο κάλεσμα, όσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (αφετηρία ο Τύμβος στις 8.00 π.μ.), μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (ΠΑΛΛΗΝΗ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της πορείας στις 8 μ.μ.

Το πλαίσιο της Μαραθώνιας Πορείας είναι το εξής:

«Διαδηλώνουμε:

- Για να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

- Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.

- Για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

- Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, NATO, EE.

- Για να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.

- Για να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.

- Για να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς «προστάτες» που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.

Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς

Ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Σε όλη την Ελλάδα απλώνονται το επόμενο διάστημα οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΕΔΥΕΘ κορυφώνει τις πολύμορφες δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη με Πορεία Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη.

Πορεία στην Κερασίτσα

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου διοργανώνουν την Κυριακή 29 Μάη, την 22η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κερασίτσα Αρκαδίας, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στη Θεσσαλία

Με πορείες Ειρήνης στους τέσσερις νομούς θα κορυφωθούν οι πολλές και πολύμορφες φιλειρηνικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλία μέσα στο Μάη.

-- Στη Λάρισα, η Πορεία Ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη, από τη Γιάννουλη στην πρωτεύουσα του νομού. Την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο «Φρούριο», θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης. Επίσης, την Πέμπτη 19 Μάη, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση διοργανώνουν στην πλατεία Ταχυδρομείου συναυλία με σύγχρονο μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένη στη νεολαία.

-- Στο Βόλο, η Πορεία Ειρήνης θα γίνει στις 15 Μάη, από την πλατεία Ανακασιάς στην Παραλία, όπου και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα υπάρξουν ομιλίες.

-- Στα Τρίκαλα οι συμμετέχοντες στην Πορεία Ειρήνης, στις 15 Μάη, θα βαδίσουν από το Κεφαλόβρυσο έως το κέντρο της πόλης, ενώ προηγουμένως, στις 10 Μάη, θα γίνει παρουσίαση του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, από την Επιτροπή Ειρήνης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων.

-- Στην Καρδίτσα, η Πορεία Ειρήνης από τη Μητρόπολη στην πρωτεύουσα του νομού θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μάη,

Στην Κρήτη

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης Χανίων και Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μάη στα Χανιά. Συγκεκριμένα, θα γίνει συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία της Σούδας στο Βλητέ, περιοχή όπου προωθείται η εγκαθίδρυση του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης και βρίσκεται παραπλεύρως της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης Μαραθιού στη Σούδα.

ΕΕΔΥΕ
Διεθνείς συναντήσεις στην Αθήνα

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης

Το διήμερο Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Μάη, η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει μαζί με την ΚΕΘΑ (Κίνηση για την Εθνική Αμυνα) στην Αθήνα διεθνείς συναντήσεις απόστρατων αξιωματικών και κινημάτων ειρήνης από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 15 Μάη με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το διήμερο 13-14 Μάη έχει ως εξής:

-- Παρασκευή 13 Μάη:

  • 4 μ.μ. - 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων και Αινιάνος 2), εκδήλωση με θέμα «Στρατηγική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Νέοι ρόλοι των Ενόπλων Δυνάμεων».

-- Σάββατο 14 Μάη:

  • 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων και Αινιάνος 2), εκδήλωση με θέμα «Οχι στο Ευρωσύνταγμα».
  • 3 μ.μ. - 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων και Αινιάνος 2), εκδήλωση με θέμα: «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ