ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Κάνε εσύ το σταυρό σου...

...και ψάχνε να βρεις Ανάσταση...

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Ο δάσκαλος, ο τραπεζίτης και ο υπουργός. Να ομιλούν περί της εθνικής ανάγκης διά την ανασυγκρότησιν της χώρας. Ενας παπάς τους έλειπε. Κι εκεί που έλεγες ότι όπου να 'ναι θα 'ρθει κι αυτός να συμπληρωθεί το καρέ, πήγανε και τον κλείσανε στο μπουντρούμι τον άνθρωπο. Και να πεις πως δεν ήτανε δικό τους παιδί.

Γολγοθάς κι αυτός. Να μη σ' αφήνουνε να κυβερνήσεις. Τι τους ζήτησες; Ενα νόμο που να καταργεί το 8ωρο κι άλλον ένα να συμπληρώνει τα κενά των νόμων Σιούφα και Ρέππα.

Και κοίτα τώρα μπλέξιμο: Ο υπουργός Εργασίας χάνει το χρόνο του με καλέσματα στους κοινωνικούς εταίρους. Δεν του φτάνει η εθελοντική προσέλευση Πολυζωγόπουλου;

Κι ο άλλος, ο τραπεζίτης, μια χαρά τα έλεγε μέχρι τώρα. Αρχίζει τώρα κι αυτός και μιλά περί διαγραμμάτων για το πρόβλημα: «Αβεβαιότητες στις συντάξεις», «άρση περιοριστικών διατάξεων που αποθαρρύνουν τις προσλήψεις». Γιατί δε λέει κανονικά «δουλέψτε ως το θάνατο γιατί σύνταξη δε θα δείτε» και «αφήστε ελεύθερες τις απολύσεις για να μπορούν οι βιομήχανοι να ανακυκλώνουν εργάτες καταπώς τους βολεύει»;

Ευτυχώς που στέκει στη θέση του ο ακαδημαϊκός. Σοβαρός δάσκαλος, να του στείλετε τα παιδιά σας να μάθουν γράμματα. Από το ύψος της έδρας του λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους: Δεν είναι προοδευτικό να βγαίνεις στα 65 στη σύνταξη. Δεν είναι προοδευτικό να είναι οι μισοί μόνο άνεργοι, πρέπει να γίνουν όλοι απασχολήσιμοι. Κι αυτή η οπισθοδρόμηση με τη δωρεάν Παιδεία πρέπει πάραυτα να καταργηθεί.

Κάτι σε Γκέμπελς φέρνουν όλα αυτά, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι εκείνος δάσκαλος ήταν στο είδος του.

Τα νούμερα αποκαλύπτουν κάτι τεράστια ποσά εργατικής δύναμης που καταναλώθηκε πέρα από το 8ωρο. Και η οποία, αφού σύμφωνα με τον υπολογισμό του ΣΕΒ και του υπουργείου Εργασίας θεωρείται ακριβή και «μη νόμιμη», πρέπει οσονούπω να ρυθμιστεί έτσι που να θεωρείται και να πληρώνεται ως κανονικός χρόνος εργασίας. Αυτό σημαίνει «διευθέτηση».

Λιθοβολισμός στο Αφγανιστάν; Πού να δείτε παραπάνω, στις φυτείες με τις παπαρούνες τι γίνεται; Τα 'χει αυτά η ...ελευθερία!

Λέξη σεβαστή, να τη λες και να νιώθεις ότι είναι πλήρης νοήματος.


ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ, ΠΙΟ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΙΑ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν από κοινού πως θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, αναμορφώνοντας το νομικό καθεστώς των λεγόμενων "μη νόμιμων υπερωριών" και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας» (ο υπουργός Εργασίας στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: «Στην ουσία η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές δύο ταχυτήτων, καθώς επιλέγει διάλογο - εξπρές για τις εργασιακές σχέσεις και διάλογο μακράς πνοής για το ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος είναι το εργασιακό νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στο έτος και να περιλαμβάνει μέτρα για την αλλαγή στο καθεστώς των υπερωριών και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, οι αλλαγές θα γίνονται με τη μέθοδο του "τεμαχισμού" δηλαδή θα αντιμετωπίζονται επιμέρους ζητήματα όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό των τραπεζών. Στη συνέχεια οι ρυθμίσεις μπορεί να αποτελούν παράδειγμα για άλλα ταμεία με ανάλογα προβλήματα» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ: «Το 2020 που θεωρείται έτος - ορόσημο δεν είναι τόσο μακρινό όσο φαντάζει, αφού, όπως επισημαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης, οι αβεβαιότητες στις συντάξεις αφορούν όλους όσοι είναι σήμερα ηλικίας μέχρι 50 ετών και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2020. Οσον αφορά το εργασιακό, συστήνει επανεξέταση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και την άρση ορισμένων περιοριστικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που αποθαρρύνουν τις προσλήψεις» (οι απόψεις Γκαργκάνα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ: «Δεν μπορεί να είναι προοδευτική θέση να αρνούμαστε να συζητήσουμε τον χρόνο συνταξιοδότησης ή τα κεκτημένα πολλών προνομιούχων ομάδων (...) η λεγόμενη κάθετη άρνηση οιασδήποτε ουσιώδους αλλαγής στην αγορά εργασίας στρέφεται συχνά ενάντια στα συμφέροντα εκείνων που δεν έχουν δουλειά ή που καθηλώνονται σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (...) και τέλος η δωρεάν παιδεία σε συνδυασμό με λιγοστές υποτροφίες που προσφέρεται σε μαζικά πανεπιστήμια χαμηλής ποιότητας αναδιανέμει πόρους υπέρ των ευπορότερων τάξεων» (ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λ. Τσούκαλης και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ: «Περισσότερες από 24.000.000 ώρες εργασίας έγιναν σε υπερωρίες το 2004 στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και από αυτές οι 3.977.821 ώρες πραγματοποιήθηκαν ως "έξτρα" υπερωριακή εργασία - πέραν των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων - με άδειες που ζήτησαν οι επιχειρήσεις και έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του υπουργείου Απασχόλησης για 65.340 εργαζόμενους» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Ενας Γολγοθάς για τον κ. Κ. Καραμανλή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Κύμα αλλαγών στη χώρα το 2005

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μπόνους 200 εκατ. ευρώ στις χρηματιστηριακές

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Ζαριά εκλογών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΜΕΧΡΙ 55%

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα, παράταση στα πρόστιμα

ΑΠΟΦΑΣΗ: Εξτρα κίνητρα για απόσυρση ΙΧ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΒΑΒΥΛΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ από τον Βαβύλη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ΚΩΔΙΚΟΙ από Ιεροσόλυμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ για το γρίφο του Ε9

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΠΟΛΕΜΟΣ» κρεοπωλών σούπερ μάρκετ

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Ψαλίδι στο ΕΚΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Και ιδιώτες στα νέα νοσοκομεία ΕΣΥ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέα λίστα για βαρέα - ανθυγιεινά

ΕΘΝΟΣ: ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ απαντούν στο νέο ωράριο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ σε εξέλιξη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Ευρωσύνταγμα»

«Οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, που ενδεχομένως ιδρυθούν από το εθνικό κοινωνικό κράτος για να ικανοποιηθούν τα κοινωνικά δικαιώματα της Παιδείας, της Υγείας ή της κοινωνικής ασφάλισης, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντίθετες στο Ευρωσύνταγμα, εάν οι υπηρεσίες τους δε θα παρέχονται σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού» (η επισήμανση από τον συνταγματολόγο Αντ. Μανιτάκη/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Σούδα

«Εκείνο το σημείο που αναμένεται να τονιστεί στους Αμερικανούς συνομιλητές του Ελληνα υπουργού (Αμυνας) είναι πως επιχειρησιακά η Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά την εισβολή στο Ιράκ, επιτρέποντας τη χρήση και τη διέλευση εκατοντάδων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών ημερησίως από τη βάση της Σούδας στην Κρήτη. Αρμόδιος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή έχει παραδεχτεί στην "Ε" πως ανεξάρτητα από την τουρκική άρνηση για το άνοιγμα του βορείου μετώπου, αλλά οπωσδήποτε σε σχέση και με αυτή την εξέλιξη, η βάση της Σούδας έχει αποκτήσει "κρίσιμη σημασία" για τους Αμερικανούς» (η ανταπόκριση του Δ. Π. Δήμα από την Ουάσιγκτον στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Λιθοβολισμός

«Μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, ο πρώτος λιθοβολισμός γυναίκας μέχρι θανάτου, επειδή διέπραξε μοιχεία είναι γεγονός στο Αφγανιστάν. Η 29χρονη Αμινά λιθοβολήθηκε δημοσίως μέχρι θανάτου μετά την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Αργκο, δυτικά του Φαϊζαμπάντ πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαντακσάν» (η είδηση στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ