ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Λευκό Οίκο ο Κ. Καραμανλής
  • Πιο ενεργά συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στη σταυροφορία των ΗΠΑ για την «προώθηση της δημοκρατίας»
  • Στις 20 του Μάη το ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τζ. Μπους στο Λευκό Οίκο

Την «ατλαντική στροφή» της κυβέρνησης της ΝΔ, που εγκαινιάστηκε με το ταξίδι του Π. Μολυβιάτη στις ΗΠΑ και τις επαφές του με την Κ. Ράις, αναμένεται να σφραγίσει η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Τζ. Μπους στις 20 του Μάη.

Ο πρωθυπουργός, όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα, επρόκειτο να μεταβεί στις ΗΠΑ μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μάη προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο πανεπιστήμιο όπου φοίτησε, στη Βοστόνη. Ταυτόχρονα, επιδίωκε διακαώς να εξασφαλίσει ένα ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν «ενοχλήσεις» από την ελληνική κυβέρνηση ο Λευκός Οίκος μέχρι χτες δεν ανταποκρινόταν θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χτες, χωρίς να έχει γίνει ταυτόχρονα γνωστό πώς «πείστηκαν» οι Αμερικανοί να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής δε θα παρουσιαστεί «με άδεια χέρια» μπροστά στον Αμερικανό Πρόεδρο. Από τη στιγμή που η Κ. Ράις ανακήρυξε την ελληνική κυβέρνηση «το καλύτερο φίλο των ΗΠΑ» στα Βαλκάνια, η κυβέρνηση τσακίζεται να το επιβεβαιώνει στην πράξη. Προφανώς ο Κ. Καραμανλής θα κομίσει κάποιες «ιδέες» για την περιοχή, ιδιαίτερα για το «τελικό καθεστώς» του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αμερικανοί είναι ευχαριστημένοι με την αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, θέλουν «κάτι» περισσότερο για το Ιράκ, ενώ πιέζουν για να πάρουν την παραγγελία για τη νέα «αγορά του αιώνα» (περίπου 30 F-16).

Το πλαίσιο της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή το περιγράφει η ίδια η ανακοίνωση που βγήκε χτες από το πρωθυπουργικό γραφείο, από την οποία προκύπτει σαφώς η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει πιο ενεργά στη σταυροφορία των ΗΠΑ για την «προώθηση της δημοκρατίας» ανά τον κόσμο και κυρίως στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. «Η επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού αντανακλά το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναθέσει στην ελληνική κυβέρνηση να διοργανώσει κάποια «παγκόσμια διάσκεψη» για την «προώθηση της δημοκρατίας» στη Μέση Ανατολή, «αναβαθμίζοντας» τη θέση της χώρας ως προγεφυρώματος για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι «προσδοκίες» της Ουάσιγκτον αποτυπώνονται στη χτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του Κ. Καραμανλή. Αφού σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος Μπους θα καλωσορίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαιου», αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι εδώ και πολλά χρόνια σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, όπως και την εμβαθυνόμενη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ασφάλειας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έως την ευρύτερη Μέση Ανατολή». Μετά την Ουάσιγκτον ο Κ. Καραμανλής θα μεταβεί στη Βοστόνη για να συμμετάσχει στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου «Ταφτς» της Μασαχουσέτης, στο οποίο σπούδασε και ο ίδιος, και όπου εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί έδρα «Κωνσταντίνου Καραμανλή».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ενίσχυση της ελληνικής εμπλοκής

Η εμπέδωση του ρόλου της Ελλάδας στα πλαίσια των νεοταξικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαλκανίων, της Αν. Μεσογείου και της Β. Αφρικής αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Στη διάρκεια της επίσκεψης θα συναντήσει, αύριο στο Πεντάγωνο, τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ και στον Λευκό Οίκο τον βοηθό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Τζ. Μπους, ενώ θα μιλήσει στο «Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας» και θα συναντηθεί με μέλη της Γερουσίας και ομογενειακές οργανώσεις.

Στις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συζητήσει τη διμερή αμυντική συνεργασία, τις εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, θέματα που αφορούν στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, την κατάσταση στο Ιράκ και στην «ευρύτερη Μέση Ανατολή», όπως και τη συμμετοχή της Ελλάδας στις λεγόμενες διεθνείς «ειρηνευτικές δυνάμεις» στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Για τις ΗΠΑ ο ρόλος της Ελλάδας είναι «θετικός και χρήσιμος», ειδικά δε στην αποστολή στο Αφγανιστάν, όπου το επόμενο διάστημα η ελληνική παρουσία ενισχύεται με την αποστολή ιατρικής μονάδας και το Δεκέμβρη η Ελλάδα θα αναλάβει για ένα εξάμηνο τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Οσον αφορά το θέμα της μη συμμετοχής Ελλήνων αξιωματικών στην εκπαίδευση από τις κατοχικές δυνάμεις των ιρακινών δυνάμεων, φαίνεται πως έχει κλείσει με την καταβολή από την Ελλάδα του 10% του προϋπολογισμού της εκπαίδευσης των Ιρακινών, κίνηση που ικανοποίησε τους Αμερικανούς. Ειδικά για τα Βαλκάνια, με δεδομένη την προσήλωση των Αμερικανών στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποσυρθούν από το Κόσσοβο, αναθέτοντας στην Ελλάδα πιο ενεργό ρόλο από τον σημερινό, με ενίσχυση βέβαια της παρουσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή αυτή.

Στην ατζέντα των επαφών είναι και το θέμα της προμήθειας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία αμερικανικών μαχητικών, ενώ θα εξεταστούν και ζητήματα συντήρησης από την ελληνική πολεμική βιομηχανία αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Επίσης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης από τις ΗΠΑ προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δυο σύγχρονων φρεγατών, τύπου «Αρλεϊ Μπεργκ». Ολα αυτά, βέβαια, στα πλαίσια του ρόλου που προορίζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για την Ελλάδα. Ετσι ο υπουργός Αμυνας θα ενημερωθεί από την «Lockheed Martin» για τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς «Joint Strike Fighter», στη συμπαραγωγή του οποίου συμμετέχει και η Τουρκία. Πάντως, από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναβάλει, προς το παρόν, την απόφαση για τα μαχητικά «τέταρτης γενιάς» και στην παρούσα φάση να περιοριστεί μια «ενδιάμεση λύση» της αγοράς έως και 30 μαχητικών, τύπου «F-16 Block 52».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ